Unicorns & Fairytales
creatief DIY Knutselen knutselen rond een thema My life

Waar haal ik mijn knutselgerief en hoe organiseer ik dat?

Een vraag die ik de laatste tijd héél veel kreeg sinds de winkels dicht waren. Waar haal ik mijn knutselgerief vandaan? Ik heb immers dozen vol… Ik kreeg zoveel vragen dat ik er gewoon een artikel over ga schrijven met tips zodat jij ook makkelijk knutselgerief en ideetjes kunt vinden. Wij zijn natuurlijk rasechte knutselaars en ik besef ook dat niet iedereen dat even leuk vindt. Maar daar bestaan oplossingen voor hahaha. Kijk je even mee? 

1. Knutselgerief verzamelen door kosteloos materiaal bij te houden

Wat ik heel veel doe (ook als juf) is dingen waarvan ik denk dat ik ze later kan gebruiken bijhouden: potjes, wc-rolletjes, glazen bokalen, verpakking, koord, lint, doosjes, eierdozen enzovoort. Ik heb een doos (of ondertussen dozen)  ‘kosteloos materiaal’ aangelegd waarin ik die materialen verzamel. Met karton kan je enorm veel doen! Ook met wc-rolletjes. Die mogelijkheden zijn eindeloos, echt waar. 

lees ook: knutselen met kosteloos materiaal

knutselgerief kopen en organiseren - unicorns & fairytales

2. Materiaal dat ik ALTIJD op voorraad heb

Er is wel knutselgerief dat ik probeer om altijd op voorraad te hebben en dat zijn de volgende:

 • verf (plakkaatverf en waterverf) 
 • verfborstels
 • lijm (zo van die doorzichtige kinderlijm is super) 
 • plakband
 • papier 
 • schaar
 • bloem en zout zodat ik zelf zoutdeeg kan maken
 • een oud tafelzeil als bescherming bij het knutselen en bescherming voor de kinderen

Met deze spullen is het makkelijk om mooie dingen te maken. Je kunt iets verven en je kunt er mooie dingen op kleven. Heb je oude dozen? Dan kan je die in stukken knippen, aan elkaar kleven en verven. Ook die mogelijkheden zijn eindeloos. Of laat je kind gewoon op een groot stuk karton kliederen. Peuters en kleuters kan je zelfs met hun handen en voeten laten verven (en nadien meteen in bad afspoelen. Als je zoutdeeg maakt, kan je die figuren laten drogen en schilderen. Je ziet, met deze basisspullen kan je al heel veel… 

lees: Upcycling is dikke fun: Originele & toffe ideetjes én boekentips!

knutselgerief kopen en organiseren - unicorns & fairytales

3. Koopjes doen 

Wanneer ik naar winkels ga, dan ga ik altijd een kijkje nemen bij het knutselgerief. Ik neem dan mee wat er in aanbieding staat of waarvan ik denk dat ik het ga gebruiken. Zoals in de Action of HEMA, neem ik altijd glitters, steentjes, canvassen, lijm, klei, vilt, crêpe-papier, stickers  en andere leuke dingen mee. Ik neem ALTIJD iets mee. Ik gebruik het niet altijd meteen maar ik steek het allemaal in curverboxen, een beetje gesorteerd naargelang de spullen…

4. Opbergen en overzichtelijk houden 

Ik geef toe dat ik nog een lange weg te gaan heb omdat ik zoveel heb, dat het soms niet altijd even duidelijk is. Nu met de corona crisis konden we niet naar het containerpark en ik was net alles aan het sorteren in de garage. Wat ik doe is mijn knutselgerief in doorschijnende bakken opbergen, een beetje gesorteerd naargelang wat je ermee kunt.  Verven, kleien, steentjes en deco, papier en karton, lijm, etc… Met labels kan je het duidelijk maken. Ik heb in mijn garage een grote IKEA vakjeskast en schabben waar ik alles op bewaar, ook het speelgoed van de kinderen staat daar en nog veel andere rommel. Maar hey, beter daar dan in huis! 

lees ook: Dingen waarop je moet letten bij het aanbieden van speelgoed

5. Projecten opschrijven en materiaal verzamelen 

Ik heb vaak ideetjes in mijn hoofd die ik wil doen. Ik schrijf die ideeën meestal op en dan maak ik een lijstje met knutselmateriaal. Ik ga het dan halen in de winkels. Vaak zijn dat verschillende projecten zodat ik niet 100 maal heen en weer moet gaan. Oké, toegegeven, ik geef wel qua budget veel uit aan knutselmateriaal, maar het is een beetje mijn hobby ook en beetje mijn beroep omdat ik op de blog heel veel DIY post… Het zijn keuzes die ik maak en waarvoor ik werk dus ja… We hebben veel plezier, mijn kinderen doen dat enorm graag en we hebben samen quality time en dat is wel iets waaraan ik mijn centjes wil spenderen. 

6. Knutselpakketten 

Ben je hélemaal niet creatief en zie je de bomen door het bos niet, maar wil je wel graag knutselen met je kinderen? Dan bestaan er ook heel erg leuke knutselpaketten vooral van DJECO, Tiger Tribe, SES. Je kan deze vinden bij webshops zoals De Kleine Zebra en Kids With Flair.

7. ONLINE knutselgerief kopen 

Ik koop ook wel eens online knutselgerief. Omdat ik het niet vind of omdat ik nu net speciale dingen nodig heb of bijvoorbeeld nu tijdens de corona crisis. Soms ook voor samenwerkingen en soms omdat ik korting heb gewonnen bijvoorbeeld. De online webshops waar ik leuk knutselgerief vind zijn de volgende: 

 1. HEMA.BE KNUTSELGERIEF 
 2. DE KLEINE ZEBRA 
 3. DE BANIER 
 4. KIDS WITH FLAIR 
 5. knutselgerief bij BOL 
 6. ACTION 
 7. KRUIDVAT 
 8. … 

8. Ideetjes? Help! 

Geloof me, het internet en boeken staan vol met leuke ideeën. Het enige nadeel is dat je op de duur de bomen door het bos niet meer ziet. Maar hey, goed nieuws, je kan mij gewoon volgen hé 😉  Wil je wat verschillende originele knutselideetjes en out of the box activiteiten? Dan kan je bijvoorbeeld op Instagram mijn OUT OF THE BOX PLAY feed volgen. Daar zet ik mijn ideeën op. Ook op deze blog natuurlijk kan je verschillende projecten vinden. 

stoepkrijtverf maken en krijt klei - unicorns & fairytales

9. Zoek ook hulp in de natuur 

Al ondervonden dat kinderen heel erg aangetrokken worden tot plassen, stokken, blaadjes, vruchten, bloemen en planten? Heb jij kinderen wiens broekzakken vol steentjes zitten? Kan je plots ook een grote stok meezeulen naar huis? Wel… betrek de natuur in de knutselen. Je kan met blaadjes, steentjes, vruchten van bomen en planten zoveel doen… 

Lees : Boeken die jou en je kinderen stimuleren om de natuur in te trekken & creatief aan de slag te gaan

en deze:Leren tellen? Leuke speelse teloefeningen in de herfst met (natuurlijke) materialen

en ook deze: 20x Leuke activiteiten met zand en knutselen met strandvondsten

deze ook: DIY // Herfstvruchten beschilderen

en nog veel meer… 

Flowergram maken met kinderen - unicorns & fairytales

10. Enkele makkelijke maar toch speciale ideetjes voor je kinderen 

Heb je enkel maar basis knutselspullen in huis? No problemo… Wat denk je van deze makkelijke knutselideetjes? 

 • raap blaadjes, maak er een leuke collage van en kleur ze, of maak er pootjes aan, geef ze haar , maak er gezichten van enz…
 • maak zelf play dough! Dat kan al met twee ingrediënten die de meesten thuis hebben, maar ik geef je 5 manieren om zelf play dough te maken!  
 • Maak van een lege doos (minstens zo groot als een cornflakes doos) een poppen theater. 
 • Knip verschillende stroken van karton en maak er insecten van, grote hoofden of andere figuren en schilder! 
 • Maak kleihangers
 • Neem gewoon een stuk papier en karton en laat ze schilderen, freestyle 
 • Geef ze karton en plakband of lijm en see what happens 
 • Ga wandelen, pluk wilde bloemen en maak een flowergram 
 • Geef ze gedroogde pasta en laat ze een mooi schilderij maken door de pasta te kleven. Nadien kan je die schilderen of gewoon zo laten
 • kleur rijst of pasta en laat ze ermee spelen 

en zo vind je er nog veel meer hier en op OUT OF THE BOX PLAY zoals ik al eerder aangaf. 

 

Veel knutselplezier! Heb jij nog favoriete winkels waar jij knutselgerief vindt? Zet ze dan gerust in de comments. 

XOXO Nathalie 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply