Unicorns & Fairytales
pannenkoeken versieren Lichtmis - unicorns & fairytales
dessert Food My life tussendoortjes en snacks

Leuke ideetjes om pannenkoeken te versieren op Lichtmis (of alle andere dagen)

40 dagen na Kerstmis, is het Lichtmis. Een Christelijke gebeurtenis, traditie, waarbij pannenkoeken gegeten worden. Of je nu gelovig bent of niet, die pannenkoeken gaan er wel in denk ik. Bij de meeste kinderen en volwassenen dan toch. Zelf lust ik erg graag pannenkoeken met bruine suiker. Maar er kan zoveel meer. Daarom, op deze heilige dag, enkele recepten waarbij ze pannenkoeken versieren en zéker gaan willen opeten.

Lichtmis en pannenkoeken

Traditioneel wordt er op deze dag, Lichtmis, pannenkoeken gebakken, maar wat dacht je van pannenkoeken versieren? Lichtmis, dat wordt op twee manieren verklaard:  2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

Originele recepten met pannenkoeken

1. Gekke gezichten met fruit

Wij spraken een namiddag af met vrienden en maakten lekkere pannenkoeken.. Onze kinderen mochten hun eigen pannenkoekje versieren met vers fruit en Nutella choco. Je kan trouwens leuke exemplaren vinden op Instagram met hashtag #nutellart . Het was supergezellig én lekker.

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

 

2. Slakken

Ook heel leuk, zeker als traktatie bijvoorbeeld, zijn slakken maken. Met de pannenkoekje als lijfje. Of rupsen kan je ook maken natuurlijk. Deze voorbeelden vind ik wel de moeite! Gebruik marshmallows als hoofdjes en bijvoorbeeld Mikado stokjes als oren. De oogjes zijn suikertjes maar kan je ook met druppeltjes witte chocolade doen bijvoorbeeld.

 

3.Pannenkoeken en fruit op een stokje

Nom nom, een fruitsateetje was nog nooit zo lekker. Besmeer de pannenkoekjes met lekkere choco en rol ze op. Snijd ze in stukjes en prik ze steeds na een stukje fruit op een stokje. Smullen!

4. Leeuw

Ah, hoe leuk is deze leeuw eigenlijk? Dit en nog meer receptjes met Nutella vind je trouwens op hun website. Zo maakten we bijvoorbeeld ook choco-stengels en een tijdje geleden maakte ik banaan-choco flappen.  Heerlijk!

5. Hartige pannenkoeken

Voor diegenen die niet houden van zoete pannenkoeken kunnen die altijd vullen met een lekker hartig mengsel. Hier maakten ze een spinazie-room mengsel met kaas. Lekker!

6. Fluffy Ricotta citroen maanzaad pannenkoeken

Go or no go heeft een lekker recept voor deze heerlijke citroenpannenkoeken. Ik ben er zelf mega benieuwd naar! Eigenlijk heten deze pannenkoeken: ”ricotta-lemon-poppyseed pancakes”.  Ze geven een beetje een lentegevoel. Je kan ze straks ook bij het paasontbijt serveren.

7. Regenboog pannenkoeken

Wil je net dat ietsje meer? Dan kan je je gewone deeg dat je maakte voor je pannenkoeken in aparte potjes doen en kleuren met voedingskleurstof. Zo kan je mooie regenboogpannenkoeken maken. Mamaliefde maakte er een pannenkoekentaart van! Is dat niet kei leuk? Ideaal voor een unicorn verjaardagfeestje.

lees ook: Knutselen en koken in het ‘unicorn thema’

8. Pannenkoek in een puntzak

Ja kan nu op de website van Nutella een hoorntje personaliseren om te gebruiken. Je rolt een pannenkoek in de vorm van een kegel en plaatst hem in een leuk hoorntje. Vervolgens vul je de pannenkoek met wat je maar wilt. Beetje afwerken met Nutella mmmmm.
Seizoensfruit is altijd een goede optie! Dat hebben wij gedaan 🙂

pannenkoeken versieren Lichtmis - unicorns & fairytales

Pannenkoeken versieren

Welk kind doet dit nu niet graag? Pannenkoeken versieren kan een leuke opdracht zijn tijdens een kinderfeestje, een activiteit in de klas of thuis, tijdens een gezellige namiddag. Dat doen wij heel erg graag: samen bakken, samen bezig zijn en knutselen. Warmte en gezelligheid is erg belangrijk voor kinderen. Trouwens voor iedereen. Dus leg die smartphone weg (tenzij voor een leuke foto zoals wij hahaha) en geniet! Met het bakmeel en vanille van Imperial Baking, maken we lekkere pannenkoeken. Vers, niet uit een pakje. Oh dat geeft mij zo’n heerlijk nostalgisch gevoel! Ik herinner me het nog als kind. Heerlijk. Die eerste ‘mislukte’ pannenkoek (die ik eigenlijk ook graag opat) en de anderen. Heerlijke smaak!

pannenkoeken versieren tijdens lichtmis - unicorns & fairytales

 

Wat denk je? Gaan jullie ook pannenkoeken versieren op Lichtmis en genieten? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply