Unicorns & Fairytales
sensopatisch spelen met kinderen - unicornis & fairytales
moederschap Ontwikkeling Spelen

10 tips bij Sensopatisch spelen

Spelen met je kinderen hoeft niet altijd duur te zijn. Je hebt ook geen bergen speelgoed nodig. Spelenderwijs met al je zintuigen allerlei zaken ontdekken, oftewel sensopatisch spelen, kan ook erg leuk zijn!  Een blogger die ik volg , Linda van mamaliefde, is er duidelijk fan van en door haar blogje ben ik er ook door geprikkeld! Ik ging me er ook een beetje verder in verdiepen en mij heeft het ook overtuigd. Ik ben al allerlei dingen aan het knutselen. Later meer blogjes met leuke DIY!  Maar omdat Linda hier al meer ervaring mee heeft vroeg ik of ze een gastblogje wou schrijven voor Unicorns & Fairytales. Ik was verheugd toen ze dit wou doen. Hier is haar verhaal over sensopathisch spelen!

Sensopatisch spelen

Als je op zoek bent naar inspiratie voor leuke activiteiten met kinderen op pinterest ben je het misschien wel eens tegengekomen; sensory play. Of in het Nederlands; sensopatisch spelen. Zelf ben ik er heel erg fan van en bied dit regelmatig aan mijn jonge kinderen. Maar het is ook zeer geschikt voor baby’s die nog lekker spelenderwijs ontdekken. Wat is het eigenlijk en hoe doe je dat dan? Bij deze een overzichtelijke uitleg om in tien stappen thuis ook aan de slag te gaan met sensopatisch spelen.

In het woord sensopatisch spelen zit het woordje sensitief verstopt; hiermee worden de zintuigen bedoeld. Sensopatisch spelen wil dus eigenlijk niets anders zeggen dan spel waarbij de zintuigen gebruikt worden. Spel waarbij je lekker kan ontdekken met je handen, oren, ogen, neus en zelfs je mond. Met name baby’s en  jonge kinderen,  kinderen met een fysieke ontwikkelingsachterstand of gedragsproblemen kunnen hier veel aan hebben. Met name het spel met vormeloze materialen, zonder vaste vorm, staat hierbij centraal.

1. De voorbereidingen

Voordat je begint met sensopatisch spelen is het goed om dit voor te bereiden. Welke materialen ga je gebruiken? Waar ga je spelen? En zelfs welke kleding heeft je kindje aan.

lees ook: een sensory table

sensory tafel - tafel voor sensopatisch spel - unicorns & fairytales

2. Materialen

De materialen die je kan gebruiken voor sensopatisch spel zijn heel wisselend. Vaak heb je al zaken die je kan gebruiken in de voorraadkast staan. Denk maar eens aan droge pasta, scheerschuim, gelatine, ijs of verf. Juist! Deze eenvoudige materialen zijn zeer geschikt voor sensopatisch spel. Hiermee kunnen kinderen lekker gaan voelen met hun handen, de geurtjes opsnuiven via hun neus en genieten van het kleurenspel met de ogen.

lees ook: 10 verfrissende waterspelletjes met je kinderen

sensopatisch spel - unicorns & fairytales

3. Locatie

Het is belangrijk om vooraf stil te staan waar je de kinderen laat spelen. Voor het spelen met droge materialen zoals rijst gaat de voorkeur uit naar buiten, even afkloppen en je hebt de rommel niet binnen. Bij slecht weer kan je alsnog binnen eerst een zeiltje spreiden over de vloer. Spelen met ‘natte materialen’ zoals homemade badverf gebeurt bij voorkeur in de badkamer, in zwemkleding. Na het spelen even met de spuit erover zodat alles en iedereen weer schoon is. Ook heb je het zogenaamde mini world spel, waarbij de fantasie gestimuleerd wordt om het dagelijks leven in het klein te imiteren. Het spelen met binnenzand is het fijnste in een bak met wat hogere opstaande randen. Hier kan dan op de vloer of op een lage tafel mee gespeeld worden.

lees ook: spelen met zand: 8 leuke ideetjes

4. Kleding

Sensopatisch spel heeft overeenkomsten met messy play; afhankelijk van het gebruikte materiaal kan je er vies van worden. Het is dus slim om niet de nieuwste en witste kleding aan te trekken voor dit spel.

AF6BCF4B B292 4CAA A6AF EF75BD09B246 - 10 tips bij Sensopatisch spelen

5. Spelen is ontdekken

Na alle voorbereidingen kan je kindje heerlijk aan de slag om te gaan spelen. Natuurlijk is het ook erg leuk om zelf mee te spelen. Maar het is vooral zelf ontdekken.

lees ook: sensory basket voor baby’s

 

6. Spelen zonder grenzen

Het mooie aan sensopatische spelen is dat niet alleen de motoriek gestimuleerd wordt maar ook de fantasie. Door het spel met vormeloze materialen kan je kindje heerlijk zijn fantasie gebruiken. Het is daarom fijn om het kind te laten spelen zonder grenzen. Dat wil zeggen dat het zelf beslist hoe het speelt, er is geen goed of fout. Het kindje kan heerlijk zelf ontdekken en spelen. Natuurlijk kan je altijd aangeven dat zand niet van het kleed af mag.

lees ook: 10 activiteiten met waterbeads

fijne motoriek stimuleren bij kinderen - unicorns & fairytales

7. Samen spelen

Als je kindje lekker aan de slag is kan je van een afstandje toekijken. Observeren hoe je kindje doet en voelt en geniet van het spel. Wat hij leuk vindt of wat hij misschien toch ook nog wel een beetje eng vindt. Bijvoorbeeld als hij met koude ijsblokjes mag spelen. Laat je kindje altijd eerst aan zet. Mocht het spel doodlopen kan je het spel imiteren. Hiermee bevestig je het kind in zijn eigen spel. Eventjes niet weten wat hij moet doen is ook niet erg. Juist op dat soort momenten wordt de creativiteit aangeboord. Het spel kan je altijd nog verlengen door zelf een andere optie aan te bieden, maar probeer dat zoveel mogelijk te beperken.

8. Na afloop

Als het spel is afgelopen, er genoeg ontdekt is of het is tijd voor iets anders, wordt het tijd om op te ruimen.

9. Zelf speelgoed maken

Naast het spelen met natuurlijke materialen kan je zelf ook speelgoed maken. Denk eens aan schudflesjes met knopen en veren. Of aan spionnenzakjes met rijst en een aantal voorwerpen die ze moeten zoeken. Of maak zelf sensory bags.

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

10. Inspiratie

Mocht het sensopatisch spelen bevallen zou ik je adviseren om een kijkje te nemen op pinterest. Met name onder Amerikaanse bloggende mama’s is sensopatisch spelen goed vertegenwoordigd. Je vindt er de wildste ideeën en varianten die je vervolgens zelf kan toepassen.

 

 

Hebben jullie al kennis gemaakt met sensopatisch spelen? 

xoxo Nathalie

 

pinit fg en rect red 28 - 10 tips bij Sensopatisch spelen

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Nathalie
  5 april 2015 at 19:31

  Waar kan ik waterparels vinden?
  Dank je

  • Reply
   Nathalie
   5 april 2015 at 21:42

   Die kan je zelf maken geloof ik. Je kan ook eens op pinterest zien of op google en dan waterparels intypen.

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Welkom Mona!

Het is zover! Mona is op de wereld gekomen. Vince is nu "grote" neef geworden.  Een derde telg in de...

Sluiten