Unicorns & Fairytales
activiteiten tijdens de krokusvakantie - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Buiten spelen museum Op stap Spelen uitstappen uitstappen in schoolvakanties

Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

Het is krokusvakantie! Tijd om wat leuke momenten te hebben met de kinderen.  Jammer genoeg is het vaak ook slecht weer en dan kunnen er wel eens verveelmomentjes optreden. Daarom enkele leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie. Zowel voor bij je thuis als op verplaatsing. Vul gerust aan in de comments… 

Leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie

Iedereen is wel eens op zoek naar leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie denk ik. Je kan enorm veel doen tegenwoordig. Als je wil is elke dag gevuld. Maar dat hoeft natuurlijk niet want verveling is goed voor kinderen. Plan dus niet elke dag supervol. Bekijk ook zeker eens deze 15 tips om een schoolvakantie te overleven! Maar goed, ik ging jullie enkele activiteiten aanbieden die je tijdens de krokusvakantie kan gaan doen. Wel dit zijn ze…

1. Een Roemeens masker maken in het Gallo-Romeins museum

Je kan niet alleen het Gallo-Romeins museum gaan bezoeken, je kan er ook een leuke workshop volgen. Kleurrijke (dans)maskers zijn deel van de Roemeense volkscultuur. In een unieke workshop tijdens de krokusvakantie knutselen kinderen zo’n masker.In het Gallo-Romeins Museum van Tongeren loopt de tentoonstelling ‘Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië’, i.s.m. Europalia.
De expositie is gezinsvriendelijk. Er zijn films, interactieve spellen en een belevenisvolle audioguide. In de krokusvakantie worden kinderen extra verwend. Ze kunnen deelnemen aan een bijzondere workshop: ‘Roemeense maskers maken’. Die organiseert het museum met Vatra Limburg vzw. De maskers passen in de Roemeense traditionele cultuur om boze geesten te verjagen of het begin van een nieuw landbouwseizoen te vieren. De kinderen gaan aan de slag met wol, leer en lappen stof. Stap voor stap geven ze hun creaties een persoonlijke toets.

Praktisch

Zaterdag 29 februari en zondag 1 maart
Telkens van 9.30 uur tot 13 uur en van 13.30 uur tot 17 uur

Voor  kinderen tussen 7 en 13 jaar
Deelnameprijs is € 15 (materiaal, begeleiding en tentoonstellingsbezoek inbegrepen).
Vooraf inschrijven is vereist en kan bij Huberte Renaers: tel.: + 32 12 67 03 40,
huberte.renaers@stadtongeren.be

2. Bezoek een concertgebouw op een familiedag en ontdek een belevingsparcours of toffe workshop

In het concertgebouw in Brugge kan je elke eerste zondag van de maand genieten van een familieontbijt en belevingsparcours. In de inkomhal is dan een ontdek- en speelplek voor kinderen en hun (groot)ouders. Er is dan Atelier Matinée: de kinderen kunnen deelnemen aan een (betalende) workshop en families kunnen ondertussen genieten van een heerlijk ontbijt, een drankje, een hapje of een gezellig moment met vrienden. Op zondagochtend is ook Concertgebouw Circuit open, ons belevingsparcoursmet kunst en architectuur voor alle leeftijden. Ze werkten een speciaal parcours voor kinderen uit.

lees ook: 17 leuke activiteiten om te doen in Brugge

3. Play’doh of boetseren

Dit is een topper hier in huis. Je kan zelf play dough maken of natuurlijk kopen. Ze zijn er uren mee zoet. Bovendien is het ook erg leerrijk en stimuleert het de zintuigen. Snijden, trekken, kneden, dingen maken… Kinderen vinden dit echt geweldig. Leg een tafelzeil en laat ze lekker hun gangen gaan. Doe een knutselschort aan of een oude t-shirt en zorg dat je niet speelt boven een tapijt. Nadien kan je alles gewoon bij elkaar vegen als ze gemorst hebben.

lees ook: DIY // Zelf Play Dough maken op 5 verschillende manieren

 

0FDCC7CF 1ABB 4002 AC18 1D4C414F9D33 768x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

 

4. Tekenen, knutselen en creatief bezig zijn

Kribbelen en krabbelen op papier is hier ook een topper. We moeten dan we heel goed uitkijken wat we Vince in zijn handen stoppen willen we niet heel het interieur laten bekladden. Ideaal zijn onze Crayola wonder stiften. Die geven doorschijnende inkt af en geven enkel kleur op de daar voor voorziene kleurprenten. Maar wat we ook doen is enkele witte bladen aan elkaar kleven en hem zijn gang laten gaan. We hebben ook een inkleurbare placemat die het nog steeds goed doet. Je kan er * hier * meer over lezen. Ook kan je veel inspiratie vinden op de DIY pagina van deze blog. Je bent UREN zoet, I promise!!

lees ook: 5x tips om te knutselen tijdens de krokusvakantie

6117F996 F007 4A6F 86C9 792C61491301 768x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

5. Een groot kunstwerk

Zin in iets groters? Je kan met (vingerverf) ook leuke dingen teweeg brengen. In de Action goedkope canvassen gaan halen en je kunstenaar zijn gang laten gaan bijvoorbeeld? Of een grote rol behang uitrollen, tegen de muur kleven of op tafel kleven? Je zal wel zien dat het een succes is. Heb je dit leuk knutselwerk al gezien:  Een liefdevolle canvas knutselen voor Valentijn of moederdag/vaderdag

57491AE3 746D 41E5 BED0 4BAFC94A9749 768x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

6. Rollenspel en verkleden

Kinderen vinden het heerlijk om in een rol te stappen en iemand anders te spelen. Wij hebben ondertussen een hele verkleedkoffer aangelegd. Lees mijn tips om een verkleedkoffer aan te leggen maar eens. Ondertussen hebben we aardig wat verkleedspullen bij elkaar gespaard en kunnen ook vriendjes meespelen. Hoera voor Carnaval!

lees ook: Verkleedkleding kinderen & waarom rollenspelen goed is voor de ontwikkeling

20x originele 5 2 683x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

7. Boekjes lezen

Samen lezen is ook altijd fijn. Maak het gezellig en laat ze een boekje kiezen. Misschien willen ze zelf wel voorlezen? Bekijk al onze leuke boekentips op deze blog bij de categorie ‘boeken’. Maak een gezellige leeshoek en lees op verschillende plekjes.

TIP TIP TIP: in maart is het steeds jeugdboekenmaand, ook op deze blog. Dan kan je vele leuke boeken winnen.

026092B9 4D9E 461E 9D56 3376F0706655 768x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

8. Puzzelen

Zorg zelf voor leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie door samen eens te puzzelen. Geduld is een mooie zaak en toch hebben wij dat niet, Vince niet en ik ook niet. Oeps. Puzzelen doet hij graag als ik mee help. We hebben hier allerlei soorten puzzels. Zelfs 3D puzzels van het leuke eco-friendly merk SASSI JUNIOR, waar ik *hier* al over schreef. Van V-tech hebben we een puzzel die geluid maakt en die vertelt wat het stukje puzzel betekent. Maar gaat het niet meteen goed, dan wordt het puzzelstukje door het huis gegooid. Ook Smart Games zijn hele leuke puzzel games.

9. Masking tape

Maak zelf een autobaan of een speelveld met masking tape. Plezier verzekerd. Nadien met de autootjes en treintjes op de hindernisbaan rijden. Of hinkelen?

10. Een speeltuin

Een speeltuin bezoeken is altijd leuk.  Zoek op welke dicht in jouw buurt ligt. Wanneer het slecht weer is kan je altijd ook opteren voor een binnenspeeltuin. Nele heeft een artikel geschreven over 17 leuke speeltuinen in Antwerpen.

TIP: Kindvriendelijk restaurant in Antwerpen: De Bosrust in Essen

C9F79023 4FCE 4AF4 A0A0 71834BC7B0E7 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

11. Bezoek eens een museum

Wist je dat je in de meeste Musea ook kei leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie organiseren? Zoek maar eens naar musea in de buurt en check hun activiteiten. Meestal zijn er ook speciale familiedagen of kinderworkshops. Wetenschappelijke musea zoals Technopolis, Cosmodrome en LE PASS in Bergen zijn toppers.

lees ook: Musea saai? Ik denk het ni!

en ook: Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

2030B1E8 E855 4484 9497 7A58AA126E1C 768x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

12. Bioscoop

Ga eens een filmpje kijken. In de vakanties zijn er altijd kei leuke kinderfilms! Ze zullen ervan genieten. Wil je eens op stap in een andere stad? Dan kan je nadien nog lekker eten en spelen ergens. Wist je dat er ook ochtendvertoningen zijn in de krokusvakantie? Ideaal voor vroege vogels en gezinnen die nadien nog wat gepland hebben. Ook is er vaak Kids at the movies. Wij zijn laatst GEHEIM AGENT ROEKELOOS gaan zien. Hilarisch gewoon…

13. Netflix

Een alternatief voor de bioscoop is een Netflix-middagje. Nodig wat vriendjes uit, maak popcorn, haal wat lekkers in huis en verduister het huis een beetje. Het druilerige weer , daar word je toch niet vrolijk van. Laat de kinderen een film of wat serietjes kiezen. Misschien nadien gezellig samen eten? Feest!

14. Voorleesdagen in de BIB

In elke bib zijn er wel voorleesdagen gepland. Zoek eens op of er in de locale bibs momenten zijn waarop je samen met je peuter/kleuter kan komen.

15. Zwemparadijs

Ga zwemmen met je kinderen in een zwemparadijs. Of gewoon in het zwembad in de buurt. Ze kunnen er vaak enorm van genieten.

E7C70507 D503 403B 9E3C 4B10CE7DBFFB 768x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

16. Kinderyoga

Ga eens een lesje kinderyoga doen. Wie weet is dit wel iets voor jouw kind? Of doe het samen met je kind? Er bestaan trouwens ook hele leuke YOGA kaarten zodat je samen met je kind thuis leuke oefeningen kunnen doen.

2ED9C02F 7D19 4D6C BA15 7C020A3002FB 768x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

 

17. Bezoek het JEF FESTIVAL en volg Master Classes!

Elk jaar organiseert het JEF FESTIVAL tijdens de krokusvakantie leuke activiteiten voor kinderen. Ook is er steeds een MEDIALAB aanwezig waar kinderen kunnen proeven van technologische snufjes. Ze kunnen kijken naar kortfilms, verschillende workshops en MASTER CLASSES doen en veel meer. Zeker de moeite waard. Het JEF festival gaat ondertussen door op 6 verschillende locaties: Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven en Roeselare!

0798B0EE C345 4F45 A2D7 1A29AAED1B3C - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

 

18. Ga eens fluo golfen of in een mega trampoline park springen

Zin in een origineel uitstapje? Ga met je kinderen fluo golfen in black light of bezoek een mega trampoline park. Dat kan bijvoorbeeld bij MegaBounce!

Dino Web 2 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

19. Bezoek de Rikki Expo bij Clavis !

Zijn je kinderen ook fan van Rikki? Dan kan je in de krokusvakantie naar de belevingsexpo komen. Neem een kijkje in zijn slaapkamer en in zijn tuin, ga mee kamperen (als je durft), of beleef samen met hem een echt ridderavontuur!
Speel leuke spelletjes, genieten van mooie verhalen kleuren en knutselen zoveel je wilt … In het Rikki-atelier word je zélf een beetje Rikki!

Een belevingsexpo, aanbevolen voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Deze expo vindt volledig binnen plaats (in het Poortgebouw en in de Clavis Conceptwinkel/Willewete educatief centrum). Je kan ook iets gaan eten in brasserie De Paardenstallen.

Je vind meer info op Facebook

82741117 3600132126694045 5586612198408454144 o.jpg? nc cat=110& nc oc=AQlXcWI 6sSzgfniBI3FTaFHUpkxbRgKxGdpthDLMa4QR M74 ucrQwpanszTtyjGQTfGxySgDoL6yga1M3GUOx4& nc ht=scontent bru2 1 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

20. Ga wandelen in de natuur

Trek naar een park en een bos en doe daar leuke speurtochten, ga geo-cachen, natuurlijke materialen verzamelen, fietsen, paardrijden… Ga eens naar het Arboretum in Kalmthout bijvoorbeeld.  Of naar de Schorre in Boom… Of trek naar Limburg met je kinderen, dat is altijd een beetje vakantie in eigen land. Kortom, er zijn genoeg activiteiten tijdens de krokusvakantie te doen. Maar frisse lucht is ALTIJD een goed idee. Met een schep in de hand komen ze door heel het land 😉

00C8B00C 5418 48E6 A19F 75E6ACD87F18 768x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

Pin it

20x originele 12 2 683x1024 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

Hebben jullie nog leuke activiteiten tijdens de krokusvakantie ? Vul gerust aan!

XOXO Nathalie

 

pinit fg en rect red 28 - Activiteiten tijdens de krokusvakantie 2020

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Marieke boersma
  10 februari 2016 at 20:51

  Die Nijntje is echt tof!
  Mijn man en ik moeten meestal helaas werken tijdens de vakantie’s. Maar ik had vandaag een dagje vrij ^_^
  3 stuiterende kinderen vanmorgen vroeg dus ik heb ze lekker laten uitrazen in de binnenspeeltuin. (En zo waren er meer met dat idee *zucht..*)

  • Reply
   Nathalie
   11 februari 2016 at 18:36

   Ja hahaha dat kan ik geloven. Die binnenspeeltuinen maken fortuinen!

 • Reply
  FEMKE
  5 maart 2019 at 11:50

  Was de paw patrol film de moeite?

Leave a Reply

Read previous post:
Knutselen voor Valentijn met je kinderen

Valentijn kan je ook vieren met kinderen. Valentijnsdag draait om geliefden die elkaar extra aandacht geven. Nou ja, elke dag...

Close