Unicorns & Fairytales
LED-kaart maken
cadeautips creatief DIY Knutselen knutselen feestdagen moederdag My life Onderwijs STEM vaderdag valentijn verjaardag

Een wenskaart maken die licht geeft door zelf een stroomkring te maken! + printables!

Een kaart maken waarbij kinderen ook nog meer leren over een stroomkring? Dat kan! Met deze activiteit leren ze veel, zijn ze met taal bezig en gebruiken ze hun creativiteit. Wij gingen aan de slag en maakten een LED-kaart voor Valentijn, maar natuurlijk kunnen kinderen hun eigen kaart maken. Benieuwd hoe je dit kan doen? 

LED-kaart maken met kinderen 

Zelf een LED-laart maken die licht geeft? Dat kan heel gemakkelijk. Bovendien leren kinderen meteen iets meer over een stroomkring. Ik zocht naar een MUVO leuke opdracht tijdens de lessen techniek en combineerde kunst met techniek. Win win situatie! En je behaalt er nog menige leerplandoelen door ook, dus juffen en meesters…. opgelet! 

Nodig 

 • gekleurd stevig papier en wit stevig papier
 • eventueel versiering voor de kaart 
 • schaar , lijm, tekengerief 
 • optioneel maar handig: gaatjestang
 • pen of potlood
 • 3V knoopcelbatterij 
 • kopertape of aluminiumfolie 
 • een klein LED-lichtje 
 • optioneel: oude tijdschriften zoals Flow en Happinez

LED-kaart maken - unicorns & fairytales

Zo maak je het 

 1. Denk na over het ontwerp. Wat wil je tekenen? Waar komt het Lampje?  
 2. Vouw je gekleurd blad zodat je een kaart krijgt en maak je ontwerp. Op de plek waar je je lampje gaat steken, maak je een gaatje waar het LED-lampje makkelijk door kan. 
 3. Neem een stevig wit stuk papier en leg dit tussen je kaartje. 
 4. Doe het kaartje dicht en teken het gaatje af op dat witte papiertje door met een potlood een stip te zetten 
 5. Op de plek van de stip komt je LED-lichtje. Teken vanaf die plek een stroomkring : een lijn naar een PLUSpool en een MINpool die je tekent. 
 6. Teken zo dat je het papiertje onderaan kan toevouwen zodat de minpool op de pluspool komt. 
 7. Kleef de kopertape of het aluminiumfolie op de lijnen die je tekende. Let op in de bochtjes en zorgt dat je je tape omkrult want maar 1 kant is geleidend. Kleef dus niet over elkaar maar zorg dat ze elkaar blijven raken. 
 8. Bevestig nu je LED-lampje tussen de lijnen en zorg dat ze PLUSkant (het lange steeltje) op de kant kleeft die naar de PLUS pool loop.
 9. Bevestig op de pluspool je batterij en kleef wat vast.
 10. Test eerst of het werkt. Werkt het niet dan kan het zijn dan je batterij omgedraaid moet worden, je lijnen niet mooi doorlopen of je LED-lampje verkeerd steekt.
 11. Werkt het? Steek dan het lampje door het gaatje, maak het witte papier vast en kleef er eventueel een ander stuk over zodat het weer 1 geheel wordt.  Nu heb je een LED-kaart gemaakt.

Heb je Instagram? Dan kan je deze REELS bekijken zodat het heel duidelijk wordt. 

 

Kerstkaart

Natuurlijk kan je deze LED-kaart ook maken tijdens Kerst! Eens zo leuk. Misschien is dit wel een alternatief voor de nieuwjaarsbrief? 

Lees ook: 3D nieuwjaarsbrieven knutselen met kinderen

Poëzie 

Ik combineerde het maken van een LED-kaart met de collagetechniek en poëzie. Ik knipte quotes en letters uit één van mijn favoriete tijdschriften Happinez. Alles wat me deed denken aan licht en de liefde. Zo kan je met kinderen ook aan de slag gaan over een onderwerp. De mogelijkheden zijn eindeloos en het hoeft geen thema liefde te zijn… 

Wil je dit graag op je feestje ? Dat kan! Ik geef workshops bij jou thuis of op locatie.  Voor meer info stuur je een bericht naar [email protected] 

LED-kaart maken - unicorns & fairytales

Download kaarten om meteen aan de slag te gaan 

Wil jij met je kinderen zelf LED-kaarten maken maar weet je niet hoe te beginnen? Dan kan je deze printables gebruiken met voorgedrukte stroomkring. Er staan ook parallelle stroomkringen in voor kinderen die uitgedaagd willen worden…

DOWNLOAD GRATIS printables LED-kaarten

LED-kaart maken - unicorns & fairytales

 

LIEFS

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply