Unicorns & Fairytales
zwanger - unicorns & fairytales
moederschap My life zwangerschap

Zwanger | Wat moet ik (administratief) in orde maken?

Wanneer je zwanger bent kan het best zijn dat je aan paar keer wat papierwerk in orde moet maken. Ik weet nog dat ik dit deel van de zwangerschap enorm vervelend vond. Je moet je op tijd inlichten over deze zaken of je loopt een hele boel mis. Alles op het laatste nippertje in orde brengen is niet aan te raden. Dit is wat je zeker in orde moet maken.

Onthaalmoeder, crèche, kinderopvang

Niet denken dat het nog te vroeg is. Vanaf de eerste week al meteen opzoek gaan. Wat zeg ik? Al vanaf je kinderwens kan je je maar beter even buigen over de vraag of je kinderopvang gaat nodig hebben, wat je graag zou willen en waar. Vanaf de moment dat je zwanger bent maak je een afspraak. Geloof mij, ze zitten propvol! Vooral de grotere crèches. Wij hebben gekozen voor onthaalmoeders. Ze zijn per toeval met zijn twee (omdat het zussen zijn en dit samen in één huis doen) en we zijn er meer dan tevreden over. Ze zijn enorm betrokken en Vince gaat er supergraag heen. Zelfs in de vakantie zijn hun namen meerdere keren gevallen. Een crèche is meestal veel groter en zijn er veel meer kinderen. Je moet zelf beslissen wat voor jullie het beste werkt natuurlijk.

Je werk op de hoogte brengen

Ik werk in het onderwijs en heb een goed contact met zowel collega’s als directeur. Ik heb het dan ook meteen gezegd tegen iedereen. Maar wettelijk ben je verplicht het in België 7 weken voor de uitgerekende datum te verwittigen. In Nederland is dit 3 weken voor de bevallingsrust. Je krijgt van de dokter een medisch attest en zwangerschapsverklaring waar de uitgerekende datum op ingevuld staat. Dat moet je ook zeker afgeven. Werk je in een risicovolle omgeving? Dan heb je recht op wettelijke bescherming. Zoals kleuterjuffen die niet immuun zijn voor CMV, die moeten stoppen met werken.

Geboortelijst leggen (en/of pamperrekening)

Ga je een geboortelijst leggen? Bespreek dan samen welke winkel jullie graag zouden willen. Bedenk dat elke grote babywinkel wel flesjes van Avent heeft en de meest voor de hand liggende spullen. Maar kies een winkel die ook bij jullie past. Zo kies ik bijvoorbeeld een winkel die mijn favoriete merkjes heeft, ook qua inrichting en kledij. Deze winkel ligt verder weg, maar er kan tegenwoordig zoveel online besteld worden dat we toch opteren voor het daar te leggen. Heb je veel vrienden en familie die niet zo handig zijn met de computer en maakt het voor jullie niet veel uit? Misschien wil je enkel basisproducten op de lijst? Kies dan een winkel die dicht bij het ziekenhuis ligt ? Maar goed, dat kies je helemaal zelf! Wij kiezen er ook voor om een pamperrekening te openen zodat mensen ook de optie hebben en bedrag te storten.

lees ook: Al eens gedacht aan een hippe tweedehands geboortelijst?

Doopsuiker en geboortekaartje

Je kan best al een tijdje op voorhand nadenken over een geboortekaartje en doopsuiker. Er zijn tegenwoordig een heleboel mooie geboorte bedankjes die je kunt maken en bestellen. Het hoeft ook helemaal geen doopsuiker meer te zijn als je dat niet wil. Wij gaven geurstokjes, suikerbonen, zeepjes… Alles kan! Kies het thema van de bedankjes samen met je geboortekaartje. Dat is supermooi! Bij tadaaz heb je zowel mooie bedankjes als De Bock Suikerbonen. Als je dit allemaal op voorhand klaarmaakt dan heb je niet al te veel werk meer als je hoogzwanger bent…

lentefeest - unicorns & fairytales

Ziekenfonds inlichten

Wanneer je in bevallingsverlof bent wordt er een moederschapsuitkering toegekend door het ziekenfonds. Dat is een vastgesteld percentage op je salaris. De eerste dagen krijg je nog een percentage op je volledige salaris en nadien is dit een geplafonneerd salaris. Wat moet je doen? Een medisch getuigschrift met de vermoedelijke bevallingsdatum naar het ziekenfonds sturen. Ze zullen jou dan een informatieblad terugsturen die jij en je werkgever zal moeten invullen. Na de bevalling bezorg je het geboorteattest aan het ziekenfonds. Het einde van je bevallingsverlof zal worden berekend aan de hand van de geboortedatum van je kindje.

Als je terug moet gaan werken moet je een bewijs van werkhervatting aan het ziekenfonds geven. Ook ga je moeten bepalen waar het kindje ingeschreven zal worden (in welk ziekenfonds).

Kraamzorg

Wil je graag kraamzorg? Hulp bij de herstelling of het huishouden of andere zaken? Dan kan je dat best voor de zede maand van je zwangerschap al aanvragen. Je ziekenfonds vergoed normaal gezien een groot deel daarvan. Ook de hulp van een vroedvrouw valt onder kraamzorg. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik dit gedaan en kreeg ik de bezoekjes aan de vroedvrouw terugbetaald.

lees ook: 25+ leuke en originele kraamcadeaus waarmee je gaat scoren

Geboortepremie of kraamgeld

De geboortepremie of kraamgeld is een eenmalige premie die ouders krijgen bij de geboorte van een kind. Het kraamgeld bestaat zowel voor werknemers als voor zelfstandigen en de bedragen zijn voor beiden hetzelfde. Je kan kraamgeld aanvragen vanaf 24 weken zwangerschap en tot 5 jaar na de geboorte van uw kind.

Het kraamgeld vraag je aan bij:

❧ Het kinderbijslagfonds van uw werkgever
❧ Het kinderbijslagfonds van uw laatste werkgever, als u werkloos, ziek of gepensioneerd bent
❧ Uw kinderbijslagfonds of FAMIFED, als u zelfstandige bent
❧ Bij FAMIFED, als u nooit gewerkt heeft, als u in het onderwijs werkt, of als u grensarbeider bent.

Elk fonds heeft een eigen regeling. Voor individuele vragen over het kraamgeld neemt u als werknemer het best contact op met uw personeelsdienst of met het kinderbijslagfonds van uw werkgever. Zelfstandigen kunnen zich richten tot hun sociaal verzekeringsfonds.

lees ook: Zwanger tijdens de feestdagen? Tips om te overleven

Andere geboortepremies

Er zijn ook andere instanties die in een geboortepremie voorzien. De gemeentelijke geboortepremie is afhankelijk van gemeente tot gemeente en soms ook van het aantal kinderen. Neem hiervoor contact op met de dienst Burgerlijke Stand van je gemeente.
Voor de geboortepremie van ziekenfondsen neem je best contact op met uw ziekenfonds. Meestal kan je kiezen uit een bedrag of handige spullen voor je uitzet. Wij hebben toen gekozen voor het bedrag omdat we liever onze spullen kochten bij de winkel waar we onze geboortelijst hebben gelegd.

lees ook: Zon, zee, zwanger? Met deze tips kom je zwanger de zomer door!

Hospitalisatieverzekering

Breng deze op de hoogte van de geboorte van je kindje. Vaak is het ook handig om je al op voorhand in te schrijven in het ziekenhuis waar je gaat bevallen, al heb ik dat zelf vorige keer niet gedaan. Toen had ik ook geen hospitalisatieverzekering en nu wel. Let erop dat wanneer je dat niet hebt je veel kan betalen als je voor een eenpersoonskamer kiest. In Nederland heb je een patiëntenpas of ponsplaatje nodig dat je laat maken in het ziekenhuis naar keuze.

lees ook: Zwanger | niet immuun voor Toxoplasmose en CMV?

Kinderbijslag

Als je al kinderbijslag krijgt voor een of meer kinderen of als de geboortepremie betaald werd vóór de geboorte, hoef je niets te doen. Je kinderbijslagfonds onderzoekt dan automatisch je recht op kinderbijslag. Bij een eerste aanvraag vul je het aanvraagformulier in dat je kan krijgen bij je kinderbijslagfonds.

Kijkwijzer – checklist

Toen ik voor de eerste keer zwanger was drukte ik deze kijkwijzer van Kind en Gezin af. Daar kan je maand per maand bekijken wat je in orde moet brengen. HANDIG!

Vaccinaties

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal vaccinaties die je kan laten doen zoals griep en kinkhoest. Waarschijnlijk zal je gynaecoloog je hiervan wel op de hoogte brengen. Informeer er tijdig naar.

 

Ik ben dan misschien voor de tweede keer zwanger maar toch moet ik de checklist er ook weer bijhalen. Ik ben het allemaal vergeten. 

 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply