Unicorns & Fairytales
rouwverwerking bij kinderen - unicorns & farytales
Boeken My life Ontwikkeling Prentenboeken Winactie & Give away

Rouwverwerking bij kinderen is enorm belangrijk maar hoe ga je ermee om?

Rouwverwerking bij kinderen is iets heel belangrijks. Toch niet makkelijk. De dood is voor kinderen helemaal anders dan voor volwassenen en naargelang de leeftijd gaan ze hier ook anders mee om. Dit boek biedt handvaten om te gebruiken als het om rouwverwerking bij kinderen gaat. Handvaten die jij als begeleider kunnen helpen.

Hart op slot

‘Hart op slot’ is een boek, een wegwijzer voor rouwverwerking bij kinderen. Geschreven door (gewezen) onderwijzers (Emy Geyskens en Elien Craenhals) met hulp van een professor. Want omgaan met de dood is moeilijk. Of je nu dichte familie bent of de juf of meester van een kind die net iemand verliest, kinderen begeleiden bij dit fragiele onderwerp is belangrijk. Iedereen komt in aanraking met de dood, zelfs kinderen. Je kan ze er jammer genoeg niet tegen beschermen. En iedereen gaat er anders mee om.

rouwverwerking bij kinderen - unicorns & farytales

Vince en Lex verloren hun bompa nog niet zo lang geleden. Zijn foto staat er maar ze weten dat hij in de hemel is. Eigenlijk is het mijn bompa, maar we noemden hem allemaal zo. Elke dag zegt Lex: “bompa hemel”. Hij wil altijd naar zijn foto zien en een kusje geven. Zo lief. Maar soms gebeurt het ook dat kinderen hun ouders verliezen. Dat verdriet is intenser en zal anders opgevangen moeten worden.

Dit boek, geschreven op kindermaat, kan je helpen bij rouwverwerking bij kinderen. Het bevat een non-frictieluik over doodgaan, rouwen en gevoelens naast een mooi verhaal over een jongen die zijn opa verliest en niet weet om te gaan met zijn gevoelens. Senne gaat op zoek naar een slot zodat hij zijn hart op slot kan doen en de pijn niet meer kan voelen.

Rouwverwerking bij kinderen

Kinderen gaan naargelang hun leeftijd anders om met de dood. In dit artikel worden de verschillende leeftijden uitgelicht. Uiteraard hangt dit met andere factoren samen maar dat geeft je wel een richtlijn.  In het boek ‘Hart op slot’ lees je eerst het verhaal van Senne die veel verdiet heeft over zijn opa. Fien, zijn grotere zus komt met hem praten en maakt de pijn iets zachter. Wat je zegt tegen kinderen doet er effectief wel toe.

rouwverwerking bij kinderen - unicorns & farytales

Het boek geeft je tips hoe te praten met kinderen. Wanneer ze vragen hebben over de dood kan je eveneens uitleg vinden in dit boek. Hier worden antwoorden gegeven op vragen zoals: Hoe gaan mensen dood? Wat is de dood? Wat zijn al die machines aan het bed? enz…

rouwverwerking bij kinderen - unicorns & farytales

Af en toe komt er een mooi gedicht jouw kant op. Een gedicht waar je met je kinderen ook over kan praten. Thuis of in de klas. Er staan ook opdrachten in die je met kinderen kan doen. Niet wanneer er iemand door is gegaan, maar gewoon, om over de dood te praten, erover na te denken, te verwerken…

rouwverwerking bij kinderen - unicorns & farytales

Ook is er een luik ‘gevoelens’ die de begeleider bij rouwverwerking bij kinderen kan helpen om te gaan  met de verschillende gevoelens en uitspraken die ze zouden kunnen doen. Hebben ze schuldgevoelens, boze gevoelens, zijn ze bang of verdrietig?

Tenslotte zijn er opdrachten en een lijst met websites en boeken die je kunnen helpen.

 

Tips, opdrachten en dingen die kunnen helpen

In het boek staan ook allerlei tips om te doen na het verlies van een dierbare persoon zoals een dagboek beginnen, een beeldje uit klei, ontspanningsoefeningen, een fles vol gevoelens maken, een rouwdoos versieren, een troostboom maken enz… Dit zal ook juffen en meesters helpen met de rouwverwerking bij kinderen.

rouwverwerking bij kinderen - unicorns & farytales

 


XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  Raymond van gucht
  2 november 2018 at 14:12

  Ik denk dat dit een zeer interesant boek is .

 • Reply
  Lissy Steegmans
  2 november 2018 at 17:21

  Ik wil dit boek graag schenken aan mijn vriendin die begrafenisondernemer is. Ze heeft zopas de zaak van haar ouders overgenomen. Het is een zeer lieve jongedame die een mooi kinderhoekje heeft

 • Reply
  Bodil
  3 november 2018 at 08:26

  Facebook en dergelijke heb ik niet, maar ik denk zeker dat ik hier wat aan zou kunnen hebben voor mijn dochters.
  Hun vader, mijn man, is vorig jaar compleet onverwacht overleden. We maken het naar omstandigheden goed, maar ik blijf op zoek naar dingen om het voor mijn meiden iets te verzachten.

 • Reply
  Linda Raaijmakers
  3 november 2018 at 16:07

  Aangezien omie afgelopen zomer 93 is geworden wil ik dit boek in huis hebben voor het moment dat ze komt te overlijden en ik onze tweeling kan voorbereiden

 • Reply
  Marjanne
  3 november 2018 at 16:17

  Deze zou ik aan mijn man geven, in zijn werk als uitvaartverzorger komt hij altijd in aanraking met verdriet. Dit boek zal hem vast weer nieuwe handvatten geven om kinderen ondersteuning te kunnen bieden.

 • Reply
  Samantha
  5 november 2018 at 20:47

  Helaas hebben wij dit als school moeten meemaken en ik als juf van de leerling heel dichtbij… Veel gelezen en informatie opgezocht. Je staat er niet snel bij stil, maar als het je overkomt is het vreselijk.. Dit boek zou ik graag meenemen in mijn klas/school!

 • Reply
  Sofie
  5 november 2018 at 20:53

  Amai, ik was net op zoek naar zo’n boek.

 • Reply
  Lonneke
  6 november 2018 at 08:23

  Met dit boekje kan ik in mijn werk als kinderpsycholoog veel kids helpen die worstelen met hun onverwerkte geboelens omtrent het verliezen van een dierbare. Hopelijk staan er ook wat tips in voor kinderen van terminaal zieke ouder en hoe zij daarmee om kunnen gaan. Ik hoop het boekje graag te winnen zodat ik ook mijn 14 collegas enthousiast kan maken.

 • Reply
  Jeroen
  6 november 2018 at 13:00

  We hebben hier het boek ook en het helpt echt wel. Want ook wij hebben onlangs iemand uit de nabije omgeving veel te vroeg moeten afgeven. Ondanks dat de dochter van zes nog niet echt kan lezen, biedt dit boek haar toch steun in deze moeilijke periode. Een echte aanrader wat mij betreft

 • Reply
  Marian B
  13 november 2018 at 08:51

  Dit lijkt me een boek wat ook op school heel bruikbaar zou zijn, en natuurlijk is het goed om achter de hand te hebben voor mijn kinderen wanneer dat nodig zou zijn.

 • Reply
  Els
  13 november 2018 at 13:38

  Mijn kinderen hun opi, mijn opa, is afgelopen maand overleden. Ik denk dat dit boek goed zou zijn voor de jongens, daarna schenk ik denk ik het boek aan school

Leave a Reply