Unicorns & Fairytales
wat te doen als je kin stikt - unicorns & fairytales
Gezondheid / Health moederschap My life

Wat moet je doen als je kind stikt in een stuk voedsel ?

Ik denk dat oma en opa de schrik van hun leven hebben gehad. We deden altijd een beetje luchtig over fruit in stukjes maar ik denk dat we nu ons lesje wel geleerd hebben. Vanaf nu druiven in vier én nog eens goed bekijken wat we moeten doen als een kind zich verslikt. Dankzij de handelingen van opa liep het goed af. Wat te doen als je kind stikt? Je leest het hier!

Vince versus de druif

Wat te doen als je kind stikt? Juist handelen! Algoed dat opa dit deed… Ik was er zelf niet bij. Het liep gelukkig goed af maar je weet nooit. Net nu het nog in het nieuws verscheen… Wanneer ik tegen mensen zeg dat men bepaald fruit en bijvoorbeeld worstjes in 4 kunt snijden zal 50 procent zeggen dat ik overdrijf. Daarom gaven we maar hele druiven. Ook bij oma en opa. Maar toen liep het plots even mis.

Blijkbaar schoot er een druif in de keel van Vince en kon hij geen adem meer krijgen. Na meermaals op de rug te kloppen kreeg opa het er nog steeds niet uit. Oma was helemaal in paniek en opa wit weggetrokken maar gelukkig bleef hij proberen. Hij hield Vince schuin omlaag en bleef kloppen op zijn rug tot de druif eruit schoot. Dit had erger kunnen zijn…

Daarom snijd je dus best deze dingen doormidden of in vier

Wij hebben ons les geleerd. En ja, je kan je in vele dingen verslikken maar ik neem geen risico meer. Vooral druiven, kerstomaten, knakworstjes en nootjes zijn boosdoeners. Zachte stukken kunnen in de luchtpijp terecht komen en passen zich aan waardoor het moeilijker is om het stuk dat vast zit eruit te krijgen. Ook een ballon is erg gevaarlijk. En ja, Lex heeft zijn tanden al eens in een ballon gezet. Dus het is niet zo onwaarschijnlijk dat baby’s wel eens een stuk ballon inslikken.

Druiven en andere dingen snijd je best in  of op zijn langs zodat er geen ronde vormen zijn. Zo heb je minder kans op verstikking.

wat te doen als je kind stikt - unicorns & fairytales

Wat te doen als je kind stikt

(Bron: zappy.be)

Bij baby’s jonger dan 1 jaar

Geef 5 rugslagen met de hiel van je hand terwijl je de baby lichtjes (op je arm) naar beneden richt en vergeet daarbij niet het hoofdje goed te ondersteunen. Kijk na elke slag of het voorwerp is verwijderd. Als het slaan op de rug niet helpt, geef dan 5 borststoten met de vingertoppen van je hand ter hoogte van de tepeltjes. Tijdens de borststoten richt je de baby ook lichtjes naar beneden en ondersteun je het hoofdje. Herhaal deze handelingen. Als de baby het bewustzijn verliest, leg je het kind voorzichtig op een tafel, vraag je iemand om de hulpdiensten te alarmeren en start je een babyreanimatie.

Borststoten kunnen ernstige inwendige schade veroorzaken. Een baby die borststoten kreeg, kan best door een dokter onderzocht worden. Op de site van Child Care Academy kan je een reportage bekijken waar de handelingen stap voor stap worden gedemonstreerd. Ook in het artikel over de EHBO-cursus op de redactie van Zappy Ouders kan je hiervan foto’s vinden.

 

Bij kinderen ouder dan 1 jaar

De eerste hulp voor verstikking bij een kindje ouder dan 1 jaar begint met de vraag: “Heb je je verslikt?”. Als het kind nog kan antwoorden of als hij nog kan ademen of hoesten, dan kan er nog lucht in en uit de luchtweg, wat een goed teken is.

Zorg dat het kindje blijft hoesten, voor de rest hoef je niets te doen. Blijf uiteraard wel bij het kind tot hij terug normaal ademt.

Kan het kind niet meer antwoorden, hoesten of ademen, dan zit de luchtweg volledig dicht.  Geef dan eerst vijf rugslagen met de hiel van je hand tussen de schouderbladen in lichtjes voorovergebogen positie.  Als slaan op de rug niet helpt, geef dan zo snel mogelijk vijf buikstoten (Heimlich). Is het probleem hiermee nog niet opgelost, geef dan afwisselend vijf rugslagen en vijf buikstoten. Evalueer na elke slag of het voorwerp verdwenen is.  Als het kind het bewustzijn plots verliest, leg hem dan voorzichtig op de grond. Verwittig onmiddellijk de hulpdiensten op het nummer 112 en start met de kinderreanimatie.

Indien je meer informatie wenst over EHBO bij baby en kind kan je steeds contact opnemen met de Child Care Academy of een kijkje nemen op de website van Kind & Gezin.

 

EHBO party aan huis

Weet jij ook niet goed wat te doen als je kind stikt? Je kan Child Care Academy ook bij jou thuis laten komen. Ik heb dit als een van de eersten mogen uittesten (EHBO homeparty ) en ik vond het erg leerzaam.

Snijden jullie fruit in stukken of nemen jullie het niet al te nauw? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Niki
  11 oktober 2017 at 09:42

  Amai is me dat schrikken.. ik deed de druiven altijd in 2 maar deed dat nu niet meer omdat ik dacht dat hij oud genoeg was nu.. niet dus !! ? Al goed is dit goed afgelopen !! Ocharme oma en opa… die zullen daar wel even van wakker liggen.. ! Xx

 • Reply
  Mama Naturelli
  11 oktober 2017 at 16:18

  Wow, gelukkig met de schrik vanaf gekomen! Ik snijd het altijd in vier, tis een kleine moeite en neem liever geen risico. Ben zelf eens bijna gestikt als zesjarige, vergeet ik nooit!

 • Reply
  Saskia
  14 oktober 2017 at 21:34

  Bij de peuters snijden wij altijd de druiven. Gelukkig is alles goed gegaan! Dat is schrikken…

Leave a Reply