Unicorns & Fairytales
babyboekjes - unicorns & fairytales
Baby & peuter Baby musthaves Boeken Doeboeken jeugdboekenmaand My life Ontwikkeling

Leuke baby- en peuterboekjes met extraatjes & Tips

Samen met je baby lezen? Yes! Zeker doen! Je kan je baby al kennis laten maken met boekjes. Er bestaan babyboekjes en als ze iets groter zijn voelboekjes en geluidenboekjes. Wij hebben een hele collectie staan thuis. Sommigen nog van Vince en anderen nieuw voor Lex. Beiden vinden ze het nog steeds leuk om er mee bezig te zijn. 

Voelboekjes, knisperboekjes en stoffen boekjes

Wanneer je denkt aan babyboekjes en peuterboekjes denk je volgens mij automatisch aan knisperen en verschillende stofjes. Het is erg leuk voor je baby of peuter om in voelboekjes verschillende texturen en stofjes te voelen. Of om een boekje in zijn handen te hebben dat knispert. Daar kunnen ze soms heel lang mee bezig zijn. De stoffen boekjes zijn dan weer leuk om zelf te ontdekken en op te sabbelen. Het kan ook een leuk momentje samen zijn met je kind. Stel daarbij vraagjes en duid zelf bepaalde dingen aan. Goed voor de spraakontwikkeling, woordenschat en gewoon gezellig. Je baby houdt ervan om aan verschillende dingen te voelen. Goed voor de zintuigen.

lees ook: lezen met kleine kinderen en ons avondritueel

babyboekjes - unicorns & fairytales

Doeboekjes

Wij zijn ook fan van boekjes waar de peuters zelf iets kunnen doen. Heel eenvoudig. Zoals iets laten bewegen. Dat is dan weer goed voor de motoriek en het spreekt ze gewoon ook aan. Liefst nog met herkenbare dingen of met kleurrijke zaken. Of net contrasten zoals zwart-wit. Baby’s en peuters zijn nieuwsgierige wezens hoor. Ook je kleuter zal dit nog steeds leuk vinden. Vince kan zich niet bedwingen om het boekje onder zijn broer zijn neus vandaag te graaien omdat hij het plots ook wil hebben… Wij hebben thuis enkele nieuwe schuifboekjes van uitgeverij Clavis van de reeks ‘mijn schuifboekje’ (Nathalie Choux): wilde dieren en de tuin. Lex en Vince worden uitgedaagd om met hun vingers plaatjes te laten draaien en schuiven. Voor Vince makkelijk maar ook hij is erg enthousiast. Lex vindt het ook superleuk maar we blijven altijd hangen bij de olifant die water spuit. Hahaha.

lees ook: allemaal verschillende soorten boeken + boekentips

babyboekjes - unicorns & fairytales

Geluidenboekjes

Voor Lex is dit een topper. Hij houdt van geluidenboekjes. Hij kan er maar niet genoeg van krijgen en danst vrolijk mee op de deuntjes. Tegenwoordig heb je ze met bekende kinderliedjes, maar ook bijvoorbeeld met klassieke muziek. Hoe leuk is dat? Stiekem vind ik ze zelf ontzettend mooi. Wij zijn fan van het Clavis peuter boekje ‘Dierencarnaval van Saint-Saëns’ (Marion Billet) dat 6 mooie muziekjes bevat.

instagram - unicorns & fairytales

Herkenbare plaatjes

Heel erg leuk om woordjes te oefenen en herkenbare dingen te ontdekken: babyboekjes met enkel plaatjes. Of boekjes met een thema. Zoals dit boekje over de seizoenen. (Seizoenenboekje – Leen Van Durme) Samen met de dieren in het bos ontdek je de veranderingen in het weer. Ze beginnen bij de lente wanneer er bloemen zijn en kleine diertjes en gaan zo verder naar de zomer, herfst en winter. Omdat het elke keer in dezelfde omgeving is zien de kinderen de veranderingen aan de dieren en het landschap. Een erg leuk en leerrijk boekje.

babyboekjes - unicorns & fairytales

Samen lezen met je baby, enkele tips

Je kan met je baby al lezen vanaf ze geboren zijn. Het begint al met voorlezen. Het is erg belangrijk om te praten tegen je baby. Niet op een rare kinderachtige manier, maar gewoon op een normale en duidelijke manier. Zonder verkleinwoordjes en rare alternatieven. Zo ontwikkel je hun woordenschat. Wanneer ze recht kunnen zitten kan je een boekje bij je nemen. Babyboekjes, peuterboekjes of zelfs prentenboeken.

babyboekjes - unicorns & fairytales

  • zet ze in het zicht zodat de kinderen het eventueel zelf kunnen nemen
  • leg boekjes dicht bij hen en laat hen experimenteren
  • als ze 10 keer hetzelfde plaatje willen aanraken of bekijken, laat hen dat dat doen
  • plezier beleven aan lezen is belangrijker dan netjes pagina per pagina lezen
  • zijn ze het beu? stop er dan mee, zeker niet forceren
  • wil je een gewoonte maken van voorlezen ‘s avonds? Bouw dan het voorleesmoment in wanneer je wil
  • creëer een gezellig leeshoekje

babyboekjes - unicorns & fairytales

Enkele boekentips

 

Lezen jullie wel eens met je baby/peuter? Zo ja, welke babyboekjes en peuterboekjes zijn favoriet? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply