Unicorns & Fairytales
lezen met kleine kinderen - unicorns & fairytales
Boeken My life Ontwikkeling

Lezen met kleine kinderen & ons avondritueel

Lezen met kleine kinderen is leuk. Althans, dat vind ik… Je kan er zoveel mee doen en hun fantasie is fantastisch. Het is een fijn moment met zijn tweetjes wanneer je samen een boekje leest. Je komt in verbinding en het is erg goed voor hun ontwikkeling. 

Vroeg begonnen

Lezen met kleine kinderen gaat zeker en vast. Zoals ik al zei enkele dagen geleden op deze blogpost: je kind is nooit te jong om kennis te maken met boekjes. Laat ze alvast verkennen door hen babyboekjes voor te schotelen. Veel kleurtjes, knisperboekjes, badboekjes, geluidenboekjes, stoffen boekjes. Eindeloze mogelijkheden. Wij zijn er heel vroeg mee begonnen.

In het begin bijten en kwijlen ze op de boekjes maar toch zie je ze stilaan interesse krijgen in wat er nu eigenlijk op staat. Ze beginnen te lachen en te wijzen en dat is wat je wil bereiken denk ik. Vooral ook het plezier beleven aan boekjes. Het moeten niet altijd bewegende beelden op de iPad zijn, toch?

Samen lezen en aanwijzen

Wanneer Vince een beetje ouder werd, rond onderhalf, begonnen we echt ook boekjes samen te lezen. Op de schoot bij mama en papa en kijken naar de prentjes. Je voelt wel wanneer je kind klaar is voor de volgende stap. Dat ondervond ik toch zelf. Op een bepaald moment wees hij de prentjes aan en zei hij de naam. Hij herkende ze ook. Nadien ging hij andere dingen aanwijzen die hetzelfde waren en zei hij bijvoorbeeld: “Ook schoen”. Kijk eens hoe lief… Vince met zijn peter, Guy. Lezen met kleine kinderen is leuk en ze genieten ervan.

lezen met kleine kinderen - unicorns & fairytales

 

Avondritueel

Hij had op een bepaald moment interesse in Teun, een boekje over een eend. Toen begon hij ook zelf te drinken uit zijn fles en wou hij er vaak geen. Dat is het moment dat we overgestapt zijn op een verhaal voorlezen. Dat vond hij heel leuk en de volgende dag vroeg hij zelf al naar Teun. Het eendje valt op het einde in slaap en dat is voor hel vergelijkbaar want hij moet ook gaan slapen. Dat ging vlotjes.

Tegenwoordig kiest Vince zelf een boekje. Dat is niet altijd Teun maar kan ook iets anders zijn. We hebben ze allemaal op een hoogte gezet dat hij er zelf aankan. Vaak neemt hij er dan eentje en komt bij ons zitten. Hij profiteert wel eens en wil er dan nog eentje lezen. Maar meer dan twee verhaaltjes doen we niet want anders wordt het een leesmarathon.

[bol_product_links block_id=”bol_56de671fac50a_selected-products” products=”1001004011826499″ name=”Teun” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Plezier van lezen

Doorheen de dag bieden we hem vaak ook een boekje aan. Vooral de boekjes waar hij zelf iets moet doen vindt hij superleuk. Waar iets tevoorschijn komt of waar een geluid uit komt enzovoort. Ik heb een geweldig boekje voor jullie gevonden. Morgen licht ik dat boekje uit op de blog en kan je hem ook winnen. Zeker een kijkje komen nemen zou ik zeggen.

lezen met kleine kinderen - unicorns & fairytales

Gezellig

We maken het gezellig samen in de zetel onder het dekentje om zo samen een boekje te lezen. Of we gaan samen in de tipi zitten met veel kussens. Eigenlijk proberen we het lezen zo aangenaam mogelijk te maken. Ik vind lezen enorm belangrijk en heb er als kind echt van kunnen genieten. Ik kan alleen maar hopen dat ik die vreugde van het lezen kan doorgeven aan mijn zoon.

FullSizeRender 864

Voor meer tips over verschillende soorten boeken kan je altijd mijn vorige blogpost lezen over “Allemaal boeken”.

Hoe zorgen jullie dat het lezen een plezier wordt? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Angela
  8 maart 2016 at 09:36

  Ik ben een echte ‘boekenwurm’ zoals we in Nederland zeggen. Heerlijk vind ik het en dat wil ik graag aan onze zoon doorgeven. Niet alleen is het goed voor de concentratie, woordenschat maar ook voor zijn ontwikkeling, daarnaast is het gewoon heerlijke ontspanning. We zijn rond 1 jaar lid geworden van de bibliotheek en gaan eens in de zoveel tijd boekjes uitkiezen. Ons avondritueel is ook douchen, pyama aan, tanden poetsen en boekje lezen, ook 2 verhaaltjes/boekjes voor het slapengaan. Heerlijk!

  • Reply
   Nathalie
   12 maart 2016 at 07:23

   Heerlijk inderdaad. Ik wou dat ik terug kind was hahah

 • Reply
  Sarah
  8 maart 2016 at 09:43

  Tomas kijkt wel eens graag in boekjes maar is vooral een puzzelaar. Een interactief boekje vind hij ook wel leuk. Voorlopig behoort het boekjes lezen nog niet tot ons avondritueel maar gezien hij nu ook stilaan zijn flesjes begint te weigeren, moeten we misschien ook maar gaan overschakelen naar een ander ritueel als lezen. Ik kijk alvast weer uit naar de winactie!

  • Reply
   Nathalie
   12 maart 2016 at 07:23

   Hey Sarah, Vince is dan weer absoluut geen puzzelaar… Ieder zijn ding hé. Maar inderdaad het kan wel helpen om te gaan slapen. Of een ander ritueeltje..

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  8 maart 2016 at 12:41

  Ik las altijd voor en lees zelf veel. Zo geef ik het goede voorbeeld : )

  Huisvlijt

  • Reply
   Nathalie
   12 maart 2016 at 07:22

   Dat is inderdaad het beste wat je kan doen he, het goede voorbeeld geven hihi :-)))

Leave a Reply