Unicorns & Fairytales
de jongen op het dak - unicorns & fairytales
Boeken Educatief Educatieve tips Leesboeken My life Onderwijs Winactie & Give away

De jongen op het dak. Een wondermooi boek + WIN

Toen ik dit boek in handen kreeg las ik hem in 1 trek uit. Met wondermooie tekeningen van de bekende Sassafras De bruyn. Het boek is geschreven door Aline Sax en gaat over een jongen dat op het dak zit en de wereld onder zijn voeten in de gaten houdt. Zo verwerkt hij het verlies van zijn zusje en het vertrek van zijn vader. Een mooi verhaal, erg knap geschreven.

De jongen op het dak

Dit kwetsbaar verhaal over afscheid en verdriet toont hoe je vanop afstand naar iets kunt kijken en zo iets kunt verwerken. Maar het leert meer dan dat. Ik leerde ervan dat je vaak dieper, langer en gerichter moet kijken naar iets om te weten wat er speelt. Ik leerde dat waarnemen veel meer is dan alleen maar kijken en ik leerde dat, wanneer je dieper kijkt naar mensen, je dingen ziet die je eerst niet wist. Wanneer je iemand echt begrijpt, dan kan je hem pas helpen.

de jongen op het dak - unicorns & fairytales

Het verhaal gaat over een jongen die heel veel verdriet heeft. Zijn zusje is gestorven en zijn vader is weggegaan. Doorheen het verhaal wil je graag weten wat er gebeurde en af en toe kom je er stukjes van te weten. Het verhaal neemt je mee in de gedachten van de jongen. Hij zit dagelijks op het dak en kijkt naar de mensen beneden. Hij ziet vaak dezelfde mensen en als hij goed kijkt, ziet hij hun routines of hoe die veranderen. Hij ziet de gevoelens, verliefdheden, bezorgdheden, de handelingen die ze doen enz… Op een dag komt er een meisje voor het huis staan en kijkt naar boven. Sinds die dag zwaait ze, maakt ze muziek en stuurt ze met een ballon dingen naar boven. De jongen doet eerst alsof het hem niets kan schelen maar eigenlijk is het voor hem wel een troost. Ik denk dat het meisje hem doet denken aan zijn zusje. Hij heeft het er duidelijk heel moeilijk mee dat mensen zomaar weggaan. Het verhaal gaat verder met momenten waarbij er een man mee op het dak komt zitten en het meisje komt uiteindelijk ook een keer naar boven en het eindigt met een beeld van hem en zijn zusje die op de grond liggen te kijken naar de hemel. Een mooi boek dat de gevoelens illustreert van rouwen en hoe afstand nemen een oplossing kan zijn. Een boek dat een troost kan zijn voor kinderen. 

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwen bij kinderen gebeurt op een verschillende manier. Naargelang de leeftijd en de ingesteldheid van de kinderen. Ze gaan er anders mee om dat volwassenen. Indien je graag tips hebt over rouwverwerking bij kinderen dan verwijs ik je graag naar deze artikels die ik schreef:

Rouwen met kinderen, hoe doe je dat?

Rouwverwerking bij kinderen is enorm belangrijk maar hoe ga je ermee om?

Mooie prentenboeken en tips over rouwen met kinderen

Prentenboeken over ziekte en doodgaan met een doe-gedeelte

2 mooie herinneringsboeken om te bewaren

Mooie prentenboeken en tips over rouwen met kinderen

de jongen op het dak - unicorns & fairytales

Lestip

Persoonlijk vind ik het verhaal heel erg mooi. Ik zou mij zeker in de jongen kunnen verplaatsen,. Dit is een ideaal verhaal om te gebruiken bij het verwerken van een verlies, maar ook om een gesprek te starten over gevoelens én over waarnemen. Los van het thema verdriet, verlies en rouwen zou je kunnen werken rond WAARNEMEN. Want soms kijken we niet gericht naar iets. Dat kan zijn naar mensen maar dat kan ook rondom je heen zijn. Of naar spullen of een gebeurtenis. 

Een fijne lestip zou kunnen zijn dat je samen met kinderen naar buiten trekt. Naar een drukke of net geen drukke plek waar de kinderen allemaal een eigen plekje zoeken. Ze gaan gericht waarnemen. Wat voelen ze, wat zien ze, wat ruiken ze, wat horen ze, wat proeven ze? Laat hen tekeningen maken en hun bevindingen opschrijven, net zoals de jongen. Wanneer je ze allemaal op dezelfde plek zet, is het mooi om nadien hun bevindingen te vergelijken en voor te lezen. 

Om daarmee verder te gaan zouden ze er een kunstwerk van kunnen maken. Hoe gaan ze hun tekst muzisch verwerken? Een schilderij maken? Collage? Gedicht? Beeldhouwwerk? Of hebben ze andere ideeën?

Zo kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat iedereen anders kijkt naar situaties en iedereen anders denkt of ergens ander gevoelens bij heeft. Ik denk dat dit een zeer interessante lessenreeks zou kunnen zijn waar zowel filosoferen, observeren, schrijven, lezen en praten in voorkomt en een creatieve verwerking erbij maakt het af. 

[bol_product_links block_id=”bol_5e452af54fbf8_selected-products” products=”9200000126773007″ name=”jongen op het dak” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

WIN een exemplaar van DE JONGEN OP HET DAK

Wil jij graag dit mooie boek over verlies en verdriet? Voor thuis of in de klas? Laat het mij dan weten in de comments. Laat me weten waarom jij graag dit boek wil winnen of voor wie jij graag meedoet. Het zou natuurlijk fijn zijn moest je me volgen, maar dat is geen vereiste om het boek te kunnen winnen, want iedereen zou dit boek moeten gelezen hebben…

Meedoen kan tot en met 25 februari 2020

Blogtour

Het wondermooie boek doet een blogtour! Op elk van deze blogs kan je een recensie of interview vinden over het boek én je kan op al deze mooie kanalen het boek winnen. Wil jij de blogtour volgen? Hier vind je het boek: 

 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

27 Comments

 • Reply
  Mykidsmycity
  18 februari 2020 at 06:42

  Klinkt wondermooi! Mijn kindjes zijn nu nog wat te mooi, maar zou leuk zijn moesten e het boek alvast in onze bibliotheek hebben.

 • Reply
  Lore
  18 februari 2020 at 07:05

  Dit boek is zeker welkom bij ons op school / in mijn klas. Ons schooljaar is gestart met een dramatisch verliesverhaal, en we moesten echt op zoek naar ‘handvaten’ om dit aan te pakken. ♡ alles wat kan helpen of verlichten, is dus nog steeds welkom..
  Dit boek zou een prachtige aanvulling zijn voor onze rouwkoffer ♡

 • Reply
  Isabelle Vanelslander
  18 februari 2020 at 07:18

  Begin dit jaar verloren we één van onze beste vrienden. Voor ons heel moeilijk maar voor zijn vrouw en twee jonge kinderen nog veel moeilijker. Misschien kan dit boek helpen voor zijn kinderen om met deze o zo moeilijke periode om te gaan.

 • Reply
  Anna Wienen
  18 februari 2020 at 07:21

  Ik doe heel graag mee. Iedereen krijgt te maken met verlies en ik denk dat zulke boeken heel behulpzaam kunnen zijn.

 • Reply
  Kim Lecot
  18 februari 2020 at 07:31

  Alsof het boek het geweten had dat we net op zoek zijn naar zoiets moois en broodnodig. We kregen slecht nieuws in de familie en zijn onze kindjes al zachtjes aan het voorbereiden op het moment dat hun liefste moeke een sterretje aan de hemel wordt.

 • Reply
  Hamael
  18 februari 2020 at 08:38

  Hallo
  In 2018 zijn mijn man en ik gescheiden. Mijn zoon is sindsdien in co ouderschap. Telkens opnieuw afscheid nemen, een stukje verlies verwerken van het gezin waar hij in opgroeide… Met ups en downs…
  Hij is ontzettend gevoelig, denkt veel na,…
  Dit boek lijkt me heel waardevol voor hem,
  Lieve groet, Marijke

 • Reply
  An Neetesonne
  18 februari 2020 at 08:54

  Ik doe graag mee voor mijn klas en voor mijn eigen kinderen en mezelf!

 • Reply
  bé vermeiren
  18 februari 2020 at 08:54

  Dit boek kan een troost zijn voor mijn zoon van 9. Nog steeds verdrietig om het verlies van zijn oma. Onze jongste heeft dat niet zo bewust meegemaakt. Maar ook een troost voor mezelf, moeder zonder moeder.

 • Reply
  AnnaB
  18 februari 2020 at 09:46

  Fijn zo’n behulpzaam boek voor iedereen die te maken krijgt met verlies en verdriet

 • Reply
  Katrien
  18 februari 2020 at 10:10

  Grote boekenwormen hier, en wij hebben ook al onze portie afscheid gehad de laatste tijd, dus welkom boek!

 • Reply
  Helena
  18 februari 2020 at 10:28

  ik zou dit boek graag winnen voor thuis en om uit te lenen aan iedereen die er nood aan heeft

 • Reply
  schiettecatte sandra
  18 februari 2020 at 13:05

  ik zou dit boek willen winnen voor mijn tienerzoon die toch zeer graag leest

 • Reply
  Myriam Vierstraete
  18 februari 2020 at 15:15

  De tijd heelt de wonden niet zo snel … Twee kindjes en hun mama verloren hun papa/man. Omdat praten soms zo moeilijk is/was … wil ik hen graag het boek geven of … het zelf voorlezen. De vreugde delen, ja … maar ook het verdriet, toch ?!

  • Reply
   Janice
   18 februari 2020 at 17:15

   Omdat we net gehoord vernomen hebben dat Lenn (3jaar) zijn opa, terminale kanker heeft..

   Opa is Lenn zijn grote held, ik maak me zoveel zorgen over hoe dit aan te pakken als het zover is.

 • Reply
  Marian B
  18 februari 2020 at 15:55

  Ik ben erg nieuwsgierig naar dit boek. geworden. Afscheid is een moeilijk thema ik zou het boek graag meenemen naar mijn school.

 • Reply
  Anke de block
  18 februari 2020 at 16:01

  Graag wil ik dit boek winnen 👏🏻 Interessant om te lezen en meenemen op stages!

 • Reply
  Van ingelgem Cindy
  18 februari 2020 at 16:03

  Ik zou hem graag willen winnen voor mijn dochter, ze is bijna afgestudeerd als orthopedagoge, En ze zou dit boek goed kunnen gebruiken voor als in de klas staat

  • Reply
   Annemie van deyck
   18 februari 2020 at 22:37

   Als ouderraad zijn we volop bezig om verlieskoffers uit te werken. Spijtig genoeg hebben wij als school al enkele keren te maken gekregen met verlies en rouw en hebben wij afscheid moeten nemen van een klasgenootje, een mama, een papa . Wij willen graag handvaten geven aan kinderen, ouders en leerkrachten . Het boek zou een plaats krijgen in een groter geheel waar er veel nood aan is.

 • Reply
  Tine
  18 februari 2020 at 20:23

  Ik zou dit boek graag winnen om in de klas te gebruiken. Ik had nog geen boek in de klas over rouw en toen er plots een oma van een kindje bij mij in de klas stierf, moest ik halsoverkop op zoek naar een gepast boek. Het boek werd in de klas voorgelezen en mocht ook mee naar huis, dit bracht enorm veel steun voor het desbetreffende kind. Omdat ik heb kunnen ondervinden hoe een boek over rouwen kan helpen in het rouwproces, zou ik het graag winnen 😉

 • Reply
  Karolien S.
  18 februari 2020 at 21:03

  Klinkt als een heel interessant boek voor mijn kindjes. Nu zijn ze hier nog wat te klein voor en ik hoop dat ik het niet snel nodig heb maar het lijkt me toch goed om in huis te hebben voor wanneer ze geconfronteerd worden met verdriet en verlies.

 • Reply
  Anita te Gussinklo
  18 februari 2020 at 21:07

  Mijn zoon heeft al 2x met dit onderwerp te maken gehad (allebei de Opa’s) en ik geloof echt dat zo’n boek je kan helpen met de verwerking.

 • Reply
  Régine
  18 februari 2020 at 22:49

  Daar ikzelf weduwe ben geworden ruim 2 jaar geleden en een 10 jarige dochter heb…verdiep ik mij graag op nieuw leesmateriaal. Ook daar ik ervan bewust ben dat een verwerkingsproces van lange duur is.
  Van zodra ik het zelf doorgenomen heb wil ik het graag schenken aan de Ouderrad school waar ik mijn schouders gezet heb achter het project, gaande…Kinderverdriet bij ” Verlies & Rouwverwerking”

 • Reply
  Stefanie gielens
  21 februari 2020 at 09:14

  We zouden dit heel graag gaan gebruiken voor de kinderen op Toverveld om te leren omgaan met verdrietig zoals in rouw. Als ze iemand verliezen…. We zijn dan ook aan het werken aan verlieskoffers die de leerkrachten dan kunnen gebruiken om een klasgroep te helpen ondersteunen en het kind te helpen

 • Reply
  Elke
  22 februari 2020 at 12:22

  Dit boek lijkt me erg interessant omdat deze materie toch altijd heel moeilijk is binnen een klasgebeuren. En al zeker als een leerling zich terugtrekt. Ik maakte het verlies van een ouder al 2x mee. Ik vind het héél belangrijk om als leerkracht dat kind zo goed mogelijk op te kunnen vangen. Vandaar dat ik dit boek graag wil winnen🙂. Ik hoop het alleen nooit te moeten gebruiken…😏

 • Reply
  Jens
  22 februari 2020 at 18:30

  Ik zou dit boek heel graag winnen om rond te werken in de klas. Het lijkt mij een heel mooi boek met een boeiend thema. Dood en verlies zijn niet voor de hand liggende onderwerpen om over te spreken met de kinderen. Met dit boek hoop ik een leuke aanknoping te kunnen maken en het lezen te promoten in de klas!

 • Reply
  Ilse Troubleyn
  22 februari 2020 at 21:59

  U hebt ons heel noeuwsgierig gemaakt naar het boek! Zowel mijn dochter die leerkracht lager onderwijs is, als ik (kleuterjuf):hebben helaas altijd wel een kind in de klas waarvan een ouder, grootouder, broer of zus ernstig ziek is. In het ergste geval met een definitief afscheid als gevolg. Wij maken momenteel een soort troostkoffer om in te spelen op deze situaties en zijn van mening dat dit boek een warm plaatsje zal krijgen in de koffer. In elk geval vinden wij het hartverwarmend dat dergelijke handvatten worden aangereikt.
  Justine en Ilse

 • Reply
  Aline Sax | auteur van kinder- en jeugdboeken
  27 januari 2023 at 15:27

  […] Unicorns & Fairytales […]

Leave a Reply