Unicorns & Fairytales
activiteiten tijdens de krokusvakantie - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Buiten spelen museum My life Op stap Spelen uitstappen uitstappen in schoolvakanties

Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2024

Het is krokusvakantie! Tijd om wat leuke momenten te hebben met de kinderen.  Jammer genoeg is het vaak ook slecht weer en dan kunnen er wel eens verveelmomentjes optreden. Daarom enkele leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie. Zowel voor bij je thuis als op verplaatsing. Vul gerust aan in de comments.

Leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie

Iedereen is wel eens op zoek naar leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie denk ik. Je kan enorm veel doen tegenwoordig. Als je wil is elke dag gevuld. Maar dat hoeft natuurlijk niet want verveling is goed voor kinderen. In mijn boek SPEEL! staan honderden activiteiten die je in de natuur of thuis kunt doen! Plan dus niet elke dag supervol. Bekijk ook zeker eens deze 15 tips om een schoolvakantie te overleven! Maar goed, ik ging jullie enkele activiteiten aanbieden die je tijdens de krokusvakantie kan gaan doen. Wel dit zijn ze…

1. Een bezoek met gidsen aan het Gallo-Romeins museum

Je kan niet alleen het Gallo-Romeins museum gaan bezoeken, je kan er ook een leuke workshop volgen.  Wil je de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ op een speelse manier ontdekken, samen met je kinderen? Ga dan op kijktocht!
Met een boekje in de hand komen jullie voorbij tien voorwerpen uit de collectie. Van elk voorwerp zien jullie drie foto’s. Maar let op! Slechts één foto is de juiste, de twee andere foto’s bevatten een fout. Zie jij wat er niet klopt? Sta even stil, kijk aandachtig en controleer jullie antwoord.
Er is een kijktocht voor beginnende speurders en een voor meer ervaren speurneuzen. Uitgespeurd? Ga dan even langs het onthaal voor een leuke beloning!

2. Ontdek architectuur met je kinderen

3. Krokusfestival

Je kan in Hasselt genieten van jet Krokusfestival met verschillende (theater)voorstellingen voor het gezin. Vanaf drie voorstellingen kan je een familie-ABO nemen. Dan geniet je nog meer van Krokusfestival. Kies minstens drie voorstellingen uit en geef aan hoeveel abonnementen je van die samenstelling wenst! Beetje cultuur opsnuiven? Jazeker!

4. Tekenen, knutselen en creatief bezig zijn

Kribbelen en krabbelen op papier is hier ook een topper. We moeten dan we heel goed uitkijken wat we Vince in zijn handen stoppen willen we niet heel het interieur laten bekladden. Ideaal zijn onze Crayola wonder stiften. Die geven doorschijnende inkt af en geven enkel kleur op de daar voor voorziene kleurprenten. Maar wat we ook doen is enkele witte bladen aan elkaar kleven en hem zijn gang laten gaan. We hebben ook een inkleurbare placemat die het nog steeds goed doet. Je kan er * hier * meer over lezen. Ook kan je veel inspiratie vinden op de DIY pagina van deze blog. Je bent UREN zoet, I promise!!

lees ook: 5x tips om te knutselen tijdens de krokusvakantie

stained glass suncatcher - unicorns & fairytales

5. Een groot kunstwerk maken

Zin in iets groters? Je kan met (vingerverf) ook leuke dingen teweeg brengen. In de Action goedkope canvassen gaan halen en je kunstenaar zijn gang laten gaan bijvoorbeeld? Of een grote rol behang uitrollen, tegen de muur kleven of op tafel kleven? Je zal wel zien dat het een succes is. Heb je dit leuk knutselwerk al gezien:  Een liefdevolle canvas knutselen voor Valentijn of moederdag/vaderdag

canvas schilderen Valentijn - unicorns & fairytales

6. Rollenspel en verkleden

Kinderen vinden het heerlijk om in een rol te stappen en iemand anders te spelen. Wij hebben ondertussen een hele verkleedkoffer aangelegd. Lees mijn tips om een verkleedkoffer aan te leggen maar eens. Ondertussen hebben we aardig wat verkleedspullen bij elkaar gespaard en kunnen ook vriendjes meespelen. Hoera voor Carnaval!

lees ook: Verkleedkleding kinderen & waarom rollenspelen goed is voor de ontwikkeling

verkleedkoffer - unicorns & fairytales

7. Boekjes lezen & toneel spelen

Samen lezen is ook altijd fijn. Maak het gezellig en laat ze een boekje kiezen. Misschien willen ze zelf wel voorlezen? Bekijk al onze leuke boekentips op deze blog bij de categorie ‘boeken’. Maak een gezellige leeshoek en lees op verschillende plekjes. Misschien heb je wel zin om na het lezen zelf eens een verhaal te maken. Je kan al heel makkelijk een poppentheater of schaduwspel maken thuis.

Bamboom babyspullen - unicorns & fairytales

8. Puzzelen

Zorg zelf voor leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie door samen eens te puzzelen. Geduld is een mooie zaak en toch hebben wij dat niet, Vince niet en ik ook niet. Oeps. Puzzelen doet hij graag als ik mee help. We hebben hier allerlei soorten puzzels. Zelfs 3D puzzels van het leuke eco-friendly merk SASSI JUNIOR, waar ik *hier* al over schreef. Van V-tech hebben we een puzzel die geluid maakt en die vertelt wat het stukje puzzel betekent. Maar gaat het niet meteen goed, dan wordt het puzzelstukje door het huis gegooid. Ook Smart Games zijn hele leuke puzzel games.

9. Masking tape

Maak zelf een autobaan of een speelveld met masking tape. Plezier verzekerd. Nadien met de autootjes en treintjes op de hindernisbaan rijden. Of hinkelen?

10. Een openlucht speeltuin bezoeken

Een speeltuin bezoeken is altijd leuk.  Zoek op welke dicht in jouw buurt ligt. Wanneer het slecht weer is kan je altijd ook opteren voor een binnenspeeltuin. Je kan altijd eens zien welke Openluchtspeeltuinen in Antwerpen die de moeite waard zijn 🙂

TIP: Kindvriendelijk restaurant in Antwerpen: De Bosrust in Essen

11. Bezoek eens een museum

Wist je dat je in de meeste Musea ook kei leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie organiseren? Zoek maar eens naar musea in de buurt en check hun activiteiten. Meestal zijn er ook speciale familiedagen of kinderworkshops. Wetenschappelijke musea zoals Technopolis, Cosmodrome en LE PASS in Bergen zijn toppers. In het SMAK kan je dan weer een ontdekkingstocht gaan doen. Zeker tijdens Krokuskriebels zetten musea haar deuren open voor gezinnen en zijn er toffe activiteiten!

lees ook: Musea saai? Ik denk het ni!

en ook: Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

weekend naar Mons - unicorns & fairytales

12. Bioscoop

Ga eens een filmpje kijken. In de vakanties zijn er altijd kei leuke kinderfilms! Ze zullen ervan genieten. Wil je eens op stap in een andere stad? Dan kan je nadien nog lekker eten en spelen ergens. Wist je dat er ook ochtendvertoningen zijn in de krokusvakantie? Ideaal voor vroege vogels en gezinnen die nadien nog wat gepland hebben. Ook is er vaak Kids at the movies. Wij zijn laatst GEHEIM AGENT ROEKELOOS gaan zien. Hilarisch gewoon…

13. Netflix

Een alternatief voor de bioscoop is een Netflix-middagje. Nodig wat vriendjes uit, maak popcorn, haal wat lekkers in huis en verduister het huis een beetje. Het druilerige weer , daar word je toch niet vrolijk van. Laat de kinderen een film of wat serietjes kiezen. Misschien nadien gezellig samen eten? Feest!

14. Voorleesdagen in de BIB

In elke bib zijn er wel voorleesdagen gepland. Zoek eens op of er in de locale bibs momenten zijn waarop je samen met je peuter/kleuter kan komen.

15. Coderdojo

Je kan ook meedoen aan een CoderDojo.

CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde “Dojo’s”. Daar leren kinderen programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde zielen en kunnen elkaar laten zien wat ze gemaakt en geleerd hebben. De workshops gaan door in allerlei gemeenten, dus surf naar de website en schrijf je snel in.

lees ook: Programmeren met kinderen: tips en ideetjes

16. Kinderyoga

Ga eens een lesje kinderyoga doen. Wie weet is dit wel iets voor jouw kind? Of doe het samen met je kind? Er bestaan trouwens ook hele leuke YOGA kaarten zodat je samen met je kind thuis leuke oefeningen kunnen doen.

activiteiten in de krokusvakantie - unicorns & fairytales

17. Bezoek het JEF FESTIVAL en volg Master Classes!

Elk jaar organiseert het JEF FESTIVAL tijdens de krokusvakantie leuke activiteiten voor kinderen. Ook is er steeds een MEDIALAB aanwezig waar kinderen kunnen proeven van technologische snufjes. Ze kunnen kijken naar kortfilms, verschillende workshops en MASTER CLASSES doen en veel meer. Zeker de moeite waard. Het JEF festival gaat ondertussen door op 6 verschillende locaties: Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven en Roeselare! Dit jaar gaat JEF voor een maand vol leuks, voornamelijk online! enkel de MEDIALABS zullen in openlucht georganiseerd worden.

18. Ga eens fluo golfen of in een mega trampoline park springen

Zin in een origineel uitstapje? Ga met je kinderen fluo golfen in black light of bezoek een mega trampoline park. Dat kan bijvoorbeeld bij MegaBounce of Airworld in Bornem. Ook Bounce Valley in Breda is een toffe springplek!

lees ook: Verjaardagsfeest in Airworld Indoor Funpark in Bornem

activiteiten tijdens de krokusvakantie - unicorns & fairytales

19. Play’doh of boetseren

Dit is een topper hier in huis. Je kan zelf play dough maken of natuurlijk kopen. Ze zijn er uren mee zoet. Bovendien is het ook erg leerrijk en stimuleert het de zintuigen. Snijden, trekken, kneden, dingen maken… Kinderen vinden dit echt geweldig. Leg een tafelzeil en laat ze lekker hun gangen gaan. Doe een knutselschort aan of een oude t-shirt en zorg dat je niet speelt boven een tapijt. Nadien kan je alles gewoon bij elkaar vegen als ze gemorst hebben.

lees ook: DIY // Zelf Play Dough maken op 7 verschillende manieren

Herfst play dough kit - unicorns & fairytales

20. Ga wandelen in de natuur

Trek naar een park en een bos en doe daar leuke speurtochten, ga geo-cachen, natuurlijke materialen verzamelen, fietsen, paardrijden… Ga eens naar het Arboretum in Kalmthout bijvoorbeeld.  Of naar de Schorre in Boom… Of trek naar Limburg met je kinderen, dat is altijd een beetje vakantie in eigen land. Kortom, er zijn genoeg activiteiten tijdens de krokusvakantie te doen. Maar frisse lucht is ALTIJD een goed idee. Met een schep in de hand komen ze door heel het land…

lees ook: Kindvriendelijke wandelingen in Antwerpen

21. Speel een gezelschapsspel samen

Ik zet het tussen al mijn vakantietips omdat het zo belangrijk en zo leuk is voor jou en je kinderen: speel eens een gezelschapsspel samen.

lees : Leuke gezelschapsspellen voor kinderen per leeftijd

Educatieve gezelschapsspelletjes voor kinderen

22. Workshops, voorstellingen en … een bib

In Antwerpen, in de bib Permeke, vind je vele leuke workshops en voorstellingen voor kinderen. Uiteraard ook boeken want het is een bibliotheek! Maar oh zowel meer. Goed nieuws: er is kei veel gewoon gratis! Bruisballen maken, een robot maken, naar het theater kijken enz…

23. Robotland

Er is iets vrij nieuws in Essen, Antwerpen en dan is Robotland! Wij gingen enkele weken geleden op visite en dat was een reuzeleuke uitstap! Technologie, robotica en zoveel meer op kindermaat. Onze kids vonden het heerlijk. Je kan een eerlijk verslagen vinden in dit artikel: Robotland, een technologiepark voor groot én klein

technologiepark Robotland - unicorns & fairytales

24. Sensory play

Ga eens aan de slag met senory play en sensory tables. Het werkt rustgevend en is goed voor de ontwikkeling. Je gaat versteld staan van hoe leuk je kinderen dit vinden: groot en klein. Je kan er aan de slag gaan met speelzand, zelf gekleurd schuim maken, spelen met loose parts, en nog zoveel meer. Mijn ervaring is dat kinderen er rustig van worden en fijn spelen. Bovendien zijn ze bezig met al hun zintuigen.

25. Bezoek een wetenschappelijk museum

Wat zeker in het rijtje hoort bij activiteiten in de krokusvakantie met kinderen is een bezoek aan een wetenschappelijk of technologisch pretpark of museum. Zoals Technopolis of HET PASS. Zijn je kinderen kleine wetenschappers? Dan heb je misschien ook wel iets aan deze artikels:

Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

Natuurwetenschappen voor kinderen ? Leuke tips, boeken en ideetjes…

Maak van je kind een echte wetenschapper en bouw een wetenschapslab thuis

26. Bouw zelf een virtuele wereld

Je kan samen met je kinderen aan de slag gaan een een eigen VR wereld bouwen. Wel heb je natuurlijk een smartphone nodig, de app CoSpaces en een VR bril of zo’n cardboard, dat je al vrij goedkoop kunt krijgen. Alles wijst zicht uit in de app. Probeer maar eens! Binnenkort komt er ook een artikel van.

Hier kan je VR brillen vinden

27. Ga naar een inflatable park!

Springen springen springen op luchtkussens en een VR-experience? Dat kan natuurlijk ook.. Ga maar eens een kijkje nemen bij  Airworld Indoor Funpark in Bornem ! Echt mega leuk. Wij deden het verjaardagsfeestje van Lex daar en nadien voegen ze wanneer ze nog eens terug mochten komen. Een aanrader!

28. Bricoleren in de Ontdekfabriek

Uitje naar ons buurland? In Eindhoven en Breda (doefabriek) vind je de De ontdekfabriek. Ideaal voor kinderen die graag met techniek bezig zijn, die graag dingen in en uit elkaar halen en die willen DOEN DOEN DOEN. Onze kinderen hadden de tijd van hun leven…

de ontdekfabriek - unicorns & fairytales

29. Zoek een workshop in de buurt

Meestal zijn er allerlei workshops die georganiseerd worden door de gemeente. Ga maar eens kijken naar UIT IN VLAANDEREN of UIT MET VLIEG voor de dingen in je buurt. Ik geef trouwens zelf ook twee workshops in SCHOTEN : een elfendeurtje maken en een LED-kaart maken. Voor meer info kan je naar de shop van Gewoon een mama gaan.

30. KABAAL (niet in de krokus zelf)

In Antwerpen gaat Kabaal door, een kinderboekenfestival met gratis toegang. Lezingen, voorstellingen, gehoorspelen, workshops en meer. Allemaal samen te beleven met je kroost. Bekijk het programma op KABAAL. Van 2 tot 3 maart!

31. Musiceerdagen voor kinderen

Iedereen die graag muziek maakt, is welkom om te musiceren met leeftijdgenoten. We doen dat steeds onder begeleiding van professionele en ervaren pedagogen. Op basis van je niveau word je ingedeeld in ensembles of instrumentengroepen. Spelplezier en een dosis nieuwe ervaringen zijn verzekerd.

32. Activiteiten uit mijn boek SPEEL!

Wil je meer weten over spelen met kinderen? Gewoon lekker samen iets doen? Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel sensopatische activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip! Hij is na amper een jaar al in tweede druk gegaan en is nu ook enorm geliefd bij juffen en meester van de hele basisschool! Vooral ook kleuterleerkrachten gebruiken hem heel veel!

Je kan hem oa hier kopen

550x691 - Kerst spelletjes en activiteiten voor kinderen

33. Ga een escaperoom doen?

Oh hoe leuk is het om eens samen met je gezin een escaperoom te doen? Wanneer je kinderen er de leeftijd voor hebben…

lees ook: De Kraakfabriek: Escape rooms voor het hele gezin!

34. Nog wat ideetjes?

STEM met kids / Laat suikerkristallen groeien

Naar het Euro Space Center met kinderen

Een leerrijke uitstap naar Hidrodoe in Herentals

Op stap | Park Spoor Noord in Antwerpen

Onze dichtbij vakantie naar Twente in Papillon Country resort

Een dagje plezier in Antwerp Amusement Center

Pin it

activiteiten tijdens de krokusvakantie - unicorns & fairytales

Hebben jullie nog leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie ? Vul gerust aan!

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Marieke boersma
  10 februari 2016 at 20:51

  Die Nijntje is echt tof!
  Mijn man en ik moeten meestal helaas werken tijdens de vakantie’s. Maar ik had vandaag een dagje vrij ^_^
  3 stuiterende kinderen vanmorgen vroeg dus ik heb ze lekker laten uitrazen in de binnenspeeltuin. (En zo waren er meer met dat idee *zucht..*)

  • Reply
   Nathalie
   11 februari 2016 at 18:36

   Ja hahaha dat kan ik geloven. Die binnenspeeltuinen maken fortuinen!

 • Reply
  FEMKE
  5 maart 2019 at 11:50

  Was de paw patrol film de moeite?

Leave a Reply