Unicorns & Fairytales
knutselen voor moederdag - unicorns & fairytales
Boeken creatief DIY knutselboeken Knutselen My life upcycling (kosteloos materiaal)

Upcycling is dikke fun: Originele & toffe ideetjes én boekentips!

Ik ben altijd een erg creatief kind geweest. Knutselen was “my middle name”. Het was dan ook geen wonder dat ik op 8 jarige leeftijd al een heuse tekenmap kon aanleggen van tekeningen waarvan je dacht dat ze door een volwassen persoon getekend waren. Tijdens mijn opleiding waren de creatieve opdrachten voor mij een plezier. Ik maakte toen al Pinterest waardige creaties en had een vooruitstrevend inzicht blijkbaar, als ik nu zie wat er op de markt is. Creativiteit zit in mij en het komt er nu nog meer uit omdat ik twee creatieve kinderen heb en tijdens de corona crisis mijn twee mannen moet bezighouden. Mijn hoofd ontploft nog steeds van de ideetjes, maar ik kan ze uitvoeren met mijn twee crea bea’s. Ik heb voor jullie deze keer originele upcycling ideeën waarvoor je niet zoveel materiaal nodig hebt, maar waarmee je echt te gekke dingen mee kunt maken.

Upcycling ?

Ik heb veel originele upcycling ideeën voor kinderen. Eigenlijk heb ik constant wel leuke creatieve knutselideetjes in mijn hoofd. Het ontploft bijna. Daarom ben ik eigenlijk blij dat ik halftijds leerkracht en halftijds mamablogger ben. Ik heb ALTIJD iets te doen en mijn ideeën kan ik op een of andere manier wel uitvoeren. Wanneer ik dozen zie of kosteloos materiaal, dan springen er steeds ideetjes in mijn hoofd. Soms vind ik ook iets op Pinterest of Instagram en dan geef ik er mijn eigen draai aan. Ik ben zo blij dat ik nu ook twee knutselkinderen heb die dat allemaal mee willen doen. Hahaha. Daarom richtte ik mijn creatief Instagram account op : OUT OF THE BOX PLAY  ,omdat het bijna onmogelijk is om al mijn creatieve ideeën hier op de blog te zetten. 

Originele upcycling ideeën

1. Een fotokader maken 

Wij maakten (als cadeau voor oma) van oude fotokaders een gepimpte versie. Heb je dat niet? Dan kan je ook van een stuk karton of een cornflakesdoos een kader maken die je versiert. Het is superhandig en een kei dankbaar cadeau om te geven! Trust me. 

Nodig? 

  • fotokader 
  • cornflakesdoos of karton 
  • schaar 
  • lijm 
  • allerlei glitters, steentjes, versiersels
  • een toffe foto natuurlijk! 

Zo doe je het: 

Zorg dat je het glas even uit de kader haalt zodat je alleen de kader hebt. Neem nu lijm, verfstiften, veel deco en inspiratie en ga aan de slag. Laat je kinderen gewoon doen. Geef ze vele mogelijkheden. Leg veel bescherming op je tafel en eventueel op de grond en laat ze gewoon hun creativiteit gebruiken. Laat alles goed drogen. 

Werk je met een kartonnen doos? Doe dan gewoon hetzelfde. EXTRA TOFFE TIP: heb je toevallig oude magneten of magneet tape thuis? Kleef die dan op de achterkant van je zelfgemaakte kader. Zo kan je foto’s aan de koelkast kleven. 

originele upcycling ideeën - unicorns & fairytales

 

2. Een schaduwtheater/poppenkast maken 

Heb je een grote lege doos? Maak daar dan eens een poppenkast van. Je snijdt de achterkant van de doos eraf, een stuk van de voorkant (je maakt er een raam is bij wijze van spreken) en decoreert de voorkant naar wens. Eigenlijk zijn er zoveel mogelijkheden. Wij maakten van een dunne doos een schaduwtheater omdat we eens schimmenspel wilden doen. Die kan je nadien ook op een tafel zetten als je liever poppenkast speelt. Dit past toch zeker in het rijtje van originele upcycling ideeën of niet? 

Lees hier hoe je zelf zo’n poppenkast kunt maken en hoe je rond schaduwen kunt werken met kinderen 

 

zelf een schaduwtheater maken - unicorns & fairytales

 

3. Bijtjes kijken met kurken stoppen

Verzamel je kurken stoppen want je kan daar heel veel mee doen. Stempelen, gebruiken in knutselwerkjes en zoveel meer. Wij waren over insecten bezig thuis en met kurken stoppen en ijzerdraad kan je al veel doen! Wij maakten bijtjes en ik stak ze op een stokje. Weet je dat dit dan nog gemakkelijker is om te schilderen? Met permanente marker of verfstift kan je zwarte strepen zetten. Je kan er wiebeloogjes op kleven, dat maakt het een schattig bijtje. 

Op de website van Vuile Vingers kan je ook leuke insecten knutsels vinden! 

originele upcycling ideeën - unicorns & fairytales

4. Maskers uit eierdozen 

Wij maakten uit een eierdoos dit leuke masker. Helemaal op het gevoel. We namen er een foto bij van een echte vos, waterverf, acrylverf, elastieken en gingen aan de slag. Dit was het resultaat. Voor de werkomschrijving (die je dan ook kunt downloaden) en het resultaat van Vince zijn masker, kan je dit artikel lezen: / DIY / Vossenmaskers maken + gratis printable werkomschrijving

originele upcycling ideeën - unicorns & fairytales

5. Armbanden maken uit plastic flessen

Je kan heel gemakkelijk mooie armbanden maken uit plastic flessen. Je snijdt de plastic fles in dunne repen en je warmt je strijkijzer al op. Dit stukje kan best door een volwassene gedaan worden. Je draait je armbanden ertegen zodat de zijkanten wat omkrullen. Blijf draaien voor een egale krulling. Doe dit dan langs de andere kant ook. Laat even afkoelen en je kan beginnen decoreren. Heel makkelijk kan dat met nagellak! Nadien kan je er glitters of steentjes op kleven en afwerken met pod modge. 

originele upcycling ideeën - unicorns & fairytales

6. Een superhelden armband maken uit wc-rolletjes

Ik haalde de inspiratie uit het boek van Elfi “‘For girls only – Het Upcyclingboek”. Maar we wilden voor onze jongens een armband maken die niet té girly was. Dus maakten we een superhelden band, waarmee ze konden verdwijnen en leuke dingen doen (alsof dus). Eigenlijk is het heel makkelijk: je snijdt de armband doormidden in de lengte. Zo kan de armband makkelijk aangedaan worden. De kinderen konden de armband zo versieren.

7. Een knikkerbaan maken van WC-rolletjes

Enkele maanden geleden, in december, maakten we zelf een knikkerbaan van eierdozen en wc-rolletjes. Samen met velcro. Zo konden de kinderen zelf hun baan maken. Je kan ze dit ook laten vastkleven met washi tape, maar dan kunnen ze hun route minder makkelijk veranderen. Wat nog leuker en steviger is: met buizen. 

originele upcycling ideeën - unicorns & fairytales

 

8. Zelf stempels maken 

Ook weer met die geliefde wc-rollen kan je stempels maken voor je speeldeeg. Met een lijmpistool maak je leuke motieven op je rolletje, laten drogen en stempelen maar! Als je kinderen ook in spiegelbeeld kunnen schrijven, kunnen ze hun eigen naamstempels maken! 

originele upcycling ideeën - unicorns & fairytales

9. Maak nieuwe wasco’s

Over originele upcycling ideeën gesproken waar je effectief heel veel mee kunt doen… Heb je veel van die overschotjes van wasco’s? Maak er dan gewoon nieuwe krijtjes van! Doe ze in een siliconen bakvorm en zet in een voorverwarmde over van 100 graden. 10 minuutjes zou moeten volstaan. Niet te lang want anders vervagen de kleuren. Laat ze afkoelen alvorens ze eruit te nemen. Dit is ook een kei leuk cadeautje: homemade wasco’s!

10. Maak nieuwe kaarsen

Net hetzelfde kan met stompjes kaarsen! Smelt ze au bain marie, giet de wax in een mal of glazen vaasje en laat de wiek er rechtop indrogen. Je kan die vastmaken aan een potlood, welke je er dan dwars overlegt. Nadien kan je kaarsen versieren, met stiften speciaal voor kaarsen of nagellak. Op een kaars kan je ook een foto transfereren, wist je dat?  

Lees ook: 12 fotogeschenken met (zelf) afgedrukte foto’s

DIY fotogeschenk - unicorns & fairytales

 

Nog meer originele upcycling ideeën die wij maakten

Een mega coole garage van karton maken!

Creatief met borden! Geef oude borden een tweede leven

Gebruik een lege bokaal als snoeppot gift

Sinterklaas en de Pieten maken met kosteloos materiaal

Een verrekijker van restmaterialen

originele upcycling ideeën - unicorns & fairytales

Sinterklaas en de Pieten maken met kosteloos materiaal

Rupsje (Nooitgenoeg) knutselen met eierdozen

Nieuwjaarswensen in een bokaal

Zo maak je een schuddebol in 10 stappen

Kruidentuin maken van een pallet

knutselen met ijsstokjes voor Kerst

Zelf een mooie houten groeimeter maken

 Pimp eens een knikkerbaan

 

Toffe boekentips als je originele upcycling ideeën zoekt

1. DIY MAGIC

Dit boek is van Elfi De Bruyn, ook een creatieve ziek die ik een warm hart toedraag. In dit boek maakt ze van eenvoudige dingen erg leuke gepimpte spullen. Het is een kleurrijk DIY boek, want Elfi houdt van kleur en glitter. In dit boek vind je niet alleen DIY die je met je kinderen kunt doen maar ook originele upcycling ideeën voor grote mensen en zelfs koekjes voor je hondje! Je leert zelf je nagellak te pimpen, je tapijt te verven, servies om te toveren en veel, veel meer. In dit boek word je getrakteerd op 40 te gekke originele upcycling ideeën en projecten. 

2. For girls only – het upcyclingboek 

Kinderen die vertrouwd zijn met de FGO!-meisjes én die graag knutselen, zullen met dit boek héél blij zijn. Wederom 40 originele upcycling ideeën voor meisjes (of jongens, want ook jongens kunnen van glitter houden natuurlijk). Vince vond het alvast een heel fijn boek en wou al een lamp beginnen pimpen. In dit boek leer je kaarsenhouders maken, een discobloempot, juweeltjes en veel meer. HAVE FUN!!! MANY FUN!!! 

3. Knutselen met hout 

In dit leuke boek vind je allerlei ideetjes om te doen met hout. Sommigen heel gemakkelijk, zoals een stok verven en pimpen, anderen een beetje moeilijker waarbij de hulp van een volwassene wel nodig gaat zijn. In ieder geval zet het aan tot het wandelen in de natuur, werken met hout en werken met je handen. Ook out of the box denken hoort daarbij en dat vind ik fijn! Daarom past het zeker in mijn rijtje van originele upcycling ideeën. 

4. Mijn peuter speelt 

In dit boek vind je leuke speeltips voor peuters van 1 tot 3 jaar waarbij ook vaak gebruik wordt gemaakt van originele upcycling ideeën. Het boek staat vol ideetjes die ik ook had voor een boek die ik gepland had twee jaar geleden dus daarom vind ik het wel fijn! Zelf mijn vilten kerstboom , het verven zonder knoeien, zelf play dough maken en veel meer staan erin. Het is alsof ik het boek zelf had kunnen maken. Daarom raad ik het dan ook aan. (Paulien De Smet, Lannoo) 

5. Het grote karton Knutselboek 

Je cornflakesdoos wordt een leeuwenmasker, een poppenkast of een heuse iglo! Verzamel schoenendozen, eierdozen, tissuedozen en cornflakesdozen; spaar rolletjes van toiletpapier en keukenrol… want met dit boek maak jij de leukste creaties van karton! – Een konijnenracespel om te spelen met je vrienden – Een robotpak dat je kunt aantrekken – Een kasteel met poppetjes

6. Het complete Ketnet recycle knutselboek

originele upcycling ideeën - unicorns & fairytales

Recycle erop los en knutsel de gekste dingen! Lege melkflessen, wc-rolletjes, blikjes, rietjes, doppen en kurken: gooi ze niet weg! Tover ze om tot geweldige knutselwerkjes: een wc-rolletje wordt een coole raceauto, twee ijsstokjes worden een mondharmonica, een houten pallet wordt een levensgroot dambord en een lat wordt een echt ridderzwaard.

[bol_product_links block_id=”bol_5e8d6a4a8ca9b_selected-products” products=”9200000094458787,9200000124410628,9200000075963696,9200000079530561,1001004005005523,9200000113853456,9200000095679472,9200000125006272″ name=”upcycling boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Pin it 

Vind je dit artikel met originele upcycling ideeën wel interessant? Pin het dan 🙂 

originele Upcyclingboek ideeën - unicorns & fairytales

Wat vind je van dit artikel vol originele upcycling ideeën? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply