Unicorns & Fairytales
knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales
creatief DIY knutselen seizoenen knutselen strand My life

20x Leuke activiteiten met zand en knutselen met strandvondsten

Komen jouw kinderen ook altijd met allerlei vondsten af? Gaan jullie elke zomer wel eens naar het strand en hebben jullie een lading schelpen en andere souvenirs mee? Je kan superleuk knutselen met strandvondsten en dingen maken die je ook op het strand kunt gebruiken. Je kunt ook leuke activiteiten doen met zand! In dit artikel enkele leuke DIY die je tijdens en na een strandvakantie kunt maken. Here we go!

1. Een vlieger maken

Dit hoort natuurlijk al meteen iets minder bij het thema knutselen met strandvondsten, maar je kan er wel prima mee spelen op het strand. Je kan met boterhampapier, of ander doorzichtig, licht papier, bamboe stokken en koord een leuke vlieger maken. Jij kan de vlieger in elkaar steken en je kinderen gaan het heel leuk vinden om hem te versieren. Staat er een windje? Dan is het wel heel erg leuk om een eigen geknutselde vlieger even op te laten gaan, niet? Je vindt een geweldige omschrijving in het Engels op deze blog.

 

2. Windmolentje

Ah nostalgie. Een windmolentje hebben we allemaal al wel eens in ons leven gemaakt. Ik herinner me zelfs dat het een bepaalde les is in de lagere school. Een windmolentje is eenvoudig te maken met een stappenplan en je kan het versieren naar keuze. Gelukkig is er altijd wel een zeebriesje waardoor hij gaat draaien. Ik ben benieuwd naar de jouwe!

3. Papieren bloemen

In België en dan vooral in de badplaats Knokke is dit nog steeds heel erg ‘in’. Je betaalt met schelpjes papieren bloemen. De mooiste kosten natuurlijk meer dan eenvoudige bloemen en je kinderen maken zelf een bloemenwinkeltje. Welke bloemen ga jij proberen te maken? Op pinterest staan er enorm veel voorbeelden die je samen kunt maken.

 

4. Schelpenketting

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Ideaal als activiteit om te knutselen met strandvondsten. Schelpen rapen doet ieder kind. Maak van de grootste schelpen een schelpenketting door een gaatje te boren in de schelpen, ze te versieren eventueel en er een ketting aan te hangen. Have fun!

5. zandtekening

Dit hoort bij activiteiten met zand! Een zandtekening maken is echt heel leuk. Zo kan je met lijm eerst een mooie tekening maken, waarna je met zand erover strooit. Je kan het ook kleuren met ecoline. Je kan ook natuurlijk eerst het zand kleuren. Dat kan door zand in een ziplock zakje te stoppen, wat verf bij te doen en te mengen. Of met voedingskleurstof, gekleurd stoepkrijt enz…

6. Gekleurd zand

gekleurd zand maken - unicorns & fairytales

Nostalgie! Weeral!!!! Gekleurd zout of zand maken is easy peasy en echt heel leuk om met je kinderen te doen. Zelfs de kleinste kinderen kunnen dit maken. Experimenteer met laagjes, kleurtjes en figuurtjes.

7. Schelpenhanger

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Een iets uitgebreider knutselwerkje met schelpen voor oudere kinderen of om samen met je kids te knutselen. Een mooie schelpenhanger. Boor gaatjes in de tak en doe er koordjes door die je met een stevige knoop vastmaakt. Je hangt pareltjes en schelpen aan de hanger naer believen. Nu heb je een mooi decoratiestuk.

 

8. Bokaal met zand

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Heel eenvoudig knutselen met strandvondsten! Neem een lege bokaal, strooi er wat zand in en decoreer met mooie schelpen en steentjes. Je kan er ook een kaars in zetten. Heel leuk om cadeau te geven, vind je niet? Of om gewoon bij jou thuis te zetten. Binnenkort komen de donkerdere dagen er weer aan en ga je nog veel plezier aan het kaarsje beleven.

 

9. Kunstwerk met schelpen

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Heb je veel schelpen geraapt op het strand? Dan kan je er een leuk kunstwerk mee maken. Op een stuk karton, een mooie canvas of waar je ook wil. Met een lijmpistool kan je deze schelpen vastkleven. Teken eerst met potlood jouw figuur. Knutselen met strandvondsten kan heel eenvoudig en mooi zijn hé.

 

10. Hangertje

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Met klei of zoutdeeg kan je hangers maken. Rol een bolletje klei met een roller in een schijfje of maak er eender welk figuurtje van dat je wil maken. Druk nu de schelp of de strandvondst in de klei zodat je een mooie duidelijke afdruk krijgt. Maak er een gaatje in en laat drogen of bak het in de oven. Nadien kan je het in een kleur naar keuze schilderen, vernissen en er een mooi soort doorsteken. Je hangertje is klaar…

11. Fotokader met schelpen versieren

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Heb je nog een oude kader die dringend aan vernieuwing toe is? Pimp hem met je strandvondsten. Gebruik zeer stevige lijm en nadien kan je je kunstwerk maar best goed vernissen.

 

12. Bloempot versieren

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Eigenlijk hetzelfde principe als de fotokader. Je versiert je bloempot met schelpen die je vastkleeft met ultrastevige lijm. Spuit er vernis op! Vul de bloempot met zand en zet er een leuk bloempje of boompje in. Tof cadeau hé?

 

13. Schelpen schilderen

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Superleuke activiteit voor kinderen: schelpen versieren! Je hebt zeer gemakkelijke acrylverf stiften die je hiervoor kunt gebruiken. Dat werkt fijner. Nadien kan je de schelpen vernissen als je ze graag lang wil bijhouden. Wat ga jij maken?

 

15.  Stenen versieren

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Ook stenen kan je versieren. Je vindt vaak leuke exemplaren wanneer je op vakantie bent. Schilder, kleef of teken er iets op.  Je kan er ook leuke vertelstenen van maken. Hoe je dat maakt kan je hier lezen.

 

16. Zand play dough maken

activiteiten met zand - unicorns & fairytales

Wist je dat je ook zand speeldeeg kunt maken? Zo maak je het…

 • 1 cup bloem
 • 1 cup zand van het strand
 • 1/4 cup zout
 • 1 tablespoon wijnsteenpoeder
 • 1 tablespoon olie
 • 1 tablespoon glycerine
 • 3/4 cup kokend water

Mis alle ingrediënten in een grote kom samen behalve het kokend water. Voeg geleidelijk het kokend water toe en roer met een houten lepel. Laat het deeg afkoelen en wanneer je kan, begin dan te kneden. Laat het daarna volledig afkoelen en dan is het klaar om te spelen. Zet er wat schelpen bij en laat de kinderen leuke afdrukken maken in het deeg. Superleuk!

 

17. Zand slijm maken

activiteiten met zand - unicorns & fairytales

Wist je dat je ook zandslijm kunt maken? Het voelt superleuk aan en is eenvoudig te maken. Zo doe je het…

 • een potje lijm
 • 1/2 cup  (120 ml)  wasmiddel (vloeibaar)
 • een cup zand (of gekleurd zand…)
 • lenzenvloeistof
 • beetje bicarbonaat
 • kom om te mengen

Eerst meng je de lijm en het wasmiddel. Voeg wat druppels lenzenvloeistof en bicarbonaat toe. Beetje bij beetje voeg je dan het zand toe.  En that’s it… so easy… Ik maakte er een artikel van met een Youtube Video zodat het makkelijk te zien is.

 

18. Puffy Zand verf

activiteiten met zand - unicorns & fairytales

 

Ooit al eens geverfd met zand? Dan wordt het nu tijd hahaha. Je kinderen gaan het leuk vinden!  Wat heb je nodig…

 • scheerschuim
 • voedingskleurstof
 • speelzand

 

19. Kleverig zand maken om heerlijk te spelen

activiteiten met zand - unicorns & fairytales

Kleverig zand maken is leuk omdat je er fijn mee kunt boetseren. Je hoeft enkel de onderstaande ingrediënten te mixen…

 • 5 cups speelzand
 • 3 cups bloem
 • 1 cup of olie

 

20. Magisch zand maken

activiteiten met zand - unicorns & fairytales

Je kan magisch zand maken (of een vulkaan laten uitbarsten) door speelzand te mengen met baking soda en er water en azijn bij te voegen. Dat geeft een bruisend effect. Doe er wat voedselkleurstof bij of vloeibare waterverf en je hebt de meest kleurrijke massa. Hahaha.
Nog meer leuke inspiratie kan je vinden op mijn instagram feed OUT OF THE BOX PLAY en in mijn boek SPEEL!

TIP: Mijn boek SPEEL!

Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.

Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

 

Pin it

Vind je deze activiteiten met zand en knutselen met strandvondsten leuk? Pin dan onderstaande afbeelding.

knutselen met strandvondsten - unicorns & fairytales

Wat vind jij van deze leuke activiteiten met zand en het knutselen met strandvondsten? 
XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply