Unicorns & Fairytales
herfst printables - unicorns & fairytales
Basisonderwijs hoekverrijking Kleuters My life Onderwijs wereldoriëntatie

Herfst printables (gratis bundel!) voor kleine kinderen met tips

Hoera! Herfst is zooo ontzettend leuk ! Ik hou er ook van om bepaalde educatieve zaken in dat thema aan te bieden. Zo maken we steeds sensory Bins, herfstknutsels, doen we veel buitenactiviteiten en maak ik ook herfst printables. Deze bundel herfst printables bied ik gratis en voor niets aan en hij is echt leuk! Hij is voornamelijk geschikt voor kleuters en eerste graad van de lagere school! Maar ik ben er zeker van dat je ze in hogere jaren ook kunt inzetten en aanpassen aan jouw wensen. 

Bundel met Herfst printables

Deze grote bundel met herfst printables bevatten enkele educatieve zaken, actieve zaken en ook kleurplaten + posters. Je kan het inzetten samen met een Sensory Bin, zelfgemaakt speeldeeg, loose parts enz… Per onderdeel wil ik graag even enkele tips geven. Zet ze thuis in, in de klas of elders. Met mijn pedagogische achtergrond zijn het ook allemaal zaken die doelgericht ingezet kunnen worden.

sensory herfst  - unicorns & fairytales

Verzamelen en classificeren

Druk de twee soorten werkbladen af. Ideaal zou zijn als je ze vergroot. Je kan het natuurlijk ook op een behangrol overnemen. Vraag aan de kinderen om in de natuur verschillende kleuren (blaadjes, vruchten, takken…) te zoeken en te rubriceren. Doe dit ook met hoeveelheden en herfstvruchten, natuurelementen… Je kan alle domeinen zo goed verweven in het thema herfst! 

lees ook: Tips voor hoekenwerk in het eerste leerjaar (met voorbeelden in thema herfst) 

Tellen

Druk de kaarten af en lamineer ze. Je kan een symbool zetten op het juiste vakje aan de achterkant zodat kinderen zelf kunnen zien of ze het juist hebben. Werk met knijpers. Kinderen plaatsen de knijper op het juiste vakje. Dit is om getalbeelden en hoeveelheden te leren koppelen aan het juiste cijfer. Een klassieker dus! 

lees ook: Leren tellen? Leuke speelse teloefeningen in de herfst met (natuurlijke) materialen

Herfstjacht

Druk af, lamineer en steek eventueel in een klembord. Werk met een uitwisbare stift en ga op jacht. wat heb je allemaal gezien tijdens je tocht? Je kan dit ook anders aanpakken en de symbolen afdrukken en ergens hangen. Tijdens een route / zoektocht / … vinden de leerlingen deze symbolen terug. Kunnen ze er iets over vertellen of informatie over opzoeken? 

lees ook: Herfstschatten zoeken in het bos en een schatkist maken

Beginletters

Dit werkt hetzelfde als de telkaarten. Druk ze af, lamineer en werk met wasknijpers. Ze zeggen het woord luidop en duiden de beginletter aan. Je kan de woordkaartjes eventueel in een spreekmuur schuiven en de woorden duidelijk inspreken.

herfst printables - unicorns & fairytales

Achtergrond

Er zit ook een blad bij deze herfst printables die als achterkant gebruikt kan worden. Zo maak je een leuke domino, kan je werkkaarten leuker maken achteraan. Het is niet noodzakelijk maar kan gebruikt worden indien nodig.

BINGO

Gebruik als zoekkaart, om de kleine symbooltjes uit te knippen of hoe je maar wil. Er zijn ook kleinere bingokaarten. Vergroot het RAD VAN IKEA op A3 zodat het op het rad past. Hier kan je heel veel mee doen:

  • gewoon bingo spelen
  • zoekkaart
  • woordjes stempelen
  • beginletter – eindletter – rijmwoorden zoeken
  • als woordkaartjes gebruiken

Levenscyclus appel

Maak een onthoudblaadje / werkblaadje over de cyclus van een appel. Het zou leuk zijn moest je natuurlijk een leuk filmpje hebben, een fijn boek vinden, een bezoek aan een boomgaard kunnen brengen. Als verwerking kan je de kinderen een appel laten maken waar de stapjes opstaan als je het openvouwt. Ze vinden het erg leuk!

herfst printables - unicorns & fairytales

Delen van een paddenstoel, pompoen en appel

Je kan paddenstoelen, pompoenen en appels onderzoeken. Welke soorten heb je ? Wat zijn sporen? Waar groeien paddenstoelen enz… Koken met deze zaken kan je natuurlijk ook! Welke paddenstoelen mag je wel / niet eten? Knutselen met pompoenen en soep maken van de binnenkant. Met appels, daar kan je ook wat mee! Maak samen appelmoes en smul lekker op.  Lamineer de prenten. Lamineer ook de woordkaartjes en kleef klittenband op de plekjes waar ze moeten komen én op de kaartjes. Zo kan je het hergebruiken.

herfst printables - unicorns & fairytales

Tellen met paddenstoelen en hun stippen

Er zijn verschillende fiches die je kan gebruiken: de stippen tellen en de juiste hoeveelheid schrijven of leggen… Op de andere kaart moeten de kinderen zelf stippen zetten. Dat kan je doen door bijvoorbeeld met gedroogde kikkererwten te werken, speeldeegballetjes te maken, loose parts te gebruiken of anders… De laatste fiche is Blanco zodat je zelf je eigen ding ermee kan doen.

herfst printables - unicorns & fairytales

Matchen

Hoeveelheden en cijfers matchen zodat je een geheel krijgt. Dit spreekt voor zich. Maar… wissel de kaartjes ook eens in door concreet materiaal: echte blaadjes, herfstvruchten of loose parts! Met deze herfst printables kan je je eigen ding doen! 

De ‘K’ van kabouter

Om vooral in de kleuterschool aan letterherkenning te doen kan je soms eens letters aanbieden naargelang het thema. Bijvoorbeeld de P van Piraat, de H van Herfst, de K van kabouter enzovoort. Je vindt altijd wel iets! Gebruik het blad zoals het is of knip er delen uit. Zo kan je de ‘tracing’ letters uitknippen, vergoten en lamineren… Laat de letters op verschillende manieren schrijven. Inspiratie kan je in het volgende artikel halen: 25+ manieren om de schrijfmotoriek van je kind te oefenen

Klei de stippen 

Maak met de kinderen je eigen playdough en laat ze bijvoorbeeld een cijfer trekken. Je kan dit in thema doen door bijvoorbeeld op kastanjes, okkernoten, boomstamschijfjes (of iets anders) cijfers te schrijven. Geef de paddenstoel dan evenveel stippen. 

Magisch brouwsel en toverstof 

Dit is een van de dingen die ik ook aanbied om thuis te komen doen als workshop. In thema Halloween of herfst is het leuk om brouwsels te maken. Herfstsoep, Fizz potions… Allemaal mega leuk! Kinderen vinden dit geweldig. Je kan enkele hulpmiddelen vinden in de bundel zoals recept-kaarten die ze zelf kunnen invullen en enkele tips hoe je een toverstok kunt maken op verschillende manieren. Ook is er een leuk blaadje bij waar kinderen toverspreuken kunnen uitvinden. 

herfst printables - unicorns & fairytales

Kleurprenten 

Ik heb enkele kleurprenten samengesteld. Heel erg leuk is één van de prenten vergoten zodat je er een klasposter van kunt maken. Dat kan je doen via de website BLOCKPOSTERS.  Laat dan een groepje kinderen werken aan een gezamenlijke kleurplaat. Superleuk! 

Posters 

Ik heb enkele mooie prenten in thema herfst en Halloween gevonden die kunnen dienen als kleikaart, posters, versiering, praatprenten… Lamineer ze en hang ze op of doe er zelf iets mee. 

Woordkaarten

Ik maakte ook woordkaarten in thema herfst die je kan inzetten hoe je maar wil. Maak er een memory van, laat de letters naleggen, stempelen…

DOWNLOAD :

BLOKLETTERS HERFST WOORDKAARTEN

WOORDKAARTEN HERFST STEMPELEN LETTERS

HERFST WOORDKAARTEN kleine letters

EXTRA TIP

De prenten van de paddenstoelen kan je ook inzetten als creatieve verwerking: leg bij de prenten ook papier, scharen, stiften, lijm, houten stokjes, frutsels… Laat hen nadenken over wie er in de paddenstoel zou kunnen wonen en laat ze een deurtje maken. Ze maken zo van de prent een huisje van hun personage. Kunnen ze er nu een verhaaltje bijmaken? Misschien dat de kinderen wel een kabouterdorp kunnen maken?

En andere leuke herfstactiviteiten…

Toffe activiteiten, (les)ideetjes en (boeken)tips tijdens de Week van het Bos

Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

Herfstdiertjes maken met speeldeeg en anders frutsels

Leuke herfstbomen knutselen met je kinderen

Leren tellen? Leuke speelse teloefeningen in de herfst met (natuurlijke) materialen

Een herfsttafel met je kinderen maken

DIY // Herfst Play Dough Kit

Leuke kinderboeken over de herfst voor grote en kleine kinderen

Leren tellen tot 10 met deze speelse activity trays met als thema herfst

5x inspiratie om te knutselen rond het thema herfst

Een sensory basket voor baby’s in thema herfst

Lekkere en makkelijke Halloween receptjes om samen met je kinderen te maken

Regenboog herfst speeldeeg

Tip: mijn boek SPEEL!

Je kan ook veel inspiratie vinden in mijn eigen boek. In mijn boek vind je meer dan 300 pagina’s vol uitleg over spelen met kinderen en meer dan 100 activiteiten die je zowel thuis, in de klas, op speelpleinen en elders kunt inzetten. Je krijgt ook toegang tot QR codes die leiden naar exclusieve printables! 

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

 

Nog meer printables

In mijn shop vind je zowel gratis als betalende printables die je thuis en in de klas kunt inzetten. Er zijn thema’s gemaakt volgens de leerplandoelen dus helemaal inzetbaar! 

VIND ZE HIER

Download gratis de herfst printables 

DOWNLOAD DE GRATIS HERFST PRINTABLES

 

LIEFS

XOXO Nathalie 

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply