Unicorns & Fairytales
welk speelgoed aanbieden - unicorns & fairytales
Buiten spelen Fun games Get inspired kids musthaves moederschap Musthaves Ontwikkeling Personal Sensopatisch speelgoed Spelen

Dingen waarop je moet letten bij het aanbieden van speelgoed

In deze tijden worden we overladen met speelgoed. Ik beken, sinds ik blog krijg ik ook vaak speelgoed aangeboden. Ik zeg niet altijd nee. Ook niet altijd ja. We ontdekken ook wel graag nieuwe dingen. Dat was één van de hoofdredenen bij het starten van mijn blog: dat ik op ontdekking ging naar leuke musthaves en tips. Maar ik geef heel veel weg. Aan vrienden, het goede doel of ik neem het mee naar school. Het is dus niet zo dat wij thuis niet meer kunnen bewegen van al het speelgoed. Ik vind een aantal dingen persoonlijk wel belangrijk bij het speelgoed aanbieden aan kinderen. Lees je mee?

1>> Niet teveel tegelijk aanbieden

Welk speelgoed aanbieden aan je kinderen? Je moet rekening houden met het feit dat ze vaak moeilijk hun aandacht bij 1 ding kunnen houden. Is er teveel keuze dan spelen ze oppervlakkig met dingen. Vaak spelen ze uren met een prulletje. Wie heeft er nog nooit gezegd: “Wij zullen wel speelgoed kopen en meneer (of mevrouw) vindt de verpakking, het stokje, het koordje… interessanter.”  Daarom ben ik nu onze oude schoenenkast aan het poetsen en uitmesten zodat ik allemaal opbergdozen kan kopen (wij hebben zo’n bekende IKEA KALLAX kast) en alles kan sorteren. Zo is Vince nu weer helemaal fan van zijn Vtech sporen en kan hij naar hartelust bouwen.

welk speelgoed aanbieden - unicorns & fairytales

lees ook: het favoriete speelgoed van Vince (4 jaar)

2>> Kies voor speelgoed dat meer dan 1 ding kan

Ik ben wel fan van speelgoed aanbieden dat meerdere dingen kan. Dat is voor allerlei dingen goed: de creativiteit, de zin om ermee te spelen en de duur dat het speelgoed kan meegaan. Zo zijn wij ook fan van ons Wobbelboard, de houten Grimms boog en speelgoed waarmee je dingen kan bouwen.

welk speelgoed aanbieden - unicorns & fairytales

3>> Duurzaam is altijd oké

Ik moet hier geen tekening bij maken zeker? Duurzaam speelgoed is altijd goed. Duurzaam heeft niet enkel te maken met de stof waaruit het gemaakt is maar ook met deze puntjes dat ik nu opsom. Is plastic bijvoorbeeld nooit duurzaam? Jawel, maar je moet oppassen met goedkoop, zwak plastic speelgoed dat je makkelijk kan buigen. Altijd controleren welke stoffen aanwezig zijn. Poppen en speelgoed uit zacht plastic kunnen schadelijke weekmakers (ftalaten) bevatten. Deze stoffen kunnen een hormoonverstorende werking hebben op de lever, nieren en voortplantingsorganen. Geef je baby daarom geen speelgoed van plastic dat volgens het label niet geschikt is voor kinderen onder de leeftijd van 3. De hormoonverstorende stof bisphenol A (bpa) wordt in de EU verboden, maar voorlopig alleen in babyflessen. Kijk daarom zeker of er een BPA-vrij-logo staat op kunststof speelgoed. Ook plastic elementen op een speelkleed kunnen pvc of bpa bevatten. Ruik aan het speelgoed voor aankoop. Heeft het een chemische, onaangename geur, laat het dan liggen.

duurzaam speelgoed - unicorns & fairytales

4>> Aangepast aan de leeftijd

Let goed op de leeftijd dat op het speelgoed staat. Dat heeft vaak te maken met verstikkingsgevaar, bepaalde stoffen die nog niet goed zijn voor kinderen of gewoon, het spelniveau dat toch nog te hoog is. Uiteraard hangt dit van kind tot kind af (naargelang de interesses).

5>> Kies voor veiligheid

Veiligheid primeert. Let goed op veiligheidsnormen, labels en waar je het koopt. Zo ben ik persoonlijk geen fan van supergoedkoop speelgoed omdat het ten eerste snel stuk gaat en ten tweede niet altijd vrij is van schadelijke stoffen en/of een slechte afwerking heeft. Dan koop ik liever iets duurzaam dat langer meegaat. Bij jonge kinderen moet je rekening houden met stoffen omdat ze dit vaak in hun mond steken.

6>> Laat het de creativiteit stimuleren

Speelgoed aanbiedendat de creativiteit stimuleert, daar ben ik fan van! Iets bouwen, rollenspelen, buitenspelen, iets op een andere manier gebruiken… Zo zal ik ook knutselmateriaal op tafel leggen en Vince iets laten maken naar keuze.

welk speelgoed aanbieden - unicorns & fairytales

lees ook: favoriete speelgoed Vince (3,5 jaar)

7>> Samen spelen

Speelgoed waar kinderen samen mee kunnen spelen vind ik ook altijd fijn. Dat is toch altijd goed voor de sociale vaardigheden.

8>> Speelgoed aanbieden dat je kan uitbreiden

Dit vind ik persoonlijk altijd leuk en ook altijd een tip als je cadeaus koopt: speelgoed dat je kan uitbreiden. Zo verzamel je, kan je er meer mee doen maar heb je niet wéér iets anders om in de kast te zetten. Wij hebben opbergbakken vol met Vtech, houten treinsporen, Lego Duplo, de MagiBook serie van Vtech, Playmobil, Smartgames en Smartmax en puzzels die je altijd kan aanvullen omdat er andere setjes van zijn. Wij kunnen momenteel al een heel lang spoor maken en we willen gerust nog meer!

welk speelgoed aanbieden - unicorns & fairytales

9>> Kies voor een abonnement

Wist je dat je ook een speelgoedabonnement kunt nemen? Bij Again Again kan je voor een bepaalde tijd een abonnement kopen waarbij je na 3 maanden het speelgoed weer kan inruilen. Het abonnement betaal je per trimester 45 of 60 euro naargelang je keuze van type. Het speelgoed wordt steeds gedesinfecteerd, hergebruikt en gecontroleerd. Duurzaam? Yes! Voldoen ze niet meer gaande voorwaarden die Again Again zelf stelt om uit te lenen maar zijn ze nog steeds veilig om mee te spelen? Dan gaan ze naar een goed doel. Als je het speelgoed wil kopen kan dat aan een goedkopere prijs.

10>> Buitenspelen is nog steeds top

Speelgoed aanbieden dat het buitenspelen stimuleert vind ik nog steeds top, al ben ik van mening dat je je speelgoed gewoon naar buiten moet meenemen indien je wil. Kinderen hebben buiten vaak niet veel nodig. Om maar niet te zeggen niets. Wat takjes, zand en fantasie en ze komen al een heel eind. Als juf ontdek ik dat op zeeklassen en bosklassen meer en meer. Geef ze gewoon buitenlucht en ze zijn content. Een loopfietsje is ook altijd goed!

playmobil sand - unicorns & fairytales

lees ook: buitenspeelgoed van Vince

 

Waar letten jullie op bij het kopen van speelgoed? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply