Unicorns & Fairytales
emotiehoek - unicorns & fairytales
Hoogsensitiviteit moederschap My life Ontwikkeling

Emotiehoek inrichten thuis of in de klas

Omgaan met heftige emoties bij kinderen is een uitdaging voor vele opvoeders. We gaan er vaak vanuit dat kinderen vanzelf leren omgaan met emoties, overweldiging en spanning. Dit is echter niet zo, het is eerder een groeiproces waar je samen met je kind mee aan de slag dient te gaan. Je kan de zelfregulatie en het emotioneel welzijn van je kinderen bevorderen door een emotiehoek in huis (of in de klas) te voorzien waar waardevolle vaardigheden aangereikt kunnen worden. Wat is dat dan een emotiehoek?

Een emotiehoek inrichten

Een emotiehoek is een ruimte in je huis of klaslokaal waar je een veilig rustplekje creëert. Kinderen kunnen er naar toe kunnen gaan wanneer ze zich overweldigd voelen, even alleen willen zijn, willen ontladen en ontprikkelen of wanneer ze behoefte hebben aan een deugddoend gesprek. De ruimte is ingericht met educatieve en zintuigelijke materialen die de emotieregulatie, ontspanning en emotionele vaardigheden bevorderen. Je voorziet in je emotiehoek o.a. een kussen of matje, een emotieposter, enkele sensorische materialen… Je kan de tools natuurlijk afstemmen op de noden en interesses van je kinderen of klasgroep.

De emotiehoek wordt niet alleen gebruikt wanneer spanningen al hoog oplopen, maar vooral op speelse momenten tussendoor (bijvoorbeeld: om de dag te starten of af te ronden, wanneer je merkt dat je kind last heeft van drukte, wanneer de sfeer in huis onrustig is,…). In de emotiehoek kan je samen met je kind op zoek gaan naar onderliggende emoties. Je leert je kind taal te geven aan de innerlijke wereld en reikt vervolgens vaardigheden aan die helpend kunnen zijn (bijvoorbeeld: samen een ademhalingsoefening doen, yoga ontdekken, conflicten uitpraten, een stressbal hanteren,..). De posterset Omarm Emoties bevat ook een copingposter waar je heel wat ideetjes vindt om op een gezonde manier om te gaan met emoties. 

emotiehoek - unicorns & fairytales

De voordelen van een emotiehoekje

Een emotiehoek heeft verschillende voordelen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen die emotioneel competent zijn, voelen zich beter in hun vel, zijn succesvoller, ervaren meer voldoening en kunnen beter overweg met anderen. Bovendien vormt een emotiehoek de ideale plek om te verbinden met je gezinsleden en om ook als ouder zelf te werken aan emotionele groei. 

Op onze webshop vind je de fijnste emotietools die je kan gebruiken in jouw emotiehoek. Zo maak je van je thuis of klas een plek waar alle emoties er mogen zijn en waar kinderen kunnen groeien in emotionele vaardigheden…

Voor tips en inspiratie over het gebruik van de tools kan je terecht op Instagram via a_lot_ofmom of op onze website

emotiehoek - unicorns & fairytales

Wie is Lieselot?

Lieselot is kinderpsychologe en soft skills trainer, en zelf mama van drie kinderen. Ze richt zich op het bevorderen van ‘soft skills’ zoals: emotionele competentie, veerkracht, zelfkennis en het cultiveren van dankbaarheid. Deze vaardigheden zijn noodzakelijk om te floreren in een drukke en veeleisende wereld. Zij bracht enkele emotietools op de markt die gezinnen kunnen helpen bij het uitdrukken van emoties en die de emotionele geletterdheid bevorderen. Verder kan je bij haar terecht voor online training en 1-1 coaching.

Lees ook

Enkele tips om te ontprikkelen na een drukke schooldag

Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

Rust bieden aan kinderen in drukke tijden & hun hoofd leegmaken:enkele tips

Zo werden mijn kinderen rustig en lief voor elkaar…

Hoe mindfulness voor kinderen wél werkt!

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply