Unicorns & Fairytales
sprookjesboeken voor kleuters - unicorns & fairytales
Boeken Boekentips van de maand My life Prentenboeken voorleesboeken

Leuke sprookjesboeken voor kinderen

Ik hou van sprookjes. Dat doet me denken aan mijn eigen kinderjaren. Mijn tante had dikke sprookjesboeken van Grimm en ze vertelde me elke avond een verhaaltje. Ze waren best spannend, dat weet ik nog. Maar ik kon er niet genoeg van krijgen. Ik wilde ze keer op keer horen. Vaak zijn ze wel moeilijk voor kleine kinderen. Maar met deze leuke sprookjesboeken voor kinderen kan je ze alvast helemaal in de ban brengen.

Sprookjesboeken voor kinderen

Sprookjesboeken voor kinderen zijn er in alle vormen en maten. Je hebt zelfs voor kleuters boeken met als thema sprookjes.. Vaak zijn de originele sprookjes gewelddadig en wreed en worden de kleuterversies helemaal verbloemd. Een beetje veiliger, met nog steeds dezelfde boodschap die je van sprookjes kunt verwachten. Wij hebben enkele leuke sprookjesboeken voor kinderen en kleuters thuis… Kijk je mee?

1. De schuif -en voelboekjes van Xavier Deneux

Wel, deze sprookjesboeken voor kleuters worden op een leuke en echte manier verteld en nog eens op een geweldige manier visueel ondersteund. Ik ben helemaal fan! De boekjes zijn gemaakt door Xavier Deneux, Standaard Uitgeverij.Xavier Deneux heeft hier een voltreffer vind ik persoonlijk. De boekjes zijn zo leuk om te lezen. De prenten in het boekje zijn uitgesneden en superleuk vormgegeven. Het nodigt uit om aan te voelen. Mijn kinderen vonden het fantastisch. De boekjes mikken op doelgroep 4 tot 6 jaar. Moet ik de verhaaltjes nog vertellen? Waarschijnlijk ken je ze wel: Roodkapje, de 3 biggetjes en de gelaarsde kat. Ook is er nog Sneeuwwitje, Goudlokje en van dezelfde schrijver nog meer leuke kleuterboekjes. Kortom, deze sprookjesboeken voor kleuters moet je gewoon hebben!

Hier vind je de boekjes van Xavier Deneux

   

2. Goudlokje

Goudlokje van Kathleen Amant is een leuk sprookjesboek voor kleuters met de herkenbare illustraties van haar. Het verhaal gaat over een gezellig berenhuis in het bos. Daar wonen 3 aardige beren. Plots komt een klein meisje de rust verstoren. Ze eet alles op, slaapt in hun bedden en zet alles op stelten.

Je kan ook een educatieve werkmap aankopen via de shop van Kathleen Amant.

3. De Drie Biggetjes

Het klassieke sprookje, nu helemaal in de stijl en illustraties van Kathleen Amant. Voor kleine varkentjes vanaf 4 jaar. De drie biggetjes hebben elk een ander huis gebouwd. Een van stro, een van hout en een van steen. Als er op een dag een wolf met grote honger uit het bos komt, vluchten de broers hun huisje in. Kunnen ze de wolf alle drie buitenhouden? Of is er een bepaald varkentje slimmer dan de rest? Een plezier om te lezen, dit ga je keer op keer weer moeten lezen…

4. In het bos daar staat een huisje + verwerking voor thuis of in de klas

In dit toffe sprookjesboek (is het een sprookje of ?) voor kinderen is het sprookje over het haasje in het bos een tikkeltje anders. Iedereen kent het liedje: in het bos daar staat een huisje…  Niet? Maar ik het verhaal is het geen lief haasje. Daarom mag hij nergens binnen. Op een dag doet toch iemand open en daar heeft hij al snel spijt van want het haasje is nogal dwingend. Het verhaal is in rijmvorm geschreven en er zit veel humor in. Bovendien kan je achteraan het boek allerlei opdrachten vinden: enkele taalactiviteiten, tekenopdracht, kookopdracht en bewegingsopdrachten. Wanneer je de QR code scant kom je bij een website die een verwerkingsopdracht bij het oorspronkelijke liedje aanbieden. Dat kan je in de kleuterklas gebruiken. De doelen staan er meteen ook bij! Handig!

Ga naar het liedje met de verwerking

Het boek vind je hier

Nog meer muzische taalactiviteiten kan je hier vinden!

5. Sprookjes voor prille lezers

Bij uitgeverij De Eenhoorn hebben ze ook sprookjesboeken voor kinderen die leren lezen. Het zijn sprookjes AVI boeken. Het zijn de bekende sprookjes zoals Assepoester, Rapunzel, Sneeuwwitje, …  De serie heet ‘Er was eens…’ en vertelt de bekende sprookjes en verhalen in eenvoudige woorden en korte zinnen zodat de beginnende lezertjes hier plezier aan kunnen hebben. Ideaal in de klas als je het thema ‘Sprookjes’ behandelt.

Je vindt er hier

6. De avonturen van Pinokkio

Deze dikke kluif is gewoonweg prachtig. Het is een sprookjesboek om te koesteren en door te geven. Iedereen kent het verhaal van Pinokkio ondertussen wel. Of eigenlijk ook niet want er zijn stukjes die ik, na het bekijken van een film, me niet meer kan herinneren. Er zijn ondertussen ook al wel andere versies geloof ik. Dit is een aangepaste en bewerkte (nog steeds lange) versie, ingedeeld in 30 hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met een inleiding en heeft ongeveer 4 bladzijden. Ideaal als voorleesboek thuis of in de klas bijvoorbeeld. De prenten zijn enorm mooi. Het oog wil dus ook wel wat. Lees dit boek in stukjes want soms is het niet altijd makkelijk om te volgen anders. Het oorspronkelijk verhaal was ook een hele boterham.

Je kan het boek hier vinden

7. Russische sprookjes

Thé Tjong-Khing verzamelde 14 prachtige verhalen om na te vertellen. Alle verhalen zijn afkomstig uit Rusland. Voor mij onbekend. We begonnen hieruit voor te lezen maar ontdekten nogal snel dat er ook gruwelijke stukjes inkomen. Ook humoristische stukjes. Het blijven natuurlijk sprookjes. Dus moest je dit niet graag voorlezen, hou daar dan rekening mee. De een is bekender dan de ander. Van ‘Baba Jaga’ had je misschien al gehoord, maar kende je ‘Boskoning Och’ of ‘De boef die minister werd’ al? Kortom, het ene verhaaltje is al wat leuker dan het andere, maar ik zou het zeker aan ietwat grotere kinderen (zo vanaf 8 jaar ongeveer) voorlezen.

Je kan het boek hier vinden

sprookjesboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

8. Groot Biegel sprookjesboek

Paul Biegel schreef enorm mooie verhalen en uit die verhalen zijn er enkele gekozen om op te nemen in dit sprookjesboek. De verhaaltjes zijn kort en leuk zodat het een fijn voorleesboek is. De mooie illustraties van Charlotte Dematons zorgen voor een leuk extraatje bij de verhalen. Wij zijn fan! Het ene verhaal spreekt meer aan of eindigt leuker dan het andere. Er is veel afwisseling. Veel dieren, kabouters, dwergen en mensen spelen de hoofdrollen in de verhaaltjes.

Je kan het boek hier vinden

sprookjesboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

9. Er was weer…Roodkapje

Dit is eigenlijk een vervolg sprookjesboek voor kinderen! De meeste sprookjes eindigen met ‘Ze leefden nog lang en gelukkig…’ Maar Roodkapje niet, zij was bang geworden om nog buiten te komen. Ze had zich voorgenomen geen dier meer te vertrouwen ze wilde ook geen spel meer spelen of mandjes door het bos heen sjouwen Nooit nog zou ze huppelen door bos en beek en bron en ze geloofde voor geen meter oma’s in een nachtjapon…

Oma bedenkt een list om Roodkapje toch weer naar buiten te krijgen. Het is een oma met knaldrang 😉 Het verhaal is in rijmvorm geschreven en zit boordevol humor.  Een boek over angsten overwinnen en vriendschap sluiten. Deze moet je zeker eens voorlezen aan je kinderen of in de klas. De kinderen liggen waarschijnlijk plat van het lachen.

Je vindt het boek hier

sprookjesboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

10. Hoe ging dat ook alweer?

In dit dikke leesboek staan 10 sprookjes, net dat beetje anders. Ze beginnen vaak herkenbaar en zijn in rijmvorm geschreven. Maar plots komt er een leuke wending. Zo trapt de wolf in een list van Roodkapje en eindigt hij als hulpje van oma en prikt Doornroosje zich en is gedoemd tot 100 jaar hikken! Dit is een erg leuk sprookjesboek , net dat beetje anders. Ideaal na het gelezen hebben van de oorspronkelijk sprookjes. Wie weet kruipen de kinderen (van de klas?) ook wel in hun pen en verzinnen ze gekke wendingen of leuke vervolgstukjes…

Hier vind je het boek

sprookjesboeken voor kinderen - unicorns & fairytales

Nog meer sprookjesboeken voor kinderen?

Ik schreef ook een artikel over sprookjes prentenboeken:  sprookjes voor kinderen in wondermooie prentenboeken

Wat vind jij van deze sprookjesboeken? Heb jij nog toffe exemplaren? Geef ideetjes in de comments… 
XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

36 Comments

 • Reply
  Cindy Framke
  22 maart 2018 at 20:11

  Superleuk! Mijn dochtertje zit sinds 2 maandjes op de kleuterschool dus dit zal ze geweldig vinden

 • Reply
  elisabeth maria martina
  22 maart 2018 at 20:18

  leuk voor de kleintjes

 • Reply
  Samantha
  22 maart 2018 at 20:18

  Wauw leuk! Ik ben zelf ook dol op sprookjes. Zou heel erg leuk zijn om met mijn neefje en nichtje te lezen.

 • Reply
  Gerty Van den Cruijce
  22 maart 2018 at 20:21

  Oh zalig. Mijn kleine patat van 4 is helemaal into sprookjes tegenwoordig. En als ons kleine meid (nu 9 maand) wat groter is, kan grote broer de verhaaltjes voorlezen aan haar. Wij wagen dus graag onze kans.

 • Reply
  Tamara
  22 maart 2018 at 20:23

  Heel leuk. Ik doe graag medd voor mijn kleuterklas en mijn zoon.

 • Reply
  Saskia Depraetere
  22 maart 2018 at 20:34

  Heel leuk. Mijn aan boekjes en voorlezen verslaafde zoontje dat enorme fan is van roodkapje zou dit geweldig vinden. Elke dag als ik hem ga halen moet ik zingen van zeg Roodkapje waar ga je heen. Hij heeft wel wat schrik van de grote boze wolf.

 • Reply
  Misty Dg
  22 maart 2018 at 20:37

  Hier zou mijn dochtertje Lena, die dol is op boekjes kijken, heel blij mee zijn

 • Reply
  Joyce van Rijkom
  22 maart 2018 at 21:01

  Superleuk deze boekjes voor mijn meisjes! Ze zijn gek op sprookjes en met name dol op Roodkapje!

 • Reply
  Tine
  22 maart 2018 at 21:04

  Nadat milo een biggetje was op zijn eerste ouderfeest en het beste van zichzelf gaf zou het fantastisch zijn om het verhaal ook met hem te kunnen lezen

 • Reply
  Van hooydonck ria
  22 maart 2018 at 21:05

  Mijn kleindochtertje Eva is verzot op boeken en kan er urenlang in kijken ! Ze zou zo blij zijn met nieuwe boekjes !😀

 • Reply
  Vandekeybus sofie
  22 maart 2018 at 21:12

  Mijn dochter Eva kan urenlang in boeken kijken en mee vertellen. Ze zou hier zo blij mee zijn ❤️

 • Reply
  Liesbeth
  22 maart 2018 at 21:24

  Weer zo’n leuke actie! Ik doe graag mee voor de school waar ik werk. Ik heb groep 2/3 en ze zijn dol op verhalen!

 • Reply
  Inge van den Berg
  22 maart 2018 at 21:30

  ik ben oma en lees veel voor aan mijn 4 jarige kleindochter Amine. Ze hangt aan mijn lippen maar daarnaast probeert ze ook aan de hand van de plaatjes zelf dingen te benoemen. Ik doe heel graag voor haar mee en zal eveneens op Facebook reageren.

 • Reply
  Ann
  22 maart 2018 at 21:36

  Ik zou dit graag willen winnen voor mijn zoontje, die helemaal gek is van sprookjes.

 • Reply
  Dorian van Haren
  22 maart 2018 at 22:05

  Sprookjesachtig mooie winactie! Ik ben nog niet zo lang Oma, maar Ik wil mijn kleinzoontje Dax de liefde voor boeken “met de paplepel ingieten” !
  Samen boekjes lezen schept een band voor het leven..

 • Reply
  Anna
  22 maart 2018 at 22:34

  Mijn dochter en ik houden van boeken..
  facebook: An Na

 • Reply
  Silvia
  22 maart 2018 at 23:00

  Voor de kleine Boaz, zoadat we samen veel kunnen lezen.

 • Reply
  Anita te Gussinklo
  22 maart 2018 at 23:49

  Sprookjes blijven leuk.
  Ik lees ze graag voor.

 • Reply
  Lien
  23 maart 2018 at 06:42

  Superleuk. Mijn zoontje is zot van boeken maar sprookjes durven we nog niet te vertellen omdat hij snel bang is. Met een sprookje op kindermaat lukt het misschien wel.

 • Reply
  Lore
  23 maart 2018 at 07:09

  Dit zou superleuk zijn voor in mijn klasje, waar sprookjes nog altijd zorgen voor magie en extra fantasie ❤️🍀

 • Reply
  Marion Poeste Thomas
  23 maart 2018 at 07:19

  Ik zou heel graag winnen omdat ik niet kan wachten met voorlezen aan onze a.s. kleine meid

 • Reply
  Kim
  23 maart 2018 at 09:02

  Boekjes zijn zo leuk… en zeker sprookjes! ♥️

 • Reply
  Marian B
  23 maart 2018 at 10:59

  Altijd leuk sprookjes! Mijn zoontje houdt hier net als ik wel van. En mijn dochtertje kan er later ook nog van genieten.

 • Reply
  Sytske Kan-vd Veen
  23 maart 2018 at 15:00

  Best moeilijk om een sprookje te vinden geschikt voor kleuters. Mooi dat deze boeken er nu zijn. Heel benieuwd. Ik zou ze graag inzetten bij onze Bubbels én Spetters op school.

 • Reply
  Michelle Beauprez
  24 maart 2018 at 08:53

  Een superleuk kado voor het petekindje van mijn vriend. 🍀💕

 • Reply
  Sybe Vandemeulebroucke
  24 maart 2018 at 22:15

  Ooooohh ❤ zooo leuk!
  Ik ben Sybe, kleuterleider van beroep, en sta iedere dag met plezier in de klas bij mijn kleine pateekes. Ik hou heel erg veel van sprookjes en heb dit schooljaar ook mijn passie en liefde voor sprookjes aan mijn kleutertjes kunnen geven. Een maand lang hebben we gewerkt met allerlei verschillende sprookjes. Ook ons grootouderfeest kreeg het thema ‘sprookjes’. Mijn kleuters zijn zelf al helemaal weg van sprookjes. “Meester, wil je nog eens vertellen over de kleine biggetjes hun huisje?”. Dit krijg ik nog zeer vaak te horen.
  Het zou echt fantastisch zijn om deze boekjes te kunnen delen met de kleine sloebers van mijn klasje.

 • Reply
  Doortje
  25 maart 2018 at 18:27

  Super graag! Deze winactie komt als geroepen. In mei ga ik met mijn kleuterklas 4 weken over het thema sprookjes werken, maar heb nog geen boeken en deze lijken me geweldig 😍 voor de olifantengroep 🐘

 • Reply
  Sofie Mondelaers
  25 maart 2018 at 18:51

  Oh zo leuk voor mijn kleine man die in september naar school gaat voor het eerst zo spannend😀😍❤️Dit zou leuk zijn om te winnen❤️❤️❤️

 • Reply
  JOke
  26 maart 2018 at 20:12

  Tof, dit lijkt me de ideale voorbereiding op een bezoekje aan de Efteling 🙂

 • Reply
  Marianne V
  26 maart 2018 at 22:27

  De dochter heeft hier net 2 weken sprookjesthema gehad op school en heeft nu veel meer interesse in sprookjes. Deze boekjes zouden dan ook erg welkom zijn.
  Oh, en de moraal van de Gelaarsde Kat: goede schoenen zijn belangrijk! 😉

 • Reply
  Nele Vdb
  28 maart 2018 at 16:14

  Op school was er onlangs een sprookjesthema en daar kwamen de drie biggetjes en de wolf aan bod. Sindsdien wilt mijn zoon veel meer verhaaltjes horen, zolang het maar verhaaltjes zijn met een happy end want anders slaapt hij er niet goed van :-).

 • Reply
  Kizzy Van Velthoven
  30 maart 2018 at 10:28

  Supertof voor mijn kleuters hier in huis 😊!!

 • Reply
  Kjinta
  31 maart 2018 at 21:58

  Wat leuk! Kinderen vinden sprookjes altijd fantastisch om te lezen. Ik vind het zelf heel fijn om deze voor te lezen aan kinderen!

 • Reply
  Valerie Jonkers
  6 april 2018 at 07:15

  Jaaaaa! Super om voor te lezen aan mijn eigen kids en voor de kleuters in mijn klasje 🤞🏻

 • Reply
  Evelien
  6 april 2018 at 19:55

  Sprookjes doen het altijd goed! Naar deze boekjes heb ik al vaak met pretoogjes staan kijken in de boekenwinkel maar toch nog steeds niet gekocht. Ze winnen zou natuurlijk nog leuker zijn !

 • Reply
  Saskia
  16 januari 2021 at 17:02

  Super leuk voor mijn boekenwurm hier in huis <3

Leave a Reply