Unicorns & Fairytales
moeilijke thema's bespreekbaar maken - unicorns & fairytales
Boeken Luisterboeken & muziekboeken My life Onderwijs Prentenboeken

Moeilijke thema’s bespreken met kinderen, thuis en in de klas

Ik wou eigenlijk een titel maken ‘anders zijn, maar toch niet zo verschillend’. We zijn tenslotte allemaal mensen van vlees en bloed. Toch kunnen andere culturen en waarden en normen ervoor zorgen dat we ons anders gedragen. Dat kan moeilijk zijn. In een steeds veranderende wereld moeten we steeds meer leren met elkaar om te gaan. Deze boekentips gaan over dat ‘anders zijn’ en brengen ons hopelijk een stapje dichter naar elkaar. Deze boeken helpen je een beetje om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken in de klas en thuis. 

1. Bij mij thuis

bij mij thuis prentenboek - unisono & fairytales

4164DFFA 197E 400E AB6A 49224EA82776 768x1024 - Moeilijke thema's bespreken met kinderen, thuis en in de klas bij mij thuis prentenboek - unicorns & fairytales

Dit mooie prentenboek is geschreven door Somia Bakali en Ann de Bode (uitgeverij Van Halewyck) Het gaat over Aicha en Sep, twee vrienden die ook buren zijn van elkaar. Het boek legt uit waarin westerse en moslimgezinnen van elkaar verschillen, maar ook dat ze uiteindelijk hetzelfde zijn, ook al ziet de omgeving er anders uit of hebben ze andere gewoontes en tradities. Zo zie je op elke pagina van het boek de verschillen (en toch ook gelijkenissen) tussen de gezinnen: hoe ze eten, hoe ze zich gedragen, waar ze winkelen en wat ze doen tijdens bepaalde feestdagen.

Dit is een ideaal prentenboek om met je kinderen te lezen en om hun duidelijk te maken dat sommige gezinnen die een andere afkomst hebben andere gewoontes hebben. Een mooi geschreven en getekend prentenboek dat zeker kan bijdragen tot meer begrip tegenover elkaar. Zeker als je dat met je kleine kids leest. Ze zullen ongetwijfeld wel bepaalde dingen herkennen. 

 

2. Levende muziek: samen over de grens

samen over de grens boek - unicorns & fairytales

samen over de grens boek - unicorns & fairytales samen over de grens boek - unicorns & fairytales samen over de grens boek - unicorns & fairytales

Dit liedjesboek over migratie heeft partituren, mooie illustraties, tips voor activiteiten die je kan doen, weetjes en getuigenissen van vluchtelingen op maat van kleuters en lagere schoolkinderen. Dit boek is gemaakt in samenwerking met 11.11.11 en Levende Muziek. Het bevat 13 liedjes over migratie en vluchten. Het boek geeft handvaten aan leerkrachten, begeleiders en opvoeders om deze moeilijke begrippen bespreekbaar te maken. We komen allemaal in aanraking met vluchtelingen, je kind zit er misschien wel mee in de klas. Het is goed om er meer over te weten. (uitgeverij Abimo)

Bij elk liedje krijg je suggesties om te doen in de klas (of thuis natuurlijk) met telkens weetjes en getuigenissen. Ik denk dat op deze manier op een fijne wijze gewerkt kan worden aan meer begrip hebben voor elkaar. Achteraan in het boek staat nog wat achtergrondinfo voor leerkrachten en tips hoe je moeilijke thema’s kunt bespreken met kinderen. Zeker een meerwaarde om in de klas te hebben! 

 

3. Verpest het maar

mijn kind wordt gepest - unicorns & fairytales mijn kind wordt gepest - unicorns & fairytales mijn kind wordt gepest - unicorns & fairytales

Een liedjesboek met allemaal liedjes over Pesten. In et begin lijkt het alsof de liedjes pesten aanmoedigen. Maar ze zijn gezongen door de ogen van de pesters en nadien keren ze en zien ze in dat pesten toch niet zo slim is. Er komen liedjes over sorry zeggen, dat pesten dom is enz… Ze zijn leuk gezongen en Vince kon er geen genoeg van krijgen. Hij zingt ze al bijna allemaal mee.

Pesten is iets waarmee vele kinderen en volwassenen te maken krijgen. Jammer genoeg. Daarom moet er al van jongs af aan een goed voorbeeld gegevens worden en op scholen moet er een pestbeleid komen. Samen staan we sterk, tegen pesten. 

TIPS:

Pesten, het moet je kind maar zijn

Heb jij al vier stippen gezet? #vlaamseweektegenpesten

Help! Mijn kind wordt gepest…

Tips om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken

Het is niet altijd makkelijk om ‘moeilijke’ thema’s te behandelen in de klas. Daarom vond ik het wel zinvol om deze met jullie te delen. Levende Muziek biedt ook voorstellingen aan in scholen en je kan er partituren en tekenplaten downloaden.

tips om moeilijke thema's bespreekbaar te maken in de klas - unicornis & fairytales

 

lees ook: Spelenderwijs omgaan met geld bij kleuters: 10 leuke tips

lees ook: Praten rond gevoelens met kinderen, hoe begin je daaraan?

Pin it

Sharing is caring, laat deze post dus rondgaan op Pinterest! I thank you!

moeilijke thema's bespreekbaar maken - unicorns & fairytales

 

En jullie? Werken jullie wel eens met liedjesboeken en prentenboeken om een moeilijk thema bespreekbaar te maken thuis en in de klas? 

 

 

pinit fg en rect red 28 - Moeilijke thema's bespreken met kinderen, thuis en in de klas

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    Mooie prentenboeken over het thema vriendschap & WIN

    Prentenboeken zijn oh zo leuk! Het is zo heerlijk om te kijken naar de prenten terwijl iemand anders het voorleest....

    Sluiten