Unicorns & Fairytales
fantasiespel - unicorns & fairytales
Fantasie Ontwikkeling Spelen Webshoptips Winactie & Give away

Verkleden, imaginary play en waarom rollenspelen goed is voor de ontwikkeling

Als ik terugdenk aan mijn kinderjaren vond ik Carnaval reuzeleuk. Gewoon, verkleden. Even iemand of iets anders zijn. Niet enkel tijdens carnaval maar gewoon, in het dagelijkse leven. Als spelletje. Wanneer je ouder wordt blijft of verandert dat. Bij mij is het jammer genoeg veranderd. Maar mijn zoontjes hebben ondertussen een verkleedkoffer en ze vinden het heerlijk om in de huid van iemand anders te kruipen.

Verkleedkleding om de fantasie te prikkelen

Kinderen vinden het heerlijk om de koffer met vekleedkleding te openen en een rollenspel te spelen. Stimuleer dat! Het is echt wel goed voor de ontwikkeling. Ze oefenen sociale vaardigheden en kunnen hun emoties kwijt. Wij hebben ondertussen een verkleedkoffer aangelegd (lees het artikel voor handige tips als je ook een verkleedkoffer met verkleedkleding wil aanleggen)

TIP: snuister eens op Vinted voor tweedehands verkleedkledij, ga na Carnaval eens in de winkels zien voor koopjes… Zo kan je bij FUN na de carnavalsperiode misschien wel koopjes vinden? Op Deals.be vind je geregeld kortingen voor extra voordeel bij winkels zoals Fun, maar ook JBC en Dreamland. Zeker de moeite om het te bekijken.

verkleedkleding - unicorns & fairytales

Rollenspel is goed voor de ontwikkeling

Wist je dat wanneer kinderen beseffen dat ze kunnen doen ‘alsof’ een grote stap is naar het begin van een hele nieuwe spelwereld. Peuters beginnen met imiteren. Ze doen jou na en zo zien ze in dat dingen blijven bestaan, ook al zie je ze niet meer. Ze gaan over tot fantasiespel. Dan gaan ze iets koken, geven een pop drinken en laten een knuffel gaan slapen. In het begin zijn dat eenvoudige handelingen en die worden steeds uitgebreider. Dit is zeer goed voor de ontwikkeling en om te beseffen hoe de wereld een beetje in elkaar zit. In de kleutertijd gaan er andere kinderen meespelen in het rollenspel. Ze schetsen voor elkaar de situatie en beginnen situaties na te spelen. Dit is goed voor de sociale vaardigheden. Emoties spelen hierbij een grote rol. Bovendien is dit ook goed voor de taalontwikkeling.

educatieve kinderprogramma's televisie - unicorns & fairytales

Het fantasiespel stimuleren: tips

Doe mee 
Wanneer Vince naar zijn keukentje loopt dan doe ik lekker mee. Ik vraag om iets te maken voor me of vraag wat hij graag wil doen. Ik stel zelf vraagjes en laat hem vertellen. Ook doe ik de handelingen mee: ik doe alsof ik iets eet, alsof ik het lekker vind enz.. Ik merk dat hij nadien deze handelingen ook doet, uit zichzelf. Zo grappig om hem ook tegen zijn aap te horen zeggen: “Mag niet! In de hoek!”. Kinderen verzinnen hun eigen spel en ze vinden het heerlijk als jij er gewoon mee in gaat.

Materialen 
Zorg voor leuke materialen om mee te spelen. Vaak heb je echt niet veel nodig. Bouwstenen als je iets wil bouwen, wat potjes en pannetjes enz… Duur hoeft het zeker niet te zijn, als het de fantasie maar prikkelt. Kinderen verzinnen zelf bepaalde dingen die ze met alledaagse materialen kunnen doen. Verkleedkleding hebben hoeft niet eens, maar het is natuurlijk wel fijn.

Navertellen
Vraag je kind wat hij gedaan heeft of wat hij aan het doen is. Zo ontwikkel je zijn taalgebruik. Natuurlijk zal hij niet altijd goed gevormde zinnen maken maar dat is niet erg.

Taalgebruik stimuleren en niet afbreken
Wanneer je kind iets verkeerd zegt, breek de zin dan niet af maar zeg het gewoon juist terug. Bijvoorbeeld: “Ik heb gezwemt”. In plaats van te antwoorden dat je dit zo niet mag zeggen kan je repliceren met: “Oh ja? Heb jij gezwommen?”.  Positief stimuleren is de boodschap. Laat hen lekker gek doen.

verkleedkleding - unicorns & fairytales

verkleedkleding - unicorns & fairytales

Verkleden tijdens een verjaardagsfeest? Doen!

Ik denk dat wij wel een gezin zijn die zich niet schamen om zich te verkleden. Wanneer een kind zich wil verkleden mag dat van ons. Tijdens het astronauten verjaardagsfeest van Lex, verkleedden we ons allemaal. We waren een astronautenfamilie! Dankzij de ruime keuze bij Carnavalskleding.nl hadden we allemaal het perfecte pak! De kinderen en gasten vonden het heerlijk. Samen gek doen…

Lees: Wij hadden een astronautenfeestje! Zo organiseer je een verjaardagsfeest met als thema ruimte!

en ook: Een Super Mario Bros verjaardagsfeest organiseren!

verkleedkleding astronauten - unicorns & fairytales

verjaardagsfeest Super Mario - unicorns & fairytales

Carnaval vieren

Haalde jij de verkleedkleding ook al boven nu het Carnaval is? Wat gaan jouw kinderen zijn? Ik was al eens Malificent, de kinderen gaan Robin Hood en een tovenaar zijn. Spannend hé!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Binnenkort carnaval thema sprookjes. Vince gaat als Robin Hood, Lex als tovenaar en ik als Malificent. Vandaag zou ik er ni veel moeite voor moeten doen om op Malificent te lijken… (met dank aan @carnavalskleding_nl voor de mega goede service…) . . . . . #carnaval2020 #carnaval #carnavalkids #robinhood #rollenspel #verkeedkoffer #childhoodunplugged #magicofchildhood #simplychildren #my_magical_moments #clickinmoms #wildandbravelittles #pixel_kids #letthemexplore #shared_joy #documentyourdays #celebrate_childhood #letthembelittle #dearphotographer #momswithcameras #cameramama #letthekids #littleandbrave #littlefierceones #childrenseemagic #childhoodpure #let_there_be_delight #childhoodeveryday #dearestviewfinder ⠀

Een bericht gedeeld door Unicorns & Fairytales blog (@unicorns_and_fairytales) op

Speelgoedtip: Kidi Talkies van Vtech

Onze kinderen spelen graag politie en brandweer. De KidiTalkies van Vtech zijn ideaal om met elkaar op afstand te communiceren. Het was een echte hit tijdens een feestje met allemaal kinderen. Ook tijdens een bosspel is dit heel leuk! Je kan met deze KidiTalkies coole, geanimeerde berichten sturen, er zijn spelletjes die je tegen elkaar kunt spelen en je hebt een veilig bereik van 200 meter. Ze kunnen alleen verbinding met elkaar maken. Je kan ook je stem vervormen. Ideaal en leuk voor kinderen.

Ook in de klas inzetten op rollenspel

In de kleuterschool is dit eigenlijk één van de vaste hoeken. De poppenkamer die (samen met de kinderen) verandert in een ijssalon, een bakkerij, een huishoek, een ruimteschip enz… Ook in het eerste leerjaar op onze school zetten we in op rollenspel. Dit is ontzettend goed voor sociale vaardigheden, om te ontprikkelen, om bepaalde situaties aan te leren. Ik zou zeggen: zet veel in op rollenspel, ook in de hogere jaren!

rollenspel - unicorns & fairytales

 

Speel jij vaak toneeltje met je kinderen? Heb je veel verkleedkleding? Hoe stimuleer jij imaginary play / fantasiespel ? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Sybile
  5 juli 2016 at 08:59

  Ooooh ik herriner me die tijd nog… Dat was dikke fun! Nu hoop ik altijd stiekem op verkleedparty’s, dan geef ik me helemaal??

  • Reply
   Nathalie
   11 juli 2016 at 08:16

   Echt hé! Kind zijn is leuk!

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  5 juli 2016 at 10:42

  Ik had deze morgen een prinses en een piraat met elfenvleugels aan de ontbijttafel! Héérlijk!

  • Reply
   Nathalie
   11 juli 2016 at 08:16

   Wow cool! Lekker druk 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  5 juli 2016 at 10:54

  Prachtige outfits! Ik had vroeger ook altijd een hele verkleedkist voor de kinderen.

  • Reply
   Nathalie
   11 juli 2016 at 08:16

   Oh dat zal wel leuk geweest zijn!

 • Reply
  Marian B
  16 februari 2020 at 12:17

  Leuk ik doe mee! Mijn dochtertje is dol op verkleden en rollenspelen. De dagen dat ik thuis ben probeer ik altijd wel een keertje mee te spelen. Ik stimuleer door vragen te stellen of dingen te doen die bij haar vragen oproepen. Vaak neemt ze dit dan over en gaat vanuit daar verder. De walkietalkies zal ze super vinden, kan ze mooi met haar broer of een vriendinnetje gebruiken en rollenspelen op afstand spelen.

 • Reply
  Katrien
  18 februari 2020 at 10:17

  hier een hele koffer vol verkleedkledij en er komt nog bij. Gemaakt naar aanleiding van de carnavalsweek op school: een robotpak, een zwanger buikje (foute dag :D), astronautenpak en nog een retouche gedaan aan het dolfijnenpak dat ik vorig jaar maakte.

 • Reply
  Diederik De Bruyn
  18 februari 2020 at 10:41

  Ik denk dat wij zo goed als alle Frozen prinsessenjurken in huis hebben. Het zal je dan ook niet verbazen dat wij geregeld een kasteel maken, waar de prinsessen in wonen. En het is duidelijk dat ze hier dan helemaal in op gaan!

 • Reply
  Helena
  18 februari 2020 at 10:43

  ik heb een goedgevulde verkleedkoffer, al dan niet zelfgemaakt, de kinderen kunnen zich gretig uitleven in bij, vlinder, Mega Toby, vleermuis, prinses, piraten, politieagent, Pierrot, gevangene, Ninjago, … met pruiken, ooglapjes, zwaard, maskers, hoedjes, … Van alles om zich iemand anders te voelen

 • Reply
  Laura Asscherickx
  18 februari 2020 at 11:02

  Dan staan wij er zeker goed voor. Zodra de meisjes thuis komen, vliegen de kleren in het rond en gaan de pakjes aan. K3 om te dansen, prinsessenjurken, enz… En in welke rol ze dan zijn, daar gaan ze helemaal in op. Binnenkort moeten we een kasteel bouwen in de tuin waar ze echt in kunnen ‘wonen’

 • Reply
  Stef Nagels
  18 februari 2020 at 11:46

  Hier heeft mijn moeder vroeger veel kostuumpjes zelf gemaakt voor mij, die waren van oerdegelijke kwaliteit want ze bestaan nog steeds, en ons zoontje amuseert zich er kostelijk in!

 • Reply
  Christine Claeys
  18 februari 2020 at 12:09

  Hier hebben de kleinkinderen een hele koffer vol …en dat kan er dus heel leuk aan toe gaan . Want oma en opa doe ook graag mee…soms wel eens raar als er aan de deur gebeld word ,dan gaan we soms als spook opendoen…De kleindochters zijn uiteraard graag prinses ,de stoere jongens meer ridder…Zalig toch een andere wereld binnenstappen

 • Reply
  Gwenny Noterdaeme
  18 februari 2020 at 12:20

  Dit zou een supercadeau zijn voor mijn neefjes, cross fingers

 • Reply
  Elke
  18 februari 2020 at 13:14

  Zo leuk, die walkie talkies. Als kind vond ik dat ook de max. Thuis heb ik 2 kindjes met een rijke fantasie. Mijn zoontje van 4 is dol op verkleedpartijtjes. Ik heb dan ook een hele koffer gemaakt met leuke accessoires, kleren, … Zijn zusje van bijna 2 doet ook al volop mee. De ene keer zie ik ze dan op hun loopfietsjes als echte wielrenners rondcrossen, 5 minuten later heb ik 2 prinsesjes in huis 😂. Deze walkie talkies zouden hier zeker goed gebruikt worden en dan kunnen ze met elkaar praten vanuit hun slaapkamer. Dat wordt leuk 🙂!

 • Reply
  goormans lilly
  18 februari 2020 at 14:03

  Fantastisch echt iets voor m’n kleinkinderen
  zo kunnen ze buiten spelen en met oma praten hé
  ik weet nog hoe wij dat vroeger ook deden zalig was dat hé .

 • Reply
  Anneleen De Visscher
  18 februari 2020 at 20:36

  Wij doen dat eigenlijk te weinig want ben er zelf niet zo een fan van ;-). Ons meisje is in elk geval heel vaak een K3-tje thuis :-D.

 • Reply
  Wendy
  22 februari 2020 at 23:29

  Wij hebben weinig tot geen verkleedkledij, maar dat hoeft hun rollenspel zeker niet te beperken. Ook zonder zich te verkleden zitten de kindjes boordevol fantasie! Echt superleuk om te zien hoe ze zich helemaal kunnen inleven in een rolletje. :-).
  De kiddie talkies zouden ze ook wel geweldig vinden. Ik weet nu al dat dit goed zal scoren als ze nog eens politie spelen, of gewoon zelfs bij verstoppertje. 🙂 Let’s hope!

 • Reply
  Marleen VH
  22 februari 2020 at 23:44

  Ik waag heel graag mijn kans voor mijn kleinkindjes, dus hopelijk kan ook eens een oma winnen. 🙂 Ik heb geen koffertje vol, maar wel enkele oude carnavalskleren van mijn kinderen: een clownkostuum, indiaantje, boefje,.. Altijd grappig om deze kledij aan te zien bij mijn kleine deugnieten. Ze zien er uber schattig uit, en tegelijk roept het wat nostalgische herinneringen op. Ze amuseren zich er steeds ter pletter mee. Daarnaast hebben ze ook fantasie à volonté met de dingen die ze gewoon in het huis vinden: een simpel fleecedeken of handdoek tovert hen in mum van tijd om in een eng spookje, monstertje, of zelfs een zeemeermin; mbv lege rolletjes keukenrol lopen hier plots een paar olifantjes rond, en met mijn aktetas zijn ze een wereldreiziger… Dit zijn maar enkele voorbeeldjes van hun rijkgevulde imaginaire kinderspellen ;-).

  Het zou heel leuk zijn om hen te verrassen met KidiTalkies. Mijn eigen kinderen hebben er in hun jonge tijd ook nog gehad, en zij hebben er oneindig veel plezier aan beleefd. Ik ben er dus zeer overtuigd van dat de volgende generatie dit ook géweldig speelgoed zullen vinden!

  We houden alvast al onze vingertjes gekruist!

  Veel succes iedereen!

Leave a Reply