Unicorns & Fairytales
seizoenstafel herfsttafel thematafel - unicorns & fairytales
Educatief Educatief speelgoed educatieve activiteiten My life sensory play Spelen Webshoptips

Een herfsttafel met je kinderen maken

Je ziet het vooral ook voorkomen in scholen: een herfsttafel of thematafel. Maar ook thuis kan je je kinderen laten kennis maken met een herfsttafel, seizoenstafel of thematafel. Heel leuk om dit tafereel samen aan te kleden en verder te laten ontwikkelen. Hoe ga je nu samen aan de slag ? Ik geef je wat inspiratie.

Thematafel

Een herfsttafel of seizoenstafel maken zorgt ervoor dat je kinderen een beter beeld krijgen van de kringloop van de natuur of visuele ondersteuning bij een bepaald thema. Ze leren associaties maken, worden meegezogen in het thema en leren creatief denken. De kinderen gaan er bewuster mee om en leren zo meer over de seizoenen of het thema. Vooral in lagere klassen en kleuterscholen gebruiken ze thematafels om zo een onderwerp en de dingen die erbij horen concreter te maken voor kinderen. Samen mogen ze er spullen van weghalen of van bijzetten. Of ermee spelen…

herfsttafel - unicorns & fairytales

Seizoenstafel

De seizoenstafel leeft. Naarmate het seizoen verandert, veranderen er ook dingen op de tafel of het plekje waar je iets zette. De kleuren, items, knutselwerkjes enzovoort. Het is erg fijn om typische dingen van in dat seizoen aan de man te brengen. Eventueel met een opdrachtjes erbij of je kan ook een sensory table maken die helemaal in gelijke lijn staat met de thematafel.

herfsttafel - unicorns & fairytales

Wat zet je allemaal op een herfsttafel?

Je kan best beginnen met een plekje te zoeken waar je iets kunt laten staan. Wij maakten onze herfsttafel in de speelkamer op de lage kast. Zo konden ze kinderen eraan komen maar stond het voor niemand in de weg. Je kan best beginnen met een basis: een stof of vilt in de kleur van het seizoen of thema.  Daarna kan je beginnen versieren of aanvullen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Je kan bijvoorbeeld een herfstwandeling gaan doen en herfstvruchten rapen, houten diertjes zetten, paddenstoelen enz…

lees ook: Toffe uitstappen in en rond de herfstvakantie 2019 met je kinderen  en 10 leuke herfstactiviteiten voor buiten

Je kunt inspiratie halen uit wat er in de natuur gebeurt. In de herfst wordt er bijvoorbeeld geoogst. Dan kun je pompoenen, appels, zaden en noten gebruiken op de seizoenstafel. De herfst is ook de periode voor de paddestoelen en de kabouters, draken en ridders. In de herfst kun je je ook uitleven met lantarens en als je Halloween viert kan je daar ook iets mee doen.

Boeken of gemaakte tekeningen zijn ook een leuke aanvulling. Of spelletjes in dit thema. Misschien dat je er wel een verkleedkist kunt bijzetten?

seizoenstafel - unicorns & fairytales

Leuke ideetjes voor je herfsttafel

Seizoenstafel in hout

Bij Houtspel kan je een seizoenstafel in hout kopen waar je makkelijk je tafereel op kunt maken. Ook hebben ze er nog vele andere leuke accessoires in natuurlijke materialen .

Boeken

Je kan enkele boeken uitstallen op de herfsttafel. Heb je deze leuke boeken in thema herfst al gezien?

herfsttafel - unicorns & fairytales

Knutsels

Hebben je kinderen toffe knutselwerkjes gemaakt? Zet ze daar ook. Altijd fijn om de werkjes van je kinderen ergens bij te betrekken. Ideetjes nodig om leuke herfstknutsels te maken? Wat denk je van volgende dingen:

DIY // Herfst Play Dough Kit

Herfstdiertjes maken met speeldeeg en anders frutsels

5x inspiratie om te knutselen rond het thema herfst

DIY // Herfstvruchten beschilderen

herfsttafel - unicorns & fairytales

Houten figuurtjes

Bij Houtspel en de Viltshop kan je leuke houten figuurtjes (Nins, dieren, bomen, paddenstoelen enz…) en ander antroposofisch speelgoed vinden voor op de herfsttafel. Daar kunnen ze kinderen mee spelen en decoreren. Zorg ook voor wat boomstemmetjes en andere geraapte herfstvruchten.

Opdrachten

Je kan er ook wat speelse opdrachten bij klaarleggen. Zo heb ik een activity tray in thema herfst voor de kinderen klaargezet. Superleuk om educatief te spelen in thema.

Seizoensring

Je kan deze verjaardagsring van Grimm’s ook gebruiken voor het aftellen naar belangrijke gebeurtenissen, de seizoenen en bij een herfsttafel bijvoorbeeld. Ze hebben vele prikkers die je erin kunt steken.

 

Natuurlijke materialen

Uiteraard is er niets zo leuk voor kinderen om buiten te spelen en zelf herfstvruchten, blaadjes en takken te rapen. Laat ze hun vondsten zeker mee uitstallen op de tafel.

lees ook: 10 x herfstactiviteiten voor buiten

Jaarkalender

Je kan ook een jaarkalender in de buurt hangen waar de kinderen dagelijks de dagen van de week kunnen verhangen, de datum, het seizoen, het weer, enz…

herfsttafel - unicorns & fairytales

 

Accessoires in het thema

Misschien heb je nog andere leuke accessoires in thema? Ik heb bijvoorbeeld een loep en potje geplaatst, een verrekijker en een houten tractor met kleine boomstammetjes. Waaraan denken ze nog? Alles kan…

herfsttafel - unicorns & fairytales

Interessante webshops

Er zijn ook heel wat webshops die leuke dingen verkopen om jouw seizoenstafel een tikkeltje specialer te maken. Bij De Viltshop hebben ze vilt in alle kleuren die je maar wil. Ook hebben ze pompons,  vilten balletjes en houten figuurtjes in thema herfst die je kan gebruiken! Bij Houtspel hebben ze enorm veel houten duurzame merken en toebehoren. Bij The Mini Story  kan je dan weer terecht voor educatieve en sensopatische materialen en speelgoed.

 

Pin it

Leuk idee? Pin het op Pinterest please…

seizoenstafel herfsttafel thematafel - unicorns & fairytales

Wat vind je van onze seizoenstafel? Ga jij ook een herfsttafel maken? 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply