Tegenwoordig een ware hit en niet meer enkel voor ‘nerds’ maar gewoon kei hip: leren programmeren. Meer en meer ook in het onderwijs en in het middelbaar een vrij recente STEM richting. In de wereld van technologie gaan we onze kinderen meer en meer laten programmeren en dat kan al met speelgoed en vanaf verschillende leeftijden. Kijk je mee? Misschien een leuke cadeautip?
Speelgoed om te leren programmeren
Speelgoed om te leren programmeren en coderen is niet meer weg te denken en begint al vanaf 3 jaar! Wij testten thuis twee jaar geleden alvast de code-a-pillar rups van Fisher Price en waren hier al heel enthousiast over. Ook de Bee-bot vonden wij wel leuk! Ideaal om in kleuterklassen en in het basisonderwijs mee aan de slag te gaan. Of thuis natuurlijk!
Je kan dit ook plaatsen onder het mom van STEM-speelgoed. STEM wordt internationaal gebruikt om wetenschap, technologie, engineering en wiskunde te bundelen. Met STEM-speelgoed leren kinderen spelenderwijs dingen zonder dat ze het gevoel hebben op de schoolbanken te zitten. Maar voor echte fans kan het nu dus thuis ook.
1. Scratch (van 8 tot 12 jaar)
Met Scratch kan je je eigen computerprogramma maken. Ik heb dit zelf leren kennen door een leerling bij mij uit de klas. Een jongen die eigenlijk zo ver voor stond dat hij een andere uitdaging nodig had. Hij had zichzelf ook leren programmeren. Nu ga ik in januari een bijscholing doen om ook aan andere leerlingen dit te kunnen aanbieden.
In dit boek leer je hoe je met het programma Scratch je computer kunt laten doen wat jij wilt. Stap voor stap leer je hoe je een computerprogramma maakt, net zo makkelijk alsof je een blokkentoren bouwt. Je leert hoe je de computer opdrachten geeft waarmee hij precies doet wat jij wil. Je leert hoe je poppetjes
op het scherm laat bewegen, hoe ze geluid kunnen maken, en hoe ze kunnen reageren op wat jij doet. Voor je het weet heb je je eigen tekenfilm of spelletje gemaakt!
Je kan dit hier vinden.
2. Boeken om te leren programmeren
Voor kinderen die het enorm leuk vinden om te leren programmeren zijn er verschillende soorten boeken waar ze stap voor stap deze dingen leren. Toch een leuk cadeau in plaats van het zoveelste stuk speelgoed?
Je kan meer boeken over programmeren met kinderen hier vinden.
3. Ozobot (vanaf 7 jaar)
Deze Ozobot kan je programmeren door middel van kleuren, lijnen en basis programmeertaal. Teken lijnen in verschillende kleuren en maak verschillende kleurcodes waardoor het kleine robotje verschillende manouvres uitvoert. Je kan ook op een tablet dingen programmeren in samenwerking met de bot. Daar bestaat een gratis app voor: iOS & Android: OzoDraw, OzoLuck, OzoPath and OzoGroove. Zo kan je je robot laten dansen! Er zijn eindeloze mogelijkheden voor urenlang programmeer en codeer vermaak.
Je kan dit hier vinden.
4. Tinker Bots (vanaf 5 jaar)
Dit is heel leuk speelgoed om te leren programmeren waarbij schermtijd wordt gecombineerd met fysieke interacties. De My First Robot Kit bevat een Powerbrain – het brein van uw robot stuurt alle energie en gegevens -, een dubbele motor module voor extra snelheid en supersnelle bewegingen, twee bouwsteenadapters om je Tinkerbots te combineren met LEGO® of andere bouwsystemen. Hier zijn enorm veel mogelijkheden en verschillende moeilijkheidsgraden.
Je kan dit hier kopen
5. Sprekende educatieve robot (van 4 tot 7 jaar)
Met deze robot leren jonge kinderen al programmeren. Ze leren in perspectief en logisch na te denken en krijgen ruimtelijk inzicht. Het speelbord heeft een makkelijke en een moeilijke kant. De robot is ook zonder mat te gebruiken. Hij kan geprogrammeerd worden om op de mat een bepaalde route af te leggen.Met opdrachtenkaartjes gaat de speler richtingen programmeren om naar een bepaalde bestemming te gaan. Dit kan je een beetje vergelijken met de Bee-bot.
Je kan dit hier vinden.
6. Geosmart (vanaf 5 jaar)
Je kan deze maan auto bouwen door gebruik te maken van de magnetische vormen van GeoSmart. Deze set bestaat uit 31 verschillende vormen en kleuren. Natuurlijk is het mogelijk om meerdere bouwwerken te maken. Dit zorgt voor speelplezier maar ook voor ruimtelijk inzicht en het stimuleert het denkvermogen. De magnetische vormen zijn dubbel beveiligd en duurzaam.
Je kan meer van Geosmart hier vinden
7. Co-de-rups (van 3 tot 6 jaar)
Deze rups is heel leuk speelgoed om te leren programmeren en je kan er kinderen vrij snel mee laten spelen. Fisher-Price Co-de-Rups bestaat uit 9 gemakkelijk aan elkaar te zetten delen die door kinderen steeds in een andere volgorde aan elkaar kunnen worden geschakeld om zo het speelgoed in een bepaalde richting te laten bewegen.
Co-de-Rups kan vooruit, naar links, naar rechts, wiebelen, dansen of een paar seconden wachten voordat hij weer gaat bewegen. Kindjes kunnen de delen zo ordenen dat Co-de-Rups naar doelwitten loopt die ze in de kamer hebben neergezet. De gemotoriseerde kop met lichtjes, geluidjes en knipperende ogen brengt Co-de-Rups tot leven! De verschillende delen kunnen de rups allerlei kanten laten opgaan. Zo kunnen ze hun rups zelf programmeren.
Je kan dit hier vinden.
8. mBot (vanaf 8 jaar)
De mBot is betaalbare en eenvoudig te gebruiken voor kinderen om ervaring op te doen met grafisch programmeren (met Scratch/mBlock), elektronica en robotica en ontworpen voor STEM-doeleinden. Deze Bluetooth versie is direct te gebruiken met een speciale app voor tablets en smartphones. Met deze robot kan je meteen spelen zonder uren te spenderen aan het in elkaar zetten.
Je kan dit hier vinden
9. Cubetto (vanaf 3 jaar)
Ben je op zoek naar speelgoed om te leren programmeren voor kleuters? Dan is deze cubetto ideaal.
Door de kleurrijke blokken in het speelbord te plaatsen laat je de Cubetto de door jou bepaalde route rijden. Hierbij heb je dus geen scherm nodig. Er worden geen letters gebruikt dus iedereen kan meedoen zonder te hoeven lezen. Er is wel een leuke wereldkaart bij (speelmat) en een verhaalboekje.
Je kan dit hier vinden
10. Meccano T-rex (vanaf 8 jaar)
Een dinosaurus die je kan programmeren. Deze Meccano T-rex kan echt lopen! Verder reageert hij op je, als je hem aait, en kan hij al je vragen beantwoorden. Voor kinderen die graag dingen in elkaar zetten en ook nog eens willen leren programmeren.
Je kan hier nog meer bouwsets van Meccano vinden
Zijn jouw kinderen ook gek op speelgoed om te leren programmeren?
XOXO Nathalie
2 Comments
Sofie
1 november 2018 at 06:41Als Ict juf voeg ik heel graag Lego we do 2.0 aan je lijstje toe (leren kennen in st lud Merksem en wij hebben nu in st lud schilde al 2 dozen ) en lege boost robot! Prachtig materiaal !! Hello ruby is boek voor jonge kdn over programmeren . Scratch junior is voorganger van scratch en ga ik ook mee starten voor de jongere kdn . Toffe leerrijke post !
Nathalie
5 november 2018 at 12:24Thanx Sofie, ik bekijk dat zeker eens! Merci voor de aanvulling!