Unicorns & Fairytales
prentenboeken rond diversiteit - unicorns & fairytales
Boeken Boekentips van de maand My life Onderwijs Prentenboeken

Prentenboeken rond diversiteit: heel belangrijk!

Hoeveel boeken rond diversiteit heb jij in je boekenkast? Ik bedoel daarmee: zien je kinderen in het boek mensen met verschillende afkomsten, verschillende huidskleuren, met beperkingen enzovoort? Weerspiegelen de boeken de huidige maatschappij? Leren onze kinderen zo dat er mensen zijn die verschillen van zichzelf? Het is enorm belangrijk dat kinderen zichzelf herkennen in prentenboeken en daarom zijn gesprekken en boeken rond diversiteit zo nodig.

Waarom zijn prentenboeken rond diversiteit zo belangrijk?

Prentenboeken rond diversiteit gaan rond alle mogelijke mensen die er zijn, gaande van mensen met een andere geaardheid, mensen met een handicap, met beperking, mensen met kleur, minderheden, enz… Kortom, over iedereen die op deze aardbol rondloopt, wie dan ook.

Kinderen spiegelen zich vaak aan personages. Ook in boeken en verhalen. Daarom is het belangrijk dat diversiteit aan bod komt, zodat kinderen zich erkend voelen. Dat ze zichzelf, hun familie en vrienden herkennen in verhalen. Het is nodig dat kinderen weten dat er diversiteit is onder de mensen, om het te aanvaarden, te waarderen en om er positief tegenaan te kijken. Prentenboeken rond diversiteit nodigen uit gesprekken om anderen beter te leren kennen, om ervaringen te delen, om ons een bredere kijk op de wereld te geven. Ze laten gevoelens vanuit een ander perspectief zien, over culturen of onderwerpen waarover je misschien anders nooit zou nadenken. Dit alles zorgt voor een grotere empathie, respect en begrip!

Hoe kan je empathie bij kinderen vergroten en ze leren omgaan met gevoelens?

 

Enkele boekentips rond diversiteit

Ik ga bij Japie wonen, want hij mag alles

Ietje wil graag bij Japie wonen want daar is er een speelgoedtrein en hij mag elke avond opblijven zo lang hij wil. Hij pakt zijn koffer in en vertrekt. Eenmaal daar ondervindt ze dat ook daar regels gelden die dan weer anders zijn dan bij haar thuis. Ze ontdekt dat het overal anders is en dat zij eigenlijk best wel veel andere dingen heeft om naar op te kijken.

Je kan het boek hier vinden

 

Lampionnen voor Finn

prentenboeken rond diversiteit - unicorns & fairytales

Finn is bijna jarig. Zijn beste vriendinnetje Anna is heel enthousiast. Maar zelf vindt Finn jarig zijn een beetje eng. Want je weet nooit wat er die dag allemaal gaat gebeuren. Gelukkig kennen zijn opa Leon en Anna hem heel goed. Ze bereiden zijn verjaardag samen met Finn goed voor zodat het een onvergetelijke dag wordt. Maar dan heeft Anna toch een verrassing in petto. Dat is altijd wat moeilijker voor Finn. Dit verhaal belicht de mooie en moeilijkere kanten van kindjes ASS . Het is één van de pleisterboeken van Clavis, die moeilijker onderwerpen bespreekbaar maken. 

Je kan het boek hier vinden

 

Binnen bij de buren 

Een leuk prentenboek over een meisje dat fantaseert als ze voorbij de deuren loopt van haar buren. Eigenlijk is dit ook een kijkboek. Misschien woont er wel een acrobatenfamilie, een vampier of een avonturier. Een boek om samen te fantaseren hoe het bij anderen zou kunnen zijn. 

Je kan het boek hier vinden

 

Een grote familie 

Dit prentenboek rond diversiteit gaat over Lucia. Zij maakt alles in orde voor het buurtfeest. Je komt doorheen het verhaal meer te weten over de verschillende families die daar wonen. Zo kom je ook de mensen met een verschillende achtergrond te weten. Een ideaal prentenboek om zelf eens na te denken over de verschillende mensen in onze omgeving en hoe ze onze levens rijker kunnen maken. 

Je kan het boek hier vinden

 

Wat is er met jou gebeurd? 

prentenboeken rond diversiteit - unicorns & fairytales

Dit mooie verhaal gaat over Joep. Hij heeft maar 1 been. Een meisje vraagt aan Joep wat er met hem is gebeurd. Hij heeft geen zin om het te vertellen (die vraag kreeg hij al 1000 keer) dus hij vraagt aan haar wat zij denkt dat er gebeurd is. Een andere jongen komt erbij. Er ontstaat op de duur een gesprek tussen allerlei verschillende kinderen. Het is op een grappige manier geschreven. De kinderen beginnen te fantaseren en zo ontstaat er een leuk spel. Het meisje wil niet meer weten hoe het komt er neemt er vrede mee, en dat is oké. 

Achteraan het boek staat uitleg over hoe om te gaan tegenover mensen met een beperking, over wat je kunt doen als je kind vragen blijft stellen en wat je best wel of niet kunt zeggen. 

Je kan het boek hier vinden

 

Samen zijn we thuis 

prentenboeken rond diversiteit - unicorns & fairytales

Een prentenboek dat gaat over een ‘thuis’ hebben en wat dat is. Over verhuizen en dan nog steeds een thuis hebben. Want thuis maak je met de dingen en mensen om je heen. 

Je vindt het boek hier

 

Ik ben bruin 

prentenboeken rond diversiteit - unicorns & fairytales

Een mooi prentenboek over een bruin meisje die allerlei positieve affirmaties uit en over bruine kinderen die vertellen wat ze doen en zijn. Een boek waar kinderen met kleur zich kunnen in herkennen, waaruit ze kracht halen en waaruit ze een goed gevoel kunnen halen. De tekeningen zijn ook supermooi! Kortom, een boekje om zeker in de kast te hebben staan.

Je vindt het boek hier

Nog meer tips rond diversiteit 

Leuke multiculturele kinderboeken voor thuis én in de klas

Werken rond diversiteit met leuke printables, huidskleurpotloden en meer!

Moeilijke onderwerpen bespreken? Probeer het met de pleisterboeken van Clavis

Tips om moeilijke thema’s te bespreken met kinderen, thuis en in de klas

Mooie filosofische prentenboeken

 

Heb jij nog leuke prentenboeken rond diversiteit? 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply