Unicorns & Fairytales
My life Onderwijs Personal

Mijn brief als leerkracht aan ouders

Beste (mede)ouders,

Ik ben heel blij dat je ons jouw kinderen toevertrouwt, want dat is toch een hele grote stap. Een leerkracht kan je kind op heel veel vlakken inspireren, coachen, motiveren, begeleiden (en zo kan ik nog wel even doorgaan) maar ook demotiveren. Dan hoop ik dat je nooit die laatste zal tegenkomen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit de minderheid zal zijn.

Leerkracht/opvoeder zijn is een bijzonder beroep. Je doet het met hart en ziel of je doet het niet (net zoals vele andere beroepen uiteraard). Want ook al zullen jullie ongetwijfeld eens zeggen tegen elkaar: “is het nu wéér bijna vakantie? Hebben leerkrachten nu niets anders dan vakantie? De juf heeft een fout laten staan. Heeft de juf/meester dat nu niet gezien? Zwaar beroep? Die doen maar amper x aantal uren (er is hier veel discussie over maar laat ons zeggen dat we allemaal zelf weten hoe ‘hard’ we werken en dat het zéker niet te onderschatten is” …

We zullen er toch steeds weer staan. Elke dag met een nieuw begin, elk kind een wit blad.

Bedenk wel dat wij ook mensen zijn. We zullen zelf wel eens een foutje maken, we zullen wel eens een fout in het boek niet gezien hebben of je zoon of dochter terecht gewezen hebben of iets niet zo goed begrijpen. Wat ik het belangrijkste vind is dat jullie kinderen zien dat iedereen ‘mens’ is. Dat iedereen fouten mag maken, zolang je er maar van leert. Goede communicatie is ALLES. Praat daarom op tijd met ons. Laat je frustraties niet de overmacht nemen. We willen allemaal hetzelfde: het beste voor je kind.

Ik wil jullie kinderen duidelijk maken dat ze niet alleen op deze wereld leven. We moeten goed voor onze planeet en onze medemensen en -dieren zorgen. Ze moeten zelfstandige wezens worden, met een eigen mening en met mooie waarden en normen. Ze zullen dit leren met vallen en opstaan. Maar vooral: vriendelijke mensen met een hart op de juiste plaats. Dat hoop ik dan toch altijd. Maar we doen dit samen. Ook thuis moet je het goede voorbeeld geven. Ben je eens met iets niet akkoord? Dat kan zeker, maar praat er niet over (op een slechte manier) in het bijzijn van kinderen. Dat doen wij ook niet over jullie. Respect is zeer belangrijk en dat is iets wat vele mensen kwijt zijn gespeeld. Dus laten we ervoor zorgen dat deze generatie respect krijgt én kan geven.

Weet je wat ook zo belangrijk is? Talentontwikkeling. Wist je dat iedereen goed is in “iets”? Het kan goed zijn dat je kind geen rekenwonder is maar dat het prachtig kan zingen. Misschien schrijft je kind geen enkel woord juist, maar kan het elk diertje of plantje benoemen. Zolang we beseffen dat iedereen talenten heeft, ook juffen en meesters, dan komt het goed. Maar nog belangrijker: de kinderen mogen dit ook beseffen. Daarom zal ik al het mogelijke doen om het beste naar boven te halen in kinderen door ze hun sterktes (en minder goede kanten) te laten ontdekken.

lees ook: mijn visie over goed onderwijs

Het is een drukke wereld waarin we leven. Een wereld waarin technologie, stress, werkdruk en haast geen onbekenden zijn. Laten we vooral ook beseffen wat belangrijk is in het leven. Gezondheid, liefde, familie, vrienden, warmte… Ik hoop dat ik elk kind een beetje warmte kan bieden. Een houvast, een stukje begrip. Want ook al zien jullie het niet altijd, kinderen dragen mee wat ze zien en horen of hebben écht wel last van een tekort aan aandacht, liefde en warmte. Een warm nest is zo belangrijk, of dat nu thuis is of ergens anders. Dus laat dat huiswerk dat écht niet lukt dan maar gewoon even links liggen en spendeer écht tijd met je kinderen.

Het is ook fijn dit terug te kunnen krijgen. Iedereen zijn beroep is op zijn manier ‘zwaar’. Laten we het samen dragen en wederzijds respect hebben. De keuzes die we maken zijn allemaal in het teken van de kinderen, voor een goede toekomst, voor de toekomst van onze wereld. Onderschat niet wat een (goede) leerkracht kan betekenen voor je kind. Tenslotte staan we mee aan de basis van de keuzes die ze later maken. Het is dus niet zomaar iets waar je lichtjes over kan gaan. Het is niet zomaar iets dat je gaat doen omdat je niets anders wil doen en omdat het veel vakantie biedt. Daar heeft niemand iets aan.

Ik beloof, dat ik jullie kinderen alles zal geven wat ik te bieden heb. Want ik hoop dat ze dit mijn kinderen ook gaan kunnen bieden. Dat mijn kinderen leerkrachten gaan hebben die hun beroep met hart en ziel doen én klaarstaan voor de kinderen. Die het niet erg vinden om eens in hun pauze met een kind te praten of twee minuutjes later koffie te drinken omdat mijn kind zich onveilig voelt om alleen naar de speelplaats te gaan, die écht aandacht hebben voor mijn kind en die kunnen zorgen voor een vertrouwd gevoel. Zodat ze, net als ik, nog vaak terugdenken aan die leuke juf of meester, aan dat ene woord dat ze zeiden tegen me zodat ik verder ging en moed had, aan dat compliment, aan dat ene duwtje in de rug. Want al die woorden, al die duwtjes, zorgen ervoor dat ik ben wie ik ben, dat ik sta waar ik sta en dat ik met een zekerheid kan zeggen dat ik respect en dankbaarheid kan tonen.

 

Liefs,

een juf, een mama, een mens

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Caroline
    29 september 2018 at 07:31

    Knap Nathalie!🎩 Als mama en juf zou ik het absoluut niet beter kunnen zeggen! Eentje i’m te bewaren en te delen 😊

Leave a Reply