Unicorns & Fairytales
sensory table - tafel voor sensopatisch spel - unicorns & fairytales
Sensopatisch speelgoed Spelen

Sensory table: superleuk om mee te spelen!

Heb je wel al eens gehoord van een tafel voor sensopatisch spel? Ook wel beter gekend in het engels als sensory table. Klinkt veel beter. In de kleuterklassen zie je hem waarschijnlijk standaard staan. Een speeltafel of thematafel waar de kinderen rond kunnen staan en waar verschillende dingen inzitten waarmee de kinderen kunnen spelen en experimenteren. Dat is ook bij ons een groot succes. Je hoeft niet te denken: ze hebben dit toch al in de klas, dan hoef ik het thuis niet meer te doen. Maar geloof mij, je kan nooit genoeg sensopatisch spel aanbieden.

Thematafel

Wat is dat nou, een sensory table of een tafel voor sensopatisch spel? Wel, heel eenvoudig: het is (meestal) een tafel waar je een bak in kunt plaatsen of een grote bak op pootjes waar je iets kan indoen. Je kent ongetwijfeld wel de zandtafels of watertafels? Wel, hier kan je eender wat in doen. Gekleurde rijst, gedroogde pasta, allemaal katoenen bolletjes, woldraad, verschillende materialen… Eigenlijk alles wat er in je hoofd opkomt. Leg er wat schepjes bij, potjes of dingen die ermee te maken hebben en je hebt je eigen sensorische speeltafel. Een thematafel maak je dan door allerlei spullen te zoeken die met het thema te maken hebben. Denk aan de seizoenen maar ook kleuren, feestdagen, dieren, gevoelens enz… Think out of the box.

sensory tafel - tafel voor sensopatisch spel - unicorns & fairytales

sensory tafel - tafel voor sensopatisch spel - unicorns & fairytales

Sensory bins

Je kan in plaats van een sensory table ook gewoon bakken nemen, dan heb je sensory bins of ontdekbakken. Het leuke ervan is dat je de bakken overal kan plaatsen. Ook gewoon op een lage tafel natuurlijk. Meestal zitten de kinderen dan op de grond. Bij prachtig weer kunnen de bakken buiten gezet worden en kan je er leuke waterspelletjes mee spelen. Wij hebben ook laatst gespeeld met waterparels en dat was een groot succes. Vooral het gevoel van die balletjes is superleuk.

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

Een tafel voor sensopatisch spel

Wij twijfelden heel erg om zelf een sensory table te maken. Op Pinterest kan je heel veel leuke DIY vinden maar ik vond een kant-en-klare speeltafel bij IKEA (FLISAT). De bakken zijn dan niet zo groot, maar de tafel voor sensopatisch spel kan hier ook omgevormd worden tot bureautje of gewoon tafeltje en dat vond ik wel leuk. Wij experimenteerden met pasta, vilten bolletjes, houten schepjes en kommetjes en beide kinderen vonden het superleuk. Het hoeft niet veel geld te kosten en als je voorbeelden wil van verschillende sensory table ideetjes, dan volg je mijn bord op Pinterest.

sensory tafel - tafel voor sensopatisch spel - unicorns & fairytales

 

Waarom een sensory table?

Je kan misschien denken: waarom zou ik dat in godsnaam in huis halen? Want je wéét gewoon dat die spulletjes niet netjes in die tafel blijven. Believe me, kinderen ontwikkelen en groeien op door ontdekken en experimenteren. Daar hoort knoeien bij. Leg een mat onder de ontdektafel, of zorg ervoor dat je materialen gebruikt die geen blijvende vlekken nalaten. Laat de échte knoeiboel en messy play tot wanneer je dit buiten kan doen. Opgelost 😉 Sensopatisch spel is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, al lijkt het een beetje een hoog ‘boomknuffelaarsgehalte’ te hebben.

sensory tafel - tafel voor sensopatisch spel - unicorns & fairytales

sensory tafel - tafel voor sensopatisch spel - unicorns & fairytales

Enkele ideetjes

Wij gebruiken onze sensory table veel. Enkele ideetjes om te doen:

Gekleurde pasta en rijst maken en er leuke activiteiten mee doen! Makkie!

Sensory play: kei leuk gekleurd schuim maken !

Spelen met loose parts in de Sensory table

Hoe begin je aan sensopatisch spelen? Enkele tips!

Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

zelf pasta kleuren - unicorns & Fairytales

Pin it please

Vind je dit leuk? Pin het dan op Pinterest :))

Thanx!

sensory table - tafel voor sensopatisch spel - unicorns & fairytales

Hebben jullie wel eens een ontdektafel of sensory table gebruikt? Wat vind je ervan? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  leen
  26 januari 2019 at 20:13

  WOW! Dit vind ik een geweldige tip!
  Heb 2 jaar geleden gezocht naar een water/zandbaktafel voor onze oudste kleinzoon met ASS, maar vond nergens iets betaalbaar.
  In maart is hij jarig, hij wordt 6. Moeten we toch eens een bezoekje aan Ikea brengen en testen of deze tafel hopelijk niet te klein is voor hem…

 • Reply
  Evelien
  23 maart 2021 at 09:53

  Dit is echt zo de max !
  Sinds maart 2020, lockdown, speelt onze zoon met een reuzegrote bak gemaakt van karton (restje van een eettafel) en daar 10 kilo mais in. Hij heeft er echt maanden aan een stuk elke dag in gespeeld met zijn tractors, kranen en zijn duplo om schuren en silo’s te bouwen. In de praktijk verstop ik soms kaartjes in een bak met mais om het toch wat aantrekkelijker te maken als het lastige letters zijn om uit te spreken. Sommige kindjes verliezen zich in het heen-en-weer bewegen door de maïs. Efkes ontprikkelen van hun dagje 😊

Leave a Reply