Unicorns & Fairytales
cadeautips die geen speelgoed zijn - unicorns & fairytales
cadeautips My life Spelen uitstappen

40+ Leuke cadeautips die géén “speelgoed” zijn

Binnenkort komt na de Sint,  Kerst en Nieuwjaar er weer aan. Ook gaan die vaak gepaard met cadeaus. Bovendien verjaart Lex op 25 december. Het is een maand waar cadeautjes rijkelijk de deur uitvliegen. Maar wat als je kind al teveel speelgoed heeft?  Wil jij ook die speelgoedberg thuis verkleinen of vind je het wel welletjes geweest? Wist je dat je kinderen ook best kunt plezieren met deze cadeautips die geen speelgoed zijn? 

Inhoudstafel

Overdaad schaadt

Nou, waarom nu cadeautips die geen speelgoed zijn? Simpel, overdaad schaadt. Daarom bieden we ook nooit tegelijk teveel speelgoed aan. Ik heb besloten geen speelgoed meer te zetten in de woonkamer, behalve één opbergbak ( diegene waarmee ze bezig zijn bijvoorbeeld) en al de rest op te bergen. Speelgoed rouleren is altijd trouwens een goed idee.  De kinderen hebben wel een speelkamer waar permanent een keukentje en winkeltje staat en waar een sensory table staat met om de week andere educatieve materialen. Een overdaad aan speelgoed is niet goed. Het beknot hun creativiteit en ze spelen daardoor niet ‘bewust’. Daarmee bedoel ik dat ze te oppervlakkig spelen omdat er teveel keuze is.

Lees eens: Dingen waarop je moet letten bij het aanbieden van speelgoed

cadeautips die geen speelgoed zijn - unicorns & fairytales

Mag je dan niet veel speelgoed hebben?

Toch wel, je wil echt niet weten hoeveel speelgoed wij hebben. Schandalig soms. Maar… we bergen op. In de garage staan allemaal dozen. De meeste  en af en toe zetten we plots een doos weer in het zicht. Ze kunnen dan zelf beslissen of ze ermee willen spelen. Als we dan merken dat de interesse weer wegebt bieden we iets anders aan. Maar trop is trop en speelgoed om speelgoed te kopen vind ik maar jammer. Oh, ik ben er ook soms schuldig aan hoor want het is leuk. Wij krijgen ook wel vaak iets om te testen (opdrachten van de blog) maar ik maak er graag ook andere kindjes blij mee. Door middel van een schenking, winactie, aan nichtjes, neefjes, vriendjes geven en ook voor de kleuterklas bij ons op school. Zo leren we onz kinderen ook dat je anderen blij kan maken. Ook verkoop ik vaak teveel aan speelgoed op VINTED (mijn gebruikersnaam is nathalie7_dm)

lees ook: Speelgoed opruimen doe je zo…

cadeautips die geen speelgoed zijn - unicorns & fairytales

Cadeautips die geen speelgoed zijn

1. Een abonnement op een dierenpark of themapark

Dit staat hoog op ons lijstje. Een dierenpark is toch zeker iets wat kinderen aanspreekt. Ze kunnen er elke dag heen denk ik. Daarom lijkt een abonnement wel fijn. Dan kan je zoveel gaan als je wil. Verveel je je? Gaan we naar de dierentuin? Technopolis, Hidrodoe, Europe Space Center enz zijn ook allemaal dankbare uitstappen voor nieuwsgierige kinderen.

lees ook: Op stap naar de Beekse Bergen

10 redenen waarom de Beekse Bergen leuk zijn

De Olmense Zoo Activiteiten om te doen in de stad Antwerpen

2. Een knutselpakket

Creatievelingen ga je heel blij maken met een doos vol nieuwe knutselspullen. Denk aan verfkwasten en rollers (maar dan speciale uitvoeringen), verf, crêpe-papier, froezelpapier, gekleurd papier, scharen, speciale scharen, ponsen, pijpenragers, woebeloogjes en veel meer. Je kan ook kant-en-klare knutselpakketten kopen. Voor gevorderden heeft Crayola bijvoorbeeld nu ook pakketten waarmee je zelf markers, emoji markers en krijttekeningen kunt maken. lees ook: Cadeaustress? Maak een gepersonaliseerde kit voor je kinderen en geef het ideale cadeau!

3. Naar het theater

Ga eens met je kinderen naar het theater. Er zijn er zelfs voor baby’s. Wij gingen met Lex en Vince vorig jaar naar Theater De Spiegel en onze uitstap voor januari ligt al vast. Wij gaan deze keer naar Curiosa. Vorig jaar vond Lex dit zo ontzettend leuk dat we besloten het opnieuw te doen. Deze keer is Vince al iets te oud voor deze voorstelling, maar je kan gerust nog andere theatervoorstellingen vinden voor jonge kinderen. De voorstellingen van de Proefkonijnen zijn ook altijd top!

theater voor baby's - unicorns & fairytales

4. Een gepersonaliseerde poster

Samen met mijn zoontje heb ik een symbool. Wij maken van onze twee handen altijd samen een hartje. Toen ik enkele canvassen en posters was aan het zoeken kwam ik bij Photowall terecht. Een bedrijf in Stockholm, opgericht in 2006. Een website waar je enorm mooi fotobehang kunt maken of bestellen, eigen canvassen of al bestaande canvassen kunt vinden en supertoffe posters. Mijn oudste zoon was heel blij met zijn canvas waarop hij staat met het hondje van een vriendin en mijn jongste zoon werd helemaal blij van zijn poster met de handjes. “Helemaal wij”, zei hij!

photowall poster

5. Abonnement voor muzieklessen of iets wat ze leuk vinden

Zouden ze graag op muziekles gaan? Een workshop volgen? Knutselacademie? Eventueel zangles? Misschien kan je een abonnement geven om een leuke activiteit te gaan doen? Of gaan sporten? Een leuk kamp?

6. Kooksetje voor kinderen om samen te bakken met de ouders

Je hebt voor kleine kinderen een kookset om samen met jou aan de slag te gaan. Samen koken is heel leuk. Mijn kinderen staan ELKE DAG bij ons in de keuken te kijken naar hoe wij het eten maken. Ze zijn er niet weg te slaan. Zouden het koks worden?

7. Tuingereedschap in kinderversie om samen in de tuin te werken

Je hebt vaak kleinere versies tuingereedschap kinderen om samen met je hen aan de slag te gaan. Samen bloemen planten of een moestuin aanleggen! Leuk, toch?

lees ook: 10 tips en ideetjes bij het beginnen van een moestuin met kinderen

8. Gaan kamperen

Neem de tent, een grote rugzak en ga samen kamperen! In het bos, in de tuin of op een camping? Zolang je maar samen veel plezier maakt. Ideaal voor natuurliefhebbers. Er is bij uitgeverij SNOR een heel erg leuk boekje …

lees ook: 10 leuke herfstactiviteiten voor buiten

9. Naar een pretpark

Tickets voor een pretpark is altijd fijn! Wil je graag een extraatje geven? Dan kan je er ook altijd overnachten (bij sommige pretparken dan toch) bezoek aan de winterefteling op stap naar Toverland Europapark

toverland - unicorns & fairytales

10. Kaarten voor een show (dino-expo, smurfen expo-, spiekpietjes…)

Er zijn vaak shows waar je naartoe kan gaan. Waar is je kind in geïnteresseerd? Is hij fan van iets? Tickets voor een show kunnen enorm leuk zijn. Tegen de feestdagen zijn er weer ontzettend veel shows waar je naar kan gaan zien.

11. Abonnement op een zwembad

Misschien wil je kind wel leren zwemmen? Een abonnement op een zwembad is dan een leuk idee!

12. Kleding/ boekentas/ gepersonaliseerde kledij….

Komt het volgende seizoen er weer aan? Heeft hij of zij een nieuwe jas, schoenen, sjaal, pyjama, … nodig? Dit is ook een dankbaar cadeau! Of is het tijd voor een nieuwe boekentas, pennenzak, zwemzak? Je kan vaak leuke handschoenen en mutsen of andere kledij laten personaliseren bij JBC! Of misschien heb je wel een Cricut en kan je het zelf?

cadeautips die geen speelgoed zijn - unicorns & fairytales

13. Verkleedkledij

Speelt je kind graag rollenspelen? Dan kan je misschien een koffer aanvullen met verkleedkledij? Vooral na carnaval en feestdagen vind je goedkoop verkleedkledij!

14. Leuke spullen voor op de kamer

Hebben ze een leuk kamertje? Opbergmandjes, een nieuwe klok of lamp kan dan ook wel fijn zijn? Een bureautje waar ze aan kunnen werken misschien?

cadeautips die geen speelgoed zijn - unicorns & fairytales

15. Naar een all-you-can-eat pannenkoekenhuis

Smult je kind graag van pannenkoeken? Dan is dit een paradijs. Misschien eet hij liever ijsjes? Ga eens samen op stap en eet het lievelingsgerecht van jouw spruit.

16. Leuke pyjama’s

Misschien kan je hem of haar plezier doen met een nieuwe pyjama? Ze groeien zo snel! Wij hebben leuke gezinspyjama’s van Woody. Altijd leuk om met het hele gezin ‘s avonds hetzelfde gekleed te gaan. Vooral je kinderen gaan dit geweldig vinden denk ik.

bednet - unicorns & fairytales

17. Dekbedovertrek

Nou ja, het is hetzelfde als hierboven. Misschien wordt het wel eens tijd voor een nieuwe bedovertrek?

18. Samen-spelen actviteitendoosje

Maak een doosje waar je allemaal kaartjes insteekt. Op die kaartjes staan opdrachten die je samen met je kinderen kan doen. Samen een spel spelen, een huis bouwen met Lego, … Wedden dat dit voor vele kinderen een echt tof cadeau is?

19. Elektrische kindertandenborstel

Een elektrische tandenborstel is ook een fijn cadeau. Wij hebben er zelf van Oral-B met hun favoriete figuur op en bijbehorende tandpasta. Bij deze tandenborstels hoort ook een handige app zodat ze zelf mee kunnen timen hoe lang ze al poetsen. lees ook: met deze tips poetsen je kinderen hun tanden wél

Black Friday 2023Black Friday 2023

20. Luisterboeken, (prenten)boeken, liedjesboeken

Ik geef mijn liefde voor allerhande boeken graag door aan mijn kinderen en ze krijgen geregeld nieuwe boekjes. Het lijkt wel een hele bibliotheek bij ons thuis maar dat vind ik dus absoluut geen probleem. Alle boekentips vind je ook onder de categorie ‘boeken‘ hier op de blog. Snuister maar eens rond! Niet alleen leesboeken, ook prentenboeken, doeboeken, liedjesboeken, hoorspelen, knutselboeken en zoekboeken zijn leuk. Neem je kind eens mee naar de boekenbeurs als ze het leuk vinden.

lees ook: Luisterverhalen en podcasts voor kinderen vinden

hoorspel Reinaert De Vos - Unicorns & Fairytales

21. Fotoboek

Geef een leuk fotoboek cadeau waar ze zelf allerlei foto’s kunnen inleven en versieren met stickers en dergelijke. Met de printer van Canon die wij hebben kan je al heel veel moois afdrukken. Ga samen prulletjes halen om er een echt kunstwerk van te maken.

lees ook: 12 fotogeschenken met (zelf) afgedrukte foto’s

22. Dagboek

Wie weet heb je wel kinderen die heel graag een dagboek bijhouden. Ik denk dat dit dan ook wel een heel mooi cadeau is. Samen met wat leuke pennetjes en accessoires.

23. De coolste schoenen ooit

Misschien hebben je kinderen ook nieuwe schoenen nodig? Ga eens samen shoppen, het kan een leuke uitstap worden. Misschien vind je wel matching schoenen voor het hele gezin?

24. Nieuwe fiets / step / … en/of accessoires

Misschien is je kind wel klaar voor een grotere fiets? Of wil hij liever een loopfiets, step? Een peuter gaat een rijd-en leer motorfiets van VTech waarschijnlijk ook heel leuk vinden. Ik weet dat Lex daar vroeger alle kindjes afjaagde op een feest om er zo snel mogelijk zelf mee te rijden. Als je Lex bij de opvang afzette ging hij meteen naar een fietsje of autootje. Vince kreeg een nieuwe grote fiets van WOON BIKES en Lex krijgt ook een fiets zonder zijwieltjes. Bij WOOM BIKES vind je er verschillende formaten. Voor Kerst krijgen Vince en Lex een Step van MICROSTEPS. Daar zullen ze ongetwijfeld ook wel blij mee zijn.

start van het schooljaar - unicorns & fairytales

25. Zelfgemaakt dekentje met een leuk stofje

Maak een dekentje met de naam van je kindje of met een leuke stof. Eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Toen ik net begon te naaien was dit iets dat ik vaak maakte. Maar je kan ook een tof dekentje kopen natuurlijk als je geen naaiwonder bent.

26. Zakcentje voor in het spaarvarken

Misschien zijn de kinderen wel bezig met centjes, leren ze net tellen en willen ze hun centjes in een spaarvarken steken. Of geef een spaarvarken cadeau?

27. Wobbelboard, Stapelstein

Bewegen is gezond en wat heel goed is voor de motoriek is een wobbelboard. Razend populair in scholen en omstreken. Tegenwoordig hebben ze ook iets nieuw: Stapelstein. Leuk om een parcours te maken!

cadeautips die geen speelgoed zijn - unicorns & fairytales

28. Ga naar de bib, museum, volg een workshop…

Misschien kan je met je kinderen een kaartje gaan halen bij de bib zodat ze er altijd heen kunnen. Of kijk eens in je buurt of ze leuke workshops organiseren? Bezoek eens een kindermuseum?

29. Leuke brooddoos

Een leuke brooddoos om een even leuke lunch te maken is ook fijn. Sinds we de Yumboxen gebruiken en de leuke accessoires van bij FLINGO gebruiken,  eet Vince alles met heel veel plezier op. Heb je ons Instagram account al gezien met leuke lunchboxtips?

cadeautips die geen speelgoed zijn - unicorns & fairytales

30. (Reis)koffertje

Een eigen koffertje waar ze al hun spulletjes in kunnen steken is ook heel leuk. Heel populair hier bij ons thuis is de Bontoy. Daar kunnen ze zowel spulletjes in stoppen als op rijden.

31. Ontdekspulletjes voor buiten

Is jouw kind een ontdekker en houdt hij van de natuur? Dan kan een ontdek kit wel fijn zijn, met allerlei spulletjes om diertjes te vangen en te onderzoeken zoals een verrekijker, enkele potjes, een vergrootglas enz..dit hoort zeker in het lijstje van cadeautips die geen speelgoed zijn: buitenspelen is gezond! Bij Fairplace kan je veel leuks vinden!

32. Uitstapje naar de zee

De zee… uitwaaien aan de zee. In elk seizoen wel zijn charmes. Ga een lekkere pannenkoek eten aan de dijk of ga zandkastelen bouwen op het strand. Misschien een vlieger oplaten of met de gocarts rijden? lees ook: 30 leuke activiteiten aan de Belgische kust met kinderen tijdens de Paasvakantie

33. Mini Loco

Dit is misschien wel het addertje onder het gras bij de cadeautips die geen speelgoed zijn. Want misschien beschouw je dit wel als speelgoed. Ik hou van dit spel. Mini Loco is een leuk spelletje waarbij de kinderen zelf hun oplossingen kunnen controleren. Het is heel eenvoudig maar heel leuk om te doen.

34. Programmeren

coderen en programmeren met kinderen - unicorns & fairytales

Werkt je kind graag op de computer of tablet? Ook al zijn we niet zo heel erg te vinden voor teveel schermtijd, het kan heel leerzaam zijn. Misschien een tegoed voor apps of een programma? Je kind kan leren programmeren met bepaalde programma’s en speelgoed. Zoals Smartmax !

Lees ook: Programmeren met kinderen? Doen!

35. Gezelschapspel

Quality time met het gezin of vrienden is zo belangrijk vind ik. Organiseer leuke spelavonden met je kinderen en speel een gezelschapsspel. Binnenkort begint de Slimste Mens Ter wereld weer. Fan? Je hebt nu ook een junior editie van het spel, speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar. lees ook: Educatieve gezelschapsspelletjes voor kinderen

Gezelschapsspelletjes voor kleuters en jonge kinderen

Leuke gezelschapsspellen voor kinderen per leeftijd

36. Leuk eetsetje

Laat je kind een eigen servies kiezen en kies daarbij voor duurzaam. Of geef het als cadeau. Je keuze kan uitgaan naar een bamboe eetsetje bijvoorbeeld. De setjes van Konges Slojd die je kan vinden bij Little Thingz zijn ontzettend mooi! Vermijd toch plastic als je kan! Dit mooie servies is duurzaam en milieuvriendelijk, gemaakt uit organische vezels en dus helemaal veilig voor je kind.

37. Een sensory table

Een senory table is mega leuk en daar kan je allerlei leuke dingen mee doen. Wij kochten bij Ikea iets wat heel erg goed dienst als sensory table, maar ook als gewoon tafeltje of bureau. Veelzijdig en duurzaam! We maakten er ZELF een ontdektafel van! Je kan hier zien hoe dat moet: DIY / Een lichttafel en sensory bak in één

lees ook: een eenvoudige sensory bin maken

thuis letters oefenen - unicorns & fairytales

38. Sportoutfit

Sport je kind? Misschien leuk om samen een nieuwe sportoutfit te gaan kopen? Of als cadeau te geven. Bij Decathlon kocht de Sint bij ons een grotere voetbalgoal en warmere outfits om te gaan voetballen. Onze kinderen zijn sinds dit jaar helemaal into voetbal dus op deze manier worden ze gestimuleerd om meer buiten te spelen.

39. Familie activiteit die je samen kiest

Eigenlijk kan je samen heel veel leuke dingen gaan doen samen. Dat zijn dankbare cadeautips die geen speelgoed zijn. Zo gaan we eens met een sterrenkijker met Vince naar de sterren kijken en mag hij eens wat langer opblijven om dit met zijn papa te doen. Wij hebben net de nieuwste Telescoop van Vtech en daar kan je de maan echt goed mee spotten + nog wat leerrijke quizzen en video’s bekijken.

40. Trek eens naar een ander land

Misschien kan je samen met je gezin of familie/vrienden naar een ander land trekken om daar de feestdagen door te brengen? Een huisje in Landal is ook altijd leuk. Ik weet dat ik als kind eens nieuwjaar gevierd heb in een vakantiepark en dat was super plezant! Die sfeer is zalig.

41. Leuke boeken

Kinderen die graag lezen gaan heel blij zijn met toffe boeken die ze kunnen lezen. Mooie prentenboeken, knutselboeken, informatieve boeken, zoekboeken, tijdschriften. Ga eens na wat jouw kind graag leest.

42. Een bonnenboekje met activiteiten

Je kan je kinderen ook een zelfgemaakt bonnenboekje geven met allerlei leuke activiteiten op die ze dan samen kunnen doen met mama en papa. Probeer er activiteiten op te zetten die buiten zijn, die actief en gezellig zijn. Een extra boekje lezen, een half uurtje later gaan slapen, naar het bos gaan, gaan voetballen…. (jij kent je kinderen het best…)

43. Ticketjes voor de bioscoop

Een gezellige namiddag naar de cinema, wie doet er dat nu niet graag? Met een hele grote zak popcorn! Wedden dat je veel plezier zal maken? Tijdens de corona is dat natuurlijk niet handig, maar je kan misschien je woonkamer omdopen tot een cinemazaal.

44. Een doos om STEM-opdrachten te doen 

In mijn boek SPEEL! (verschijning in februari 2022), staan veel leuke activiteiten, STEM-opdrachten en educatieve activiteiten. Maak aan de hand van die zaken een leuke doos met spullen. Zo kan je zelf aan de slag gaan.

suikerkristallen groeien STEM - unicorns & fairytales

45. Mijn boek SPEEL!

Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer. Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

46. Naar een indoor speelpark

Tegenwoordig zijn er zoveel leuke indoor speelparken zoals Level Up,  Airworld, indoor Surfen, boulderen. Heb je een sportief kind dat graag beweegt dan kan dat zeker ook een superleuk cadeau zijn! 47. Een rekening openen Wij hebben sinds enkele jaren ook een YONGO MOON rekening van AG Insurance. We kozen hiervoor omdat daar mensen centjes op kunnen storten zodat Vince en Lex kunnen sparen. Ze kunnen ook sparen voor iets specifieks. Zo heeft Vince zijn LEGO trein kunnen kopen. Hij opende daar een ‘spaarrekening’ om zijn trein te kunnen betalen en mensen konden dan daarop centen storten. Als je voor iets spaart kan je die centen wel gebruiken als je voldoende bij elkaar hebt. Ideaal!

Lees ook: Wat wij doen met de centjes die we kregen van Kerst en Nieuwjaar…

47. Een rekening openen

Wij hebben sinds enkele jaren ook een YONGO MOON rekening van AG Insurance. We kozen hiervoor omdat daar mensen centjes op kunnen storten zodat Vince en Lex kunnen sparen. Ze kunnen ook sparen voor iets specifieks. Zo heeft Vince zijn LEGO trein kunnen kopen. Hij opende daar een ‘spaarrekening’ om zijn trein te kunnen betalen en mensen konden dan daarop centen storten. Als je voor iets spaart kan je die centen wel gebruiken als je voldoende bij elkaar hebt. Ideaal!

Lees ook: Wat wij doen met de centjes die we kregen van Kerst en Nieuwjaar…

Pin it

cadeautips die geen speelgoed zijn - unicorns & fairytales  

Heb je nog cadeautips die geen speelgoed zijn? Vul gerust aan in de comments!  XOXO Nathalie

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Tineke
  31 oktober 2018 at 06:50

  Wij geven standaard ook een voorleesboek en pyjama. Maar er staan zat leuke ideeen tussen.
  Liefs

 • Reply
  Femke
  31 oktober 2018 at 07:26

  Valt ook onder kleding maar een onesie!

 • Reply
  22 november 2018 at 12:10

  Tiptoi of doeboeken doen het hier ook goed.

 • Reply
  inge
  7 december 2020 at 08:24

  Pantoffels van woody of van een hip tekenfilmfiguur. Liefst van die extra coole of superzacht:)
  Of een kamerjas – beiden zoals pyjama en lakens 🙂

Leave a Reply