Unicorns & Fairytales
cadeautips die geen speelgoed zijn - unicorns & fairytales
cadeautips My life Spelen uitstappen

40+ Leuke cadeautips die géén “speelgoed” zijn

De Sint is voorbij, nu komen de feestdagen Kerst en Nieuwjaar er weer aan. Ook gaan die vaak gepaard met cadeaus. Bovendien verjaart Lex op 25 december. Het is een maand waar cadeautjes rijkelijk de deur uitvliegen. Maar wat als je kind al teveel speelgoed heeft?  Wil jij ook die speelgoedberg thuis verkleinen of vind je het wel welletjes geweest? Wist je dat je kinderen ook best kunt plezieren met deze cadeautips die geen speelgoed zijn? 

Overdaad schaadt

Nou, waarom nu cadeautips die geen speelgoed zijn? Simpel, overdaad schaadt. Daarom bieden we ook nooit tegelijk teveel speelgoed aan. Ik heb besloten geen speelgoed meer te zetten in de woonkamer, behalve één opbergbak ( diegene waarmee ze bezig zijn bijvoorbeeld) en al de rest op te bergen. De kinderen hebben wel een speelkamer waar permanent een keukentje en winkeltje staat en waar een sensory table staat met om de week andere educatieve materialen. Een overdaad aan speelgoed is niet goed. Het beknot hun creativiteit en ze spelen daardoor niet ‘bewust’. Daarmee bedoel ik dat ze te oppervlakkig spelen omdat er teveel keuze is.

Lees eens: Dingen waarop je moet letten bij het aanbieden van speelgoed

64D63054 0EB9 4065 A18E 4E6D20C318A8 824B6329 2424 475A 9514 453C4A55A471 768x1024 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

Mag je dan niet veel speelgoed hebben?

Toch wel, je wil echt niet weten hoeveel speelgoed wij hebben. Schandalig soms. Maar… we bergen op. In de garage staan allemaal dozen. Binnenkort ga ik die dozen ook nog beter labelen en af en toe zetten we plots een doos weer in het zicht. Ze kunnen dan zelf beslissen of ze ermee willen spelen. Als we dan merken dat de interesse weer wegebt bieden we iets anders aan.

Maar trop is trop en speelgoed om speelgoed te kopen vind ik maar jammer. Oh, ik ben er ook soms schuldig aan hoor want het is leuk. Wij krijgen ook wel vaak iets om te testen (opdrachten van de blog) maar ik maak er graag ook andere kindjes blij mee. Door middel van een schenking, winactie, aan nichtjes, neefjes, vriendjes geven en ook voor de kleuterklas bij ons op school. Zo leren we onz kinderen ook dat je anderen blij kan maken. Ook verkoop ik vaak teveel aan speelgoed op VINTED (mijn gebruikersnaam is nathalie7_dm)

lees ook: Speelgoed opruimen doe je zo…

IMG 2129 768x1024 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

Cadeautips die geen speelgoed zijn

1. Een abonnement op een dierenpark of themapark

Dit staat hoog op ons lijstje. Een dierenpark is toch zeker iets wat kinderen aanspreekt. Ze kunnen er elke dag heen denk ik. Daarom lijkt een abonnement wel fijn. Dan kan je zoveel gaan als je wil. Verveel je je? Gaan we naar de dierentuin? Technopolis, Hidrodoe, Europe Space Center enz zijn ook allemaal dankbare uitstappen voor nieuwsgierige kinderen.

lees ook:

Op stap naar de Beekse Bergen en 10 redenen waarom de Beekse Bergen leuk zijn

De Olmense Zoo

Activiteiten om te doen in de stad AntwerpenEPU Parlez Nutricia 104 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

2. Een knutselpakket

Creatievelingen ga je heel blij maken met een doos vol nieuwe knutselspullen. Denk aan verfkwasten en rollers (maar dan speciale uitvoeringen), verf, crêpe-papier, froezelpapier, gekleurd papier, scharen, speciale scharen, ponsen, pijpenragers, woebeloogjes en veel meer.

Je kan ook kant-en-klare knutselpakketten kopen. Voor gevorderden heeft Crayola bijvoorbeeld nu ook pakketten waarmee je zelf markers, emoji markers en krijttekeningen kunt maken.

lees ook: Cadeaustress? Maak een gepersonaliseerde kit voor je kinderen en geef het ideale cadeau!

3. Naar het theater

Ga eens met je kinderen naar het theater. Er zijn er zelfs voor baby’s. Wij gingen met Lex en Vince vorig jaar naar Theater De Spiegel en onze uitstap voor januari ligt al vast. Wij gaan deze keer naar Curiosa. Vorig jaar vond Lex dit zo ontzettend leuk dat we besloten het opnieuw te doen. Deze keer is Vince al iets te oud voor deze voorstelling, maar je kan gerust nog andere theatervoorstellingen vinden voor jonge kinderen.

labot 465 min - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

4. Ticketjes voor de bioscoop

Een gezellige namiddag naar de cinema, wie doet er dat nu niet graag? Met een hele grote zak popcorn! Wedden dat je veel plezier zal maken? Tijdens de corona is dat natuurlijk niet handig, maar je kan misschien je woonkamer omdopen tot een cinemazaal.

5. Abonnement voor muzieklessen of iets wat ze leuk vinden

Zouden ze graag op muziekles gaan? Een workshop volgen? Knutselacademie? Misschien kan je een abonnement geven om een leuke activiteit te gaan doen? Of gaan sporten? Een leuk kamp?

6. Kooksetje voor kinderen om samen te bakken met de ouders

Je hebt voor kleine kinderen een kookset om samen met jou aan de slag te gaan. Samen koken is heel leuk. Mijn kinderen staan ELKE DAG bij ons in de keuken te kijken naar hoe wij het eten maken. Ze zijn er niet weg te slaan. Zouden het koks worden?

IMG 1131 768x1024 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

7. Tuingereedschap in kinderversie om samen in de tuin te werken

Je hebt vaak kleinere versies tuingereedschap kinderen om samen met je hen aan de slag te gaan. Samen bloemen planten of een moestuin aanleggen! Leuk, toch?

lees ook: 10 tips en ideetjes bij het beginnen van een moestuin met kinderen

8. Gaan kamperen

550x765 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

Neem de tent, een grote rugzak en ga samen kamperen! In het bos, in de tuin of op een camping? Zolang je maar samen veel plezier maakt. Ideaal voor natuurliefhebbers. Er is bij uitgeverij SNOR een heel erg leuk boekje …

lees ook: 10 leuke herfstactiviteiten voor buiten

9. Naar een pretpark

Tickets voor een pretpark is altijd fijn! Wil je graag een extraatje geven? Dan kan je er ook altijd overnachten (bij sommige pretparken dan toch)

bezoek aan de winterefteling

op stap naar Toverland

Europapark

IMG 2479 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

10. Kaarten voor een show (dino-expo, smurfen expo-, spiekpietjes…)

Er zijn vaak shows waar je naartoe kan gaan. Waar is je kind in geïnteresseerd? Is hij fan van iets? Tickets voor een show kunnen enorm leuk zijn. Tegen de feestdagen zijn er weer ontzettend veel shows waar je naar kan gaan zien.

11. Abonnement op een zwembad

Misschien wil je kind wel leren zwemmen? Een abonnement op een zwembad is dan een leuk idee!

12. Kleding/ boekentas/ gepersonaliseerde kledij….

Komt het volgende seizoen er weer aan? Heeft hij of zij een nieuwe jas, schoenen, sjaal, pyjama, … nodig? Dit is ook een dankbaar cadeau! Of is het tijd voor een nieuwe boekentas, pennenzak, zwemzak? Je kan leuke handschoenen en mutsen of andere kledij laten personaliseren bij JBC!

IMG 3470 768x1024 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

13. Verkleedkledij

Speelt je kind graag rollenspelen? Dan kan je misschien een koffer aanvullen met verkleedkledij? Vooral na carnaval en feestdagen vind je goedkoop verkleedkledij!

14. Leuke spullen voor op de kamer

Hebben ze een leuk kamertje? Opbergmandjes, een nieuwe klok of lamp kan dan ook wel fijn zijn? Een bureautje waar ze aan kunnen werken misschien?

IMG 1772 768x1024 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

15. Naar een all-you-can-eat pannenkoekenhuis

Smult je kind graag van pannenkoeken? Dan is dit een paradijs. Misschien eet hij liever ijsjes? Ga eens samen op stap en eet het lievelingsgerecht van jouw spruit.

16. Leuke pyjama’s

Misschien kan je hem of haar plezier doen met een nieuwe pyjama? Ze groeien zo snel! Wij hebben leuke gezinspyjama’s van Woody. Altijd leuk om met het hele gezin ‘s avonds hetzelfde gekleed te gaan. Vooral je kinderen gaan dit geweldig vinden denk ik.

1BFD78B6 AF64 4BF5 9203 4B5D75097295 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

17. Dekbedovertrek

Nou ja, het is hetzelfde als hierboven. Misschien wordt het wel eens tijd voor een nieuwe bedovertrek?

18. Samen-spelen actviteitendoosje

Maak een doosje waar je allemaal kaartjes insteekt. Op die kaartjes staan opdrachten die je samen met je kinderen kan doen. Samen een spel spelen, een huis bouwen met Lego, … Wedden dat dit voor vele kinderen een echt tof cadeau is?

19. Elektrische kindertandenborstel

Een elektrische tandenborstel is ook een fijn cadeau. Wij hebben er zelf van Oral-B met hun favoriete figuur op en bijbehorende tandpasta. Bij deze tandenborstels hoort ook een handige app zodat ze zelf mee kunnen timen hoe lang ze al poetsen.

lees ook: met deze tips poetsen je kinderen hun tanden wél

20. Luisterboeken, (prenten)boeken, liedjesboeken

Ik geef mijn liefde voor allerhande boeken graag door aan mijn kinderen en ze krijgen geregeld nieuwe boekjes. Het lijkt wel een hele bibliotheek bij ons thuis maar dat vind ik dus absoluut geen probleem. Alle boekentips vind je ook onder de categorie ‘boeken‘ hier op de blog. Snuister maar eens rond! Niet alleen leesboeken, ook prentenboeken, doeboeken, liedjesboeken, hoorspelen, knutselboeken en zoekboeken zijn leuk. Neem je kind eens mee naar de boekenbeurs als ze het leuk vinden.

C4897AB3 EFE2 408B B5F5 A62353D059A5 2 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

21. Fotoboek

Geef een leuk fotoboek cadeau waar ze zelf allerlei foto’s kunnen inleven en versieren met stickers en dergelijke. Met de printer van Canon die wij hebben kan je al heel veel moois afdrukken. Ga samen prulletjes halen om er een echt kunstwerk van te maken.

lees ook: 12 fotogeschenken met (zelf) afgedrukte foto’s

22. Dagboek

Wie weet heb je wel kinderen die heel graag een dagboek bijhouden. Ik denk dat dit dan ook wel een heel mooi cadeau is. Samen met wat leuke pennetjes en accessoires.

23. De coolste schoenen ooit

Wij zijn al jaren fan van British Knights schoenen. Zowel voor kinderen als voor volwassenen hebben ze de gemakkelijkste sneakers ooit én ze zijn betaalbaar. Ze zitten supergoed. Vooral bij de kinderen! Met handige klittenband of rekbare veters kunnen ze de schoenen zelf aan en uit doen zonder knoeien. Het is een merkje dat ontstaan in is New York en nu heel de wereld veroverd heeft. Tegenwoordig hebben ze ook gekledere schoenen, voor het hele gezin., die nog steeds supergoed zitten. Ik heb er alvast voor onze hele gezin weer gekozen en die gaan onder de kerstboom!  British Knights, our favourite shoe brand

FullSizeRender 104 1024x768 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

 

24. Nieuwe fiets / step / … en/of accessoires

Misschien is je kind wel klaar voor een grotere fiets? Of wil hij liever een loopfiets, step? Een peuter gaat een rijd-en leer motorfiets van VTech waarschijnlijk ook heel leuk vinden. Ik weet dat Lex daar vroeger alle kindjes afjaagde op een feest om er zo snel mogelijk zelf mee te rijden. Als je Lex bij de opvang afzette ging hij meteen naar een fietsje of autootje. Vince kreeg een nieuwe grote fiets van WOON BIKES en Lex krijgt ook een fiets zonder zijwieltjes. Bij WOOM BIKES vind je er verschillende formaten.

ada42f85 0f41 4cdf 91ea 0dbe1007a083 2 768x1024 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

25. Zelfgemaakt dekentje met een leuk stofje

Maak een dekentje met de naam van je kindje of met een leuke stof. Eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Toen ik net begon te naaien was dit iets dat ik vaak maakte. Maar je kan ook een tof dekentje kopen natuurlijk als je geen naaiwonder bent.

26. Zakcentje voor in het spaarvarken

Misschien zijn de kinderen wel bezig met centjes, leren ze net tellen en willen ze hun centjes in een spaarvarken steken. Of geef een spaarvarken cadeau?

27. Wobbelboard

Bewegen is gezond en wat heel goed is voor de motoriek is een wobbelboard. Razend populair in scholen en omstreken. Je kan nog steeds een bobbel kopen met korting via dit artikel over ons wobbelboard !

35EAFE15 BB48 4EC3 9986 E3C82410F648 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

28. Ga naar de bib, museum, volg een workshop…

Misschien kan je met je kinderen een kaartje gaan halen bij de bib zodat ze er altijd heen kunnen. Of kijk eens in je buurt of ze leuke workshops organiseren? Bezoek eens een kindermuseum?

29. Leuke brooddoos

Een leuke brooddoos om een even leuke lunch te maken is ook fijn. Sinds we de Yumboxen gebruiken en de leuke accessoires van bij FLINGO gebruiken,  eet Vince alles met heel veel plezier op.

Heb je ons Instagram account al gezien met leuke lunchboxtips?

C62AE9B1 49CC 4F7D ABE4 68B8E16E5DC1 2 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

30. (Reis)koffertje

Een eigen koffertje waar ze al hun spulletjes in kunnen steken is ook heel leuk. Heel populair hier bij ons thuis is de Bontoy. Daar kunnen ze zowel spulletjes in stoppen als op rijden.

31. Ontdekspulletjes voor buiten

Is jouw kind een ontdekker en houdt hij van de natuur? Dan kan een ontdek kit wel fijn zijn, met allerlei spulletjes om diertjes te vangen en te onderzoeken zoals een verrekijker, enkele potjes, een vergrootglas enz..dit hoort zeker in het lijstje van cadeautips die geen speelgoed zijn: buitenspelen is gezond!

Bij Fairplace kan je veel leuks vinden!

9807578A F3B1 499D 9567 B8B131EA7B29 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

32. Uitstapje naar de zee

De zee… uitwaaien aan de zee. In elk seizoen wel zijn charmes. Ga een lekkere pannenkoek eten aan de dijk of ga zandkastelen bouwen op het strand. Misschien een vlieger oplaten of met de gocarts rijden?

lees ook: 30 leuke activiteiten aan de Belgische kust met kinderen tijdens de Paasvakantie

33. Mini Loco

Dit is misschien wel het addertje onder het gras bij de cadeautips die geen speelgoed zijn. Want misschien beschouw je dit wel als speelgoed. Ik hou van dit spel. Mini Loco is een leuk spelletje waarbij de kinderen zelf hun oplossingen kunnen controleren. Het is heel eenvoudig maar heel leuk om te doen.

34. Programmeren

1D77C9BD 1AC7 4550 A501 F5512572240B 710F6451 59B6 459E 859E EE37A4F0D595 768x1024 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

Werkt je kind graag op de computer of tablet? Ook al zijn we niet zo heel erg te vinden voor teveel schermtijd, het kan heel leerzaam zijn. Misschien een tegoed voor apps of een programma? Je kind kan leren programmeren met bepaalde programma’s en speelgoed. Zoals Smartmax !

Lees ook: Programmeren met kinderen? Doen!

35. Gezelschapspel

Quality time met het gezin of vrienden is zo belangrijk vind ik. Organiseer leuke spelavonden met je kinderen en speel een gezelschapsspel. Binnenkort begint de Slimste Mens Ter wereld weer. Fan? Je hebt nu ook een junior editie van het spel, speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar.

lees ook:

Educatieve gezelschapsspelletjes voor kinderen

Gezelschapsspelletjes voor kleuters en jonge kinderen

Leuke gezelschapsspellen voor kinderen per leeftijd

36. Leuk eetsetje

Laat je kind een eigen servies kiezen en kies daarbij voor duurzaam. Of geef het als cadeau. Je keuze kan uitgaan naar een bamboe eetsetje bijvoorbeeld. De setjes van Konges Slojd die je kan vinden bij Little Thingz zijn ontzettend mooi! Vermijd toch plastic als je kan! Dit mooie servies is duurzaam en milieuvriendelijk, gemaakt uit organische vezels en dus helemaal veilig voor je kind.

konges slojd kinderservies whale konges slojd - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

37. Een sensory table

Een senory table is mega leuk en daar kan je allerlei leuke dingen mee doen. Wij kochten bij Ikea iets wat heel erg goed dienst als sensor table, maar ook als gewoon tafeltje of bureau. Veelzijdig en duurzaam!

lees ook: een eenvoudige sensory bin maken

588758C8 6C05 447F 871E B9315AB2177B BC9DC2F3 4197 492B 94C3 17D844168AC8 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

38. Sportoutfit

Sport je kind? Misschien leuk om samen een nieuwe sportoutfit te gaan kopen? Vince wil heel graag een voetbaltenue sinds hij op school sport.

39. Familie activiteit die je samen kiest (uit het boek wonderweekend)

Eigenlijk kan je samen heel veel leuke dingen gaan doen samen. Dat zijn dankbare cadeautips die geen speelgoed zijn. In het boek Wonderweekend staan activiteiten voor elk weekend van het jaar. Een echte aanrader. Zo heb je altijd wel iets leuks te doen. Daar vind je ongetwijfeld wel iets leuks. Zo gaan we binnenkort met een sterrenkijker (van Lidl) met Vince naar de sterren kijken en mag hij eens wat langer opblijven om dit met zijn papa te doen.

40. Trek eens naar een ander land

Misschien kan je samen met je gezin of familie/vrienden naar een ander land trekken om daar de feestdagen door te brengen? Een huisje in Landal is ook altijd leuk. Ik weet dat ik als kind eens nieuwjaar gevierd heb in een vakantiepark en dat was super plezant! Die sfeer is zalig.

41. Spaarcenten voor de YONGO

Wij hebben voor onze kinderen YONGO, een spaarrekening waar ze ook zelf gericht voor een doel kunnen sparen. Je leest er alles over in dit artikel: Zo leren wij onze kinderen sparen en leren we ze de waarde van geld!

42. Een bonnenboekje met activiteiten

Je kan je kinderen ook een zelfgemaakt bonnenboekje geven met allerlei leuke activiteiten op die ze dan samen kunnen doen met mama en papa. Probeer er activiteiten op te zetten die buiten zijn, die actief en gezellig zijn. Een extra boekje lezen, een half uurtje later gaan slapen, naar het bos gaan, gaan voetballen…. (jij kent je kinderen het best…)

Pin it

20x originele 26 2 - 40+ Leuke cadeautips die géén "speelgoed" zijn

 

Heb je nog cadeautips die geen speelgoed zijn? Vul gerust aan in de comments! 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Tineke
  31 oktober 2018 at 06:50

  Wij geven standaard ook een voorleesboek en pyjama. Maar er staan zat leuke ideeen tussen.
  Liefs

 • Reply
  Femke
  31 oktober 2018 at 07:26

  Valt ook onder kleding maar een onesie!

 • Reply
  22 november 2018 at 12:10

  Tiptoi of doeboeken doen het hier ook goed.

 • Reply
  inge
  7 december 2020 at 08:24

  Pantoffels van woody of van een hip tekenfilmfiguur. Liefst van die extra coole of superzacht:)
  Of een kamerjas – beiden zoals pyjama en lakens 🙂

Leave a Reply