Unicorns & Fairytales
sinterklaas activiteiten - unicorns & fairytales
holiday play Spelen Webshoptips

20+ activiteiten en ideetjes tijdens de Sint Periode!

Oh ja hij komt er weer aan die goede oude man. Een tijd waar veel kindjes naar uitkijken. Met cadeautjes, plezier, muziek, speculaas, chocolade en mandarijntjes. Maar vooral: gezellige momenten. Daar doe ik het voor. Sommigen vinden al die dagen commercieel maar zo bekijk ik het echter niet. Voor mij draait het rond dingen samen doen met je kinderen en samen zijn met mensen om wie je geeft. De cadeautjes en het snoep is extra. Klaar voor weer 10 extra Sinterklaas activiteiten?

1. Schoentje zetten

Een van de leukste Sinterklaas activiteiten is deze toch wel. Nostalgie ten top! Laat je kind zijn schoentje zetten. Met lekkers voor het paard, de Sint en de Pieten. Iets wat traditie is en dat we elk jaar doen. Ik laat de kinderen dan ook een tekening maken en zorg ervoor dat alles de ochtend nadien weggenomen is. Sint en de Pieten mogen niet naar binnen komen om iemand te ontmoeten en doen dit dus Corona Proof. Misschien kan je er ook handgel bij zetten?

TIP: zet speelgoed dat in elkaar gezet moet worden reeds in elkaar klaar. Kinderen willen graag spelen met wat ze krijgen en als ze dan nog een halfuur moeten wachten tot jij alles in elkaar gezet hebt en het plannetje hebt gelezen dan is de fun er voor beiden af… Dus weg met de doos, de inhoud is wat telt. 

2. Laat de Sint eens bellen

Wist je dat er een APP bestaat om de Sint naar je kind te laten bellen? ‘Bellen met Sinterklaas‘ is de app waar je opzoek naar moet gaan in je store (zowel Android als Apple) Het is gratis en kei leuk! Is je kind niet zo flink of nét wél flink? Laat dan de Sint een sms-je sturen of bellen. Ze gaan versteld staan hahaha.

3 Naar het huis van de Sint!

Kinderen vinden Sinterklaas magisch. Als ze naar het huis van de Sint mogen gaan, dan zijn ze helemaal betoverd. 101 vragen schieten door de hoofdjes van onze kinderen. Op al hun vragen krijgen ze meestal een antwoord tijdens een uniek bezoek aan het magische Huis van de Sint. Je kan vrij rondwandelen in alle kamers van het statige huis in het hart van Sint-Niklaas. De Zwarte Pieten tonen je onder meer de ontvangstruimte, de slaapkamer, de badkamer en het toilet, de werkkamer, de hobbyruimte, een heus theater en de grote speelhoek.

Het Huis van de Sint is een initiatief van het Sint-Nicolasgenootschap Vlaanderen en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Het Huis is te bezoeken van 20 november tot en met 5 december.

Reserveren kan vanaf 9 november en is verplicht!

Dit kan op deze website. 

4. Maak een videoboodschap

Wil jij je kinderen verbaasd doen staan? Wij maakten enkele jaren geleden een Video Van de Sint en lieten die zien aan Vince en Robin. Ze zaten er met open mond naar te kijken. Zo leuk! Je kan op voorhand foto’s inzenden, boodschappen selecteren en complimenten aanduiden. De DVD komt aan in een envelop van de Sint en kunnen door de kinderen zelf opengedaan worden.

5. Schrijf een brief aan de Sint

Dit mag natuurlijk niet ontbreken bij de Sinterklaas activiteiten. De kinderen kunnen, zoals elk jaar, nog steeds een brief sturen naar de Sint. Brieven die verzonden worden voor 29 november krijgen een antwoord voor 6 december.

Sinterklaas – Spanjestraat 1 – 0612 Hemel (België)

Je kan ook virtueel je brief en tekening Sturen en uploaden. Dat kan je hier doen.

6. Sint Speeldeeg maken

Wij zijn fan van zelf playdough maken. Met mijn 7 recepten ga je zeker aan de slag kunnen. Wist je dat wij ook speciale Sint speeldeeg hebben gemaakt? Met de geur van cacao en kaneel? Nadien kan je leuk sensopatisch spelen.

lees: Sinterklaas speeldeeg maken! Met de heerlijke geur van kaneel en cacao

sinterklaas playdough - unicorns & fairytales

 

7. Printables van Sinterklaas

Er zijn ontzettend leuke printables te vinden op het wereldwijde web. Heel veel gratis bestanden en ook enkele die je kan aankopen en die meteen aan de leerplandoelen zijn aangepast. Ik heb er zelf gemaakt en die kan je HIER vinden.

8. Doneer oud speelgoed

Doe zelf ook eens iets voor een ander en doneer oud speelgoed aan kansarme kinderen. Dit kan op verschillende manieren. Vorig jaar nodigden wij de Sint uit via de organisatie Peter Pan. Dan komt de Sint aan huis met de Pieten en worden er liedjes gezongen en boodschappen voorgelezen. Zelf zet je een cadeautje voor een ander kind klaar. Dat mag tweedehands zijn uiteraard. Dit jaar mogen ze niet meer fysiek komen

Maar er is ook iets van PostNL. Op de website ‘speelgoed voor elk kind‘ kan je gratis (oud) speelgoed verzenden. Het enige dat je moet doen is een ticket afdrukken en het pakket naar een verzendpunt brengen. De post doet de rest. Zo maak jij een verschil in iemand zijn leven. Wanneer de kindjes ouder zijn kan je ze dit zelf laten doen. Voorlopig doe ik dat met deze actie zelf omdat Vince anders vraagt waarom de Sint dat niet kan brengen hahaha.

goed doel - unicorns & fairytales

9. Een  hoorspel over Sinterklaas

Wie zegt Sinterklaas die zegt muziek. De liedjes blijven goed en blijven ieders kind entertainen. Vince blijft ze meestal nog enkele maanden zingen. Ook ik herinner me nog heel goed enkele oude liedjes! Oh wat hou ik van die nostalgische herinneringen.

Houden je kinderen van verhalen en liedjes? Dan is dit hoorspel wel iets voor jullie. Onze kinderen hebben het al 100 keer gehoord. Wij worden er gek van maar zij niet.

Muziekpiet doet een bijzondere ontdekking op zolder.
Sinterklaas doet heel erg zijn best om flink te zingen.
Kookpiet merkt dat katten niet graag zwemmen.
Stoompiet kan niet genoeg krijgen van… stoommachines
Hoofdpiet heeft een hekel aan neusgepeuter en vergetelarij.
En Hulppiet is snel afgeleid en peutert graag in zijn neus.

De Sinterklaasliedjes zijn zo gemaakt dat je makkelijk kan oefenen. Ideaal voor peuters en kleuters!
Maar daar stopt de pret niet! De dolle fratsen van de verschillende Pieten in de cartooneske Sinterklaasverhalen werken op de lachspieren van jong én oud!

lees ook: Leuke prentenboeken over Sinterklaas voor groot en klein

10. Laat een leuke Sint zak maken

Cadeautjes voor je kinderen op een leuke manier presenteren? Laat dan een Sinterklaaszak bedrukken bij MIONOMI.  Ze hebben nog allerlei andere leuke spullen. Zo kan je een zak met opdruk laten maken in de kleur en ontwerp dat je wil .  We hebben er alvast laten drukken voor de kinderen. Wedden dat ze dit fantastisch gaan vinden?

11. Een QR Spiekpietjestocht door de tuin, het bos of school?

Ik maakte een QR code Spiekpietjestocht voor kinderen mét gratis printables. Je kan de codes afdrukken, lamineren en ophangen in de tuin, je huis of het park. Laat iedereen mee genieten! Moest je ze in je buurt hangen, kan je ze dan op sociale media delen met #QRtochtSpiekpietjes ?

QR-code Spiekpietjestocht - unicorns & fairytales

 

12. Een verlanglijstje maken

Kinderen vinden het heerlijk om in boekjes van speelgoedwinkels te knippen en kiezen. Geef ze knutselgerief, een schaar, lijm en wat boekjes (het bol.com speelgoedboek kon je gratis meepakken in de Delhaize bij ons) en laat ze hun wenslijstje knutselen.

13. Sinterklaasknutsels met kosteloos materiaal

Sinterklaas activiteiten, daar horen knutselwerkjes bij hé hahaha. Nou, wij maakten vorig jaar enkele leuke Sinterklaas knutsels uit kosteloos materiaal zoals een boot, de Pieten en Sint en zelfs een heuse open haard:

Geen open haard voor Sinterklaas? Knutsel er dan zelf één…

Sinterklaas en de Pieten maken met kosteloos materiaal

Sinterklaas knutselen wc-rolletjes - unicorns & fairytales

 

14. Leuke boeken lezen over Sinterklaas en de Pieten

Er zijn kei leuke en toffe (prenten)boeken over Sinterklaas en zijn Pieten. Lees deze periode extra veel leuke Sintverhalen. Om in de sfeer te blijven hé 😉

Leuke prentenboeken over Sinterklaas voor groot en klein

Nog meer leuke en originele kinderboeken rond Sinterklaas

Seppe heeft het voorbije jaar de Sint en zijn Pieten flink geholpen. De Sint beloofde hem dat hij dit jaar weer mocht helpen. En ja, Seppe krijgt een brief van de Sint in de bus waarin de Sint hem uitnodigt op zijn kasteel in Spanje. Daar bevindt zich de grote pietenschool waar Seppe moet leren een goede Zwarte Piet te worden. Opa brengt Seppe naar het kasteel in Spanje. De opleiding tot Zwarte Piet duurt twee weken. Een paar keer door de schoorsteen glijden geeft Seppe een zwart kleurtje. De Hoofdpiet legt hem alles uit. Het is niet eenvoudig. Hij moet heel veel oefenen: eerst kaartlezen, dan nok-lopen, zakkenlopen, fluisterstappen, pepernotenstrooikunde, schoorsteenglijden en het aan- en uitzetten van alarminstallaties. De laatste les geeft de Sint zelf. Alles over brieven, verlanglijsten en tekeningen van kinderen! En nu nog examen doen en iets bedenken wat de taak van Sint en de Pieten kan vergemakkelijken. Seppe slaagt met glans! Wie zich wil verdiepen in de wereld van de Zwarte Pieten komt hier aan zijn trekken. De actuele kwestie van de kleur werd handig opgelost. De grote oorbellen zijn er nog wel, maar er is ook een vrouwelijke Piet die voor de techniek instaat en er wordt verwezen naar zonnepanelen en alarminstallaties! Enige modernisering is dus niet weg. Alles wordt echter zo in detail beschreven en afgebeeld dat er nog maar weinig aan de verbeelding wordt overgelaten.

15. Vrolijke liedjes zingen natuurlijk

Zingen…  daar wordt iedereen toch vrolijk van? Niet? Nou, er zijn genoeg afspeellijsten te vinden op Spotify, youtube en internet. Ook heb je leuke boeken waar je toffe liedjes vindt. Ook zijn er meer en meer mensen die het initiatief nemen om de ouderwetse liedjes te pimpen. Want slaan met de roe en kindjes in de zak steken doen we niet meer. Dit is er eentje van..

16. Lekkernijen klaarmaken in thema Sinterklaas

Oh, je kan heerlijke Speculaas zelf maken (met de bakmixen van Niamh bijvoorbeeld) of op de traditionele manier, je kunt samen pepernoten maken, een taart en nog meer lekkers. Wil je het helemaal corona proof? Zorg dat dan elk kind zijn eigen bakje heeft. Laat het zelf versieren ?

Inspiratie: Toffe, gemakkelijke Sinterklaas traktaties

Kijk zeker ook eens op onze IG pagina KIDSFOOD & LUNCHBOX voor toffe kidsproof ideetjes.

sinterklaas traktaties - unicornis & fairytales

17. Verkleden in allemaal Hulppieten

Laat je kinderen zich verkleden in allemaal Hulppieten. Wat is hun kenmerk of talent? Misschien kan je daar rekening mee houden? Of trek gewoon allerlei leuks aan en maak zelf een Pietenmuts. Dat kan heel eenvoudig met wat papier, crêpepapier of zijdepapier en een leuke pluim!

lees ook: Tips bij het aanleggen van een verkleedkoffer

18. Een schoorsteen bouwen en wiebelpietjes maken

Wij bouwden met blokken een schoorsteen, verfden vuur en takken en gingen aan de slag met chenilledraad om wiebelpietjes te maken.

Hier lees je hoe dat moet: Wiebelpietjes en een schoorsteen knutselen voor Sinterklaas

schoorsteen knutselen voor Sinterklaas - unicorns & fairytales

19. De leukste online spelletjes

Je hebt op het wereldwijde web enorm veel spelletjes voor zowel grote als kleine kinderen. Enkele educatieve tips:

Kleuters digitaal thema Sint

Juf maike thema Sint

Kasteel van Sinterklaas - unicornis & fairytales

20. Escape room thema Sinterklaas

Je kan zelf een Escape Room maken in het thema van Sinterklaas. Vervang de opdrachten door leuke Sintprenten, raadsels van Pieten en meer!

21. Nog meer Sinterklaas Activiteiten

Ik postte al eerder 15 leuke Sinterklaas activiteiten. Je kan zoveel doen samen met je kinderen om Sinterklaas te vieren. Leuke verhalen lezen, wenslijstjes maken, kleuren, apps enz…  Lees de  15 activiteiten tijdens Sinterklaas. Zeker de moeite om eens te kijken indien je nog wat inspiratie nodig hebt.

22. Het Sinterklaas Surprise Spel

Een van de leukste dingen bij de Sinterklaas activiteiten. Je kan ook samen een spel spelen op pakjesavond (of in de dag natuurlijk) ! Dit spel is naar mij onderweg en ik ga het voor jullie uittesten. Maar het spel uitgelegd in het kort:

 • In plaats van surprises en gedichten doe je gekke, lieve, leuke, maffe opdrachten(surprisespelletjes) voor je je kadootje mag uitpakken.
 • Deze surprisespelletjes speel je altijd mèt elkaar.
 • Iedereen is daarom de hele avond aan de beurt en
 • daarmee zijn problemen met graaiende en zeurende kinderen verleden tijd!
 • Het blijft voor iedereen gezellig – geen drama’s omdat kadootjes worden afgepakt of doorgegeven (zoals bij het dobbelsteenspel).
 • Het is supersimpel in gebruik: je hoeft alleen maar spelkaartjes bij de kadootjes te kiezen.
 • Je bent lekker snel voorbereid dus (binnen een uur alles geregeld!)
 • en toch is dit spel goed voor vele uren gezelligheid en plezier!

Benieuwd geworden? Je kan het Sinterklaasspel hier kopen samen met superleuke free downloads en tips! AANRADER!

pakjesavond - unicorns & fairytales

23. Een originele aftelkalender maken met een oude doos

Het is leuk om af te tellen naar een magische periode. Wij maakten vorig jaar een eigen aftelkalender op een heel originele manier: met een oude doos maakten we een huis met allemaal deurtjes en opdrachten.

DIY // Een aftelkalender met opdrachten maken voor de Sint

aftelkalender voor Sinterklaas met activiteiten - unicorns & fairytales

24. Bee bot en glow bot Sinterklaas

Wie graag kinderen wil leren programmeren kan ook een BEE BOT mat afdrukken. Je kan met robotjes dan leuke spellen doen.

Ik maakte enkele Bee Bot matten in thema SINT die je kan downloaden in mijn shop met educatieve printables.

lees ook: Met de Glow & Go bot kunnen peuters & kleuters de eerste stapjes programmeren ontdekken + gratis printable

Pinnen?

Wil je deze Sinterklaas activiteiten onthouden voor later? Vergeet hem dan niet te pinnen op Pinterest via deze afbeelding 🙂

sinterklaas activiteiten - unicorns & fairytales

Hoe doen jullie het?

XOXO Nathalie

(afbeelding PIN via Shutterstock)

You Might Also Like...

17 Comments

 • Reply
  Anna
  15 november 2017 at 06:35

  Zeg wie klopt daar kinderen is mijn favo liedje

  Facebook: An Na

 • Reply
  Florence
  15 november 2017 at 06:47

  ‘Zie ginds komt de stoomboot’ is nog steeds een toppertje.

 • Reply
  Isabelle
  15 november 2017 at 06:53

  In mijn eerste kleuterklas doet de klassieker “sinterklaas kapoentje” het nog altijd!
  Nieuwe inspiratie zou zeker welkom zijn….misschien een nieuwe “klassieker”in de maak? 😉

 • Reply
  Chantal
  15 november 2017 at 06:58

  Leuke ideetjes! Ik heb het gepind op mijn sinterklaasbord👍 Ik doe graag mee en maak kans op de cd! Mijn zoon is dol op zingen en beleefd de sinterklaasperiode voor het eerst heel bewust! Hij zingt het liefste sinterklaaskapoentje en zie ginds komt de stoomboot. Een spannende periode maar ook zo leuk!

 • Reply
  kristel
  15 november 2017 at 07:05

  Sinterklaas kapoentje kan mijn dochter het beste zingen en vind ze ook het leukste. We houden van zingen en dansen dus we maken heel graag kans op de cd 🙂

  Leuke sintactiviteit is huisjes maken voor op het raam en het huis versieren met bijv open haard en mooie knutsels

 • Reply
  Vanempten Kris
  15 november 2017 at 07:27

  Een leuke en spannende tijd voor onze jongens! Wij gaan voor “De zak van Sinterklaas”.

 • Reply
  Marian Zw
  15 november 2017 at 12:02

  Ik vind “Zie ginds komt de stoomboot” nog steeds het leukste liedje. In die boot zitten tenslotte alle cadeaus en het lekkers 🙂

 • Reply
  andrea
  15 november 2017 at 12:06

  Ooh wat zou het leuk zijn om te winnen. Mijn oudste zoontje is gek van liedjes! Hij is twee maar kan toch sinterklaas kapoentje meezingen. Dat is dus ons favoriete nummer. Wij duimen.

 • Reply
  Nele Vdb
  15 november 2017 at 14:21

  Sinterklaas kapoentje! Een kort en gemakkelijk liedje, dat kan mijn driejarige al vol trots meezingen.

 • Reply
  Liesbet Rombaut
  15 november 2017 at 15:47

  Zie ginds komt de stoomboot! Mijn dochtertjes zouden hier superblij mee zijn, ze zingen deze liedjes het hele jaar door.

 • Reply
  Marian B
  15 november 2017 at 16:52

  Linkerbeen, rechterbeen doet het hier altijd goed! Liedjes zingen is sowieso erg leuk in deze tijd, loot daarom graag mee.

 • Reply
  Anita te Gussinklo
  15 november 2017 at 23:27

  Zwarte Piet ging uit fietsen, worden we vrolijk van.

 • Reply
  Marie
  16 november 2017 at 10:06

  Felix zingt al een hele week dolenthousiast van “sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” dus dat is zeker zijn lievelingsliedje 🙂 mama heeft dat intussen voldoende gehoord en is wel toe aan wat nieuwe inspiratie! Dus duimen voor de cd!

 • Reply
  Meuwissen Karoline
  16 november 2017 at 21:13

  Zie ginds komt de stoomboot wordt hier iedere dag al luidkeels meegezongen! We kijken uit naar naar de aankomt van de sint zaterdag!

 • Reply
  Cath Lindekens
  20 november 2017 at 08:35

  Zie de maan schijnt door de bomen

 • Reply
  Katelijne
  9 november 2020 at 09:28

  Ik hou van alle liedjes, en van de sibt en van de “verwachting”!
  Tip: zet niets in elkaar! Het in elkaar zetten is deel van het spel. Plannetjes lezen, uitvoeren, geduld oefenen, samenwerken, hulp vragen, hulp bieden,….. allemaal heel waardevol in het leven! Dank u Sinterklaasje!

 • Reply
  Dewy
  10 november 2020 at 11:52

  Dit is leeeeeuk! Sinterklaas ziet er (ook hier) dit jaar helaas heel wat anders uit.. en met deze tips kunnen we er toch ondanks alles een leuke gezellige tijd van malen. Vooral de tip over het huis van de sint, vind ik heel leuk! Ik heb er nooit van gehoord maar dit zou Gendly heel leuk vinden. Ook de knutsel dingetjes ga ik gezellig aanpakken.. en ga ik het spiekpietjes artikel eens goed doorlezen. Heel tof! Bedankt ❤

Leave a Reply