Unicorns & Fairytales
kinderactiviteiten in Koksijde - unicorns & fairytales
My life Op stap Staycation

30+ leuke kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken! #staycation

Ga je naar zee en verblijf je in Koksijde of Oostduinkerke? Of misschien in de randgemeenten De Panne of Nieuwpoort? Je kan veel leuke kinderactiviteiten in Koksijde doen. Wij verbleven in een appartementje van een collega in Oostduinkerke, een dorp aan Belgische Kust en een deelgemeente van Koksijde. Het is er rustig, mooi en interessant voor kinderen. Je kan erg veel leuke en educatieve / ontspannende activiteiten gaan doen. Kijk je even mee? #staycation ten top! 

Kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken

Wanneer je met je kinderen naar Koksijde gaat, dan kan je sowieso een hele week leuks plannen. Ideaal voor jouw staycation, wat wij dit jaar deden wegens de corona crisis. We verbleven een weekje in Oostduinkerke, dichtbij het strand. We planden leuke uitstapjes en activiteiten met onze  kinderen. Het viel ons op wat voor prachtige streek het was en was voor leuks je allemaal kunt doen. Je verveelt je geen enkele seconde. Bovendien is het er vrij rustig, waardoor je niet het volle stadsgevoel ervaart.

PPPSSSST: wil je op Instagram al onze belevenissen volgen? Check dan UNICORNS & FAIRYTALES en als je graag out of the box speel- en knutselideetjes wil vinden, dan kan je mijn creatieve feed OUT OF THE BOX PLAY volgen. 

1. Ravotten op het strand natuurlijk

Wie naar zee komt doet zijn kinderen ongelooflijk veel plezier met gewoon op het strand te zitten. Neem wat speelgoed mee en laat ze graven, spelen, met ponderkes spelen en schelpen zoeken. Vliegeren met mama of papa… Niets moet en alles mag. Neem desnoods een koelbox mee, een handdoek of stoeltjes of een bolderkar. Je kan verkoeling zoeken in de zee zelf. Have fun… Je bent aan zee!

lees ook: 

20x Leuke activiteiten met zand en knutselen met strandvondsten

Naar zee met kinderen? Leuke (nostalgische) strandspelletjes en activiteiten!

kinderactiviteiten in Koksijde - unicorns & fairytales

2. Doe een workshop mee, georganiseerd door de gemeente

De gemeente Koksijde denkt aan de kinderen. Op het Theaterplein, vlakbij de toeristische dienst en de zeedijk, worden tal van leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Wij deden het ‘schilderen op doek’. Dat was superleuk! Maar er is zoveel te doen, ook zeepbellen maken, stoepkrijten en meer. Het kost helemaal niet veel geld en je dag is weer gebroken.

kinderactiviteiten in Koksijde - unicorns & fairytales

3. Lekker eten in Kantine en shoppen bij Kabine

Voor de mooiste kinderwinkel (conceptstore) van Koksijde moet je naar Kabine gaan. Je  vindt de mooiste merkjes hier, zowel voor de allerkleinsten als voor de grote mensen. Ideaal om te gaan shoppen, een cadeautje te kopen (online of offline) en om een geboortelijst te leggen. In de winkel zelf is ook Kantine… een brunchbar / gezonde lunchbar… We gingen er een snack eten! De kindjes aten zelfgemaakte kipnuggets en kippenhamburger en ik een veggie quiche met rode bieten en geitenkaas. Manlief nam een slaatje kip. Ik proefde ook van een heerlijk zelfgemaakt gemberdrankje. Een aanrader!

kinderactiviteiten in Koksijde - unicorns & fairytales

kinderactiviteiten in Koksijde - unicorns & fairytales

4. Naar het abdijmuseum TEN DUINEN

Wij gingen een kijkje nemen op de abdijsite van TEN DUINEN. We begonnen ons museumbezoek met een VR tocht door de abdij van vroeger en ik moet zeggen: waaauuuwww. Dat was zo graaf. Dit is wel vanaf 10 jaar wegens de grootte van de VR bril, maar dit is echt de moeite. Je moet zelfs dingen vastnemen.

Nadien kwamen we bij een ruïne in openlucht en konden we ons zo een beetje de grote abdij van vroeger voorstellen. Ook hoe de mensen toen zich bezig hielden, met spelletjes en ontspanning. Wegens de corona, mocht je die buitenspelen niet meer aanraken. Na de buitentocht kom je in het museum binnen en word je ondergedompeld in het Middeleeuwse leven daar. We deden ‘De zoektocht van Vlieg’ waar je op zoek moet gaan naar bepaalde zaken. Dat vinden kinderen wel leuk. De schat van vlieg staat ergens verborgen in één van de ruimtes. Wij vonden ze! Educatieve kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken zijn er dus ook!

abdijmuseum TEN DUINEN - unicorns & fairytales

abdijmuseum TEN DUINEN - unicorns & fairytales

abdijmuseum TEN DUINEN - unicorns & fairytales

abdijmuseum TEN DUINEN - unicorns & fairytales

5. Gaan dineren bij Siska

Ik kreeg op mijn vraag over kinderactiviteiten in Koksijde de tip om te gaan eten bij Siska. Dat deden we. Blijkbaar riep dat bij velen nostalgie op. Zelfs mijn mama reageerde dat ze het kende van vroeger. Het is een familierestaurant / brasserie met een speeltuin. De kinderkaart is daar erg uitgebreid. Blijkbaar zijn de wafels en pannenkoeken daar een ware aanrader. Het staat erom bekend. Er is ook enorm veel keuze. Ik denk dat dit, bij goed weer, dé ideale plek is voor kinderen en volwassenen.

kindvriendelijk eten in Koksijde - unicorns & fairytales

siska restaurant zee - unicorns & fairytales

6. Op naar de kinderboerderij De Lenspolder

Kinderboerderij De Lenspolder ligt vlakbij Oostduinkerke, in Nieuwpoort en niet ver van rederij Seastar. Ideaal om te combineren met andere leuke activiteiten. Op de kinderboerderij maak je kennis met de leukste neerhofdieren. Op een speelse en leerrijke manier leer je er alles over het leven op een boerderij. Er is een klaslokaal, een bakhuis en een cafetaria met zicht op het speelplein. Het hele jaar door kun je hier workshops volgen of deelnemen aan informatieve sessies over natuur en dier. Maar wegens de corona is het nu enkel en zoektocht en moet je volgens een bepaald parcours. Eindigen doe je aan een speeltuintje met bar.

kinderboerderij DE LENSPOLDER - unicorns & fairytales kinderboerderij DE LENSPOLDER - unicorns & fairytales

7. Maak een strandwandeling…te paard

Er zijn verschillende maneges in de buurt die standwandelingen of duinwandelingen te paard aanbieden. Hou daar dus zeker rekening mee als je dat graag doet. Want het is comfortabeler om geschikte kledij aan te doen. Het beste kan je op voorhand reserveren.

8. Doe een havenrondvaart met de Seastar

Kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken kunnen ook heel educatief zijn! Je kan een havenrondvaart gaan doen met je kinderen: met de Seastar ontdek je in één uur tijd de enorme diversiteit van deze mooiste havenstad van onze kust. Je vaart langs het natuurreservaat ‘De IJzermonding’, dwars door de prachtige Euro-jachthaven, je passeert helemaal langs de traditionele vismijn en kruist de typische vissers- en vrachtschepen in de handelshaven. Tijdens je boottocht krijg je bovendien een perfect en uniek uitzicht op het Koning Albert I Monument en het sluizencomplex, de Ganzenpoot en de bouwwerken voor de stormvloedkering en met een beetje geluk spot je ook een zeehondje. Je krijgt uitleg van de kapitein.Ondertussen kan je ook genieten van een drankje aan boord. Ideaal als gezinsuitstap, maar ook als schooluitstap. Vince, Lex, Robin en Sam vonden het zeker de moeite en ook de papa’s vonden dit super. Wij gaan dit alvast op zeeklassen nog eens doen!

Rederij Seastar Nieuwpoort - unicorns & fairytales

Kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken - unicorns & fairytales

9. Regenweer? Ga naar de binnenspeeltuin Riko Aan Zee

Heb je een beetje pech met het weer? In Oostduinkerke heb je een verrassende binnenspeeltuin met een gedeelte voor kleine kinderen en grotere kinderen: Riko Aan Zee.  Het is er ook erg proper. De eigenaar heeft een speciale ontsmettingsmachine gekocht zodat de kinderen er veilig kunnen spelen. Je kan er ook eten en drinken. Ideaal om je kinderen een halve dag bezig te houden.

10. Elektrisch bootje varen

Je kan met een elektrische boot varen, samen met je gezin of vrienden bij Wielrijdersrust Het Dorstige Hart. Je kan met de Elektroboten Koksijde01 & Koksijde02 & Koksijde03 een pleziervaartochtje op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke doen! De elektrische boot is comfortabel, veilig en geluidloos en je hebt geen vaarbewijs nodig. Je bestuurt zelf de boot, de bediening is eenvoudig en je hebt geen specifieke kennis nodig voor het varen. De bootjes kunnen in totaal 20 uur varen aan 5 km per uur. Ideaal dus om samen te genieten. Nadien kan je in de brasserie iets eten!

kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken- unicorns & fairytales

kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken- unicorns & fairytales

11. Plopsaland De Panne

Op nog geen 20 minuutjes rijden kan je met de Kusttram van Oostduinkerke naar Plopsaland De Panne gaan. Ideaal want onze kinderen wilden dolgraag met de tram rijden en we stopten recht voor het pretpark. Hahaha. Plopsaland De Panne is écht een heel leuk park om met kinderen te doen. Voor alle kinderen van verschillende leeftijden is er veel te doen. De maatregelen voor de Corona waren echt goed en het was rustig in het park, ook de wachttijden vielen mee ondanks er bij veel attracties een plek opengelaten moest worden. We namen een picknick mee om ‘s middags te eten en we bleven tot 18u. Want het is er zo leuk dat de kinderen gerust een hele dag bezig gehouden worden. Dit hoort dus zeker in de lijst met kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken.

kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken - unicorns & fairytales

12. Plopsaqua

Wie op warm weer verblijft aan zee en een leuke dag verkoeling wil, kan ook naar Plopsaqua gaan. Een waterwereld vol verschillende attracties en buizen. Erg leuk voor kinderen die kunnen zwemmen. In het Wickey speeldorp kunnen ook kleine kinderen lekker genieten van speeltoestellen met water. Wat handig is, is de indicatie qua grootte zodat je weet of het voor je kind geschikt is.

13. NAVIGO museum

Het visserijmuseum NAVIGO is echt een hele leuke educatieve activiteit met kinderen in Koksijde. Wij gingen daar met onze klas vroeger ook heen. De kinderen kunnen er een zoektocht doen of een stickertocht. Zo kan je met kinderen het museum doorlopen. Een museumbezoek met kinderen is altijd een beetje anders dan wanneer je als volwassene gaat. Dit museum geeft je een kijkje in de visserswereld van vroeger en nu. Op de onderste verdieping zijn er ook aquaria met vissen. Onze kinderen keken met grote ogen.

lees ook: Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken- unicorns & fairytales

kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken- unicorns & fairytales

14. Eten bij Floreal

Wij gingen met onze vrienden op zoek naar een leuke plek in de buurt om met kinderen te eten. Je kan bijvoorbeeld naar Bistro Floreal gaan. Daar kunnen gewone gasten ook eten en de kinderen kunnen leuk buiten spelen!

15. Een leuke HAP eten

Na al die kinderactiviteiten in Koksijde ben je wel toe aan een lekkere gezonde lunch. Er is een kei leuke POP-UP op de hoofdbaan in Oostduinkerke. HAP take away heeft gezonde drankjes (van Jusré) en biedt Bagels, bruine en witte ronde broodjes en wraps of salades aan. Wie graag een snelle HAP wil eten of iets wil meenemen zit hier dus goed. Ze zetten in op versgemaakte tapenades en sauzen. Kei lekker en leuk en iets anders dan een vettige snelle hap, dat we allemaal willen vermijden denk ik. Ze hebben ook een vestiging in Brugge. Deze pop-up blijft to eind september.

Hap take away pop-up oostduinkerke - unicorns & fairytales

Hap take away pop-up oostduinkerke - unicorns & fairytales

Hap take away pop-up oostduinkerke - unicorns & fairytales

16. Beach village & speeldorp

Op het strand vind je een leuke beach bar, Beach Village, waar je als ouder heerlijk kan vertoeven en de kinderen kunnen spelen in het speeldorp. Je betaalt inkom voor de kinderen, maar ze zitten er afgesloten en ze kunnen zich enorm goed amuseren.

17. Minigolfen

Als je nog zoekt naar leuke kinderactiviteiten in Koksijde, dan kan je altijd eens gaan mini-golfen of tennissen. Er zijn wel 3 plekjes waar je dit kunt doen en je kan ze allemaal vinden op de website van VISIT KOKSIJDE. Dus  bekijk eens waar je graag wil spelen en boek een plekje.

18. Naar de Doornpanne

Bezoekerscentrum De Doornpanne bevond zich op nog geen honderd meter van onze bestemming. Je vindt er een permanente tentoonstelling over de waterwinning in de duinen en de fauna en flora van het natuurgebied De Doornpanne. Jaarlijks worden ook twee à drie tijdelijke tentoonstellingen gepresenteerd rond diverse onderwerpen (zie activiteitenkalender).

Er worden eveneens verschillende begeleide excursies georganiseerd in het

 • bezoekerscentrum en het waterwinningsbedrijf
 • bezoekerscentrum en het natuurgebied De Doornpanne

Deze activiteiten richten zich tot het lager, secundair, hoger onderwijs (lerarenopleiding),verenigingen en de individuele bezoeker …. (zie activiteitenkalender)

Voor leerkrachten is er een lespakket over de waterwinning in de duinen. Daarbij hoort ook  een invulblaadje voor de leerlingen.

kinderactiviteiten in Koksijde - unicorns & fairytales

19. Cabour

In het lijstje van educatieve kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken kan je dit plaatsen: het museum Cabour WO II & 2/4 Lansiers bevat een groot deel van de in 2009 aangekochte collectie van verzamelaar Robert Moeyaert, en illustreert het verloop van de Tweede Wereldoorlog in onze regio, aan de hand van 11 verhaallijnen zoals de ‘vluchtelingen’, de ‘luchtmacht’ of het ‘Sperrgebiet’ en enkele cruciale momenten zoals ‘operatie Dynamo’, de ‘bevrijding’ en het ‘beleg van Duinkerke’.

Van 1 juli tot en met 31 augustus 2020: dagelijks van 14.00u tot 17.00u, gesloten op maan- en feestdagen.

Toegang gratis.In 1992 werd ter viering van 1000 jaar Adinkerke het museum Cabour opgericht.
In dit museum werd een historische tentoonstelling rond de waterwinning opgezet.
Het oorspronkelijk gebouw werd gebruikt als werkplaats tot 1965.
Het bestaat uit vier zaaltjes namelijk de smidse, de werkplaats, het zaaltje met het technisch materiaal en het
zaaltje dat toont hoe destijds de administratie werkte.
Het museum is te bezoeken op de geleide excursies en op aanvraag (van maandag tot zaterdag).

20. Expeditie Duinpanne

Ontdek het vernieuwde bezoekerscentrum DUINPANNE met zijn unieke ligging tussen bos en duin. Het ligt midden in een gevarieerd wandelparadijs: in de Oosthoekduinen, vlakbij het Calmeynbos en het Westhoekreservaat. Probeer één van de verschillende wandelroutes of ga met de kids speuren in de duintuin. Ga zelf aan de slag met de interactieve kaart en ontdek of plan je volgende uitstap in de regio. Uiteraard heeft Duinpanne redenen genoeg om toch nog wat te blijven. Maak kennis met de mysterieuze inwoners van het Noordzeeaquarium en voor de kleinsten zijn er aquariumraadseltjes en -zoekkaarten. Wie graag meer uitleg krijgt kan tijdens de vakantieperiodes gratis “aquariumsnuisteren”.

Naast het interieur staat ook de nieuwe expo “Sea Change” volledig in het teken van de zee. De duikboot en duikershelm voeren je mee naar de unieke diversiteit van de zeebodem. Via de mammoet herbeleef je het leven tijdens de ijstijden. Een andere blikvanger is het skelet van een dwergvinvis. Zijn doodsoorzaak onderzoek je in het labo. Het uitzicht vanuit de panoramatoren zorgt letterlijk voor een hoogtepunt van de dag.

Wanneer: Elke dinsdag, donderdag en zaterdag tijdens de vakantie doorlopend vanaf 14u tot 17u. Van 15 juli tot 15 augustus ook van 10u30 tot 12u30
Waar: Bezoekerscentrum Duinpanne, Olmendreef 2, De Panne
Voor: het hele gezin
Prijs: Gratis
Inschrijven: Is niet nodig

21. Ga een dagje Sunparks doen

Voor wie graag met de kinderen naar een subtropisch paradijs gaan kan een dagje Sunparks doen. Wegens de corona zijn daggasten nu niet toegelaten maar in normale omstandigheden wel. Daar bevindt zich ook een binnenspeeltuin.

22. Museos, een natuurhistorisch museum bij iemand thuis

MuseOs is een natuurhistorisch museum over dierkunde en anatomie gespecialiseerd in schedels, skeletten en fossielen van gewervelde dieren. MuseOs is het levenswerk van twee gepassioneerde biologen,
Luc Tyteca en Leentje Vandenhoudt.

23. Jommekeshuis

Het charmante vissershuisje werd in 2003 omgebouwd tot een klein museum met focus op de historische evolutie van Koksijde en met uiteraard ook de nodige aandacht voor Jommeke. Het werd ingericht met authentieke meubels van Karel Loppens (1875-1962), een heemkundige die onderzoek deed naar de abdijsite Ten Duinen.

Verwacht je vooral niet aan een saai museumbezoek want Jommeke leidt je er rond, samen met zijn trouwe vriend Flip. Aan de hand van authentieke tekeningen van Jef Nys en zijn kleindochter en typische oude postkaarten nemen ze je mee, terug in de tijd van toen. De allerkleinsten kunnen in het doe-atelier op ontdekkingstocht doorheen het Jommekeshuis.

24. Hoge Blekker

De Hoge Blekker (33 ha) is de blikvanger van de kust en daaraan heeft hij ook zijn naam te danken. Met 33 meter is hij de hoogste duin van heel de kuststrook. Het was een vaste baken voor de zeelui die van ver al zijn witte kruin zagen blinken (‘blekken’ in het plaatselijke dialect). De Hoge Blekker is een stevige stuifduin die in de loop der tijden al heel wat afstand heeft afgelegd. Wij gingen er wandelen en kleine schelpjes rapen om te knutselen.

hoge blekker - unicorns & fairytales

25. Huur een Go-Cart

Wanneer je aan de zeedijk komt dan kan je niet anders dan een winkeltje met Go-Carts passeren… Welke ga jij nemen? Of ga je samen met het hele gezin en laat je papa vooral trappen hihi.

26. Op stap tussen de ezels

Samen met de natuurgids ga je op zoek naar de grazers in het natuurgebied, leer je bij over het leven van deze prachtige dieren en hoe je je als mens in hun bijzijn moet gedragen.

Startplaats: Bezoekerscentrum De Doornpanne – Doornpannestraat 2, 8670 Koksijde

27. Cinema Koksijde

Regenachtige dag? Nu is hij toe, wegens de corona crisis, maar anders kan je ook naar de cinema gaan. Ze draaien er bepaalde films op verschillende uren en je hebt weer een dagje gevuld.

28. Wandelzoektochten

Na de succesvolle editie van twee jaar terug stelt het bezoekerscentrum De Doornpanne (IWVA) en het Natuureductief centrum Duinenhuis de nieuwe fotozoektocht voor. Het doel is om de mensen kennis te laten maken met de natuurpracht en de culturele en architecturale rijkdom die Koksijde bezit.

De fotozoektocht bestaat uit drie routes, die onafhankelijk van elkaar gelopen kunnen worden. Hierbij gaat de deelnemer steeds op zoek naar een aantal letters waarmee op het einde een woord gevormd kan worden. De perfecte ontspanning voor jong en oud!

kinderactiviteiten in Koksijde - unicorns & fairytales

29. Ga de speelterreinen ontdekken

In Oostduinkerke en Koksijde vind je op verschillende plekken speelterreinen. Altijd fijn om met je kinderen heen te gaan. Je vindt ze allemaal hier

kinderactiviteiten in Koksijde - unicorns & fairytales

30. Doe de piratentocht van Familiefit in Koksijde.

sportieve kinderactiviteiten in Koksijde zijn er ook! Familiefit stippelde een leuke belevingstocht uit met opdrachten onderweg voor gezinnen met (jonge) kinderen. De belevingstochten zijn een initiatief van Radio 2 en Sport Vlaanderen. Voor alle praktische informatie en routeplan kan je terecht in het toerisme kantoor van Koksijde (Zeelaan 303). Je krijgt een routeplan en spullen mee om tijdens de tocht verschillende opdrachten te kunnen vervullen.

31. Duik de geschiedenis in

Overal vind je plekken om de geschiedenis in te duiken: niet alleen de musea maar ook in Nieuwpoort kan je veel opsnuiven. Hier vind je de vele activiteiten. Ideaal om met grotere kinderen te doen, die in school leren over de Eerste Wereldoorlog.

32. Ontdek de garnaalvissers

Het garnaalvissen te paard zoals beoefend in Oostduinkerke, is een eeuwenoude ambacht die nauw verbonden is met de natuur en afhankelijk is van de elementen en het getij. De taaie mannen op hun robuuste paarden door de golven zien zwoegen, is zeker een uitstapje waard! ‘De garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke’ werd op woensdag 4 december 2013 door UNESCO officieel toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Tijdens de maanden maart, april, mei, september, oktober en november volgen de paardenvissers het ritme van de natuur en vissen ze ter hoogte van de Schipgatduinen (St. André) en aan Groenendijk.
In juli en augustus demonstreren ze bijna dagelijks hun ambachtelijke vaardigheden ter hoogte van het centrum van Oostduinkerke–Bad.

Op de website van toerisme Koksijde vindt u onder het volledige overzicht van de demonstraties, al dan niet gevolgd door het koken van de garnaal op de dijk. Over toffe en boeiende kinderactiviteiten in Koksijde gesproken…

33. Rondleidingen tijdens de zomervakantie

Koksijde bied je deze zomer boeiende rondleidingen aan waar je kunt kennismaken met de geschiedenis en architectuur van de mooie gemeente. Ook gezinnen met kinderen kunnen er terecht voor superleuke te gekke rondleidingen. Reservatie is verplicht! Bekijk alle rondleidingen hier.

Pin it

Wil je deze kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken bewaren? Pin het dan.

kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken - unicorns & fairytales

 

Ga jij ook naar de Belgische Kust? Dan kan je deze kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken zeker eens proberen. Ze zijn de moeite waard! 

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  bé vermeiren
  16 juli 2020 at 15:53

  Bedankt voor het mooie overzicht, binnenkort een weekje Oostduinkerke.

  • Reply
   Nathalie
   28 juli 2020 at 12:14

   graag gedaan

Leave a Reply