Unicorns & Fairytales
sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales
Boeken Leesboeken Prentenboeken

Sprookjes voor kinderen in wondermooie prentenboeken

Ik denk dat de meesten van ons wel opgegroeid zijn met sprookjes. Wie kent er Doornroosje, Belle en het Beest, Roodkapje en de boze wolf niet? Ik weet dat ik als kind genoot van de sprookjes die mijn tante voorlas. Tegenwoordig zijn de sprookjes herwerkt in mooie prentenboeken met prachtige illustraties. De schrijvers geven er hun eigen draai aan maar zonder de inhoud teveel te veranderen. Graag laat ik zien welke wij al hebben. Dit wordt een verzamelitem, ik voel het! Al deze mooie sprookjes prentenboeken zijn de moeite om (voor) te lezen. 

Sprookjes prentenboeken

Wij hebben al enkele sprookjes prentenboeken thuis. Ze bevatten allemaal een mooie boodschap. Ideaal om een gesprek met je kinderen aan te knopen. Thuis of in de klas. Het was vroeger een zalig moment: in de zetel, naast mijn tante die sprookjes voorlas. Toen nog uit een dik oud boek met weinig prenten. Maar dat was niet erg, mijn verbeelding was groot. Ik kon als kind heel goed fantaseren en ik hield van boeken. Ik had eigenlijk nooit veel prenten nodig. Ik wou ze keer op keer horen en ze werden niet saai. Ze bleven spannend ook al wist ik wat er ging gebeuren. Sprookjes hebben meestal ook een mooie boodschap. Ik ben er fan van.

Hier kan je alle boeken vinden

1. Het meisje met de zwavelstokjes

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

Dit is een triestig maar mooi verhaal. Dit sprookjes prentenboek is geschreven door Hee Jeong Yoon met illustraties van Hyewon Yang. Het is een Koreaanse bewerking van het sprookje van Hans Christian Andersen. Het gaat (voor wie het niet weer) over een meisje dat zwavelstokjes wil verkopen. Het sneeuwt en ze heeft versleten kledij aan en niets aan haar voeten. . Ze had de afgelopen dagen amper gegeten en niemand zag haar staan of had iets gekocht van haar. Ze zag overal het feestelijk licht door de ramen schijnen en keek door één van de ramen naar binnen, waar iedereen van een groot feestmaal zat te genieten. De sneeuwvlokken vielen dichter en het vroor steeds harder. Ze ging in een bolletje zitten en stak een zwavelstokje aan. Misschien kon dat haar helpen. Het zwavelstokje fonkelde en er kwam een warme kachel tevoorschijn, haar wangetjes werden rood van de warmte. Maar vanaf dat het stokje uitging, verdween ook het kacheltje. Ze stak daarom vlug nog een ander stokje aan. Elke keer ze een zwavelstokje aanstak kwam er iets lekkers of moois tevoorschijn. Plots zag ze een vallende ster. Haar oma had gezegd dat er dan een ziel naar de hemel ging. Haar grootmoeder kwam tevoorschijn en nam het kleine meisje mee naar de hemel. De volgende ochtend werd het meisje gevonden…

Een verhaal over armoede, dingen doen voor elkaar, een lichtje zijn in elkaars leven en schenken aan een goed doel. Hier kan je een gesprek aanknopen over wat je kan betekenen in iemand zijn leven en dat niet iedereen hetzelfde goede leven heeft dan jij. Je kan erg ver gaan met dit verhaal. Het is een hard verhaal met een triestig einde (dat zijn we niet gewend bij sprookjes) maar helaas is het leven ook niet altijd rozengeur en maneschijn. 

lees ook: mooie prentenboeken over de winter

2. De droom van Pinocchio

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

Dit sprookjes prentenboek is geschreven door An Leysen. Het verhaal gaat over Gepetto, een timmerman, die op een dag een houten pop maakte. Hij werkte heel lang aan de ogen zodat het leek alsof ze hem aankeken. Op een dag begon de pop te leven. Pinocchio wilde een échte jongen zijn en niet aan touwtjes hangen. Ook wilde hij naar school. Gepetto verkocht zijn dikke jas om een boek te kunnen kopen. Op weg naar school kwam Pinocchio een valse kat en kreupele vos tegen. Ze hadden snode plannen. Ze lokten hem naar een poppentheater. De poppen zagen Pinocchio en wilden hem begroeten waardoor de show in het water viel. De poppenspeler nam Pinocchio gevangen. Hij moest elke dag meespelen in het theater en werd in een kooitje gezet. Hij miste zijn vader Gepetto. ‘Was ik maar een brave jongen geweest…’. Plots kwam er een blauwe fee die aan hem vroeg waarom hij daar zat. Pinocchio vertelde niet de waarheid en zijn neus begon te groeien. Ze toverde weer een kleine neus en vertelde hem dat hij niet meer mocht liegen. Hij kon weer naar huis toe gaan maar kwam weer de kat tegen. Weer werd hij bedonderd. Hij had honger en vroeg aan meer dan 20 mensen om iets te eten maar ze wilden allemaal dat hij er iets voor deed en dat wou hij niet. Tot de blauwe fee weer verscheen in de vorm van een oud vrouwtje. Ze wilde dat Pinocchio een eerlijke jongen werd. Hij beloofde weer naar school te gaan maar toch werd hij weer verleid om iets anders te gaan doen en te lanterfanten. Maar hij luisterde weer niet en werd een ezel, nadien opgeslokt door een walvis tot zijn papa Gepetto hem kwam halen. Uiteindelijk werd hij wakker als een echte jongen. Het was een droom. Mama was de blauwe fee en papa was Gepetto!

Een verhaal over eerlijkheid. Ideaal om aan de kindjes uit te leggen dat ze niet mogen liegen. Ze zullen zichzelf waarschijnlijk wel een beetje herkennen in Pinokio. Haha. Wij zeggen vaak tegen Vince dat hij niet mag beuzelen want dat anders zijn neus gaat groeien. Al pakt dat niet altijd bij hem 😉 

lees ook: 5 leuke boekentips van Vince

3. Belle en het beest

sprookjes prentenboeken - unicorns & fairytales

Wederom een mooi verhaal van An Leysen. Het verhaal gaat over Belle die zichzelf inruilt om gevangen te zitten in het kasteel van het Beest. Enkel wanneer het Beest oprecht liefde voelt voor iemand en die persoon ook liefde voelt voor hem (ondanks zijn uiterlijk) zal het weer mens worden. Maar de tijd tikt. Wanneer dat niet binnen die tijd is dan zal hij (en alle andere voorwerpen) nooit meer terug in hun menselijke gedaante kunnen veranderen. Maar Belle ziet, ondanks het uiterlijk van het Beest, zijn goedheid en wordt toch verliefd. En jullie weten allemaal hoe het afloopt. De prenten zijn super mooi.

Van dit boek zijn al vele verfilmingen en boeken van gemaakt. Dit boek onderscheidt zich door zijn mooie tekeningen vind ik persoonlijk. Een mooi verhaal om kinderen aan te tonen dat uiterlijk vertoon niet alles is. Het innerlijke doet er zeker ook toe en hoe je je gedraagt draagt bij tot hoe anderen jou zien en hoe je overkomt. Ben je mooi vanbinnen dan word je ook mooi vanbuiten.

lees ook: slijmerig plezier met dit prentenboek

4. Duimelijntje

Er was eens een vrouw die heel graag een kindje wou. Ze vroeg raad aan de heks en die gaf haar een gerstekorrel. Zo werd Duimelijntje geboren in een bloempot. Ze was fijn en klein, mooi en kon heel goed zingen.  Maar toen werd ze ontvoerd door verschillende dieren. Padden, meikevers, muizen of mollen … Iedereen wil Duimelijntje, nog maar net geboren, op zijn eigen manier koesteren. Dankzij de vlinder kiest ze voor de vrijheid. Uiteindelijk ontmoet ze haar droomprins.

Een grote klassieker in een nieuw jasje; over de schoonheid van de natuur en over hoe een meisje uitgroeit tot een jonge vrouw. Voor kinderen vanaf 8 jaar.

lees ook: Leuke prentenboeken voor vaderdag

5. Ezelsvel

Dit sprookje gaat over een meisje dat samen met haar peetmoeder listen verzint om maar niet met haar eigen vader, de koning, te moeten trouwen. Zijn vrouw is overleden en omdat ze zoveel op haar moeder lijkt, verliest hij weliswaar zijn verstand.  Met hulp van haar peetmoeder verzint ze eerst allerlei onmogelijke opdrachten waar de koning aan moet voldoen in de hoop zo onder dat rampzalige huwelijk uit te komen. Maar de koning weet al die opdrachten te vervullen. Zo komt het dat uiteindelijk het meisje vlucht vermomd in een ezelsvel. Ze wordt dienstmeid Ezelsvel en gaat werken in het paleis van een naburige koning. Alleen ‘s avonds in haar eigen kamer kan ze zichzelf worden en daar wordt ze op een avond gezien door de prins, die natuurlijk verliefd wordt op het mooiste meisje dat hij ooit gezien heeft.

Cécile Roumiguière volgt het verhaal van Charles Perrault eigenlijk helemaal, maar net iets moderner. Het is een onbekender verhaal, geschikt voor luisteraars vanaf 8 jaar ongeveer. De cover en illustraties in het boek zijn machtig mooi en de kleur goud overheerst. Knap!

6. Baba Jaga

Er was eens, in een land hier ver vandaan, een meisje dat Olga heette. Olga woonde samen met haar vader in een mooi huis, ze waren heel gelukkig met z’n tweetjes. Tot de vader van Olga weer verliefd werd … Zijn nieuwe vrouw was vals en gemeen. En haar zus Baba Jaga, die ver weg in het donkere bos woonde, was nog veel gemener. Baba Jaga was een echte heks! Er werd zelfs verteld dat ze dol was op kinderen … om op te eten! Op een dag werd Olga door haar stiefmoeder naar Baba Jaga gestuurd.

lees ook: Kinderboeken over de geschiedenis! Boeiend en op maat…

6. Alice in Wonderland

Iedereen kent dit sprookje waarschijnlijk wel… Dit dik mooi sprookjes prentenboek bevat heel wat tekst en mooie illustraties. Een pareltje om voor te lezen, naar te kijken en naar te luisteren. Hoogtepunten uit de wereldliteratuur vertalen naar de 21ste eeuw: topillustrator Valeria Docampo is er haar handelsmerk van aan het maken. Haar herinterpretatie van Alice in Wonderland brengt dit absurdistische verhaal helemaal tot leven. Maak (opnieuw) kennis met het gehaaste konijn, de waterpijprokende rups, de gekke hoedenmaker en de Hartenkoningin. Valeria Docampo brengt deze iconische personages op haar eigen, unieke manier tot leven voor een nieuwe generatie lezers.

lees ook: Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) meer over hoe we lief kunnen zijn van het milieu!

7. Sneeuwwitje en de zeven dwergen

In dit wondermooie sprookjes voorleesboek wordt niet alleen het verhaal verteld van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Er is ook nog een vervolgverhaal, helemaal in teken van deze 7 dwergen. Je leert ze beter kennen en ze beleven een avontuur. Na deze twee verhalen zijn er nog enkele spelletjes: een zoekplaat, zoek de verschillen, welke dieren horen er niet in het bos en een doolhof! Ideaal voor kleine knapen die houden van sprookjes. Bovendien zijn de illustraties in dit prentenboek FANTASTISCH mooi!!!

Je vindt het hier

8. Er was eens…

‘Keizers en dochters, wie kent ze nu niet? Er zijn zo veel sprookjes waarin je ze ziet!’ Hiermee begint deze heerlijke bundel oude sprookjes van Andersen, de gebroeders Grimm en 1001 nacht, met veel humor op rijm gezet door Marieke van Hooff, met tekeningen van Lá Studio Saigon. Veel van deze originele versies zijn bijna vergeten. Wist je bijvoorbeeld dat er helemaal geen fee is in de oorspronkelijke versie an Assepoester? En dat Belle uit Belle en het beest twee verwende zussen heeft? Uiteraard vraagt de gemene koningin wél aan de spiegel wie de mooiste van het land is, en roept de roverhoofdman Sesam te hulp om de grot te openen. Maar hoe sommige sprookjes in het écht aflopen, was je zeker vergeten! Laat je dus verrassen en meeslepen door deze klassiekers in een nieuw jasje en geniet van de prachtige illustraties die deze bundel nét dat tikkeltje extra geven.

lees ook: Filosofische boeken en spelletjes voor kinderen

9. Sprookjes met de kleur van Henna

Een dikke sprookjesbundel met 17 sprookjes uit Turkije, Marokko en Bulgarije op leesniveau AVI-E5. Duik in de magische wereld van sprookjes uit Turkije, Marokko en Bulgarije. De sprookjes zijn geschreven in een eenvoudige, maar toch sprankelende taal en verschillende stukjes staan op rijm. Zo worden voorlezen en zelf lezen nog leuker! Achterin het boek zit een verklarende woordenlijst. Daarin staan de wat vreemdere woorden zoals ‘oase’ of ‘derwisj’ uitgelegd. Perfect inzetbaar in het onderwijs, zeker voor scholen met kinderen met een migratieachtergrond.

lees ook: Werken rond kunstenaars met kinderen: ideetjes, creatips en boekentips

10. De avonturen van Pinokkio

Het bekende sprookje Pinokkio, in een wondermooi prentenboek gestoken. Een dik prentenboek, wederom een verzamelitem om in de boekenkast te hebben staan, of uitgestald op een boekenrek. De tekeningen in het sprookjesboek zijn werkelijk prachtig. Een plezier om dit boek vol met sprookjes voor te lezen.

11. Russische sprookjes

Rusland is enorm, en de verhalen die ervandaan komen zijn al net zo divers en wijds als het land zelf. Thé Tjong-Khing verzamelde 14 prachtige verhalen om na te vertellen. In klare taal en met zijn uit duizenden herkenbare illustraties, vertelt Thé Tjong-Khing 14 prachtige sprookjes. De een is bekender dan de ander. Van ‘Baba Jaga’ had je misschien al gehoord, maar kende je ‘Boskoning Och’ of ‘De boef die minister werd’ al? Laat je meevoeren naar de wondere Russische sprookjeswereld in dit perfecte voorleesboek vol spannende illustraties. Ideaal om kinderen wat meer kennis van buitenlandse sprookjes bij te brengen. Lezen en luisteren naar verhalen is gewoon leuk!

lees ook: Mooie prentenboeken en tips over rouwen met kinderen

Mooi als cadeau

Deze prentenboeken zijn ideaal als verjaardagscadeau. Samen voorlezen en dingen bespreken met je kinderen. Via deze boeken kan je onderwerpen aansnijden in verband met luisteren, liegen, liefde, uiterlijk, vriendschappen enz… Ik vind sprookjes sowieso erg mooi en leerrijk.

Nog meer sprookjesboeken voor kinderen

Morgen komt er een artikel met leuke sprookjesboeken voor kinderen, helemaal geüpdatet met nieuwe exemplaren! Hou je de blog in de gaten?

Hebben jullie ook sprookjes prentenboeken thuis? Wat is jullie lievelingssprookje? 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Sheila
  11 januari 2018 at 16:30

  Oh, wat een schitterende boeken! Ik ben er altijd gek op. Maar probeer me altijd in te houden en dat kost me heel veel moeite. Maar wat je echt zou moeten hebben is ‘het kleine theater van Rebbeca’.

 • Reply
  Sarah
  21 januari 2018 at 23:04

  Wat een mooie boeken en betoverende plaatjes! Mijn lievelings sprookje is Doornroosje, bestaat daar ook zo een mooi boekje van?

Leave a Reply