Unicorns & Fairytales
brita waterkan - unicorns & fairytales
duurzaam kopen Duurzaam leven Duurzaamheid My life Winactie & Give away

Zeg nee tegen plastic (water)flessen en gebruik een BRITA + WIN

Ik kon mijn bomma al “influencen” en ga mijn moeder ook een BRITA waterkan cadeau doen. Mijn tante vroeg er ook al eentje. Wie het ziet wil het ook… Zelf hebben we er al heel lang eentje en sinds kort zeggen we resoluut neen tegen grote flessen plastic en al zeker kleine flesjes. Ik geef toe, heel af en toe zie je er nog wel eens maar ook dat gaan we met de goede voornemens in mei (MEI PASTIC VRIJ) veranderen. Voor bruiswater hebben we een Sodastream. Maar Brita heeft nog leuke dingen buiten deze bekende waterkan… en 3 van jullie kunnen een leuk eco pakket winnen.

Kraantjeswater is ook goed!

Je hebt helemaal geen flessen water nodig, tenzij op doktersadvies voor het maken van speciale babyvoeding. Maar in sommige gemeenten is de kalkwaarde en het chloorgehalte vrij hoog waardoor het niet zo lekker kan zijn of minder gezond (?). Daarom hebben we al enige tijd een BRITA waterkan. Toegegeven, toen Lex een baby was en we toch flessen kochten ging de waterkan even in de kast maar we besloten enkele maanden geleden om hem weer te gebruiken en plastic flessen helemaal te bannen. Dit omdat we toch heel zeker wilden zijn dat de laatste restjes gefilterd werden.

lees ook: Mei plastic vrij: mijn actieplan! En jij? Doe jij ook mee?

brita waterkan - unicorns & fairytales

Less plastic is more campagne van Brita en WDC

BRITA en WDC – Whale and Dolphin Conservation- slaan de handen in elkaar om mensen op te roepen minder wegwerp plastic te gebruiken. Ze willen zo vermijden dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zal zijn!  Voor BRITA betekent de samenwerking veel meer dan het beschikbaar stellen van financiële middelen. Het doel is om gezamenlijk aandacht te vragen voor het verwoestende effect dat plastic heeft op onze oceanen. Zo is eerder de ‘Less Plastic is More’ campagne opgezet, waarbij het WDC lesmateriaal ter beschikking heeft gesteld om kinderen al in een vroeg stadium bewust te maken van hun plastic gebruik. Meerdere BRITA vestigingen hebben hun steentje bijgedragen. Zo heeft BRITA Benelux de 15-jarige dolfijn ‘Flosse’ geadopteerd en haar partner Sporta opgeroepen om niet langer wegwerpbekertjes te gebruiken op sport evenementen – en in plaats daarvan enkel nog duurzame waterflessen bij te vullen. 

Hier vind je ook leuke lessen in verband met mei plastic vrij en plastic. 

brita hervulbare fles - unicorns & fairytales

Ecologische alternatieven voor plastic volgens BRITA

• Plastic zakjes van de supermarkt kunnen volledig vermeden worden door herbruikbare, katoenen/stoffen zakjes te gebruiken. 

• Geef voorrang aan glazen en herbruikbare potjes wanneer je sausen of dips koopt. Je kan er makkelijk een etiket van papier op kleven, zodat je weet wat er precies in zit. 

• Maak zelf een aantal eenvoudige producten en bewaar ze in herbruikbare potjes of kommetjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mayonaise, granola of pesto. 

• Wanneer je boodschappen gaat doen, neem je een herbruikbare tas mee, maar ga ook eens naar de markt of de biowinkel . 

• Vermijd flessenwater en gebruik in de plaats hiervan een waterfilterkan of waterfilterfles van BRITA; die zijn er voor onderweg, thuis, op tafel en in de ijskast. 

eco lunchbox - unicorns & fairytales

• Geef je kinderen een lunchtrommel mee in plaats van een (voor)verpakte lunch. 

• Zeg nee tegen een plastic rietje in je drankje. Koop roestvrij stalen of 

bamboe rietjes en stop die in je tas, zo heb je altijd een rietje bij de hand. 

• Warme (en koude) dranken voor onderweg, maar ook op kantoor kan je best in herbruikbare meeneembekers of –flessen verbruiken. Denk aan al die plastic bekertjes uit de automaat die je zo kan vermijden, maar ook aan de potjes melk. En je koffie of thee blijft zo ook langer warm. 

• Gebruik een zeepblok onder de douche in plaats van vloeibare zeep die in plastic flesjes wordt verkocht. Ook shampoo kan je tegenwoordig in de vorm van een shampoobar kopen. 

• Snacks zitten vaak verpakt in plastic zakjes. Probeer eens zelf wat originele snacks te maken zoals popcorn, zelfgebakken koekjes of wafeltjes, fruit en crumble. Koop noten aan de kilo in een vers winkel, of maak zelf ijsjes: dat is zo makkelijk en je kan de smaken helemaal zelf bepalen! 

• Raap plastic op tijdens een wandeling. Klinkt misschien een beetje gek, maar het is zo makkelijk! 

brita waterkan - unicorns & fairytales

lees ook: Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen….

Win 3x een Eco pakket door jouw ultieme tip te geven

brita waterkan - unicorns & fairytales

Ik heb mijn liefde voor de Brita waterkan en andere producten doorgegeven aan mijn familie, maar dat wil ik natuurlijk ook doorgeven aan anderen, zodat ook jullie de stap zetten naar plasticvrij water drinken. Daarom mag ik van Brita wel 3 ECO-boxen wegschenken met daarin het volgende:

 • Een BRITA Style waterkan die aanduidt wanneer de filter moet vervangen worden
 • De BRITA Fill&Go waterfilterfles voor onderweg
 • Een duurzame lunchbox met duurzaam bestek
 • Een hervulbare thermomok zodat je overal je eigen beker kan gebruiken

Hoe kan je nou meedoen? 

 1. Volg Unicorns & Fairytales via Facebook en/of Instagram
 2. Geef je ultieme duurzame tip in de comments
 3. Deel als je wil (niet verplicht) deze blogpost op je eigen sociale media

 

WINNAARS  FLORE en TINEKE 

en via Instagram @Yoniflo

 

 

 

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

30 Comments

 • Reply
  Melissa Mertens
  28 mei 2019 at 06:41

  Top-wedstrijd!! Deze wedstrijd is ons echt op het lijf geschreven… tot 2 jaar terug hadden we wekelijks min. 20 plastic flessen van water. Destijds de klik gemaakt om over te stappen naar kraantjes-water en zo de afvalberg wat te verkleinen. De Brita-kan zou dus fantastisch zijn!! Ook de kindjes gebruiken steeds hun drinkfles voor water en een brooddoosje. Grts Melissa

 • Reply
  Stefanie Verhoeven
  28 mei 2019 at 06:47

  Sinds ik kinderen heb lijken mijn vuilbakken zich wel 2x zo snel te vullen.
  Hoewel ik het voordeel er zeker van in zie, zijn wasbare luiers voor mij geen haalbare kaart. Ik koop daarom eco-vriendelijke wegwerpluiers en -doekjes en de hoeveelheid plastic flessen die ik opstapel doordat Oscar echt flessenwater nodig heeft (normaal altijd kraantjeswater hier) compenseer ik door ons bruiswater niet langer in plastic, maar in glazen flessen te kopen. Dat laatste is ook nog eens een goede training voor mijn armspieren.😄

 • Reply
  Annelies
  28 mei 2019 at 06:52

  Ik probeer als alleenstaande mama mijn kids heel milieubewust op te voeden. Naar de beenhouwer nemen we onze eigen bewaardoosjes mee,sowieso gebruiken we herbruikbare tassen, ook voor fruit in warenhuizen. Wij drinken kraantjeswater en andere drank hebben we liefst in glazen flessen. Rietjes schaften we al lang geleden af na het zien van een docu die vissen vol plastic toonde…
  Deze ECO-box zou hier goed gebruikt worden!

  Thumbs up!🍀🍀🍀
  XOXO

 • Reply
  elisabeth maria martina
  28 mei 2019 at 07:20

  wat een mooi gebaar, verras me maar met zo’n handig exemplaar, hiermee komt het voortaan vast dikvoormekaar
  ik gebruik eigenlijk alles wat herbruikbaar is en gooi maar weinig weg, maar dat lukt wat makkelijker als je maar met zijn 2 bent

  • Reply
   Stefanie
   28 mei 2019 at 07:39

   Sedert een maand of 2 drink ik ook nog alleen kraantjeswater. (Maar heb wel nog geen Brita kan.) Ik probeer in de winkel om zo veel mogelijk de individuele stuks van fruit en groenten te kopen i.p.v. de voorverpakte.

  • Reply
   Lynn De Mey
   28 mei 2019 at 10:28

   Ik ga hier eerlijk in zijn… De stap naar kraantjeswater hebben we hier nog niet gezet. En wij drinken zo goed als enkel water met ons gezinnetje… Foei dus.
   Reden te meer om ons te overtuigen met zo’n waterkan om de overstap te maken 😅
   Want eens ik ergens tevreden van ben dan zet ik hierin door.

   Verder heb ik altijd stoffen boodschappentasjes in mijn handtas steken.
   Naar de slager neem ik zelf een koelzak mee.
   Als ik dan toch al eens een charcuterie potje heb dan was ik deze uit en hergebruik ik deze om kleine porties appelmoes of verse bouillon in te bewaren en in te vriezen. Deze worden hergebruikt tot ze echt kapot zijn.

   In de badkamer zijn we ook aan het overschakelen naar shampoobars en blokken zeep om ons te wassen. Weg met al die flessen!

   Als snoetenpoetsers voor ons dochter gebruiken wij ALTIJD wasbare monddoekjes. Zelfs op verplaatsing.

   Dus stiekem hoop ik dat we dit pakket pogen winnen dat ons over de streep kan trekken om altijd kraantjeswater te drinken. Herbruikbare flessen om het water in te doen staan overigens al mooi te wachten in de kast!

 • Reply
  Anna wienen
  28 mei 2019 at 07:21

  Ik gebruik mijn eigen koffiebeker en ik koop geen kleine waterflesjes meer

 • Reply
  Lisette van Paridon
  28 mei 2019 at 07:31

  Mijn ultieme duurzame tip is een app: too good to go
  Hier in worden producten aangeboden door winkeliers in jouw omgeving die anders weggegooid zouden worden. Super goed voor het milieu én voor je portemonnee en erg leuk voor de variatie want je weet nooit van te voren wat je mee krijgt 🥰

 • Reply
  Melissa stuer
  28 mei 2019 at 07:43

  Met 2 kindjes groeit de berg afval zo aan. We proberen dan ook ons steentje bij te dragen door wasbare luiers en billendoekjes te gebruiken 😍 naar school krijgt onze oudste zoon steeds een brooddoos en metalen drinkfles mee voor zijn water. Ook thuis zijn we sinds kort overge schakeld voor bruiswater en frisdrank naar een sodastream. Weer wat plastic minder! Enkel voor plat water gebruiken we nog plastic flessen omdat mijn man gewoon zo kraantjes water niet aan de kindjes wilt geven. Met zo een brita kan kan ik hem zeker overtuigen dat het veilig en lekker is. Straks zit er amper nog iets in onze blauwe pmd zak 😂

 • Reply
  Mandy, mama van Nilla
  28 mei 2019 at 07:58

  Mijn ultieme tip is:
  Haal een pot kokosolie in huis!
  Wij doen hier zooo veel mee 🙂
  Droge huid bij mij of de kids? Kokosolie!
  Deodorant? Kokosolie met bakingsoda!
  Mond spoelen door middel van oil pulling? Kokosolie!
  Gevoelige huid na het scheren? Kokosolie! 😀

  En dan noem ik nog niet alles op, je vervangt er zoveel potjes mee in je badkamer 🙂

 • Reply
  Tamara
  28 mei 2019 at 07:59

  Wij zijn hier als gezin ook veel mee bezig. Onze wasbare luiers en inlegkruisjes schelen echt enorm veel afval. Ook verbouwen wij groenten/fruit/noten in onze tuin. En wat ook enorm helpt is dat bekende weten dat wij liever duurzaam speelgoed hebben, scheelt echt ennorm veel plastic zooi.

  • Reply
   Bo
   28 mei 2019 at 14:31

   Hier gebruiken we al een paar jaar de britta, hij gaat overal met ons mee. Weekendjes weg, op vakantie,… dus die is ondertussen wel eens aan vervanging toe. Heel de familie heeft er ondertussen ook een. Het koude water van de douche vangen we op in emmers en daar spoelen we de wc al eens mee door. We hebben een regenwaterput voor de tuin te sproeien en de auto te wassen. Wij kopen glazen flessen drank ipv plastiek of blik. Naar de winkel nemen we altijd een rekje of herbruikbare tassen mee. Naar school of naar het werk gaat alles mee in brood/koekendoosjes en drinkbus. En dan heb ik waarschijnlijk nog niet alles gezegd.

   • Reply
    Bo
    28 mei 2019 at 14:34

    En ondertussen gaan we ook al een goed jaar winkelen in de buurderij. Heel veel groenten, fruit en vlees en nog andere producten komen recht van bij de lokale boeren. Echt een aanrader.

 • Reply
  Marian B
  28 mei 2019 at 09:07

  Dat zou heel mooi zijn! Zorg dat je altijd je eigen tas mee neemt tijdens het winkelen en hergebruik zo veel mogelijk. Verder koop spullen met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal zoals plastic.

 • Reply
  Marjo
  28 mei 2019 at 09:44

  Wat leuk om alle tips te lezen! Onze kids gebruiken een broodtrommel en hebben twee bekers die gevuld worden met kraanwater! Werkt perfect.
  Wij hebben een eigen groentetuin, dus eten met het seizoen mee. Fruit probee ik te halen bij de fruitboer zo van de bomen in de tas.
  Ik heb stoffen broodbakker en probeer zoveel mogelijk plastic te vermijden.
  Maar voor de actie doe ik niet mee. Ik heb het al en gun het iemand anders.

  Ik gebruik trouwens speciale kannen van de tupperware. Heb je 2 liter water zo handig!

 • Reply
  Romanie Vandenbroucke
  28 mei 2019 at 10:19

  Mijn tips: met de fiets naar het werk, regenpomp, energie besparen waar mogelijk (led-verlichting, geen droogkast, dag- en nachttarief,…), minder vlees eten en vlees, groenten en fruit zoveel mogelijk via korte keten.
  M’n kinderen groeien op met kraantjeswater maar zelf is het mij nog niet gelukt om af te stappen van het flessenwater. Spa vs kraantjeswater, dan kies ik voor Spa. Al even speel ik met het idee om een Brita-kan aan te schaffen om zo toch het flessenwater volledig te bannen. Even m’n kans wagen, want wat een mooi pakket!!

 • Reply
  Patricia Lubbertje
  28 mei 2019 at 11:36

  Mijn ultieme tip is om het water, dat veel mensen laten weglopen voordat de kraan/douche warm is ,op te vangen. Dit water gebruiken wij o.a. om: planten water te geven. Koffieapparaat of waterkoker te vullen.
  Wij hebben ook speciaal folie voor onze ramen waardoor het in de winter langer warm blijft in huis en in de zomer langer koel. Het maakt cm dubbel glas, drie dubbel glas. Het bespaart ons een hoop energie.

 • Reply
  Sofie
  28 mei 2019 at 11:55

  Onze Brita heeft het net begeven, zou dus super van pas komen! Mijn ultieme tip: wasbare luiers en minderen met vlees (wij zijn ook geen vegetariërs maar af en toe maakt al een verschil)!

 • Reply
  Bouke derycke
  28 mei 2019 at 12:10

  Super winactie! Eentje waar ik graag aan wil meedoen. Hier thuis ook zoveel mogelijk plasticvrij, al is dat alles behalve makkelijk. Ieder koekje zit in een verpakking, vreselijk frustrerend. Ik geef vooral fruit mee naar school en maak idd vaak zelf cakejes. Naar we winkel heb ik altijd zelf mijn katoenen zakjes mee zodat ik geen plastic zakje nodig heb. Ook gebruiken wij bamboe rietjes voor een feestje. Wij drinken vooral kraantjeswater maar en brutalen zou wel handig zijn (nogal veel kalk in het water) wij hebben ook en sodastreal voor spuitwater. Ik ga heel bewust om met plastic en probeer anders zo veel mogelijk herbruikbare dingen te kopen. Ook mijn oudste zoon is hier al erg mee bezig. (Hij wil vooral dat mama een Tesla koopt)

 • Reply
  Steffi Brughmans
  28 mei 2019 at 12:16

  Wat een top winactie! Ikzelf drink kraantjeswater maar ik krijg mijn vriend niet overtuigd. Deze Brita kan mijn vriend vast over de streep trekken.
  Wij gebruiken wasbare doekjes voor de billetjes van onze kindjes. Veel beter voor het milieu en voor baby’s gevoelige huid. Wij hebben ook kippen en dus ook minder afval. En neem als het kan meer de fiets en laat de auto staan 😊🚲. Nu 🍀🍀🍀 voor deze winactie. Dat zou alweer een stapje vooruit zijn voor ons gezin!

 • Reply
  Renate
  28 mei 2019 at 12:23

  Geen plastic zakjes meer in de winkel, maar altijd herbruikbare zakken meenemen. Ook goed opletten bij wat je aankoopt, zo veel als mogelijk plastic verpakkingen vermijden, er zijn genoeg alternatieven op de markt 😉

 • Reply
  Annemiek Stam
  28 mei 2019 at 13:18

  Ik neem altijd eigen boodschappentassen mee naar de winkel en ook speciale zakjes voor fruit/groenten en brood, hoef je daar geen plastic meer te pakken. We zijn geminderd met vlees en we gebruiken broodtrommels en fruitbakjes en geen zakjes meer. We wonen vlakbij het strand, en als we teruglopen naar boven pakken we altijd het afval mee wat de dagjesmensen hebben laten liggen. Ik zie dat meer mensen dit doen want ieder jaar raap ik minder, goed teken! En uiteraard scheiden we afval. En met zo’n mooie en handige Brita eco box wordt het alleen maar makkelijker!

 • Reply
  Tineke gielen
  28 mei 2019 at 13:28

  We gebruiken al langer een grote blue kraan, gefilterd plat en spuitwater. De beste investering ooit! De Brita zou dus meegaan maar het werk om ook daar wat awareness r te creëren. Verder plukken we onze groenten sinds kort ook zelf op het veld van onze CSA boerderij, wat heel veel verpakking bespaard. We triëren heel strikt en alles wordt herbruikt. Koekjes worden in grote verpakkingen gekocht en in doosjes meegegeven naar school. Ook een drinkbus en boterhammendoos (zijn er mensen die dat nog niet doen?) zijn een vaste routine. Ik koop zo groot mogelijke verpakkingen van wasproducten, zeep en shampoo en vul op wanneer leeg. De bakker ziet me aankomen met mijn verpakkingen van de vorige keer, Mijn dochter krijgt er steevast een snoepje voor in de plaats. Uiteraard is er nog te veel plastic dat in ons dagelijks leven sluipt, maar zie dat ook de winkels eindelijk mee in de bres springen. Zo verpakt Delhaize tegenwoordig in kartonnen tasjes ipv in die doorzichtige plastic dozen. Alle beetjes hellen, samen komen we er wel!

 • Reply
  Sharon de Ridder
  28 mei 2019 at 15:53

  Als je naar de bakker gaat: neem een eigen herbruikbare broodzak mee. Idem als je naar de groenteboer gaat etc.

 • Reply
  wendy
  29 mei 2019 at 01:16

  Je tandenborstel dien je gemiddeld genomen om de drie maanden te vervangen, wat maakt dat je 4 tandenborstels per jaar per persoon gebruikt… In een groot gezin loopt dit dus al gauw op… Echt niet te geloven hoeveel je plastic je dan in gans je leven ver(ge)bruikt, met alleen het tandenpoetsen alleen al…Ongelooflijk… Ga daarom voor een bamboe tandenborstel: veel duurzamer, én 100% afbreekbaar! Beter voor het milieu, en dit is toch wel een kleine moeite om te doen (tandenpoetsen moet je sowieso doen!)

 • Reply
  Flore
  31 mei 2019 at 10:03

  Met je mond openlopen als het regent =D Haha, nee. Wij proberen vooral geen plastic zakjes te gebruiken om bijvoorbeeld je fruit in te doen in de supermarkt, maar we verpakken ze niet of we doen ze in onze hippe totebag. Wij zijn ook extreme recycleerders, we bezoeken regelmatig een ‘repair café’, altijd ook supergezellig. Duurzaam kan ook gewoon hip en trendy zijn met de leuke totebags met leuke opschriften en de knappe gerecycleerde spulletjes.

 • Reply
  Jolijn
  7 juni 2019 at 14:23

  Wat een fijne winactie! Ik maak graag kans (:
  Mijn tip is zoveel mogelijk water drinken i.p.v frisdrankflesjes en pakjes drinken.

 • Reply
  m chen
  7 juni 2019 at 16:19

  1. Volg Unicorns & Fairytales via Facebook: uitgevoerd maar onder ander mailadres
  2. Geef je ultieme duurzame tip: mijn duurzame tip recyclen van verpakkingen hiermee bedoel ik hergebruik wanneer mogelijk

 • Reply
  Marta
  11 juni 2019 at 13:37

  Ik gebruik gern plastic tassen meer het bespaart geld en de aarde!

 • Reply
  Anita H.
  14 juni 2019 at 23:11

  Zet de wasmachine pas aan als hij helemaal vol zit. (Koop desnoods een paar handdoeken extra.)

Leave a Reply