Unicorns & Fairytales
Boeken Doeboeken My life Ontwikkeling Winactie & Give away

Mama, mag ik nog één vraag stellen?

Het is een ritueel geworden bij Vince. Nog één vraag stellen voor het slapengaan. Ik vind het best wel een fijn ritueel waar we beiden wat van leren. Maar let op, soms krijg je wel héél erg moeilijk vragen. Wanneer we de zin “Mama ik heb een vraag” te horen krijgen dan weten we hoe laat het is.

Avondritueel

“Mama ik heb een vraag”. Hoe moe ze ook zijn, Vince en Lex houden vast aan hun gekend avondritueel. In de loop van deze jaren is het al wel een beetje veranderd. Maar Vince is altijd al een nieuwsgierig aagje geweest en het wordt steeds erger. Zijn vragen zijn nooit gemakkelijk geweest. Want hij neemt geen genoegen met een gemakkelijk antwoord. Hij wil alle details weten. Zo wil hij weten hoe plastic gemaakt wordt, hoe men een trap in een huis bouwt, waar de elektriciteit vandaag komt en veel meer. Soms moeten we zelf nadenken. Maar het heeft ook zijn voordelen: hij is nieuwsgierig, leergierig en bouwt zo zijn algemene kennis op. Nieuwsgierigheid is een goed ding. Wij moedigen dit dus zeker aan.

Slaapklets

Net zoals de andere boeken van Gezinning.nl vind ik dit boek ook een aanrader als je graag nog wat praat met je kinderen voor ze gaan slapen. Ideaal voor kleuters maar ze hebben er ook voor grotere kinderen die al kunnen schrijven. De bedoeling is dat je de dag samen afsluit. Het is een sociaal momentje, een gezellig momentje dat je kinderen rust zou moeten bieden.

lees ook: het Kletsboek van Gezinnig

Slaapklets voor kleuters (4 tot 7 jaar) is een handig boek om de dag rustig en gezellig af te sluiten. Een beetje gezelligheid voor het slapengaan. Zo kan je je eigen ritueel opbouwen. Misschien is dit ook een hulpmiddel tegen kinderen die tijd willen rekken. Ze weten met dit boek dat ze 1 bladzijde samen met mama en papa bespreken en daarna moeten gaan slapen.

Met behulp van prenten en vragen kan je samen de dag doornemen. Wat is er allemaal gebeurd, hoe voelde je kind zich daarbij? Zo kom je best wel wat te weten over de dagen van je kinderen.

lees ook: hoe ontdekken of het nu écht leuk was op school?

 

 

“Het belangrijkste is om nooit te stoppen met vragen stellen. Nieuwsgierigheid heeft zijn eigen bestaansreden. Je kan niet anders dan verbaasd zijn als je de mysteries van de eeuwigheid, van het leven, van de prachtige structuur van de werkelijkheid aanschouwt. Het is voldoende om elke dag een klein beetje van dit mysterie te proberen begrijpen.” -Albert Einstein

 

Voor grotere kinderen die moeilijke vragen stellen

Nieuwsgierige kinderen zoals Vince hebben nood aan uitleg. Toen Vince aan mij vroeg ‘hoe dolfijnen leven’, nam hij geen genoegen met “In de zee samen met andere dolfijntjes”. Hij werd zelfs een beetje boos. “Nee mama, ik bedoel HOE leven dolfijnen. Ze hebben ook zo’n gaatje, toch?” Ik moest dus uitleggen hoe ze konden leven. Wat ze aten, waarvoor dat gaatje diende enz… Best goed dacht ik, als hij dat wil, dan zeg ik dat ook. Net zoals wanneer hij vroeg: “Als de aarde rond is, hoe komt het dan dat wij met de auto nu rechtdoor rijden en er niet afvallen?”. Ja lap! En zo betrapte ik me erop dat ik tegen een vierjarig kind de werking van de atmosfeer aan het uitleggen was en dat hij met aandacht aan het luisteren was.

Zo heb ik thuis het boek ‘Ik heb een vraag. Wetenschappers geven antwoord’ (Bart Coenen & Stephanie Dehennin) van uitgeverij Van Halewyck. Dit zijn niet zomaar vragen, maar vragen die tot de verbeelding spreken. Antwoorden, gegeven door wetenschappers, uitgepikt van de website Ik heb een vraag. Op die website kunnen kinderen en volwassenen alle mogelijke vragen stellen. Die worden op hun beurt beantwoord door wetenschappers. Nu is er dus dit pareltje van een boek waar vragen van mensen van alle leeftijden in beantwoord worden. Ideaal voor nieuwsgierige aagjes en een echt gezinsboek. Misschien kunnen grotere kinderen hier telkens 1 vraag uit kiezen? Ik denk dat Vince dit geweldig zou vinden moest hij al kunnen lezen.


WIN

Wil jij ook voor het slapengaan nog lekker ‘kletsen’ met je kinderen om de dag mooi af te sluiten? Dan kan je het Kletsboek van Gezinnig winnen. Jij mag zelf kiezen welke Slaapklets je graag zou hebben.

Wat is het verschil tussen de boeken?
Slaapklets voor kleuters is speciaal gemaakt voor 4 tot 7 jarigen. De opmaak is anders dan deel 1, 2 en 3. Per dag vul je een spread (twee pagina’s) in. Op de linker pagina staan steeds dezelfde plaatjes om de dag door te nemen. Op de rechter pagina staat elke keer een andere opdracht of spelletje.
Slaapklets deel 1, deel 2 en deel 3 zijn gelijk qua opzet. Per dag vul je één pagina in. Op de bovenste helft van de pagina staan steeds terugkerende vragen en op de onderste helft elke keer een andere opdracht of spelletje. De volgorde van gebruik maakt niet uit. Ieder deel heeft uiteraard weer nieuwe inhoud. Alle delen zijn geschikt voor 6+.

 

Hoe kan je winnen?

 • Volg Unicorns & Fairytales via Facebook en/of Instagram
 • Tag op Facebook een vriend(in) die dit ook wel leuk zou vinden… en zeg het zeker verder 😉
 • Delen van dit bericht is zeker een pluspunt maar niet noodzakelijk.
 • Laat me weten welk deel jij graag zou willen.

 

WINNAAR IS JONI JUNES

 


XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

21 Comments

 • Reply
  Femke
  30 oktober 2018 at 06:38

  Ik zou voor deel 1 gaan van de gewone slaapklets, ik twijfel al een tijdje om een aan te aan te schaffen. Vaak lijken mij dingen heel leuk en vinden mijn jongens het niets.
  Als het goed bevalt, kan sinterklaas voor de jongste de kleuter versie meenemen maar die praat zelf altijd wel heel veel

 • Reply
  Hille Morel
  30 oktober 2018 at 06:38

  Ja ik win graag de versie voor kleuters! Ideaal voor mijn net schoolgaande kind 🙂 Ik heb getagt op fb en geliked.

 • Reply
  Caro
  30 oktober 2018 at 07:06

  Ik heb al de relaxklets (die ook helemaal geweldig is !) Nu zou ik graag een slaapkamers hebben voor mijn zoon van 8 waarvoor een dagboek echt een groot hulpmiddel is om de alle prikkels van de dag te verwerken. Elk deel is goed, behalve die voor kleuters…

 • Reply
  Elke Wauters
  30 oktober 2018 at 07:24

  Wij zouden heel graag slaapklets voor kleuters winnen 🍀🤞 Louise start op schooltje en zal ongetwijfeld heel veel te vertellen/verwerken/vragen hebben 🙈 wij duimen!!

 • Reply
  Nele V
  30 oktober 2018 at 07:45

  Slaapklets voor kleuters lijkt mij een super boek. Onze zoon is een echt tetterkous maar toch vertelt hij zo weinig over wat er gebeurd is op school of in de dag, met dit boek kunnen we misschien eindelijk eens wat meer te weten komen over hoe hij zijn dag heeft beleefd.

 • Reply
  Majonne Twigt
  30 oktober 2018 at 07:49

  Slaapklets voor kleuters lijkt me heel leuk. Met mijn tiener lukt het me redelijk inmiddels, maar die kleuter. …! Denk je dat je een goed gesprek hebt gehad over je dag, hoor je haar een paar dagen later iets vertellen, dat je denkt “waarom wist ik dat niet”.

 • Reply
  Valerie Jonkers
  30 oktober 2018 at 08:21

  Geen kleuters meer in huis (snif!) dus wij willen graag meedoen voor Slaapklets deel 1. Thumbs up!

 • Reply
  An Weuts
  30 oktober 2018 at 08:38

  Oh wat een leuke boeken! Ik zou heel graag het boek voor de kleuters willen winnen :), ideaal voor onze kleine Lina.

 • Reply
  Anita te Gussinklo
  30 oktober 2018 at 09:17

  Leuk deze boekenserie. En die vraag voordat ze gaan slapen is herkenbaar.
  Ik doe graag mee voor de Slaapklets voor kleuters.

 • Reply
  Rob
  30 oktober 2018 at 10:15

  Graag doe ik mee om slaapklets te winnen!! Ik zou voor slaapklets deel 1 gaan. Deel 2 en 3 kunnen we dan op de verlanglijst zetten voor de komende feestdagen 😉.

 • Reply
  Joni Junes
  30 oktober 2018 at 11:05

  Ik zou heel graag de slaapklets voor kleuters winnen!! Lewis is super nieuwsgierig en stelt ook kei veel moeilijke vragen. Bovendien probeert hij ook elke avond het slaapritueel te rekken met de vraag “nog ééén boekje”… 🙂 En hij gaat vanaf volgende week ook naar school, waarvan hij zeker terug naar huis zal keren met 100-en nieuwe vragen 🙂

 • Reply
  STEFANIE
  30 oktober 2018 at 17:29

  Grote fan van boeken en avondritueeltjes .. graag de kleuterversie 🙂

 • Reply
  Emmy
  30 oktober 2018 at 19:23

  Wij doen graag mee voor het kleuterdeel, erg leuk om misschien toch wat binnen te dringen Bij hem en leuk om ons ritueeltje wat uit te breiden

 • Reply
  Angela Bor
  30 oktober 2018 at 22:41

  Wat leuk dit boek staat echt al een tijdje op onze wishlist! Wij zouden graag mee doen voor de kleuter editie! We spelen al een tijd ‘wat hebben we allemaal gedaan vandaag’ elke avond voor het slapen gaan. Dit boek zou perfect zijn!

 • Reply
  Gerty Van den Cruijce
  31 oktober 2018 at 09:20

  Oh wij doen ook nog graag mee voor Slaapklets voor kleuters. Lijkt me echt ideaal voor Rune die bij het slapen gaan ook altijd ‘nog 1 vraag’ heeft… En dan nog 1 en nog 1… Heerlijk als je zo je dag kan afsluiten. #FingersCrossed

 • Reply
  Manon Laurier
  1 november 2018 at 10:55

  Heel graag de slaap klets voor kleuters. Mijn dochter begint ‘s avonds in bed altijd lekker te kletsen en dit boek lijkt me echt helemaal geweldig.

 • Reply
  Kim
  6 november 2018 at 09:15

  Ik doe super graag mee voor de kleuter slaapklets. Onze kleuter die kletst ook heel graag. Soms lijkt er geen eind aan te komen…haha.

 • Reply
  Tania
  6 november 2018 at 20:25

  Nog niet aan de orde voor zoonlief, maar lijkt me zeer leuk om te gebruiken bij mijn metekindje. Als hij blijft slapen, geniet ik enorm van dat ene momentje : we kruipen samen in het grote bed, ik vertel een verhaal, lees een boekje of we praten nog even en daarna stop ik hem liefdevol onder de wol in zijn eigen bedje!
  #metietime #titatime

 • Reply
  Liesbeth
  6 november 2018 at 21:06

  Superleuk! Ik ken de boekjes van Slaapklets, maar nog niet die voor kleuters. Deze wil ik heel graag uitproberen!

 • Reply
  Patricia Paling
  6 november 2018 at 23:42

  Dat lijkt me echt super voor mijn bijna 7-jarige dochter (in groep 3)! ❤ Heel herkenbaar dat nog altijd iets willen vragen/weten voor het slapen en dan idd ook echt doorvragen.
  Ze beleeft alles intens, waardoor ze snel moe is en moet alles van de dag ook echt soort verwerken. Kletspraat deel 1 zou een uitkomst voor haar zijn. 💝 Ik🍀

 • Reply
  Eve
  30 november 2018 at 12:32

  Ik kan niet kiezennnn.
  Voor beide is dit echt leuk.
  De jongste omdat hij altijd ineens weer honger heeft of dorst, moet nog wat vertellen, ….
  De oudste omdat zijn koppie nooit echt rust heeft. Hij staat wat voor op zijn leeftijdsgenoten en al echt van heel jongs af aan. Misschien dat deel 1 iets voor hem is. Want hij wilt ook nog altijd lezen in bed.

Leave a Reply