Unicorns & Fairytales
dino taart - unicorns & fairytales
cadeautips Diary moederschap My life Personal verjaardag

Wij schonken een kind in armoede op deze manier ook een verjaardagsfeest

Vince werd 5 jaar. Hoera! Mijn zoon heeft net zoals mij een groot hart. Hij wil dat ALLE kindjes komen, zolang ze maar lief zijn. Oké dan… Ik wou eerst thuis een feestje voor de kinderen organiseren maar dat idee heb ik laten varen omdat dit, indien slecht weer, niet haalbaar is. Dan de gedachte aan het overvloed aan cadeaus, wetende dat we al vaak eens iets krijgen, gaf me een wrang gevoel. Ik ben iemand die sowieso graag geeft aan anderen. Ik ging op zoek naar een oplossing en ik vond…

Feestvarken VZW

Yes, ik vond een goed doel waar ik iets mee wou doen, helemaal ook in het thema van ‘verjaardagen’. Ik lanceerde een oproep op Instagram, om eens bij mijn volgers te horen of ze instanties wisten die voor kinderen iets deden. Uiteraard veel…dat weet ik, maar ik moest kiezen. Mijn oog viel op Feestvarken. Hun idee om een kind, geheel anoniem, in armoede een feest te schenken leek me zo toepasselijk. Wij geven ons kind een feest alsof het niets is, maar eigenlijk kunnen veel ouders dit niet aan hun kinderen geven, door wat voor reden dan ook. En welk kind wil nu geen cadeau of feest?

Vorig goed doel ging naar de mama van Jack… : Mama Zoë vertelt: wanneer je kind een ongeneeslijke ziekte heeft…

Lees ook: Vince schenkt samen met VTech aan een goed doel !

Geen cadeaus kopen, wel centjes in het potje

Ik riep de ouders op om geen cadeau te kopen. Althans, geen nieuw cadeau. Thuis had ik nog enkele leuke cadeaus staan. Gekregen of gekocht in promotie. Die ging ik uitzoeken, zette ze voor de ouders in een whatsApp groepje en dan konden de ouders en hun kinderen zelf kiezen wat ze wilden geven aan vince. Per twee. Het waren twee grotere cadeaus en de rest kleinere waar hij erg blij mee was: een Playmobil Mobilhome. Het voordeel is nu dat hij er zo door gefascineerd is , dat we misschien wel eens een mobilhome gaan huren voor op vakantie te gaan. Dan nog een tip toi startpakket van Ravensburger. Een erg educatief cadeau waar hij heel veel gaat aan hebben. Je kan er verschillende boeken bij kopen en ik heb er nog eentje klaarstaan over dino’s!! Voor Vince maar eigenlijk vond Lex dat geweldig een VTech Brandweerkazerne en dan nog allerlei kleine dino spullen: een dekbedovertrek, een pyjama, een opgraafset, een boek en stickers. Die vond ik allemaal bij Dinoworld.nl, de plek waar je moet zijn als je een dino feestje wil geven… of een cadeau zoekt voor kinderen.

In plaats van het geld aan een cadeau te geven, mochten de ouders een vrije bijdrage geven in een potje dat speciaal voor Feestvarken was.

Ook ik heb zelf speelgoed gegeven aan hen en ook Vtech schonk verschillende items. Zij doen al drie jaar mee met mijn goede doelen en is een erg gulle partner.  Ik zit in een positie waarbij ik dit kan en dus wil ik ook iets doen voor een ander. .

Feestvarken kwam ook in Vince zijn klas

Hun tweede missie is kinderarmoede in België onder de aandacht brengen. Dit doen ze door educatieve pakketten uit te werken voor scholen, bedrijven en particulieren. Op deze manier hopen ze mensen bewust te maken en hen te laten nadenken over dit thema. Kinderarmoede in België is helaas nog steeds dagelijkse realiteit, maar FEESTVARKEN vzw is ervan overtuigd dat ze dit fenomeen samen kunnen bestrijden en zo de kinderen en gezinnen die er elke dag mee te maken krijgen kunnen helpen. Wij nodigden ze in de tweede kleuterklas uit en ze kwamen aan de hand van een prentenboekje van Kathleen Amant, die dit speciaal schreef voor Feestvarken, uitlichten. De kinderen waren allemaal erg onder de indruk. Ik gaf aan de kinderen van de klas een groot cadeau (weer van VTech) dat ze samen mochten afgeven. Eigenlijk wilden ze samen wafels bakken en verkopen op school en de opbrengst schenken aan Feestvarken. Maar er was onvoldoende tijd.

Wat doet Feestvarken nu?

Koen: “Onze eerste en belangrijkste missie is om kinderen uit gezinnen in armoede een fijne verjaardag te bezorgen met een leuk verjaardagspakket. In dit pakket zit een verjaardagscadeau (25€ a 30€), een traktatie om uit te delen in de klas en benodigdheden om thuis een feestje te organiseren. We maken hierbij geen onderscheid tussen ras, nationaliteit of afkomst. Elk kind verjaart en elk kind moet zijn verjaardag kunnen vieren. Onze pakketten worden samengesteld door mensen van Monnikenheide vzw, een organisatie die werkt voor en met personen met een handicap. Zo proberen we ook mee te werken aan een duurzame en inclusieve samenleving.”

Erg dankbaar

Wij gingen de opbrengst van de feestjes van Vince (we organiseerden ook een heus DINOFEEST voor de vrienden) brengen naar Feestvarken. Het was 220 euro en ze waren er heel blij mee. Zo hebben wij toch ook weer enkele kindjes in armoede aan een fijn cadeau geholpen. Anderen een goed gevoel geven is fijn en broodnodig.

Medelijden  en empathie hebben is mooi, maar er effectief iets aan doen is beter…

Wij gaan zeker nog meer dingen doen samen. Feestvarken heeft mijn hart gestolen… Het is misschien ook een fijne VZW om te steunen tijdens de Warmste Week dit jaar.

 

Steun Feestvarken via Clicformers

Feestvarken vzw bouwt het grootste Clicformers tapijt ter wereld en jij kan helpen. Hun doel: een 2D tapijt van 200.000 Clicformers blokjes! Doneer jouw bijdrage aan Feestvarken vzw en bouw zo mee aan het grootste Clicformers bouwwerk ooit gemaakt. De prijs: vanaf 5€ (10 blokjes) help je hen met het tapijt. Je bepaalt helemaal zelf hoeveel blokjes je doneert. Doneren kan heel eenvoudig via de bestelknop. Zodra ze jouw betaling ontvangen, worden de blokjes aan het tapijt toegevoegd. Het volledige tapijt zal onthuld worden op 18/12/2019 in het provinciaal vormingscentrum in Malle.

De vooruitgang van het tapijt kan je hier zien.

 

 

Nou, mooi initiatief toch? Wie meer wil weten over Feestvarken of zelf eens een actie voor hen op poten wil zetten kan altijd naar hun website gaan om daar meer info te vinden.

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Kris10
    1 augustus 2019 at 08:12

    Prachtig initiatief!

Leave a Reply