Unicorns & Fairytales
soorten boeken - unicorns & fairytales
Boeken

Allemaal boeken

Om de jeugdboekenweek op Unicorns & Fairytales goed van start te laten gaan begin ik met een overzicht van allemaal soorten boeken en waar je een leuk overzicht aan tips kan vinden. 

Boeken

Boeken zijn er in overvloed, voor alle leeftijden. Er komt geen einde aan. Ik hou van boeken en mijn kast staat vol. Je kan altijd waarde bibliotheek gaan maar als je kleine kinderen hebt bestaat natuurlijk de kans wel dat ze er niet altijd even voorzichtig mee omspringen. Daarom wacht ik nog heel even met een bezoekje aan de bib en koop ik er voorlopig liever zelf.

FullSizeRender 881 768x1024 - Allemaal boeken

Babyboekjes

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het lezen of voorlezen van boekjes. Al van toen Vince baby was had ik boekjes op zijn maat: knisperboekjes, badboekjes, boekjes van plastic , voelboekjes, boekjes met geluiden enz…  Ook al denk je dat ze er nog te klein voor zijn, niets is minder waar. Laat hen al in contact komen met boeken en laat ze genieten van de vormen en kleuren.
Van Kind & Gezin kregen we ook een pakket in samenwerking met boekbaby’s. Op deze website kan je vele tips en verhalen vinden en een overzicht.

Klik hier voor een overzicht van leuke boekjes voor baby’s.

 

Peuterboekjes

Vanaf de leeftijd van 1 jaar beginnen ze interesse te krijgen in kartonnen boekjes. Let er wel op dat ze de boekjes niet meer in hun mond steken want zo hebben wij een beetje te vroeg eens een boekje gegeven aan Vince en hij sabbelde het helemaal stuk. Dan kan je beter een “kwijlbestendig” boekje geven. Wij lieten hem boekjes zien met prentjes van herkenbare dingen. Zo kan je al heel goedkoop boekjes met thema’s vinden (voor nog geen euro). Vervoer, kleuren, speelgoed, dieren enz…

Vanaf twee beginnen ze interesse te krijgen in echte verhaaltjes. Zo heeft Vince enkele vaste boekjes waar hij naar grijpt om voor te lezen voor het slapen gaan. Op een bepaald moment gaf hij dat zelf aan (handig!). Hij wijst dan ook dingen aan en vertelt wat er gebeurt. Nu is hij best wel talig dus het kan goed zijn dat jouw peuter minder veel over het boekje vertelt maar toch geniet van jouw verhaal. Zeker blijven doen. We nemen boekjes waar niet teveel tekst staat maar wel leuke prentjes hebben en van dingen waarvan we weten dat hij ze leuk vindt. Zo is één van zijn lievelingsboekjes “Teun”. Het gaat over een gansje (maar lijkt ook op een eendje en dat vindt hij leuk) dat niet wil gaan slapen. Op het einde valt Teun toch in slaap en nadien zegt hij slaapwel. Erg leuk boekje en ideaal voor het slapen gaan.

Klik hier voor een overzicht van leuke boekjes voor peuters vanaf 1 jaar.

Klik hier voor een overzicht van leuke boekjes voor peuters vanaf 2 jaar.

 

kleuterboekjes

Vanaf de kindjes naar de kleuterschool gaan zullen ze vaak in contact komen met prentenboeken, vertelplaten en klaspoppen. Ook daar kan je mooi op inspelen. Boeken zoals “Jules” en “Dikkie Dik” hebben vaak een pop die je erbij kan kopen. Het hoeft daarvoor niet dezelfde boeken te zijn maar misschien kan je wel eens samen naar de boekenwinkel gaan en herkent je kleuter zijn vriendjes. Hij zal dan ook meer zelf willen vertellen. Of niet? Lees samen een leuk prentenboek, zoekboek of aanwijsboek.

Klik hier voor een overzicht van leuke boekjes voor kleuters vanaf 3 jaar.

Klik hier voor een overzicht van leuke boekjes voor kleuters vanaf 4 jaar.

Klik hier voor een overzicht van leuke boekjes voor kleuters vanaf 5 jaar.

 

Avi-boeken

Vanaf het eerste leerjaar zal je kind beginnen oefenen op het lezen. Dat start het technisch leren lezen , nl. het AVI-lezen. Dat gaat op verschillende niveau’s. Daarover vertel ik deze week meer. Deze boekjes kan je ook in de winkel kopen en online. Ze zijn technisch aangepast aan het niveau waarop je kind kan lezen en met een inhoud die overeen komt met de leeftijd die je kind ongeveer zou moeten hebben. Vaak baseren ouders zich op het AVI-niveau om te zien hoe goed hun kind kan lezen maar lezen is veel meer dan dit alleen. Wat heb je aan een hoge technische score als je niet begrijpt wat je leest? Daarom is het toch belangrijk om samen te blijven lezen en genieten van boeken.

Klik hier om een overzicht te krijgen van boekjes die gemarkeerd zijn als “eerste lezers”.

 

Aanwijsboeken

Superleuk om samen met je kindje te doen. Meestal zijn deze boekjes voorzien van mooie prenten met veel verschillende objecten. Je kan dan vragen wat iets is of waar iets is. Ik doe dit veel met Vince, hij vindt dat reuzeleuk. Vooral zijn Bumba boek is enorm in trek.

Klik hier om een overzicht te krijgen van leuke aanwijsboeken voor verschillende leeftijden.

 

Liedjesboeken

Altijd leuk toch? Vince is gek op zingen en zingt uren met allerlei liedjes mee. Wij moeten dan soms zingen of mogen juist niet zingen. Ook bij de onthaalmoeder worden er vaak liedjes opgezet. Of Vince entertaint met zijn repertoire aan liedjes. Ook al staat het internet vol met liedjes op youtube, de charme van een liedjesboek kan je niet vervangen.

Klik hier om een overzicht te krijgen van leuke liedjesboeken voor verschillende leeftijden.

 

Prentenboeken

Dit vind ik zelf een van de leukste soort boeken. Tegenwoordig heb je echte kunstwerkjes. Ik hou ervan om mooie tekeningen bij verhalen te zien. Een kenmerk van een goed prentenboek: weinig tekst en mooie duidelijke prenten (vind ik persoonlijk). Zelf hou ik ervan om te fantaseren dus hoe minder tekst er staat, hoe meer je er zelf kan bij verzinnen.

Klik hier om een overzicht te krijgen van verschillende prentenboeken voor verschillende leeftijden.

 

Luisterboeken

Helemaal in opmars zijn luisterboeken. Ik kon er als kind al van genieten en tegenwoordig zijn ze dubbel zo leuk. Met grappige stemmen en vrolijke liedjes en humor die alleen volwassenen begrijpen. Leuk voor klein en groot.

Klik hier om een overzicht te krijgen van verschillende luisterboeken voor verschillende leeftijden.

 

Boeken zonder woorden

Eigenlijk zijn dit mijn soort boeken dan… Laat de fantasie en de verbeelding spreken en laat je leiden door de mooie illustraties. Want een boek zonder woorden zal het moeten doen met de illustraties en sfeer die hij opwekt.

Klik hier om een overzicht te krijgen van boeken zonder woorden voor verschillende leeftijden.

 

En nog veel meer boeken…

Uiteraard zijn er nog vele andere soorten boeken zoals knutselboeken, weetjesboeken, doe-boeken. Maar daarover allemaal later meer. Je kan ook te gekke boekjes winnen de komende weken dus stay tuned!

FullSizeRender 878 812x1024 - Allemaal boeken

 

Lezen jullie graag boeken? Lees je graag voor? Heb je een lievelingsboek? 

XOXO Nathalie

pinit fg en rect red 28 - Allemaal boeken

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  6 maart 2016 at 18:12

  Het leukste boek op dit moment is het boek dat papa heeft ingelezen voordat hij naar China vertrok voor zijn werk voor drie weken.
  Het heeft zijn stem opgenomen. De kindjes zitten er de hele tijd met hun neus in.
  Het heet: “Weet je wel hoeveel ik je mis?”

  • Reply
   Nathalie
   6 maart 2016 at 20:44

   Oh dat is superleuk!! Wat een goed idee.

 • Reply
  Margriet
  6 maart 2016 at 22:57

  Ik ben dol op prentenboeken. Behalve het verhaal voorlezen, kan je er zoveel meer mee. Je kan je kind allerlei vragen stellen over de platen en je kind kan vaak na een paar keer lezen ook het verhaal aan jou voorlezen!

  • Reply
   Nathalie
   7 maart 2016 at 12:39

   Dat klopt, eindeloos!

 • Reply
  A_nnick.
  8 maart 2016 at 18:03

  De boeken van Het Geluidshuis zijn echt wel heerlijk eh? Ik heb zo ongeveer gans de collectie in huis en de bijhorende cd’s werden al grijsgedraaid. Daarnaast doen prentenboeken het hier ook heel goed bij Arthur. Wel gaan we regelmatig naar de bieb, want ik zou anders – moest ik kunnen en mogen – zonder problemen mijn ganse maandloon aan boeken uitgeven. Jah, elk zijn zwakke plek zeker? 🙂

Leave a Reply

Read previous post:
Jeugdboekenweek 2016

Van 5 tot 20 maart is het weer tijd voor de jeugdboekenweek 2016. Als leerkracht én boekenliefhebber vind ik dit...

Close