Unicorns & Fairytales
knutselen rond Sinterklaas - unicorns & fairytales
creatief DIY Knutselen knutselen feestdagen knutselen rond een thema My life

Knutselen rond Sinterklaas: enkele leuke ideetjes!

Ben je nog op zoek naar inspiratie om leuke Sinterklaasknutsels te maken? Wij maakten eerder al zaken met kosteloos materiaal en het is dit jaar niet anders. We maakten er nog enkele bij! We gaan lekker weer knutselen rond Sinterklaas en maakten enkele toffe zaken. kijk je mee?

Knutselen rond Sinterklaas

Deze leuke Sinterklaasknutsels zijn niet te moeilijk en zorgen er meteen ook voor dat de creativiteit van de kinderen niet beperkt wordt tijdens het knutselen rond Sinterklaas. Want het is HUN knutselwerkje en ze aan heerlijke knutselen rond Sinterklaas maar met hun eigen fantasie. Daarom kan je best gewoon heel wat knutselmateriaal klaarleggen en starten met de basis. Hoe ze het uiteindelijk gaan maken is helmaal hun zaak. Laat ze heerlijk bezig zijn. 

lees ook: Tips om creatief aan de slag te gaan met (je) kinderen: do’s & dont’s

1. De boot van Sinterklaas knutselen 

knutselen rond Sinterklaas - unicorns & fairytales

Met een eierdoos en keukenrol of WC papiertje kan je echt een heel leuke Sinterklaasboot maken. Ze kunnen dit versieren met wat ze maar willen. Wij schilderden met waterverf maar je kan ook plakkaatverf gebruiken. Ze kunnen verfborstels gebruiken maar evengoed sponzen of zelfs hun handen. Laat ze kiezen…. Ook de kleuren en versiersels. Wat ik meegaf als tip aan mijn zoontjes wat dat ze uitsteeksels van de eierdozen konden dienen als ‘mannetjes’. De stoom maakten we met opvulsels voor kussens, dat ik nog had liggen. Knutselen rond Sinterklaas? Daar hoort de stoomboot zeker bij hé… 

2. Wiebelpiet 

knutselen rond Sinterklaas - unicorns & fairytales

Met een rond leeg doosje van smeerkaas en stevig gekleurd papier maakten we deze Wiebelpiet. Eigenijk ging het vanzelf, want inspiratie komt bij ons wanneer we bezig zijn. We beginnen meestal aan iets met een soort idee, maar we gaan steeds verder. We maakten van het deksel het gezicht. Enkele vegen om het een roetpiet te maken, een hoedje van crêpepapier en harder papier, een pluim erop en met een lijmpistool blijft alles magisch aan elkaar kleven. De armen en benen zijn van papier in harmonica vorm gevouwen. Wiebeloogjes , chenilledraad om de twee delen te bevestigen en wat verf en glitterlijm op het lijfje… er is zoveel mogelijk!!!! 

3. Zelf Sinterklaas speeldeeg maken 

corona proof Sinterklaas vieren - unicorns & fairytales

Wij maken al een tijdje zelf onze speeldeeg. Ondertussen staan er wel liefst 6 verschillende manieren om speeldeeg te maken op mijn blog. Natuurlijk heb je ook nog zoutdeeg dat je kunt bakken. Dit is meer zoals playdough dat je bewaart in de koelkast en waarmee je opnieuw mee kunt spelen. Met deze SINTERKLAAS PLAYDOUGH kan je uren spelen én heb je die geur van kaneel en chocolade. Zalig! Wij lieten de kinderen zelf letters maken en versieren of maakten nep pepernoten. Uren fun! 

4. Een open haard voor Sint en Piet 

knutselen rond Sinterklaas - unicorns & fairytales

Vorig jaar maakten we een open haard voor de Sint en zijn Pieten aangezien we zelf geen schoorsteen hebben. Dit deden we door oude kartonnen dozen te gebruiken en met een spons en verf te werken. Je kan ook een schoorsteen knutselen of andere zaken met dozen natuurlijk. Altijd heel fijn! 

5. Een aftelkalender 

aftelkalender voor Sinterklaas met activiteiten - unicorns & fairytales

Wij maakten, ook weer uit een lege doos, een aftelkalender. Ik kleefde prenten aan de zijkanten en tekende er bakstenen op. Vervolgens sneed ik er raampjes in waarachter ik symbooltjes kleefde met een opdracht. Elke dag mochten ze dan een deurtje openen en zien welke leuke activiteit we gingen doen. Je kan de werkbeschrijving van de opdrachten en aftelkalender hier bekijken

6. Sint en pieter uit WC-rollen en tetra packs 

Sinterklaas knutselen wc-rolletjes - unicorns & fairytales

Je kan met kosteloos materiaal veel leuks doen! Wij maakten een boot van een leeg melkpak en Pieten en een Sint van WC-rolletjes. De kinderen vonden het superleuk om te knutselen rond Sinterklaas en waren trots op hun creaties. 

7. Chocoladeletters versieren 

Laat de kinderen hun chocoladeletter versieren. Met pepernoten, sprinkles, M&M’s en wat je maar wil! Easy peasy! De kinderen vinden dit ge-wel-dig, dat moet ik niet zeggen zeker? Je kan ook makkelijk zelf een chocoladeletter maken: neem een bakpapier, smelt chocolade en spuit het in de letter die je wil. Versieren en in de koelkast. TADAAA. 

8. Spijkerkunst 

knutselen rond Sinterklaas - unicorns & fairytales

Ga een stuk hout halen, laat het op maat zagen en koop enkele spijkers. Maak eerst op het hout een tekening van Piet of Sint (je kan hiervoor ook een prent afdrukken) en klop de spijkers rond de silhouette. Je kan nu met wol of katoendraad rond de spijkers wikkelen en zo de figuren “inkleuren”. Nu krijg je een mooie Sint of Piet! Met een lijmpistool kleefden we nog wat accessoires zoals oogjes, een veer en oorbellen. 

9. Pietenhuis maken 

Heb je nog schoendozen of kartonnen dozen? Laat je kinderen er allemaal kamertjes van Pieten van maken. Ze kunnen met restjes, kosteloos materiaal en alles wat ze vinden meubeltjes maken. Zo kan een kurk gemakkelijk dienen als tafeltje, niet? Je kamertje kan dan ook aangevuld worden als je weer een leuk idee hebt. Misschien fijn om na te denken van welke Piet jij een huisje hebt? Zo heeft de Pakjespiet waarschijnlijk veel pakjes in zijn kamertje staan en zal de Sportpiet eerder wat sportiefs in zijn kamer hebben. 

10. Pietenhoed knoeivrij voor peuters 

knutselen Sinterklaas - unicorns & fairytales

Toen Vince klein was gingen we experimenteren aan een knoeivrij project schilderen. Met succes. We deden enkele klodders verf op een wit stevig blad, bedekten dit met plastiek en we lieten hem zijn gang gaan. Geen vuile vingers en superleuk resultaat: Knutselen voor de Sint met een peuter

11. Veren stempelen 

aardappelstempels maken - unicorns & fairytales

Onze kinderen maakten aardappelstempels en ik tekende Pietjes. Zo konden ze hoedjes en veren stempelen. Kei leuk vonden ze dat ! 

12. Nog een schoorsteen bouwen 

Met blokken bouwden we een schoorsteen voor Sinterklaas. Uit de garage haalden we een lege doos, sneden er een stuk af en daar verfden we vlammen op. Met lege wc-rolletjes en keukenrol maakten we stammen. Knutselen voor Sinterklaas kan ook erg STEM gericht zijn 😉 

schoorsteen knutselen voor Sinterklaas - unicorns & fairytales

 

13. Nog meer wiebelige Pietjes

Met pijpenragers en houten bollen maakten we Wiebelpietjes die je aan de gemaakte schoorstenen kunt hangen, of waar je ook wil! Ze zijn overal inzetbaar. Hoe ja dat maakt lees je hier: Wiebelpietjes en een schoorsteen knutselen voor Sinterklaas

wiebelpietjes knutselen voor Sinterklaas - unicorns & fairytales

Nog meer Sint tips

Knutselen rond Sinterklaas: enkele leuke ideetjes!

Wiebelpietjes en een schoorsteen knutselen voor Sinterklaas

Sinterklaas vieren doen wij zo…en jullie?

Sinterklaas speeldeeg maken! Met de heerlijke geur van kaneel en cacao

20+ activiteiten en ideetjes tijdens de Sint Periode!

DIY // Een aftelkalender met opdrachten maken voor de Sint

Geen open haard voor Sinterklaas? Knutsel er dan zelf één…

15 Leuke ideetjes om Sinterklaas te vieren

Pin it! 

Wil jij ook knutselen rond Sinterklaas en vind je onze Sintknutsels wel tof? Pin ze dan 🙂 Apart of met onderstaande afbeelding…. Of nog beter: beiden hahaha. 

knutselen Sinterklaas - unicorns & fairytales

TIP: mijn boek SPEEL!

Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip!

Je kan hem oa hier kopen

 

 

 

Wat gaan jullie knutselen rond Sinterklaas? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply