Unicorns & Fairytales
pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales
dessert Food My life tussendoortjes en snacks

Vandaag is het lichtmis! 5 leuke ideetjes met pannenkoeken!

Vandaag, 40 dagen na Kerstmis, is het lichtmis. Een Christelijke gebeurtenis, traditie, waarbij pannenkoeken gegeten worden. Of je nu gelovig bent of niet, die pannenkoeken gaan er wel in denk ik. Bij de meeste kinderen en volwassenen dan toch. Zelf lust ik erg graag pannenkoeken met bruine suiker. Maar er kan zoveel meer. Daarom, op deze heilige dag, enkele recepten waarbij ze pannenkoeken versieren en zéker gaan willen opeten.

Lichtmis en pannenkoeken

Traditioneel wordt er op deze dag, Lichtmis, pannenkoeken gebakken, maar wat dacht je van pannenkoeken versieren? Lichtmis, dat wordt op twee manieren verklaard:  2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

Originele recepten met pannenkoeken

1. Gekke gezichten met fruit

Wij spraken een namiddag af met vrienden en maakten lekkere blini’s (met de gemakkelijke én lekkere bakmix van Niamh). Onze kinderen mochten hun eigen pannenkoekje versieren met vers fruit en Nutella choco. Je kan trouwens leuke exemplaren vinden op Instagram met hashtag #nutellart . Het was supergezellig én lekker.

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

 

2. Slakken 

Ook heel leuk, zeker als traktatie bijvoorbeeld, zijn slakken maken. Met de pannenkoekje als lijfje. Of rupsen kan je ook maken natuurlijk. Deze voorbeelden vind ik wel de moeite! Gebruik marshmallows als hoofdjes en bijvoorbeeld Mikado stokjes als oren. De oogjes zijn suikertjes maar kan je ook met druppeltjes witte chocolade doen bijvoorbeeld.

f1a10f38f1ecc8f6e98f34b500a8bf54 - Vandaag is het lichtmis! 5 leuke ideetjes met pannenkoeken!

 

3.Pannenkoeken en fruit op een stokje

Nom nom, een fruitsateetje was nog nooit zo lekker. Besmeer de pannenkoekjes met lekkere choco en rol ze op. Snijd ze in stukjes en prik ze steeds na een stukje fruit op een stokje. Smullen!

9d8a5af9 dc62 4c3f a767 4ac8b44bfe3e - Vandaag is het lichtmis! 5 leuke ideetjes met pannenkoeken!

4. Leeuw

Ah, hoe leuk is deze leeuw eigenlijk? Dit en nog meer receptjes met Nutella vind je trouwens op hun website. Zo maakten we bijvoorbeeld ook choco-stengels en een tijdje geleden maakte ik banaan-choco flappen.  Heerlijk!

DSC 7712 - Vandaag is het lichtmis! 5 leuke ideetjes met pannenkoeken!

5. Hartige pannenkoeken

Voor diegenen die niet houden van zoete pannenkoeken kunnen die altijd vullen met een lekker hartig mengsel. Hier maakten ze een spinazie-room mengsel met kaas. Lekker! De Blini’s, die minder zoet zijn dan gewone pannenkoeken zijn daar erg goed voor. Wij gebruiken de kant-en-klare bakmix van Niamh. Je moet er enkel melk bijdoen en klaar!

gevulde pannenkoekjes met spinazie - Vandaag is het lichtmis! 5 leuke ideetjes met pannenkoeken!

 

Pannenkoeken versieren

Welk kind doet dit nu niet graag? Pannenkoeken versieren kan een leuke opdracht zijn tijdens een kinderfeestje, een activiteit in de klas of thuis, tijdens een gezellige namiddag. Dat doen wij heel erg graag: samen bakken, samen bezig zijn en knutselen. Warmte en gezelligheid is erg belangrijk voor kinderen. Trouwens voor iedereen. Dus leg die smartphone weg (tenzij voor een leuke foto zoals wij hahaha) en geniet!

pannenkoeken versieren - unicorns & fairytales

 

Wat denk je? Gaan jullie ook pannenkoeken versieren en genieten? 

XOXO Nathalie

 

pinit fg en rect red 28 - Vandaag is het lichtmis! 5 leuke ideetjes met pannenkoeken!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    3x tof houten duurzaam speelgoed van Hape

    Tijdens mijn zoektocht naar mogelijkheden om duurzamer te leven is het logisch dat ik ook graag merken in de kijker...

    Sluiten