Unicorns & Fairytales
sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales
Boeken Leesboeken Prentenboeken

3 Mooie sprookjes prentenboeken voor kinderen

Ik denk dat de meesten van ons wel opgegroeid zijn met sprookjes. Wie kent er Doornroosje, Belle en het Beest, Roodkapje en de boze wolf niet? Ik weet dat ik als kind genoot van de sprookjes die mijn tante voorlas. Tegenwoordig zijn de sprookjes herwerkt in mooie prentenboeken met prachtige illustraties. De schrijvers geven er hun eigen draai aan maar zonder de inhoud teveel te veranderen. Graag laat ik zien welke wij al hebben. Dit wordt een verzamelitem, ik voel het! Al deze mooie sprookjes prentenboeken zijn van uitgeverij Clavis trouwens.

Sprookjes prentenboeken

Wij hebben al enkele sprookjes prentenboeken thuis. Ze bevatten allemaal een mooie boodschap. Ideaal om een gesprek met je kinderen aan te knopen. Thuis of in de klas. Het was vroeger een zalig moment: in de zetel, naast mijn tante die sprookjes voorlas. Toen nog uit een dik oud boek met weinig prenten. Maar dat was niet erg, mijn verbeelding was groot. Ik kon als kind heel goed fantaseren en ik hield van boeken. Ik had eigenlijk nooit veel prenten nodig. Ik wou ze keer op keer horen en ze werden niet saai. Ze bleven spannend ook al wist ik wat er ging gebeuren. Sprookjes hebben meestal ook een mooie boodschap. Ik ben er fan van.

lees ook: mooie prentenboeken over gevoelens

Het meisje met de zwavelstokjes

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

Dit is een triestig maar mooi verhaal. Dit sprookjes prentenboek is geschreven door Hee Jeong Yoon met illustraties van Hyewon Yang. Het is een Koreaanse bewerking van het sprookje van Hans Christian Andersen. Het gaat (voor wie het niet weer) over een meisje dat zwavelstokjes wil verkopen. Het sneeuwt en ze heeft versleten kledij aan en niets aan haar voeten. . Ze had de afgelopen dagen amper gegeten en niemand zag haar staan of had iets gekocht van haar. Ze zag overal het feestelijk licht door de ramen schijnen en keek door één van de ramen naar binnen, waar iedereen van een groot feestmaal zat te genieten. De sneeuwvlokken vielen dichter en het vroor steeds harder. Ze ging in een bolletje zitten en stak een zwavelstokje aan. Misschien kon dat haar helpen. Het zwavelstokje fonkelde en er kwam een warme kachel tevoorschijn, haar wangetjes werden rood van de warmte. Maar vanaf dat het stokje uitging, verdween ook het kacheltje. Ze stak daarom vlug nog een ander stokje aan. Elke keer ze een zwavelstokje aanstak kwam er iets lekkers of moois tevoorschijn. Plots zag ze een vallende ster. Haar oma had gezegd dat er dan een ziel naar de hemel ging. Haar grootmoeder kwam tevoorschijn en nam het kleine meisje mee naar de hemel. De volgende ochtend werd het meisje gevonden…

Een verhaal over armoede, dingen doen voor elkaar, een lichtje zijn in elkaars leven en schenken aan een goed doel. Hier kan je een gesprek aanknopen over wat je kan betekenen in iemand zijn leven en dat niet iedereen hetzelfde goede leven heeft dan jij. Je kan erg ver gaan met dit verhaal. Het is een hard verhaal met een triestig einde (dat zijn we niet gewend bij sprookjes) maar helaas is het leven ook niet altijd rozengeur en maneschijn. 

lees ook: mooie prentenboeken over de winter

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

De droom van Pinocchio

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

Dit prentenboek is geschreven door An Leysen. Het verhaal gaat over Gepetto, een timmerman, die op een dag een houten pop maakte. Hij werkte heel lang aan de ogen zodat het leek alsof ze hem aankeken. Op een dag begon de pop te leven. Pinocchio wilde een échte jongen zijn en niet aan touwtjes hangen. Ook wilde hij naar school. Gepetto verkocht zijn dikke jas om een boek te kunnen kopen. Op weg naar school kwam Pinocchio een valse kat en kreupele vos tegen. Ze hadden snode plannen. Ze lokten hem naar een poppentheater. De poppen zagen Pinocchio en wilden hem begroeten waardoor de show in het water viel. De poppenspeler nam Pinocchio gevangen. Hij moest elke dag meespelen in het theater en werd in een kooitje gezet. Hij miste zijn vader Gepetto. ‘Was ik maar een brave jongen geweest…’. Plots kwam er een blauwe fee die aan hem vroeg waarom hij daar zat. Pinocchio vertelde niet de waarheid en zijn neus begon te groeien. Ze toverde weer een kleine neus en vertelde hem dat hij niet meer mocht liegen. Hij kon weer naar huis toe gaan maar kwam weer de kat tegen. Weer werd hij bedonderd. Hij had honger en vroeg aan meer dan 20 mensen om iets te eten maar ze wilden allemaal dat hij er iets voor deed en dat wou hij niet. Tot de blauwe fee weer verscheen in de vorm van een oud vrouwtje. Ze wilde dat Pinocchio een eerlijke jongen werd. Hij beloofde weer naar school te gaan maar toch werd hij weer verleid om iets anders te gaan doen en te lanterfanten. Maar hij luisterde weer niet en werd een ezel, nadien opgeslokt door een walvis tot zijn papa Gepetto hem kwam halen. Uiteindelijk werd hij wakker als een echte jongen. Het was een droom. Mama was de blauwe fee en papa was Gepetto!

Een verhaal over eerlijkheid. Ideaal om aan de kindjes uit te leggen dat ze niet mogen liegen. Ze zullen zichzelf waarschijnlijk wel een beetje herkennen in Pinokio. Haha. Wij zeggen vaak tegen Vince dat hij niet mag beuzelen want dat anders zijn neus gaat groeien. Al pakt dat niet altijd bij hem 😉 

lees ook: 5 leuke boekentips van Vince

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

prentenboeken over de winter - unicorns & fairytales

Belle en het beest

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

Wederom een mooi verhaal van An Leysen. Het verhaal gaat over Belle die zichzelf inruilt om gevangen te zitten in het kasteel van het Beest. Enkel wanneer het Beest oprecht liefde voelt voor iemand en die persoon ook liefde voelt voor hem (ondanks zijn uiterlijk) zal het weer mens worden. Maar de tijd tikt. Wanneer dat niet binnen die tijd is dan zal hij (en alle andere voorwerpen) nooit meer terug in hun menselijke gedaante kunnen veranderen. Maar Belle ziet, ondanks het uiterlijk van het Beest, zijn goedheid en wordt toch verliefd. En jullie weten allemaal hoe het afloopt. De prenten zijn super mooi.

Van dit boek zijn al vele verfilmingen en boeken van gemaakt. Dit boek onderscheidt zich door zijn mooie tekeningen vind ik persoonlijk. Een mooi verhaal om kinderen aan te tonen dat uiterlijk vertoon niet alles is. Het innerlijke doet er zeker ook toe en hoe je je gedraagt draagt bij tot hoe anderen jou zien en hoe je overkomt. Ben je mooi vanbinnen dan word je ook mooi vanbuiten.

lees ook: slijmerig plezier met deze prentenboek

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

 

Mooi als cadeau

Deze prentenboeken zijn ideaal als verjaardagscadeau. Samen voorlezen en dingen bespreken met je kinderen. Via deze boeken kan je onderwerpen aansnijden in verband met luisteren, liegen, liefde, uiterlijk, vriendschappen enz… Ik vind sprookjes sowieso erg mooi en leerrijk.

Hebben jullie ook sprookjes prentenboeken thuis? Wat is jullie lievelingssprookje? 

XOXO Nathalie

 

 

pinit fg en rect red 28 - 3 Mooie sprookjes prentenboeken voor kinderen

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Sheila
  11 januari 2018 at 16:30

  Oh, wat een schitterende boeken! Ik ben er altijd gek op. Maar probeer me altijd in te houden en dat kost me heel veel moeite. Maar wat je echt zou moeten hebben is ‘het kleine theater van Rebbeca’.

 • Reply
  Sarah
  21 januari 2018 at 23:04

  Wat een mooie boeken en betoverende plaatjes! Mijn lievelings sprookje is Doornroosje, bestaat daar ook zo een mooi boekje van?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Lex turns one / DIY WOODLAND traktatie

Lex werd op 25 december 1 jaar. Heel speciaal maar ook heel moeilijk want dit is natuurlijk op Kerstdag. Een...

Sluiten