Unicorns & Fairytales
gezonde brooddoos tips - unicorns & fairytales
Food lunch lunchbox My life

Zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een broodtrommel

Als leerkracht die ook wel eens de middagbewaking doet kom je veel lunchboxen tegen. Ik zie… vaak hetzelfde: een boterham met kaas en vlees of choco. Ik betrap me er soms ook op dat het handig is en vlug. Vorig jaar las ik nog een artikel waarin stond dat dit trouwens de populairste inhoud was van de lunchboxen. Ik ben ook een moeder dus ik begrijp het wel…de ochtendrush. Maar of dat nou ook de gezondste keuze is laat ik in het midden. Natuurlijk wel de makkelijkste, maar er zijn toch andere oplossingen vind ik. Ik deel graag mijn tips.

Gezonde brooddoos

Eigenlijk is het niet zo heel moeilijk om een gezonde brooddoos samen te stellen. Je moet er misschien iets meer moeite insteken maar ook dat valt wel mee. Alles draait om voorbereiding: op voorhand groentjes snijden, het juiste fruit in huis halen en left-overs bewaren. Zo hebben wij altijd mini groentjes en fruit in huis: zo van die kleine komkommers, kerstomaatjes, worteltjes, blauwe besjes, druifjes, nootjes, rozijntjes enz…

d5850a6c84d0b6e58a356ca150e18074 - Zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een broodtrommel

Is dat allemaal wel nodig? 

Ik zit in verschillende mamagroepjes op Facebook, lees wel eens wat op social media en ben zelf mama én leerkracht. Ik kan me behoorlijk druk maken in mensen die zeggen: ach wij zijn toch ook zo groot geworden? Moet het allemaal zo speciaal zijn? Vroeger mocht je in het vliegtuig naast iemand anders ook roken, dat was toen algemeen aanvaard, maar was dat dan leuk en gezond? I don’t think so. Gezond al zeker niet. Is het nodig om ELKE DAG uren in de keuken te staan om het meest exclusieve lunchpakket te maken? Nee ook dat niet. Ik geef ook wel eens gewoon een witte boterham met boterhamworst mee zonder meer. Zeker wel. Maar ik vind het toch belangrijk dat mijn kinderen een gezonde levensstijl en voedingsgewoonte hebben en niet elke dag diezelfde saaie boterhammen voorgeschoteld krijgen. 

Hoe doe je dat dan? 

STAP 1: kies voor een goede, kwalitatieve en ecologische lunchbox 

Om een gezonde brooddoos te kunnen maken heb je vakjes nodig. Wij hebben drie soorten lunchboxen thuis : een gewone brooddoos, een eco lunchbox en binnenkort een yumbox met vakjes. Sinds ik me meer verdiept heb in gezonde maaltijden, tussendoortjes en meer bezig ben met de categorie ‘food’ op mijn blog  en op Instagram ben ik me ook gaan verdiepen in verschillende broodtrommels. Ik vond het erg fijn om een Bento box aan te schaffen omdat dit een makkelijke oplossing biedt als je verschillende dingen aan je kind wil meegeven.

STAP 2: zorg voor een voorraad in je (ijs)kast

Niets zo handig (en leuk) als ’s ochtends de brooddoosjes te kunnen vullen zonder nog te staan snijden en koken. De dag voordien of in het weekend kan je ook voorbereidingen treffen. Wij hebben komkommertjes, tomaatjes, gekookte eitjes, worteltjes, crackers, soepstengels en een assortiment nootjes en gedroogd fruit staan. Ik heb ze maar te nemen en klaar…Het is nog leuk ook.

ce1952c43fbe26dbcf783bed00e658fd - Zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een broodtrommel

STAP 3: durf experimenteren met het soort brood 

Wit brood is eigenlijk niet zo gezond. Dat weten we ondertussen. Er zijn zoveel verschillende soorten brood. Durf eens afwisselen maar als je kinderen nog klein zijn zou ik té korrelig brood vermijden. Spelt, rogge, … allemaal goede keuzes en je kan ook volkoren crackers of een wrap gebruiken. Wij hebben sinds kort een broodmachine van Domo aangeschaft. Superhandig en leuk én voordeliger. Je kan experimenteren met verschillende soorten en je kan ook je kinderen mee laten helpen. Ze zijn dan héél trots op hun zelfgemaakt brood. 

gezonde brooddoos tips - unicorns & fairytales

STAP 4: probeer voor afwisseling van beleg te zorgen

Raadpleeg de voedingsdriehoek als je niet goed weet wat je kan meegeven. Wij neigen ook altijd naar hetzelfde beleg, omdat de kinderen het lusten en omdat het makkelijk is. Maar eigenlijk is dat niet goed. Dus laat die boterhamworst en kaas eens in de koelkast liggen en probeer eens iets anders. Ik gaf Lex een hapje hummus en hij at bijna heel het potje leeg. Durf experimenteren. Deze eiermuffins zijn ook zeker een leuke afwisseling en je kan er de groentjes instoppen die je kind graag lust.Een goed begin voor een gezonde brooddoos.

gezonde brooddoos tips - unicorns & fairytales

STAP 5: Stuur een boodschapje mee

Erg leuk als je kind kan lezen: een boterhambriefje meegeven. Je hebt leuke kaartjes maar je kunt ook gewoon een briefje maken. Wie krijgt er nu niet een leuke boodschap in zijn brooddoos? 

gezonde brooddoos tips - unicorns & fairytales

Tips

 • vries gemaakte boterhammen met beleg in verschillende diepvrieszakjes in. Haal ze ’s morgens uit de vriezer en steek ze in de lunchtrommel. Tegen lunchtijd zijn ze ontdooit en even lekker. Door mezelf getest!!! Vermijd wel te waterig beleg. Maar de boterhammen zijn heerlijk. Ik stond er eerst heel kritisch tegenover maar het werkt wel.
 • left-overs kan je makkelijk gebruiken de dag nadien. Vooral daarvoor zijn bento lunchboxen handig. Ze hebben verschillende vakjes of zoals onze eco lunchbox een apart doosje met deksel. Koude pasta, slaatjes, … lekker! Bij kleuters kan je dit misschien beter niet doen, maar lagere schoolkinderen zullen ervan smullen zonder helemaal onder de pasta te hangen.
 • vermijd natte groenten op boterhammetjes. Lekker à la minute thuis maar tegen de tijd dat het lunchpauze is voor de kinderen zijn de boterhammetjes helemaal doorweekt. Wil je groentjes meegeven? Doe het dan in een apart potje of zorg zoals hierboven beschreven staat voor kleine groentjes. 
 • snijd tomaatjes, worstjes en druiven in stukjes om verstikking te voorkomen. Ook met nootjes kan je best oppassen, al durf ik wel eens grotere noten en rozijnen mee te geven. Wij hebben een keertje gehad dat Vince bijna in een druif stikte
 • gedroogd fruit is een gezond snoepje (dat vertel ik mijn kinderen toch…) en kan je dus makkelijk meegeven.

 

Volg onze gloednieuwe instagram feed voor lekker eten en lunchboxen

Voor meer tips en tips voor een gezonde brooddoos kan je onze gloednieuwe Instagram pagina volgen waar we zoveel mogelijk lekkere recepten voor kinderen en inhouden van lunchboxen gaan laten zien. Het staat nog in zijn kinderschoenen maar kom gerust al volgen… @kidsfood_and_lunchbox

 

Pin it….

gezonde brooddoos tips - unicorns & fairytales

 

Hoe vul jij de broodtrommel van je kinderen?

XOXO Nathalie

 

 

 

pinit fg en rect red 28 - Zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een broodtrommel

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Sofie
  22 augustus 2018 at 07:34

  Ik wil dat invriezen van boterhammen alvast eens proberen !
  Maar als je ‘waterig’ beleg moet vermijden (ik ben zelfs aan het denken wat ik me hierbij moet voorstellen 🙂 , wat doe jij er dan allemaal wél op ?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Mooie herinneringen creëren voor onze kinderen en kleinkinderen

Laatst was ik te gast op een evenement van Canon. We kregen de Pixma printer te zien. De man die...

Sluiten