Unicorns & Fairytales
Boeken Prentenboeken

5 leuke boekentips van Vince voor kleuters

We love books! Yes we do. Elke avond lezen we een verhaaltje voor. We hebben ook allerlei soorten boeken voor Vince (en Lex): leesboeken, prentenboeken, knutselboeken, kookboeken, weetjesboeken enzovoort. Natuurlijk vindt hij vooral de prentenboeken interessant. We hebben weer enkele leuke boekentips voor kleuters.

Boekentips voor kleuters

Altijd fijn om in andere kindjes hun boekenkast te kijken! Vandaag geef ik weer 5 leuke boekentips voor kleuters. Sommigen kan ik nu al met Vince lezen en met anderen ga ik weer even wachten. Maar als ik een leuk boek zie dan haal ik het al in huis voor later. Ik hou gewoon ook van boeken! En Vince ook.

 

1. Heb jij misschien Olifant gezien?

boekentips voor kleuters - unicorns & fairytales

Dit is een erg leuk prentenboek van David Barrow (uitgeverij Gottmer) over een olifant die zich gaat verstoppen. Het leuke aan dit boek is dat je op elke prent duidelijk de olifant ziet maar dat hij denkt dat hij goed verstopt is. Erg leuk om met je kind samen te lezen. Misschien spelen ze het spelletje van de olifant wel mee? Want we kennen allemaal dit fenomeen: ze denken dat we hen niet zien, maar eigenlijk zien we ze maar al te goed wanneer ze zich verstoppen.

Een speels boekje. Nadien misschien zelf verstoppertje spelen? Dit boek lees ik al met Vince. 

 

2. Regen

boekentips voor kleuters - unicorns & fairytales

Dit prentenboek van Sam Usher (Veltman uitgevers) heeft een leuke omslag. De regendruppels kan je voelen en liggen wat dikker op de omslag. Het gaat over een kind dat graag wil buiten spelen, in de plassen springen en regendruppels vangen. Maar van opa moesten ze wachten tot de regen voorbij was. Ze wachtten en wachtten…Maar het bleef regenen en opa bleef zijn brief verder schrijven. Toen werd het droog, deden ze hun laarzen aan en gingen naar buiten. Het jongetje fantaseerde dat jij de kapitein was en dat ze op een boot zaten. Met dansende acrobaten en vliegende mensen om hen heen. Eenmaal thuis trokken ze droge kledij aan en dronken ze gezellig een kopje thee.

De boodschap is: wanneer je geduld hebt kunnen er leuke dingen gebeuren. Vanaf 3 jaar kan je dit boek zeker lezen.

 

3. Bladerbeesten

boekentips voor kleuters - unicorns & fairytales

Een boek van Yvonne Lacet (uitgeverij Gottmer) met enkel illustraties van dieren gemaakt van allemaal bladeren van bomen en bloemen. Erg mooi, visueel en ideaal ter inleiding voor een knutselles of gewoon, een leuk gesprekje. Dit boek is een aanrader voor leerkrachten. Om thuis, in de klas of waar je ook wil te bekijken, te verzamelen, te maken.

TIP: verzamelen samen met je kind bladeren van bloemen en planten (niet aftrekken) en probeer ook zulke mooie dieren te maken. Of misschien willen ze wel iets anders maken? Laat de fantasie van je kind werken en doe gezellig mee. 

Leuk voor alle leeftijden!

 

4. Laat maar los, Koala

boekentips voor kleuters - unicorns & fairytales

Dit mooi prentenboek, geschreven door Rachel Bright en illustraties van Jim Field.,(uitgevrij Gottmer) gaat over loslaten. De tekst is geschreven in rijmvorm. Het gaat over een koala die heel knus in een boom zit en een tak vastheeft. Hij vindt het daar prima want alles wat op de grond is vindt hij maar druk, lawaaierig en te wild. Het voelt vertrouwd en iets nieuws proberen wil hij liever niet. Maar toen riep er iemand omhoog. Of hij een spelletje wou meespelen. Hij weigert. Toch begint hij te twijfelen wanneer hij een groepje dieren ziet die het erg leuk hebben samen. Toch beslist hij weer om te blijven zitten. Tot de moment er een vogel de boom wil doorpikken. Hij blijft de boom omklemmen tot hij op de grond valt. De andere dieren moedigen hem aan om te gaan staan en plots heeft hij zin om mee te gaan lopen en springen. Hij ontdekt dat iets nieuws ook heel leuk kan zijn.

Ideaal voor kinderen die bang zijn om nieuwe dingen te proberen. Zo kan je er met hen over praten. Vanaf 3 jaar.   

 

5. Vos & Haas. Het land van de Nijl

boekentips voor kleuters - unicorns & fairytales

Wie kent er de boeken van Vos & Haas nog niet? Ideale boeken om te leren lezen op verschillende niveaus. Dit boek is van de serie voorleesboeken. Wel kunnen de kinderen er woorden en letters in ontdekken. Dit boek ik geschreven door Sylvia Vinden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing. (uitgevrij Lannoo).Een samenleesboek van Vos en Haas over mummies, piramides en farao’s!

‘Het treft dat jullie mij treffen’, knipoogt Rob. ‘We gaan naar het oude Egypte, en ik ben jullie gids. Ik heb alles te koop, dus ook feitjes en weetjes.’ ‘Wat bedoel je met feitjes en weetjes?’ vraagt Vos. ‘Ditjes en datjes’, zegt Rob. Daar wordt Vos ook niet wijzer van. Daarom geeft Rob een voorbeeld. ‘Weet je dat het in Egypte heel droog en heet is?’ vraagt hij. ‘Ja’, knikt Haas. ‘Want in Egypte is er veel woestijn. Maar er stroomt ook een grote rivier door. Het is de Nijl.’ Rob kijkt sip. Daar gaat zijn weetje! Haas wist het al.

Dit boek neemt de kinderen mee naar het oude Egypte op een leuke,speelse manier. De woorden Vos, Haas en mummie zijn ook steeds in het grijs gedrukt en sommige woorden groter dan anderen. Het gaat hier om herkenning. Kan je kind al lezen dan kunnen jullie samen lezen. Het is een heel leuk boek over het Oude Egypte met leuke tekeningen.

De boeken van Vos en Haas zijn altijd subliem en je kan er zelfs lespakketten downloaden! Vanaf 4/5 jaar om voor te lezen.

boekentips voor kleuters - unicorns & fairytales

Lees ook: boekentips van Vince over de lente

Lees ook: boekentips van Vince over grote broer worden

Lees ook: leuke boekentips van Vince

Lees ook: webshops met leuke boeken

 

Kennen jullie deze boeken al? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply