Unicorns & Fairytales
kinderboeken thema herfst - unicorns & fairytales
Boeken Doeboeken knutselboeken Leesboeken My life Prentenboeken Zoekboeken & aanwijsboeken

Leuke kinderboeken over de herfst voor grote en kleine kinderen

Tijdens de herfstperiode vind ik het zelf wel leuk om kinderboeken over de herfst aan te bieden aan mijn kinderen. Dan kunnen leesboekjes zijn, prentenboeken, zoekboeken, knutselboeken, informatieve boeken en noem maar op. In dit artikel wil ik je kennis laten maken met de reeks herfstboeken die wij hebben.

Kinderboeken over de herfst

Waarom is het leuk om kinderboeken over de herfst te hebben? Wel, het is fijn om iets te lezen dat je herkent. Kinderen gaan de kleuren, vruchten en belevenissen herkennen. Vooral voor kleine kinderen is herkenning heel erg fijn. Het voelt vertrouwd voor ze en ook kan je dan een leuk gesprek aanknopen. Wat hebben zij gedaan? Misschien zijn ze wel een wandeltocht gaan doen op school, hebben ze herfstvruchten geraapt of geknutseld over de herfst. Jij kan ook deze kinderboeken over de herfst gebruiken om ze kennis te laten maken met de verschillende bladeren, kleuren, bomen, vruchten, diertjes enzovoort. Zet ze vooral goed in het zicht en geniet van alles wat de herfst jullie te bieden hebben.

1. Zoekboek ‘RIK EN DE HERFST’

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

Dit mooie zoekboek van Liesbet Slegers neemt jullie kinderen mee in het leven van Rik in de herfst. Onder de prenten staan vraagjes die je kunt stellen aan je kinderen. Zo worden ze uitgedaagd om goed te kijken. Bovendien zijn het vaak herkenbare situaties. Vraag ze maar eens naar hun eigen ervaringen. Dit boek bevordert de woordenschat, het tellen, zoeken, de kleuren enz… Een erg educatief zoekboek over de herfst dat je inspiratie geeft om zelf allerlei toffe activiteiten te gaan doen!!

 

2. Doe mee met Jules in het bos

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

Dit is een leuk doeboekje voor kleuters en peuters over de herfst. Ze worden uitgedaagd om te kleuren, tekenen, zoeken en kunnen meer dan 80 stickers kleven. Ze kunnen bijvoorbeeld eerst het boekje Jules in Het Bos lezen en nadien aan de slag gaan met dit toffe doeboek. Misschien fijn om te doen op een regenachtige herfstdag?

 

3. Kaatje houdt van de herfst

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

Als je op zoek bent naar leuke kinderboeken over de herfst dan is dit er zeker eentje om in de verzameling te hebben. Kaatje houdt van de herfst (uitgeverij Lannoo) bestaat uit 3 voorleesverhalen en aanwijplaten om de woordenschat van de kinderen uit te breiden. Fijn om samen met je kind(eren) te lezen over Kaatje, die bij vele kinderen wel bekend is. Download misschien ook de Ketnet App, daar vind je de toffe figuurtjes terug en kunnen de kinderen educatieve spelletjes spelen.

 

4. Heksentaart

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

Dit mooie prentenboek van uitgeverij Clavis (Guy Daniëls & Lisa Brandenburg) gaat over Ella, een heksje. Het was al duidelijk dat ze anders was dan anderen. Ella houdt niet van zwart en insecten. Maar anders zijn is nog zo slecht niet. In dit boekje leren kinderen dat iedereen anders is en dat het niet uitmaakt. Het boek eindigt met een toverkookwedstrijd. Ella bakt een lekkere mooie taart en verovert iedereen zijn hart. Meteen een leuke insteek om zelf samen met je kinderen een Halloween of herfsttaart te maken?  Wat denk je?

 

5. Oef wat een geluk

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

Dit wondermooie boek is om kinderen de pracht en praal van de natuur duidelijk te maken. Het prentenboek gaat over een Eik die allerlei zaken meemaakt doorheen de seizoenen. Elke keer is het even spannend, maar OEF… het komt goed. Een fijn boek om gesprekken aan te knopen, een inleiding te geven om te werken rond de natuur of om gewoon in te bladeren en te genieten van de mooie tekeningen. Je krijgt meteen ook zin om buiten te gaan.

6. Mijn schuifboekje : Het Bos

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

Wil je ook met de allerkleinsten dit mooie seizoen bestuderen? Dan is er dit leuke schuifboekje van Nathalie Choux (Clavis). Clavis heeft echt enorm toffe schuifboekjes voor peuters en kleuters. Deze gaat over de herfst waar ze kennismaken met de diertjes en herfstvruchten. Samen ben je interactief bezig want ze kunnen zelf schuiven! Meteen ook goed voor de motoriek!

7. Het Insectenrijk 

Dit is een leuk boek omdat je ook in de herfst vele insecten tegenkomt. Laat ze met een loep en een verzamelpotje maar eens op ontdekking gaan. Nadien kunnen ze dan in dit mooie prentenboek opzoeken welk insect ze gevonden hebben. Insectenrijk is een boek van Susie Brooks en Dawn Cooper via Fonataine uitgevers.

 

8. Lou in het herfstbos

In je verzameling van leuke kinderboek over de herfst mag dit typisch Clavis kleuterboekje niet ontbreken. Zo heb ik ze graag . Altijd met een leuk educatief kantje, toffe duidelijke tekeningen en een leuk verhaal waar ze iets van opsteken op hun niveau. Lou in het herfstbos is geschreven door Kathleen Amant.

 

 

9. Hoera! Herfst!

Dit boekje is echt superleuk en zit boordevol toffe tips en ideetjes. Het geeft je een boost van inspiratie.  Hoera! Herfst! is een informatief doeboek en is geschreven door Vivian den hollander. Er staan niet enkel verhaaltjes in maar ook toffe knutseltips, leuke receptjes en ideetjes om te doen. Hier haal ik veel inspiratie uit. Bovendien ook erg goedkoop!

 

10. Waar blijft de herfst?

Waar blijft de herfst is geschreven door Sanne Miltenburg via uitgeverij Clavis. Ik schreef er al eerder een blog over. Het blijft echt een topper. Het verhaal gaat over een ‘konijn’ en zijn vriend ‘egel’. De egel vertelt aan konijn dat hij elk jaar een winterslaap houdt. Dat vindt Konijn niet fijn want hij wil zijn vriend niet missen. Hij gaat daarom alle verkleurde blaadjes verstoppen. Maar egel wordt moe en begrijpt niet waar de herfst blijft. Tot hij ontdekt wat Konijn doet. Hij legt uit dat egels helemaal anders zijn dan konijntjes en dat ze echt wel die winterslaap nodig hebben. Hij kan alsnog lekker slapen in de verzamelde blaadjes van konijn.

 

 

11. Het is herfst – Kijk -en zoekboek

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

Dit leuke kijk-en zoekboek over de herfst (Rotraut Susanne Berner, uitgeverij Lannoo) is er een van een serie van 4 boeken(van elk seizoen één). De prenten blijven in elk boek hetzelfde (en zijn erg mooi en gedetailleerd) maar bij elk seizoen veranderen er bepaalde zaken zoals kledij, omgeving en activiteiten. Superfijn en leerrijk! De kijkplaten zitten vol . Het is de bedoeling dat je erover praat met de kinderen. Ook een fijn boek om in de klas te hebben.

 

 

12. Bladerbeesten

boekentips kleuters - unicorns & fairytales

Een boek van Yvonne Lacet (uitgeverij Gottmer) met enkel illustraties van dieren gemaakt van allemaal bladeren van bomen en bloemen. Erg mooi, visueel en ideaal ter inleiding voor een knutselles of gewoon, een leuk gesprekje. Dit boek is een aanrader voor leerkrachten. Om thuis, in de klas of waar je ook wil te bekijken, te verzamelen, te maken.

TIP: verzamelen samen met je kind bladeren van bloemen en planten (niet aftrekken) en probeer ook zulke mooie dieren te maken. Of misschien willen ze wel iets anders maken? Laat de fantasie van je kind werken en doe gezellig mee. 

 

13. Geluiden -en voelboekje Bosdieren

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

Een superleuk peuterboekje van Clavis met 5 geluiden om naar te luisteren en 5 stofjes om aan te raken. Geloof me als ik zeg dat grotere kleuters dit ook nog steeds leuk vinden. De geluidenboekjes van Clavis zijn hier altijd toppers. Door dit boekje maken ze dan ook nog kennis met dieren van het bos. Wie weet komen jullie er wel tegen tijdens een boswandeling?

 

14. De boom die niet gepland was

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

Dit boek om voor te lezen of om zelf te lezen is van Marc De Bel, één van mijn favoriete kinderboekenschrijvers. Koning Ruber heerst over Eikenland en daar is het zalig wonen. De lucht is zuiver en lekker en hij wil dat al zijn onderdanen gelukkig zijn. Maar dan gebeurt er iets heel ergs. Koningin Petrea en het nieuwe prinsje sterven bij de geboorte en de koning is zo triest dat hij helemaal wegkwijnt in zijn grote lege kasteel. De eerste minister benoemt zichzelf tot nieuwe koning en neemt de leiding over. Hij is echter niet zo nobel als de koning. Hij is een ware tiran en sluit alle opstandelingen op. Tot het moment dat het volk iets doet en uiteindelijk de natuur besluit om alles op zijn kop te zetten. Met een zwaar onweer en een tsunami tot gevolg. Een spannend verhaal zoals we dat kennen van Marc De Bel.

 

Waar vind ik deze boeken?

[bol_product_links block_id=”bol_5d9c77f818826_selected-products” products=”9200000095550442,9200000115178383,9200000046134253,9200000029234598,1001004004550207,9200000005930806,9200000114382195,9200000107730695,9200000073575537,9200000059824939,9200000057515572,1001004002816825,9200000072025972,9200000114277520″ name=”kinderboeken herfst” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Pin deze boekentips

Wil je deze boekentips met kinderboeken over de herfst voor groot en klein onthouden? Pin het dan op Pinterest.

kinderboeken over de herfst - unicorns & fairytales

 

Andere interessante boekentips

Er zijn niet alleen leuke artikels over kinderboeken over de herfst op deze blog. Misschien kunnen deze artikels ook interessant zijn als je van boeken houdt:

Mooie prentenboeken en tips over rouwen met kinderen

Boekentips over wetenschap en techniek

Met deze (knutsel)boeken word je in NO-TIME een creative parent !

Helemaal in kerstsfeer met deze leuke kinderboeken voor groot en klein

De leukste kinderboekenseries voor kinderen

 

 

Wat vind je van mijn selectie kinderboeken over de herfst? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Tineke
    11 oktober 2019 at 13:16

    Hier zijn ze helemaal fan van zoekboeken, die zijn altijd een succes. Ik ga zeker even naar je eerste tip kijken.
    Liefs

Leave a Reply