Unicorns & Fairytales
fantasiespel - unicorns & fairytales
Fantasie Spelen Webshoptips

Verkleedkleding kinderen & waarom rollenspelen goed is voor de ontwikkeling

Als ik terugdenk aan mijn kinderjaren vond ik Carnaval reuzeleuk. Gewoon, verkleden. Even iemand of iets anders zijn. Niet enkel tijdens carnaval maar gewoon, in het dagelijkse leven. Als spelletje. Wanneer je ouder wordt blijft of verandert dat. Bij mij is het jammer genoeg veranderd. Maar zoonlief kreeg zijn voor de tweede keer in zijn leven een verkleedpak! Hij werd SuperVince!

Verkleedkleding

Samen met zijn beste vriend Robin (mijn petekind) speelde hij superheld. We kregen deze mooie verkleedkleren van Funidelia. We kozen voor een superhelden kostuum. Voor Vince kozen we een Superman pak en voor Robin een Spiderman pak. Robin is fan van Spiderman dus dit was ideaal. Robin en Vince waren plots superhelden en ze hadden een leuke namiddag.

verkleedkleding - unicorns & fairytales

verkleedkleding - unicorns & fairytales

Goed voor de ontwikkeling

Wist je dat wanneer kinderen beseffen dat ze kunnen doen ‘alsof’ een grote stap is naar het begin van een hele nieuwe spelwereld. Peuters beginnen met imiteren. Ze doen jou na en zo zien ze in dat dingen blijven bestaan, ook al zie je ze niet meer. Ze gaan over tot fantasiespel. Dan gaan ze iets koken, geven een pop drinken en laten een knuffel gaan slapen. In het begin zijn dat eenvoudige handelingen en die worden steeds uitgebreider. Dit is zeer goed voor de ontwikkeling en om te beseffen hoe de wereld een beetje in elkaar zit. In de kleutertijd gaan er andere kinderen meespelen in het rollenspel. Ze schetsen voor elkaar de situatie en beginnen situaties na te spelen. Dit is goed voor de sociale vaardigheden. Emoties spelen hierbij een grote rol. Bovendien is dit ook goed voor de taalontwikkeling.

verkleedkleding - unicorns & fairytales

Het fantasiespel stimuleren

Doe mee 
Wanneer Vince naar zijn keukentje loop dan doe ik lekker mee. Ik vraag om iets te maken voor me of vraag wat hij graag wil doen. Ik stel zelf vraagjes en laat hem vertellen. Ook doe ik de handelingen mee: ik doe alsof ik iets eet, alsof ik het lekker vind enz.. Ik merk dat hij nadien deze handelingen ook doet, uit zichzelf. Zo grappig om hem ook tegen zijn aap te horen zeggen: “Mag niet! In de hoek!”.

Materialen 
Zorg voor leuke materialen om mee te spelen. Vaak heb je echt niet veel nodig. Bouwstenen als je iets wil bouwen, wat potjes en pannetjes enz… Duur hoeft het zeker niet te zijn, als het de fantasie maar prikkelt.

Navertellen
Vraag je kind wat hij gedaan heeft of wat hij aan het doen is. Zo ontwikkel je zijn taalgebruik. Natuurlijk zal hij niet altijd goed gevormde zinnen maken maar dat is niet erg.

Taalgebruik stimuleren en niet afbreken
Wanneer je kind iets verkeerd zegt, breek de zin dan niet af maar zeg het gewoon juist terug. Bijvoorbeeld: “Ik heb gezwemt”. In plaats van de zeggen dat je dit zo niet mag zeggen kan je antwoorden: “Oh ja? Heb jij gezwommen?”.  Positief stimuleren is de boodschap. Laat hen lekker gek doen.

verkleedkleding - unicorns & fairytales

verkleedkleding - unicorns & fairytales

verkleedkleding - unicorns & fairytales

Speel jij vaak toneeltje met je kinderen? Hoe stimuleer jij imaginary play / fantasiespel ? 

XOXO Nathalie

 

pinit fg en rect red 28 - Verkleedkleding kinderen & waarom rollenspelen goed is voor de ontwikkeling

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Sybile
  5 juli 2016 at 08:59

  Ooooh ik herriner me die tijd nog… Dat was dikke fun! Nu hoop ik altijd stiekem op verkleedparty’s, dan geef ik me helemaal??

  • Reply
   Nathalie
   11 juli 2016 at 08:16

   Echt hé! Kind zijn is leuk!

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  5 juli 2016 at 10:42

  Ik had deze morgen een prinses en een piraat met elfenvleugels aan de ontbijttafel! Héérlijk!

  • Reply
   Nathalie
   11 juli 2016 at 08:16

   Wow cool! Lekker druk 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  5 juli 2016 at 10:54

  Prachtige outfits! Ik had vroeger ook altijd een hele verkleedkist voor de kinderen.

  • Reply
   Nathalie
   11 juli 2016 at 08:16

   Oh dat zal wel leuk geweest zijn!

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Diary 53|onthullingen, cadeautjes en vakantie!

De laatste werkweek voor mij. Best een leuke week want het is afscheid nemen van de klas, cadeautjes geven en...

Sluiten