Enkele jaren geleden heb ik met de kinderen van de klas een Escape Room gedaan, om het teamgevoel aan te wakkeren en om een leuke eerste schooldag te beleven. De kinderen vonden het geweldig en het is meteen een fijne activiteit voor de eerste schooldag. Ik wil je graag vertellen hoe ik de escape room in de klas organiseerde. Dan kan jij met deze tips zelf aan de slag, of je gebruikt dezelfde ideetjes, dat kan ook. Je kan ook de handleiding GRATIS downloaden.
Activiteit voor de eerste schooldag
Het begin van het schooljaar en dan in het bijzonder de eerste dag is altijd een beetje spannend en daarom zoeken leerkrachten vaak een leuke activiteit voor de eerste schooldag. Je kan deze escape room voor kinderen in de klas organiseren, maar ook thuis, tijdens een verjaardagsfeest bijvoorbeeld. Ik zocht overal inspiratie en bracht het samen tot deze vorm. Ik vertel je heel graag wat we deden.
Als activiteit voor de eerste schooldag werden de kinderen van de twee zesde leerjaren in 4 groepen ingedeeld, omdat het leuker is met minder kinderen. Ik maakte twee sets van de Escape Room zodat er twee groepen tegelijk konden spelen. De andere leerrkacht ging met de overgebleven groepen een creatieve activiteit doen of teambuildingsspelletjes.
lees ook: Hoe begin je aan sensopatisch spelen? Enkele tips!
Escape room in de klas
STAP 1
Leerlingen komen binnen en zien meteen het scherm op het digibord waar ze 3 codes gaan moeten invullen. Ondertussen is de website van Kraak’M een beetje veranderd en kan je nu een TOOL vinden waar je 1 code moet invullen. Dat kan je oplossen door in de handleiding (die je straks kunt downloaden) de bruine aanwijzingen te volgen.Ze gaan dus op zoek moeten gaan naar 3 verschillende codes. Bij het bord ligt/hangt een envelop met TOP SECRET (waarin een brief steekt die ze eerst moeten lezen en die jij schrijft) . In de buurt ligt kladpapier. Dat mogen ze gebruiken. In de envelop zit :
- een begeleidende brief waar uitleg op staat zodat ze van start kunnen gaan
- één puzzelstuk van een prent (wij kozen een detective)
- enkele houten stokjes om code 3 te kunnen maken
STAP 2
De kinderen gaan op zoek naar de ontbrekende puzzelstukken in de ruimte waarmee ze de prent kunnen vervolledigen (bij ons was dat een detective maar je kan kiezen, eventueel het thema van je klas) en op de achterkant staat een raadsel. Zie afbeelding beneden. Als ze dat raadsel oplossen komen ze tot de code 042 waarmee ze een slot gaan kunnen openen. Ze moeten dus op zoek naar iets met een cijferslot. Ze vinden ergens in de klas een weckpot met cijferslot. Als ze die openen vinden ze in de weckpot:
- Rommel ter afleiding
- Een sleuteltje
- nog enkele houten stokjes
STAP 3
Met die sleutel gaan ze een metalen koffertje moeten openen dat ergens in de klas staat. Daar zit in:
- Een kwastje
- Ecoline / waterverf
- Codewiel
- De boodschap (waar je met wit vetkrijt iets geheim tussenzet)
- Geheime code die ze moeten kraken met het codewiel
- Houten stokjes
Indien je niet wil werken met ecoline dan kan je ook met een UV stift de geheime boodschap schrijven en leg je in het koffertje een UV zaklamp.
STAP 4
Wanneer ze met het codewiel de geheime boodschap ontcijferen dan komen ze tot de zin: “ZOEK DE VLINDER”. Ze moeten dus op zoek gaan naar iets waar een vlinder op staat.
STAP 5
Ergens in de klas hangt duidelijk een envelop met een vlinder. Je kan een sticker gebruiken, een afbeelding afprinten of erop tekenen. Daar zit een papier in met een raadsel. Ook vinden ze weer enkele stokjes. De stokjes verzamelen ze allemaal. De kinderen moeten met de ecoline en de verf de boodschap tussen de zinnen laten verschijnen. Ik heb met wit vetkrijt enkele letters en cijfers gezet. Als ze de code kraken staat er “ROOS”.
STAP 6
Ze gaan nu naar de envelop met een roos op. Daar steken 3 puzzels in en weer een boodschap. Ook enkele houten stokjes. Als ze de puzzels goed uitvoeren komen ze tot een oplossing met 1 cijfer. Er zijn 3 puzzels dus 3 cijfers. Die code moeten ze invoeren als EERSTE CODE OP HET SCHERM. Op de achterkant van die puzzels staat de volgorde van de cijfers. Je kan ze het ook laten raden natuurlijk. (884)
Je kan ook een rebus of andere puzzel laten oplossen en als ze die juist hebben krijgen ze gewoon de code. Ga op zoek naar een toffe opdracht geschikt voor de leeftijd van de kinderen.
STAP 7
Ergens in de klas hang je ook de aanwijzing voor de TWEEDE CODE. Dat is een rijmpje. Als ze dat rijmpje goed interpreteren gaan ze met de loep die erbij hangt (zie afbeelding van het blauwe blad maar ik maakte het in de vorm van een vergrootglas) op zoek naar een boek en bepaalde bladzijde, dat in een hoek staat. In de loep zitten gaatjes die de code geven als ze de loep juist plaatsen op die bladzijde. Uiteraard zijn er verschillende boeken. In het boek moeten ze op blz 28 met de loep de letters van de tweede code vinden. ZEVEN – VIJF – DRIE (7-5-3) Het leuke is dat ze moeten zoeken welk boek juist is. Geef niet teveel keuze. 3 boeken bijvoorbeeld.
STAP 8
De derde code ligt in de hoeden. Daar liggen de laatste houten stokjes in. Wanneer ze alle houten stokjes naast elkaar leggen (17 stuks) komt de DERDE CODE tevoorschijn. (158) De derde code kan nu ook ingevuld worden. Jij kan deze houten stokjes maken zoals je wil natuurlijk.
STAP 9
Wanneer ze de drie codes juist invoeren is de ESCAPE ROOM geslaagd. Er wordt getimed hoe lang het duurde voor ze uit de klas konden. Dit wordt eventueel op een scorebord gezet. Wanneer je in de loop van het schooljaar weer een escape room wil doen, dan kan je het record verbreken. Of ze kunnen binnen een bepaalde tijd moeten uitbreken.
STAP 10
Bespreek met de kinderen deze Escape Room. Hebben ze goed samengewerkt? Wat was er moeilijk, wat was er makkelijk? De eerste stap naar teambuilding is gezet.
Tips om zelf een escape room te maken
1. Zoek leuke puzzels en opdrachten op Pinterest of gebruik leerstof die je mee inzet. Smartgames zijn ook altijd leuk en zo van die breinbrekers. Je vindt echt 100 000 opdrachten om zelf een escape room voor kinderen te maken.
2. Maak gebruik van slotjes, dat vinden ze leuk. QR codes kan je ook integreren.
3. Zorg voor een vloeibare overgang van opdracht naar opdracht en zeg tegen de kinderen dat ze niet gewoon in de klas alles moeten vastnemen dat er verdacht uitziet. Ze moeten samenwerken en van opdracht naar opdracht gaan. Anders loopt het mis
4. Pas de opdrachten aan de leeftijd van de kinderen aan. Sommige doordenkers zijn echt wel moeilijk. Je kan al een kleine escape room doen met jonge kinderen. Die hebben dan wel wat meer begeleiding nodig
5. Maak de groepen niet te groot
6. Test de Escape Room voor kinderen zelf even met vrienden of collega’s. Voor diegene die de escape room maakt is het vaak heel duidelijk, maar als je het dan laat spelen, komen er hier en daar misschien wel hiaten boven.
7. Geef de kinderen kaartjes die ze kunnen inzetten als ze een TIP nodig hebben
8. Werk met een timer zodat je de tijd kan meten, zo kunnen ze strijden tegen de andere groepen
9. Bewaar alles in een curverbox zodat je al het materiaal kan bewaren voor de volgende jaren. Je kan sommige opdrachten aanpassen naar wens.
10. Denk ook eens out of the box en doe eens een escape room in het Frans, of in een thema. De kinderen vinden dit meestal erg leuk. Dit is niet alleen een leuke activiteit voor de eerste schooldag , maar kan ik de loop van het jaar, tijdens feestjes of op het einde van het schooljaar. Eigenlijk ALTIJD!!
lees ook: Artie Farty, het handboek vol kunstzinnige tips voor niet-zo-heel-creatieve ouders
DOWNLOAD de gratis handleiding en spellen
GRATIS HANDLEIDING escape room
Nog meer escape room tips
Ken je deze online educatieve Escape Rooms al?
Lees ook:
Weg met die 100 werkblaadjes, doe eens wat anders!
Werken rond diversiteit met leuke printables, huidskleurpotloden en meer!
Superleuke activiteiten voor kinderen fan zijn van de ruimte, aarde en planeten!
TIP: Mijn boek SPEEL!
Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.
PIN IT
XOXO Nathalie
No Comments