Unicorns & Fairytales
suikerkristallen groeien STEM - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops DIY Educatief educatieve activiteiten Knutselen My life Onderwijs STEM

STEM met kids / Laat suikerkristallen groeien

Samen proefjes doen is superleuk. Deze activiteit staat onder andere ook in mijn boek dat in februari 2022 zal uitkomen. Suikerkristallen groeien als er een oververzadiging is van suiker in water. Meteen ook een leuke STEM proef waar je uitleg kan geven over krimpen en uitzetten van vloeistoffen.

Een mooi proces 

Suikerkristallen groeien als de kleine deeltjes suiker geen plek meer hebben en zich aan elkaar vastklampen. Ze groeien dan en worden groter en groter wat een erg mooi resultaat blijkt te zijn. Je kan nadien de kristallen ook onderzoeken. De gemaakte suikerkristallen kunnen, als je ze op een stokje hebt laten groeien, gebruikt worden in een drankje. Erg leuk tijdens een feestje! 

Ken jij mijn OUT OF THE BOX PLAY Instagram kanaal al voor nog meer leuke ideetjes? 

suikerkristallen groeien STEM - unicorns & fairytales

Hoe laat je nu die suikerkristallen groeien? 

Er hoort wat voorbereiding bij. Namelijk: neem een satéstokje en maak het onderste deel nat. Dep in suiker en laat goed opdrogen. 

Vervolgens heb je dus een oververzadigde oplossing nodig van suiker in water. Je neemt 1 cup water tegenover 4 cups suiker. Doe dit in een steelpannetje en laat koken. Wanneer de oplossing kookt, voeg er dan een druppel voedingskleurstof aan toe. Roer nog even en haal dan het mengsel van het vuur. Laat minstens 30 minuten afkoelen. 

Giet het suikerwater over in een doorschijnende bokaal. Doe voorzichtig de stokjes met suiker aan in de pot en hang vast met bijvoorbeeld wasspelden. Merk je na een dag dat er echt geen suiker aan groeit, dan wil dat zeggen dat er te weinig suiker inzit. Doe het water dan weer in een pot, voeg meer suiker toe en laat koken.

Op het moment dat je je stokjes in de vloeistof hebt gedaan is het de bedoeling dat ze stil blijven staan. Zet ze dus meteen op een goede plek. Wij hebben ze voor de raam gezet zodat je mooi de vorderingen kon zien. Na enkele dagen zullen er meer en meer suikerkristallen groeien en heb je een fijn resultaat.

Neem ze, als je vind dat ze de juiste grootte hebben, uit de bokaal en laat drogen op een keukenrol. Nu heb jij jouw suikerstokjes! Je kan ze tot een jaar bijhouden! 

Lees ook: Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

Onderzoeken van suikerkristallen

Dit is een zeer leuk STEM-proefje in de klas ook. Of thuis, op kamp en waar je ook wil. Je kan kinderen de suikerkristallen laten onderzoeken. Naar vorm, de vorderingen en je kan ze onder een microscoop leggen. In mijn boek SPEEL! zal je een printable vinden die je gratis kan downloaden als je daar de QR code scant, zodat je kinderen deze leuke kristallen kunnen onderzoeken en noteren. 

lees ook: Halloween STEM activiteit: Pumpkin FIZZ

suikerkristallen groeien STEM - unicorns & fairytales

suikerkristallen groeien STEM - unicorns & fairytales

Pré order mijn boek SPEEL!

Deze activiteit en vele andere leuke activiteiten kan je terugvinden in mijn boek SPEEL! Hij komt uit in februari 2022 en je kan hem nu al pré orderen.

boek SPEEL! - unicorns & fairytales

Pin it 

Wil jij ook suikerkristallen laten groeien met je kinderen? Pin het dan voor later! 

suikerkristallen groeien STEM - unicorns & fairytales

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply