Unicorns & Fairytales
recept boterham - unicorns & fairytales
Food lunch My life

Zeg vaarwel aan saai broodbeleg! 5x Scandinavische tips

Weet je wat ik graag lust? Boterhammen en broodjes met dat IETSJE meer. Wanneer ik een broodje bestel zal het altijd met veel groenten en groensel (zoals mijn vriend dat zegt) zijn en hoe meer hoe beter. Een ‘boke’ kaas smaakt toch beter met een tomaat en komkommer ertussen? En wat kruidekes. Ja hoor… Maak van die saaie boterhammen een feest! Laatst was ik uitgenodigd op een leuk food event en ik kon niet gaan. Oh wat had ik spijt. Maar ik deel graag deze recepten, die ik zelf ook een keer ga maken. Klaar voor enkele gezonde boterhammen waar jouw kinderen hopelijk ook gaan van smullen?

Gezonde boterhammen

Een Scandinavische madam met lekkere recepten en deze gezonde boterhammen. Dagny Ros. Helemaal mijn ding. Jammer genoeg konden we niet aanwezig zijn door die verdomde hersenvliesontsteking (ook Vince was ziek) maar dat kon me niet tegenhouden nog steeds benieuwd te zijn. Ik ben fan van alles wat Scandinavisch is. Ook hun mentaliteit. Dus ik dacht… het eten kan dan ook niet slecht zijn. Ik kreeg de receptjes gestuurd en ik deel ze zo graag met jullie.

De IJslandse kitchenista Dagny Ros Asmundsdottir woont in België, is mama van drie en de passie voor eenvoudig en lekker eten zit haar in de genen. Boterhammen maken vast deel uit van haar weekmenu en omdat boterhammen al eens ‘boring’ durven te worden, bedacht Dagny 5 verrassende creaties met Belgische Passendale-kaas en Balade-boter met een vleugje nordic flavour.

Zelf maakte ik ook al met Passendale lekkere receptjes die kidsproof waren!

1. SMÖRREBRÖD MET TONIJN

gezonde boterhammen - unicorns & fairytales

INGREDIËNTEN 

  • Passendale® Caractère kaas : 4 sneden 
  • Roggebrood of boerenbrood : 4 sneden 

Voor de Tonijnsalade: 

  • Goede tonijn in olijfolie : 2 blikken 
  • Mayonaise : 2 el 
  • Zure room : 4 el 
  • Mosterd van goede kwaliteit : 2 el 
  • Gerookt paprikapoeder : 1 kl 
  • Kappertjes : 1 handvol 
  • Rode ui fijngesnipperd : 1 
  • Grof zeezout en zwarte peper : 1 snuifje 

Voor de dressing: 

  • Mayonaise : 1 el 
  • Zure room : 2 el 
  • Sap en zeste : 0.5 citroen 
  • Zwarte peper & grof zeezout : 1 snuifje 

Voor de Lollo Rossa sla (of krulandijvie): 

  • Krop wassen én drogen : 0,5 
  • Voorzichtig mengen met 2 à 3 el van de dressing 
  • De dressing : 2 el 

Voor de gekaramelliseerde ui: 

  • Ui flinterdun snijden met een mandoline :0,5 
  • Dagelijkse roomboter van Balade (om te bakken) :1 el 
  • Rodewijnazijn : 1 el 

 

BEREIDING 

1. Smeer de boterham royaal in met Balade smeerboter en bak af in een droge warme pan tot het brood lichtbruin en knapperig wordt 

2. Beleg het gebakken brood met een flinke laag tonijnsalade en leg daar bovenop een sneetje Passendale® Caractère 

3. Plaats de boterham even onder de grill tot de kaas versmolten is met de tonijnsalade 

4. Vervolgens beleg je het brood met de asperges, de sla en een flinke laag gekaramelliseerde ui 

5. Als finishing touch eindig je met een kl dressing, de foreleitjes, halve radijsjes en kervel. 

 

lees ook: zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een lunchbox

 

2. BOTERHAM VAN HET HOGE NOORDEN

gezonde boterhammen - unicorns & fairytales

INGREDIËNTEN 

Brood en garnituren: 

  • Roggebrood of zuurdesembrood : 4 dikke sneden 
  • Wilde (of gerookte) zalm of gravad lax : 4plakjes 
  • Passendale® Fruitig of Caractère : 4sneden 
  • Halvolle smeerboter van Balade 

Voor de hummus van rode biet: 

  • Cannellinibonen : 400 g 
  • Teentje look : 1 
  • Sjalot : 0.5 
  • Gekookte rode bieten : 3 
  • Tahinipasta : 2 theelepels 
  • Komijn : 1 theelepel 
  • Sap limoen of citroen : 0.5 
  • Zwarte peper en een snuifje zeezout 

Garnituren: 

  • Je favoriete sla 
  • Rode biet : 100 g 
  • Groene appel in brunoise : 0,5 
  • Olijfolie : 1 koffielepel 
  • wittewijnazijn : 1 koffielepel 
  • Zure room : 2 eetlepels 
  • Mierikswortelpasta : 1 eetlepel 
  • Lompviseitjes : 1 koffielepel 
  • Enkele druppels citroensap 
  • Takjes verse dille 

BEREIDING 

1. Meng de blokjes van rode biet en appel, de wittewijnazijn en olie tot een ‘salsa’. 

2. Bereid de mierikswortelcreme door de zure room, mierikswortelpasta, citroenzeste en enkele druppels citroensap, zout en zwarte peper te mengen. 

3. Snij grote rondjes uit het brood (met een vorm of glas). 

4. Smeer een laagje Balade smeerboter op het brood en vervolgens een genereuze laag hummus van rode biet. 

5. Beleg met enkele blaadjes sla naar keuze. 

6. Leg daar bovenop een opgerold sneetje Passendale® kaas en een opgerold plakje zalm. 

7. Verdeel de ‘salsa’ van rode biet en groene appel, werk af met enkele druppels van de mirikswortelcrème,1 kl lompviseitjes en verse dille. 

 

lees ook: eiermuffins met veel groentjes

 

3. REYKJAVIK ROOKIE

gezonde boterhammen - unicorns & fairytales

INGREDIËNTEN 

  • Donker brood (bv roggevolkorenbrood of zuurdesem) :4 dikke sneden 
  • Passendale® Lightesse kaas : 4 sneden 
  • Balade smeerboter 
  • Komkommer in dunne linten gesneden :1 
  • Avocado in partjes gesneden : 0.5 
  • Grijze garnalen : 150 g 

Pesto van avocado (blend alle ingrediënten tot een smeuïge pesto): 

  • Avocado : 0.5 
  • Basilicumblaadjes : 1 handvol 
  • Teentje look : 1 
  • Zeste en sap : 1 citroen 
  • Pijnboompitten : 100 g 
  • Olijfolie : 0.5 dl 
  • Water : 0.5 dl 
  • Grof zeezout en peper 

BEREIDING 

1. Smeer een laagje Balade op het brood. 

2. Voeg een genereuze laag avocadopesto toe, een sneetje Passendale® Lightesse kaas enkele komkommerlinten en een gulle hoeveelheid garnalen en tuinkers. Kruid af met peper & grof zeezout. 

 

lees ook: drakenspaghetti

 

4. PULLED BREAD

gezonde boterhammen - unicorns & fairytales

INGREDIËNTEN 

  • Groot rond brood (rogge of zuurdesem) niet gesneden :1 
  • Passendale® Fruitig sneetjes : 1 pakje 
  • Passendale® Classic bloc : 1 pakje 
  • Balade smeerboter 
  • Dagelijkse roomboter van Balade (om te bakken) 
  • Enkele takjes verse tijm 
  • honing : 1 el 
  • Pecannoten grof gehakt : 2 handjes 
  • Parmaham (voor de vegetariërs zonder) :3 sneden 
  • Veenbessen : 1 handvol 

BEREIDING 

1. Verwarm de oven op 180°C. 

2. Snij met een kartelmes een kruispatroon in het brood tot 2 cm van de bodem. 

3. Bak de pecannoten licht aan in een droge pan. 

4. Voeg 1 el dagelijkse Balade roomboter toe in de pan, enkele takjes verse tijm en 1-2 el honing. 

5. Smeer de inkepingen genereus in met halfvolle Balade boter 

6. Vul de holtes met gescheurde stukjes Passendale® Fruitig, enkele takjes tijm en reepjes parmaham. 

7. Vul het brood verder op met de veenbessen en de gebakken pecannoten (hou een restje op kant). 

8. Verpak het brood in bakpapier en verwarm circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. 

9. Neem het brood uit de oven, open het bakpapier en vul voorzichtig met de rest van de pecannoten en kleine blokjes Passendale® Classic. 

10. Bak het brood vervolgens (onbedekt) nog circa 5 minuten af tot de kaas gesmolten is en serveer het brood warm. 

Serveertip: Zet het brood op tafel en laat iedereen er stukken uit plukken of dien op met verse soep of als origineel idee op de brunchtafel. Wil je indruk maken op de vrienden? Bereid het brood op de barbecue. 

lees ook: lekkere combinaties van infused water

5. CROQUE HYGGE STYLE

gezonde boterhammen - unicorns & fairytales

INGREDIËNTEN 

  • Wit brood in de lengte gesneden (bv. tijgerbrood) :5 sneetjes 
  • Passendale® Classic : 1 pak 
  • Balade smeerboter 
  • Ovengebakken ham : 5 sneetjes 

Extra garnituren: 

  • Groene asperges (in bokaal) : 190 g 
  • Snippers lente-ui 

Voor de dressing: 

  • Cashewnoten : 100 g 
  • Asperges : 3 
  • Sap van de asperges : 1 dl 
  • Sjalot 
  • Grof zeezout en peper 

 

BEREIDING 

1. Verwarm je oven voor op 180°C. 

2. Verwijder de korsten en smeer de sneden brood in met Balade-boter. 

3. Beleg die met een sneetje Passendale®-kaas en een sneetje ovenham. 

4. Garneer elke snee brood met 4 kleine asperges. 

5. Rol elk belegd sneetje brood op en leg deze mooi naast elkaar in een ovenschaal. 

6. Giet de dressing over het brood en rasp er Passendale Classic over. 

7. Plaats 15 tot 20 minuten in de oven op 180°C. 

8. Haal de bereiding uit de oven en werk af met lente-ui. 

Voor de dressing : Blend deze ingrediënten tot een smeuïge dressing 

 

Pin it!

gezonde boterhammen - unicorns & fairytales

Welk receptje wil jij wel eens proberen? Maak deze gezonde boterhammen zeker eens zelf! 

XOXO Nathalie

pinit fg en rect red 28 - Zeg vaarwel aan saai broodbeleg! 5x Scandinavische tips

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    Zelf een brood bakken met je kind

    Het was eigenlijk voor mij niet veel nieuws meer. Ik deed het al met het derde leerjaar op boerderijklassen maar...

    Sluiten