Unicorns & Fairytales
activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales
My life Sensopatisch speelgoed Spelen

10 Activiteiten met waterbeads of orbeez

Ken je die kleine gekleurde of doorschijnende balletjes die groot en glibberig worden nadat ze in water gelegd zijn? Dat zijn waterbeads, ook wel gekend als Orbeez. Het is een mega leuke sensopatische activiteit voor kinderen. Je kan er ook zoveel kanten mee op. Geen idee wat je ermee kan doen? Ik geef je graag enkele activiteiten met waterbeads.

Waterbeads

Wij deden enkele dagen geleden leuke activiteiten met waterbeads. Uren zijn mijn kinderen ermee bezig geweest. Wat is dat nou eigenlijk ? Ik kreeg na het posten van mijn Instagram foto veel reacties. Wel, het zijn kleine gekleurde korreltjes die wel 100 keer groter worden en water opslorpen. Het beste is als je per 5 gram waterbeads ongeveer een liter water gebruikt. Wanneer je gedistilleerd water gebruikt gaan ze langer mee.

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

Ze krijgen dat zo’n leuke gelstructuur, enorm fijn om mee te spelen en daarom ook een dankbare sensopatische activiteit. Zelf kon ik er amper afblijven. Het heeft een heel aangenamen textuur. Vince en Lex vonden het heerlijk om met hun handjes in de bak te zitten. Maar… leg best wel een doek onder de bak met waterbeads want ze springen er makkelijk uit en als je ze plattrapt dan is het een gelsubstantie dat achterblijft. Maar ach, sensopatisch spelen noemt men niets voor niets messy play 😉  Ideaal is ermee buiten spelen maar wij deden het gewoon binnen.

1. Sorteren per kleur

Je kan de waterbeads sorteren per kleur. Leg gekleurde bakjes klaar (of verschillende potjes, een eierdoosje, een doos met vakjes…) en laat de waterparels nemen met de vingertjes of een pincet. Mega ontspannend en meteen ook goed om de kleuren te leren kennen.

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

2. Sensopatische flessen maken

Heel leuke en makkelijk activiteit waar de allerkleinsten ook veel plezier aan beleven. Vul een doorzichtige fles half met waterbeads en vul aan met babyolie. Een prachtig ding om naar te kijken deze sensory bottles. Jammer genoeg gebruikte ik olie die troebel werd. Even goed uitkijken dus.

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

 

lees ook: tellen, kleuren en de motoriek

 

3. Met scheerschuim

Laat je kinderen los gaan met een bakje scheerschuim en waterbeads. Laat ze ijsjes maken, ontdekken en gewoon spelen. Leg er potjes, lepeltjes, schepjes in. Wedden dat ze dit superleuk gaan vinden? Vooral ook met de handjes kliederen. Best buiten doen tijdens de zomer of wanneer ze wat groter zijn moest je ergens op een plek zitten waar de scheerschuim liever niet aan hangt 😉

4. Maak er een sensorische ontdekdoos mee

Je kan een doos/bak vullen met waterbeads in een bepaalde kleur of vullen met objecten van een bepaald thema. Denk aan: onderwaterwereld, dino, Halloween, … Alles kan! Je kan ook een specifieke kleur waterbeads of Orbeez kopen in plaats van allemaal kleurtjes door elkaar.

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

5. Stressbal maken

Hier heb je doorzichtige ballonnen voor nodig. Vul de ballonnen door een lege fles te vullen met de Orbeez. Blaas vervolgens de ballon op en doe het teutje over de hals van de fles. Draai om zodat de waterbeads in de ballon rollen. Knoopje erin en BAM, je hebt een stressbal. Kei leuk! Behalve als hij knapt 😉

6. Essentiële oliën toevoegen en magie

Maak het extra sensorisch door er essentiële olie aan toe te voegen. Dan geurt het lekker 🙂 Extra sensorische activiteiten met waterbeads of orbeez. Wanneer je ze trouwens in water legt dan worden ze semi onzichtbaar. Een heel speciaal effect dat vooral Vince in zijn macht had. Hij bleef er maar mee experimenteren.

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

7. Knikkerbaan maken

Maak van halve wc-rolletjes of keukenrolbuizen (of andere buizen, speelgoed, alles wat kan dienen hiervoor) een knikkerbaan. Laat de waterballetjes rollen. Leuk leuk! Wij hebben thuis een leuke knikkerbaan die je kan gebruiken met LEGO, ook heel tof!

8. Rekenen maar!

Je kan het ook educatief maken. Leg allemaal cijfers of hoeveelheden en laat ze dan het aantal parels erbij leggen. Doen ze misschien iets minder graag in het begin, laat ze zeker eerst experimenteren en een ander keertje maak je er iets educatief van. Al is spelen sowieso, in welke vorm dan ook, leerrijk.

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

9. Slijm maken met waterparels

Wie is er nog steeds fan van slijm maken? Combineer de twee zou ik zeggen and see what happens. Je krijgt een slijmerige massa waterbeads. Wedden dat je kinderen dit ultra leuk gaan vinden?

10. Frozen beads

Steek de waterparels in een potje in de diepvries. Haal ze er na enkele uren terug uit en je krijgt frozen waterbeads. Geef je kinderen een spuitbus met warm water, of een potje en verfkwast en laat ze ontdooien. Of laat ze kapot slaan met een hamertje. Met andere woorden: let them play.

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

Wel even dit…

Waterbeads zijn meestal niet giftig maar ik zou ze zeker niet laten opeten. Speel hier dus enkel mee als je weet dat je kinderen dit niet als snoepjes gaan bekijken. Je hebt een alternatief, eetbare waterparels, waarover ik later meer ga schrijven, maar ik zou ze toch gewoon goed in de gaten houden of erop wijzen dat het geen balletjes zijn om op te eten.

Zie je die deugnieten ogen? Dat was de eerste en enige poging gelukkig!

Pin it

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

 

Ken jij deze leuke balletjes? Heb je iets aan deze activiteiten met waterbeads? Ook heel leuk om in de kleuterklassen te doen.

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Michelle Fatima
  7 juli 2019 at 14:21

  Hahaha nou ik zit dus nu alleen thuis met Nuaim want Soraya is met haar papa op vakantie naar Marokko en hij verveelt zich kapot. Dus ik ging eens op zoek naar wat je allemaal met die orbeez kunt doen en ik kwam bij jou. Ik heb er wel wat aan. Ik ben zelf niet zo creatief met dingen verzinnen.

  • Reply
   Nathalie
   8 juli 2019 at 21:23

   Ik ben kei blij dat je bij mij bent uitgekomen lieverd hahahaha

 • Reply
  Hilde
  23 augustus 2023 at 15:44

  Ik heb nog niet zo lang geleden een filmpje gezien, effe in de vlucht spijtig genoeg, maar nu weet ik niet meer of ze van die bolletjes in deed of gewoon babyolie. Maar was een bokaal gevuld met verse bloemen en dus en/ of alleen babyolie of bolletjes bij. Jij enig idee?

  • Reply
   Nathalie
   31 augustus 2023 at 11:38

   ik heb geen idee… Je moet zeker wel oppassen met de kleine kinderen en de waterbeads. Dat ze ze niet inslikken.

Leave a Reply