Als leerkracht die ook wel eens de middagbewaking doet kom je veel lunchboxen tegen. Ik zie… vaak hetzelfde: een boterham met kaas en vlees of choco. Allesbehalve gezonde lunchboxen zie ik heel vaak. Ik betrap me er soms ook op dat het handig is en vlug. Vorig jaar las ik nog een artikel waarin stond dat dit trouwens de populairste inhoud was van de brooddozen. Ik ben ook een moeder dus ik begrijp het wel…de ochtendrush. Maar of dat nou ook de gezondste keuze is laat ik in het midden. Natuurlijk wel de makkelijkste, maar er zijn toch andere oplossingen vind ik. Ik deel graag mijn tips die zorgen voor een gezonde brooddoos.
Gezonde brooddoos samenstellen
Eigenlijk is het niet zo heel moeilijk om een gezonde brooddoos of lunchbox samen te stellen. Je moet er misschien iets meer moeite insteken maar ook dat valt wel mee. Alles draait om voorbereiding: op voorhand groentjes snijden, het juiste fruit in huis halen en left-overs bewaren. Zo hebben wij altijd mini groentjes en fruit in huis: zo van die kleine komkommers, kerstomaatjes, worteltjes, blauwe besjes, druifjes, nootjes, rozijntjes enz…Niet alleen op school, maar ook thuis trakteren we onze kinderen vaan op een gezonde bento lunch
Is dat allemaal wel nodig?
Ik zit in verschillende mamagroepjes op Facebook, lees wel eens wat op social media en ben zelf mama én leerkracht. Ik kan me behoorlijk druk maken in mensen die zeggen: ach wij zijn toch ook zo groot geworden? Moet het allemaal zo speciaal zijn? Vroeger mocht je in het vliegtuig naast iemand anders ook roken, dat was toen algemeen aanvaard, maar was dat dan leuk en gezond? I don’t think so. Gezond al zeker niet. Is het nodig om ELKE DAG uren in de keuken te staan om het meest exclusieve lunchpakket te maken? Nee ook dat niet. Ik geef ook wel eens gewoon een witte boterham met boterhamworst mee zonder meer. Zeker wel. Maar ik vind het toch belangrijk dat mijn kinderen een gezonde en gevarieerde levensstijl en voedingsgewoonte hebben en niet elke dag diezelfde saaie boterhammen voorgeschoteld krijgen.
Hoe doe je dat dan?
STAP 1: kies voor een goede, kwalitatieve en ecologische lunchbox
Om een gezonde brooddoos te kunnen maken heb je een BENTO brooddoos (met vakjes) nodig. Wij hebben drie soorten lunchboxen thuis : een gewone brooddoos, een eco lunchbox en een yumbox met vakjes. Kies een lunchbox die duurzaam is en lang meegaat. Ik vond het erg fijn om een Bento box aan te schaffen omdat dit een makkelijke oplossing biedt als je verschillende dingen aan je kind wil meegeven.
STAP 2: zorg voor een voorraad in je (ijs)kast
Niets zo handig (en leuk) als ’s ochtends de brooddoosjes te kunnen vullen zonder nog te staan snijden en koken. De dag voordien of in het weekend kan je ook voorbereidingen treffen. Wij hebben komkommertjes, tomaatjes, gekookte eitjes, worteltjes, crackers, soepstengels en een assortiment nootjes en gedroogd fruit staan. Ik heb ze maar te nemen en klaar…Het is nog leuk ook.
Ook een leuk idee zijn eiermuffins die je op voorhand maakt.
STAP 3: durf experimenteren met het soort brood
Wit brood is eigenlijk niet zo gezond. Dat weten we ondertussen. Er zijn zoveel verschillende soorten brood. Durf eens afwisselen maar als je kinderen nog klein zijn zou ik té korrelig brood vermijden. Spelt, rogge, … allemaal goede keuzes en je kan ook volkoren crackers of een wrap gebruiken. Wij hebben een broodmachine van Domo aangeschaft. Superhandig en leuk én voordeliger. Je kan experimenteren met verschillende soorten en je kan ook je kinderen mee laten helpen. Ze zijn dan héél trots op hun zelfgemaakt brood.
STAP 4: probeer voor afwisseling van beleg te zorgen
Raadpleeg de voedingsdriehoek als je niet goed weet wat je kan meegeven. Wij neigen ook altijd naar hetzelfde beleg, omdat de kinderen het lusten en omdat het makkelijk is. Maar eigenlijk is dat niet goed. Dus laat die boterhamworst en kaas eens in de koelkast liggen en probeer eens iets anders. Ik gaf Lex een hapje hummus en hij at bijna heel het potje leeg. Durf experimenteren. Deze eiermuffins zijn ook zeker een leuke afwisseling en je kan er de groentjes instoppen die je kind graag lust.Een goed begin voor een gezonde brooddoos. Een gevulde wrap, een pastaslaatje, een volkoren pitabroodje… Misschien ook eens veggie dagen proberen?
STAP 5: Stuur een boodschapje mee
Erg leuk als je kind kan lezen: een boterhambriefje meegeven. Je hebt leuke kaartjes maar je kunt ook gewoon een briefje maken. Wie krijgt er nu niet een leuke boodschap in zijn brooddoos?
STAP 6: gebruik BENTO accessoires om de boel op te fleuren
Je kan de lunch van je kind ook leuker maken met toffe bento accessoires die je kunt vinden bij FLINGO WEBSHOP. Handige en leuke prikkers, ringen, broodstempels, eetbare inkt , oogjes, doosjes voor saus enz… Geloof me, met enkele prikkers is die saaie brooddoos helemaal omgetoverd tot een magisch eetfestijn. Hahaha
Handige tips bij het maken van een gezonde lunchbox
- vries gemaakte boterhammen met beleg in verschillende diepvrieszakjes in. Haal ze ’s morgens uit de vriezer en steek ze in de lunchtrommel. Tegen lunchtijd zijn ze ontdooit en even lekker. Door mezelf getest!!! Vermijd wel te waterig beleg. Maar de boterhammen zijn heerlijk. Ik stond er eerst heel kritisch tegenover maar het werkt wel.
- left-overs kan je makkelijk gebruiken de dag nadien. Vooral daarvoor zijn bento lunchboxen handig. Ze hebben verschillende vakjes of zoals onze eco lunchbox een apart doosje met deksel. Koude pasta, slaatjes, … lekker! Bij kleuters kan je dit misschien beter niet doen, maar lagere schoolkinderen zullen ervan smullen zonder helemaal onder de pasta te hangen.
- vermijd natte groenten op boterhammetjes. Lekker à la minute thuis maar tegen de tijd dat het lunchpauze is voor de kinderen zijn de boterhammetjes helemaal doorweekt. Wil je groentjes meegeven? Doe het dan in een apart potje of zorg zoals hierboven beschreven staat voor kleine groentjes.
- snijd tomaatjes, worstjes en druiven in stukjes om verstikking te voorkomen. Ook met nootjes kan je best oppassen, al durf ik wel eens grotere noten en rozijnen mee te geven. Wij hebben een keertje gehad dat Vince bijna in een druif stikte.
- gedroogd fruit is een gezond snoepje (dat vertel ik mijn kinderen toch…) en kan je dus makkelijk meegeven.
Volg onze gloednieuwe instagram feed voor lekker eten en lunchboxen
Voor meer tips en tips voor een gezonde brooddoos kan je onze gloednieuwe Instagram pagina volgen waar we zoveel mogelijk lekkere recepten voor kinderen en inhouden van lunchboxen gaan laten zien. Het staat nog in zijn kinderschoenen maar kom gerust al volgen… @kidsfood_and_lunchbox
Nog meer tips voor een gezonde lunchbox als je niet veel tijd hebt
Waarom ik zo tevreden ben met onze Yumbox en streef naar gevarieerde lunchboxen
Tips voor een gezonde lunchbox, ook al heb je weinig tijd
Een gevarieerde brooddoos maken
Leuke en lekkere sandwiches maken
WIN WIN WIN
Wil jij graag ook starten met het maken van gezonde brooddozen en leuke lunchboxen voor je kinderen maar heb je niets? Dan is deze winactie wel iets voor jou. FLINGO geeft een starterspakket weg ter waarde van 75 euro. Wat kan je in het pakket verwachten:
- een YUMBOX naar keuze
- een mini Montii drinkbeker naar keuze
- 1 bumper naar keuze voor de drinkbeker
- eetbare oogjes
- een stift met eetbare inkt
- een setje prikkers naar keuze
Maak je keuze op FLINGO.
HOE DOE JE NOU MEE?
Je kan meedoen via Instagram en wie geen insta heeft kan ook via de blog meedoen. Laat hieronder in de comments weten waarom je meedoet. De winnaars worden geloot onder alle inzendingen.
Meedoen kan tot en met 15 augustus 2020, dan wordt FLINGO 1 jaar!!
Pin it
Vind je deze tips over een gezonde brooddoos samenstellen leuk? Pin het dan op je bord please…
Hoe vul jij de broodtrommel van je kinderen? Kan jij zeggen dat je een gezonde brooddoos samenstelt?
XOXO Nathalie
21 Comments
Sofie
22 augustus 2018 at 07:34Ik wil dat invriezen van boterhammen alvast eens proberen !
Maar als je ‘waterig’ beleg moet vermijden (ik ben zelfs aan het denken wat ik me hierbij moet voorstellen 🙂 , wat doe jij er dan allemaal wél op ?
Billie Timmerman
11 augustus 2020 at 08:47Wat ziet dit er heerlijk uit. Voor de moment deed ik ook al zoiets maar met een gewone brooddoos en koekjesvormen. Deze upgrade zou ik wel willen 😍
Tania
11 augustus 2020 at 10:06Zo zo zo graag!
Ik probeer nu al gezonde brooddozen te maken voor mijn zoontje. Hij vindt het altijd leuk om ‘s middags zijn brooddoos te openen. Helaas ben ik niet zo creatief en blijft het bij een gewoon boterhammetje met beleg, aangevuld met groentjes/kaas/rozijntjes
Annelies
11 augustus 2020 at 08:59Wat zou dit pakketje hier welkom zijn! Ik probeer nu telkens wat te variëren in hun brooddoos. Maar ik ben nog niet zo goed uitgerust om een ‘mooie’ brooddoos te maken. Dit pakket zou een goede hulp zijn voor mij! En twee blije jongens als resultaat 🙂
fien
11 augustus 2020 at 09:07Ik zie op school ook heel vaak ongezonde dingen in een brooddoos. Maar aan de andere kant merk ik ook meer en meer kinderen die tomaten, wortels,… meebrengen voor bij hun boterhammen. We zijn dus op goede weg!
In september gaat mijn kleintje mee met mij naar school. Spannend! Dus zo’n set lijkt me perfect om goed te starten
Karen
11 augustus 2020 at 09:28Ooooh wat zou ik dit graag winnen. Wij hebben een heel moeilijk etentje. Lees, ging niet graag meer naar school en bleek omwille van het eten in de refter op school. Terug kunnen omkeren door bij de grootouders te gaan eten maar vanaf september is het terug elke dag op school eten omwille van corona😬 Mama heeft nu al een serieus stresste duuuuus die megacoole attributen zouden het ineten wel als positief en leuk kunnen maken🍀🍀🍀
Karen
11 augustus 2020 at 09:29EteRtje dus🙈
Isabel Schockaert
11 augustus 2020 at 10:21Ik geef sinds vorig jaar komkommer, tomaatjes mee bij de boterhammen. Extra kzzsjes of rozijntjes lusten ze ook wel. Maar dat is een heel gedoe met extraa doosjes bij de boterham. Dan vergeten ze die soms ook op te eten. Als alles bij elkaar zou zitten, in een Yumbox, lijkt me dit heel handig.
Jessica Doms
11 augustus 2020 at 10:11Yeeeesss!!
Helemaal gek op bento boxen, net als de monkeyplatters. Totally ready to rock het nieuwe schooljaar!! Vroeger opstaan om de coolste lunchboxen te maken, Yep, die mama ben ik 😅😎
Dus ik waag heel graag mijn kans om te winnen…
Fijne dag allemaal ☀️💜
Mingeroet Martine
11 augustus 2020 at 16:38Mijn kleindochter Helena is verzot op rauwe groentjes .Maar ze liggen naast haar boterhammetjes in de brooddoos. Niet zo handig.Een overschot pasta lust ze ook wel de volgende dag maar is moeilijk om mee naar school te nemen.Zo ‘n brooddoos met vakjes lijkt me ideaal.Dus….duimen dat we de brooddoos winnen✌✌✌
Marleen
11 augustus 2020 at 17:29Jaaaaaaaa ik wil deze super graag winnen. Lijkt me fantastisch om eens voor wat originele lunches te zorgen ipv altijd boterhammen met kaas en choco.
Duimen maar!🤞
Elise
11 augustus 2020 at 19:21Hier is de baby nog on the way maar onder het mom: een voorbereid moeder is er 2 waard doe ik graag mee, en ondertussen kan ik de brooddoos zelf gebruiken 🤣
Andy E
12 augustus 2020 at 09:07Mijn jongste zoontje gaat binnenkort voor het eerst naar school. Hij heeft erg veel allergieën waardoor een gewone broodlunch meenemen geen optie is voor hem. Dit lijkt me een erg leuke en gezonde manier om een lunch mee te geven, ik denk dat hij er ook met veel meer plezier van zou eten. En deze papa zou zijn kind met een gerust hart afzetten op school, want gezonde voeding is erg belangrijk.
Lissy Steegmans
12 augustus 2020 at 09:22Heeeeel erg welkom!
We hebben al een kleine basis uit het Flingo-assortiment, maar nog niet echt om een sjieke Bento box te maken. Ons zoontje zijn brooddoos is ook stuk gegaan en zus gaat vanaf Pasen volgend jaar ook naar school, dus we kunnen nog wat materiaal gebruiken 🙂
Marian B
12 augustus 2020 at 10:59Mijn dochtertje zal dit helemaal leuk vinden, helemaal als ze straks naar de grote school gaat. Dan kan een nieuwe lunchbox natuurlijk niet ontbreken. Het lijkt me ook leuk om aan de slag te gaan om leuke, gezonde en lekkere dingen klaar te maken. Een goede stimulans om gezond te eten!
Betti Scheringa
12 augustus 2020 at 11:15Doe heel graag mee
Mijn oudste heeft al een yumbox en zou er ook graag 1 voor mijn jongste willen. Namelijk ideaal ivm de continuerooster
Jongste dochter is nu 4 en voor vakantie paar week school geweest en na deze week gaat ze naar groep 1 😊 en die wil ook graag een lunchbox net als haar grote zus. Ook zijn we nu al 4jaar opzoek naar juiste drinkbekers die niet lekken en ze zelf loskrijgen. Tot nu toe nog niet juiste gevonden terwijl de kast vol staat met megaveel bekers..
Geef ze altijd lekker bakje mee zoals ze zelf zeggen. Wat brood maar ook fruit of groente of vleeswaren. Lekker gevarieerd dus wij duimen vast voor een mooie panini voor onze jongste 🤞😊❤
Kristl
12 augustus 2020 at 11:57Wij doen graag mee 👍😊 een leuke lunchdoos met coole prikkertjes en ook de mogelijkheid om meer variatie mee te geven… het geeft zin om de lunchdoos leeg te eten 🥪😋
Christy
13 augustus 2020 at 09:09Als mijn zoontje zijn hoogtepunt van zijn zomerkamp… de yumbox van een ander kindje was… móet ik wel meespelen 😀🤞
Saskia
13 augustus 2020 at 11:58Heel erg welkom voor mijn zoontje, ondanks dat hij nog wat jong is… Goed voorbereid is het halve werk 😉
Ik heb een reactie achter gelaten (en ben je gaan volgen, leuk!) via Instagram
Evelien
14 augustus 2020 at 22:35Mijn dochter ging vorig jaar voor het eerst naar school. Een gevarieerde lunch meegeven was één van de prioriteiten die ik mezelf oplegde. Een boorddoos die er leuk uitziet, wordt ook makkelijker opgegeten – en zo heeft ze al een goede portie groenten/fruit binnen. En of het werk! vaak komt ze ‘s ochtends zelf aanlopen met prikkers of uitsteek vormpjes om samen haar brooddoos te maken. Deze set zou het nog fijner maken om samen een lekkere lunch te maken!!
Ruth
30 augustus 2020 at 15:14Voor de boxjes ben ik wat laat, maar ik vroeg me af of vooraf gesneden worteltjes, komkommers etc niet teveel uitdrogen? Zeker bij wortels heb je dat wel een beetje, vind ik 🧐