Unicorns & Fairytales
Sinterklaas - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops holiday play moederschap

15 Leuke ideetjes om Sinterklaas te vieren

De maand december is een drukke maand. Allerlei feesten en gebeurtenissen. Samen Sinterklaas vieren is fijn. In België komt de Sint op 6 december. Althans, zo heb ik het als kind altijd geweten. Tegenwoordig beginnen ze steeds vroeger. Ik heb wel enkele leuke ideetjes en activiteiten. Kijk je mee? 

1. Samen aftellen naar Sinterklaas

Sinterklaas vieren? Er bestaan heel veel leuke Sinterklaas aftelkalenders. Je kan ze in de winkel kopen maar natuurlijk ook zelf maken. Dat zorgt niet enkel voor plezier maar ook een beetje voor rust en structuur: je kind kan zelf zien wanneer hij komt. Je kan eventueel ook werken met symbooltjes. Bijvoorbeeld wanneer je een film gaat zien, wanneer ze de schoen kunnen zetten, een spelletje spelen enzovoort. Het kan immers zijn dat je kind al die prikkels niet zo goed kan verwerken. Dat merk je waarschijnlijk wel aan de houding van je kind. Merk je geen problemen? Dan is het goed. Bedenk wel dat dit voor je kinderen zelf ook een drukke periode is, zowel thuis als op school, want ook daar komt de Sint, wordt er geknutseld en komen de andere feestdagen er ook aan.

Wij maakten zelf een aftelkalender van kosteloos materiaal.

aftelkalender voor Sinterklaas met activiteiten - unicorns & fairytales

Leuke aftelkalender kan je op mijn Pinterest bord ‘Sinterklaas aftelkalender‘ vinden.

Enkele Free Printables: 

Aftelkalender van Thuisonderwijs.nl

Aftelkalender van Print Candy

Aftelkalender van Veilig Leren Lezen

Aftelkalender van Sinterklaassurprisespel (op deze website kan je nog meer leuks downloaden!)

Aftelkalender van Gratis Beloningskaarten

Aftelkalender van Juf Maike

(Er zijn er natuurlijk nog meer leuke te vinden)

 

2. Een wenslijstje maken

Sinterklaas vieren wil ook zeggen: cadeautjes! Maak samen met je kinderen een wenslijstje. Laat hen zelf kiezen hoe ze dit graag willen doen. Wat ik zelf als kind leuk vond was een tekening maken (of krijgen) met bijvoorbeeld een grote zak van de Sint en daarin allerlei cadeautjes zetten. Dat kan op verschillende manieren:

 • een lijstje schrijven
 • een collage maken met uitgeknipte spullen (van bvb reclameboekjes van speelgoedwinkels)
 • je wenslijstje tekenen
 • wenslijstjes printen (om het onderstaande wenslijstje te downloaden klik je op de afbeelding)
 • online een wenslijstje maken
 • Het bol.com speelgoedboek raadplegen waar een grote poster inzit en waarbij je je wenslijstje kunt winnen!

wenslijstje sinterklaas - unicorns & fairytales

 

3. De 4 cadeautjes regel

Een wenslijstje kan je dan gebruiken als tip voor wie graag de Sint laat komen. Meestal komt de Sint ook wel eens langs bij oma en opa 😉 Ik leerde ook de 4 cadeautjes regel kennen via Mamaliefde, een blogster die ik heel graag heb en volg. De trend is overgewaaid (zoals vele andere) uit Amerika Die gaat namelijk als volgt:

Je geeft iets…

1)…Wat ze willen

Dit kan je het best doen aan de hand van het wensenlijstje dat ik eerder vernoemde. Dit is een cadeautje dat ze écht graag willen hebben. Je kan dan zelf iets van hun lijstje kopen en zo heb je de prijs ook een beetje in de hand.

2)…Wat ze nodig hebben

Je geeft iets wat ze nodig hebben. Denk ruim. Het kan een nieuwe brooddoos zijn, kleurpotloden, iets voor school of voor hun hobby. Iets dat nuttig is!

3)…Wat ze dragen

Dit valt dan weer onder de categorie ‘kledij’. Het kunnen sokken zijn, een nieuwe pyjama, broeder, truien, een badpak of zwembroek, een muts, een sjaal en noem maar op. Wees creatief en kijk wat ze nodig hebben en als ze niets nodig hebben wat er eventueel wel leuk zou zijn. Misschien zijn ze die oude wanten wel beu.

4)…Om te lezen

Superleuk toch? Vince is altijd heel blij met een nieuw boekje en ik zou dat graag zo houden. Dus een boek als cadeau vind ik ideaal. Dat kunnen allerlei soorten boeken zijn: prentenboek, knutselboek, voorleesboek, doe-boek enz. Voor meer inspiratie over leuke boeken kan je altijd mijn blog eens doorzoeken bij de categorie boeken.

>>>> Jij kan het zelf zo duur of goedkoop maken als je wil. Overdrijf niet met cadeautjes en bedenk dat de Kertsperiode er ook nog aankomt. >>>

 

4. Knutselen voor Sinterklaas

Kinderen vinden het heerlijk om te knutselen voor Sinterklaas. Je kan zoveel doen! Kijk hiervoor weer op mijn Pinterest bord ‘Knutselen Sinterklaas‘. Ook met peuters of kleuters kan je best knutselen. Komt de Sint bij jou thuis? Maak dan vlaggetjes, versier een stoel, print kleurprenten uit… Denk niet dat je met peuters en kleuters niets kan knutselen want dat is zeker niet waar. Wij maakten vorig jaar een leuke Piet en toen was Vince 1,5 jaar. We deden dit bovendien ‘knoeivrij!”. Lees hier de blog over knutselen voor de Sint met peuters.

ook kan je leuke knutselideetjes vinden in de volgende artikels:

Geen open haard voor Sinterklaas? Knutsel er dan zelf één…

Sinterklaas en de Pieten maken met kosteloos materiaal

knutselen Sint - unicorns & fairytales

knutselen Sint - unicorns & fairytales

 

5. Tijdschrift voor kleuters

Wij hebben het tijdschrift Doremi thuis. Nu Vince 2,5 jaar is zochten we leuke activiteiten om te doen en deze boekjes helpen ons. Ook wordt er steeds een ontwikkelingsdoel vermeld bij de activiteiten. Dat zijn de doelen die ze in de kleuterklassen ook nastreven. Zo kan je zelf zien waarvoor de activiteiten dienen. Het zijn leuke en leerzame activiteiten zoals schilderen, luisteren naar een verhaal, activiteiten met prenten enzovoort. Ook zijn er steeds uitbreidingsopdrachten. Dit is differentiatie en dient (net zoals in de klas) om kinderen die het aankunnen een beetje meer uitdaging te geven. Leuk, toch?

Sinterklaas - unicorns & fairytales Sinterklaas - unicorns & fairytales Sinterklaas - unicorns & fairytales

6. Lekkers maken

Sinterklaas vieren door lekkers te maken. Yes! Zelf pepernoten maken? Of koekjes, een taart, speculaas, chocolade… Je vindt enorm veel inspiratie op het internet. Dit vond ik een heel leuk idee:  Speculaasmannetjes, een recept dat ik vond op Albert Heijn, samen met nog allemaal toppers.

Benodigdheden: 

300 g bloem (gezeefd (+ 1 el om aanrecht mee te bestuiven))
150 g koude boter (in blokjes)
150 g bruine basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
1 zakje prinsessenglazuur (bakproduct, 125 g)
1 zakje gebaksglazuur (wit (bakproduct, 125 g))
1 zakje chocoglazuur (bakproduct, 100 g)

Maken: 

Kneed met koele handen of in de keukenmachine (je kunt hiervoor gewoon het mes in de keukenmachine gebruiken) de bloem, de boter, de basterdsuiker, de speculaaskruiden, 2 eetlepels water en een theelepel zout tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol daarop met een deegroller het deeg uit tot een plak van zo’n centimeter dik. Druk met de koekvormen poppetjes uit het deeg. Snijd nu voor de pieten pietenmutsen uit, voor de sinterklazen mijters en habijten (jurken). Plak ze op de koekmannetjes met wat warm water. Leg de koekmannetjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in 10-15 minuten goudbruin.
Maak de glazuren zacht volgens de aanwijzingen op de verpakking. Versier de speculaaspoppetjes met het gekleurde glazuur en verander ze in echte sint- en pietspeculaasjes.Tip: Ook handig zijn gekleurde glazuurstiften (bakproduct).

lees ook: Toffe, gemakkelijke Sinterklaas traktaties

7. Een schoen zetten

Het leukste en spannendste van allemaal in waarschijnlijk de schoen zetten. Met het zelfgemaakte wenslijstje, een wortel voor het paard, een biertje voor Zwarte Piet en lekkers voor allemaal. Er zijn veel gezinnen die de kinderen meerdere keren hun schoen laten zetten maar wij doen dit maar 1 keer. De Sint heeft geen tijd om steeds weer terug te komen. Natuurlijk mag hij wel zijn schoen zetten zowel bij ons als bij oma en opa. Maar persoonlijk vinden we één keertje genoeg. Het is al een maand waar ze genoeg overladen worden met cadeautjes.

lees ook: 40 cadeautips die geen speelgoed zijn

sinterklaas - unicorns & fairytales

8.Liedjes zingen

Door te zingen kan je ook Sinterklaas vieren. Er zijn zoveel leuke liedjes die de kinderen kunnen zingen. Op Youtube en Pinterest vind je een heleboel inspiratie. Liever een CD? Dan kan je die uiteraard in vele winkels vinden. Vaak zijn ze na de Sintperiode in korting en koop ik er een aantal voor het jaar nadien (voor in de klas of nu voor thuis)

Sint 2020Sint 2020

9. Spelletjes spelen

Je kan leuke spelletjes vinden op het Pinterest bord ‘Sinterklaas spelletjes’. Wat kan je allemaal doen?

☺ Met de dobbelsteen cadeautjes doorgeven
☺ Bewegingskaarten
☺ Met handpoppen spelen
☺ Een gooispel maken waarbij je met pepernoten in een zelfgemaakte roos gooit
☺ Het Sinterklaassurprisespel
☺ Verkleden
☺ Gedichten maken
☺ Levende Pietenspel

lees ook: QR-code Spiekpietjestocht om een corona proof Sinterklaasfeest te houden

10. Boekjes

boeken thema Sinterklaas - unicorns & fairytales

Zeker als het weer wat tegenzit lijkt het me heerlijk een leuke sinterklaasfilm of boekje te lezen samen. Wij lezen sowieso elke avond een boekje voor en tijdens de Sinterklaasperiode is het eens zo leuk om boekjes van de Sint te lezen. De Spiekpietjes zijn enorm leuke boekjes. Op peuterplace kan je een overzicht vinden van leuke boekjes voor peuters en kleuters.

lees ook: Leuke prentenboeken over Sinterklaas voor groot en klein

11. Films (op Netflix)

Netflix is een schatkist op het gebied van kinderfilms. Ook hun aanbod van Sinterklaasfilms is superleuk. Zo kan je ook Sinterklaas vieren. Gezellig samen voor de buis! Met lekkers nomnom….

schermafdruk-2016-11-26-15-32-40

 

12. Ontmoeting met de Sint

Je kan een ontmoeting met de Sint regelen. Dit hebben wij gedaan. Lees er meer over in de blog “Sinterklaas en zijn Pieten op bezoek bij Vince“. Bovendien draag je dan nog wat bij voor het goede doel ook. Je kan ook de leuke VLOG nog een keer bekijken.

Natuurlijk gaat het dit jaar heel anders zijn … er zijn genoeg virtuele oplossingen…

fullsizerender-262

 

13. Leuke apps

Je kan op het internet leuke apps of filmpjes vinden. Zowel voor school als thuis te gebruiken.  Op kleuterportaal bijvoorbeeld. Of op tabletportaal en kleutertabletportaal. Daar staan leuke apps verzameld per thema en leeftijd.

sinterklaas op bezoek - unicorns & fairytales

14. Doe iets voor een goed doel samen met je kids

Sinterklaas vieren kan niet iedereen. In deze periode kan je ook best iets betekenen voor anderen. Ook belangrijk dat je kinderen dat leren. Broederlijk delen noemen we dat op school. Wij deden al aan twee goede doelen mee maar er zijn er natuurlijk nog meer:

  1. We werkten samen met VTech om leuke cadeautjes te sponsoren aan Moeders voor Moeders
  2. Door de Sint bij ons thuis uit te nodigen steunden we de werking die zich inzetten voor de armen in Antwerpen
  3. Ook een leuke organisatie om te steunen is Feestvarken VZW die kinderen in armoede een verjaardagsfeest schenken. Wij doneerden centjes van Vince zijn verjaardag. Hoe we dat deden lees je hier.

 

15. Versier je huis! Maak het gezellig

Je kan in HEMA bijvoorbeeld leuke Sint versiering kopen, ook verkleedkledij. Hang slingers op, maak leuke tekeningen en strooi wat lekkers in een potje. Nu is het eens zo belangrijk om het gezellig te maken.

 

Pin it

activiteiten sinterklaas - unicorns & fairytales

Hoe gaan jullie Sinterklaas vieren? Tips? Wil je het delen met ons? Misschien kunnen we de ideetjes dan zelf ook gebruiken. 

XOXO Nathalie

 

 

 

 

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  29 november 2016 at 11:59

  Wauw die speculaasmannetjes zijn mooi geworden zeg! Ik vind dat je leuke ideeën geeft en mooie printables.

  Wij vieren het met lootjestrekken pakjesavond op zondag 4 december.

  • Reply
   Nathalie
   29 november 2016 at 12:45

   Di speculaas mannetjes zijn een voorbeeld van AH 😉 Al zou ik dat wel kunnen hoor (dikke knipoog) hahaha.

 • Reply
  Sofie Dauw
  30 november 2016 at 06:00

  Over de 4 cadeautjesregel had ik nog nooit gehoord, maar k ga daar volgend jaar zeker werk van maken. Bij ons in huis komen de andere dingen wel aan bod . Sinterklaas is een van de topfeesten voor mijn kinderen. Ze zullen nog een paar weken jammeren als hij weer weg is!

 • Reply
  Verschillen in het vieren van Sinterklaas tussen België en Nederland - Mamaliefde.nl
  15 augustus 2017 at 22:09

  […] schreef ook een blog met 15 ideetjes hoe je Sinterklaas kan vieren thuis. Gezellig vind ik […]

Leave a Reply