Unicorns & Fairytales
Boeken Leesboeken moederschap Onderwijs Ontwikkeling Prentenboeken

Pesten, het moet je kind maar zijn

Er wordt veel georganiseerd rond het thema pesten. In scholen, vanuit de overheid en hopelijk ook thuis. Dit doet men met allerlei campagnes, lessen, boeken en initiatieven. Want pesten is iets dat jammer genoeg niet weg te denken is. Het kan een leven verwoesten en vaak hebben pesters of andere mensen daar geen flauw benul van. Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat mijn kind nooit gepest gaat worden en dat hij ook nooit een pester zal zijn. Want ik weet hoe erg gepest worden kan zijn…

Pesten

Ik hoop echt niet dat Vince of Lex het slachtoffer gaan zijn van pesters of andersom, dat ze pesters worden. Daarom zal ik ook al vroeg beginnen om hen duidelijk te maken dat je lief moet zijn voor anderen. Zelf ben ik vroeger wel eens gepest geweest. Niet voortdurend maar toch genoeg om er zo’n complex van te hebben dat ik er nog steeds vanaf zie. Wat ik heb doorstaan is peanuts tegenover wat sommige kinderen moeten incasseren. Ik vind het daarom echt belangrijk dat er van kleins af aan echt al in geïnvesteerd wordt. In school, maar ook thuis. Jij moet bovendien het goede voorbeeld geven. Als jij iemand uitlacht of bespot geef je eigenlijk aan je kinderen mee dat het kan. Natuurlijk lach je wel eens met iemand. Hopelijk om zijn gedrag, niet de persoon op zich, maar ik probeer dat niet te doen als Vince dat ziet. Alles begint bij de opvoeding van onze kinderen. Ik merk een groot tekort aan empathie, waarden en normen. Laat ons allemaal daaraan werken. Veel lezen en werken rond gevoelens met kinderen kan al een groot verschil maken.

Lees: Hoe kan je empathie bij kinderen vergroten en ze leren omgaan met gevoelens?

 

Plagen of pesten?

Het is wel belangrijk om het verschil te zien (en aan te leren) tussen plagen en pesten. Als juf maak je het veel mee dat kinderen naar je toekomen en vertellen dat iemand hen pest. Als je dan vraagt wat het andere kind doet dan blijkt het eigenlijk maar om plagen te gaan. Niet iets wat slecht bedoeld is. Praten met je kinderen over pesten, plagen, gevoelens, … is hier denk ik de sleutel. Ook hen het vertrouwen geven en laten voelen dat ze altijd bij jou terecht kunnen. Veel kinderen durven niet zeggen dat ze gepest worden en ondergaan jaren aan een stuk pesterijen. De pesters kunnen dit ook zo goed verstoppen. Ze doen het subtiel. Of net niet…

lees ook: Help, mijn kind wordt gepest…

Pesten

Wanneer één of meer kinderen een ander kind regelmatig en met opzet pijn doen, uitlachen, uitsluiten of op een andere manier lastigvallen spreken we van pesten.

Kenmerken:

❃ de pester is duidelijk de baas
❃ de pester is sterker (fysiek of emotioneel) of ouder
❃ andere kinderen kijken naar de pester op
❃ sommige kinderen zijn bang van de pester
❃ de pester wil iemand anders pijn doen
❃ de pester stopt niet na de eerste keer
❃ soms duurt het pesten weken of maanden lang
❃ het gepeste kind weet niet goed wat hij/zij kan doen
❃ het gepeste kind voelt zich alleen, verdrietig of bang
❃ soms werd de pester vroeger zelf gepest

Plagen

Wanneer kinderen grapjes en streken met elkaar uithalen die niet kwetsend bedoeld zijn spreken we van plagen.

Kenmerken :

❃ bij plagen is niemand de baas
❃ plagen gebeurt onder vriendjes die elkaar niet echt pijn willen doen
❃ ieder om de beurt plaagt de ander wel eens
❃ niemand voelt zich bang of verdrietig
❃ wanneer iemand het plagen niet meer leuk vindt, kan die gewoon vragen om te stoppen

bron: Kleur Tegen Pesten

 pesten, wat kan je ertegen doen - unicorns & fairytales

Wat kan je doen als je kind gepest wordt

Vaak willen ouders het heft in eigen handen nemen. Dat is een natuurlijke reactie, ik ben er zeker van. Wanneer ik zie dat kinderen niet lief zijn voor Vince (en dan spreken we over peuters en kleuters die elkaar wegduwen zonder enige intentie van pesten) dan krijg ik al stekels en zou ik dat kind het liefst van al wegtoveren. Maar als ik dan mijn professionele bril opzet en dit als leerkracht bekijk dan denk ik dat het beter is dit op een subtielere manier aan te pakken. Eerst en vooral door te praten. Praten met je eigen kind. Wat is er gebeurd, wat doet men? Soms komen kinderen wel eens verhalen vertellen die aangedikt zijn weet je wel. Wanneer je merkt dat er écht iets aan de hand is en dat je kind echt afziet dan zou ik gaan praten met de betrokkene leerkracht of opvoeder indien het conflict zich voordoet op school. Zelf naar de pester stappen is meestal niet zo’n goed idee (denk ik, vind ik) Ook al is dat iets wat ik dan als ouder ook zou willen doen. De school weet normaal gezien wel hoe je dit moet aanpakken en in de meeste gevallen bieden ze echt wel een luisterend oor. Zo niet, dan zoek je iemand op die school die het wel doet. Communicatie is altijd belangrijk. De school zal dan op verschillende manieren tewerk gaan naargelang de ernst van het pesten. Vaak kan praten met de leerlingen en de omstaanders al een oplossing bieden. In de klas rond pesten werken help ook en indien het echt ernstig is wordt er een gesprek met de ouders van die leerling gehouden. Maar heel belangrijk: blijf praten met elkaar. Op een constructieve manier. 

pesten, wat kan je ertegen doen - unicorns & fairytales

Wat kan je thuis doen rond het thema ‘pesten’

Ik ben geen expert, ik weet ook niet wat dé beste methode is. Zelf ben ik gepest geweest, heb ik wel eens iemand gepest om mee te doen, vond ik iemand wel eens een lozer en had ik daar meestal enorme spijt van. Nu ben ik iemand die probeert lief te zijn voor iedereen. Het is belangrijk volgens mij om je kinderen op te voeden als beleefde, liefdevolle personen. Dat begint al van kleins af aan. Samen spelen, samen delen, lief zijn, met twee woorden spreken, niet slaan, goed gedrag aanmoedigen enz. Vooral ook het goede voorbeeld geven! Natuurlijk wil het niet zeggen dat als je al deze dingen doet je kind dan ook nooit gepest zal worden of een pester zal worden. Ik hoop dat ik goed bezig ben!

Praten is erg belangrijk. Als je goed kan praten met je kind zal je veel meer bereiken. Ook al je kind de pester is kan je beter proberen te achterhalen van waar dat gedrag komt, eerder dan te straffen. Uiteraard kan je werken met sancties maar enkel straffen biedt geen oplossing. Zo zullen scholen ook niet tewerk gaan, ook al vinden de ouders dat misschien raar. Scholen zullen vaak werken met de no-blame methode en HERGO , naargelang hun anti-pest beleid.

Pas ook op met cyberpesten. Ik de tijden van sociale media is dit een nieuwe vorm van pesten en dit kan zware gevolgen hebben. Daarom denk ik dat het belangrijk is een beetje controle te hebben over het gedrag op internet van je kind.

 

SurvivalKID pesten

In dit boekje kan je alles lezen over pesten, plagen en wat je kan doen. Het biedt een houvast en steun. Er staan mogelijke oplossingen in om het conflict op te lossen. Ideaal boekje om in de klas te hebben of om samen met je kind door te nemen.

pesten, wat kan je ertegen doen - unicorns & fairytales

pesten, wat kan je ertegen doen - unicorns & fairytales

[bol_product_links block_id=”bol_58bc603996042_selected-products” products=”9200000035610548″ name=”survival kid pesten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekentip: vriend – gezocht – verloren – gevonden

Voor jonge kinderen is er een mooi voorleesboek vanaf 6 jaar. Met dikke zwarte lijnen getekend en een herkenbaar verhaal. Dino voelt zich eenzaam en wil ergens bijhoren. Hij probeert tevergeefs cool te zijn door dezelfde spullen te kopen als anderen maar toch blijft hij alleen. Tot hij Kikker ontmoet. Ze worden dikke vrienden. Eindelijk voelt hij zich niet meer alleen. (vriend gezocht) Maar dan komt Bambi roet in het eten gooien. Ze hemelt Dino op en die laat Kikker een beetje vallen. Hij hoort er nu bij en Kikker is niet cool genoeg volgens Bambi en haar vrienden.(Vriend verloren)  Ze stookt Dino op om kikker te pesten. Tot het moment dat Dino zelf in de problemen komt. Ze laten Dino allemaal vallen maar Kikker helpt hem, ondanks alles wat Dino gedaan heeft. Zo leert hij zijn echte vriend kennen (vriend gevonden).

pesten, wat kan je ertegen doen - unicorns & fairytales

Dit is een erg mooi boek. Ideaal om in de klas te gebruiken om een gesprek op gang te zetten over pesten. Ik denk dat vele kinderen zich in één van de personages kunnen vinden. Wie zijn ze in het verhaal? Hebben ze hetzelfde meegemaakt? Wat zouden ze zelf doen? Natuurlijk kan je dit ook thuis voorlezen en met je kind bespreken. Heel mooi verhaal en met (een beetje) humor geschreven en getekend.

[bol_product_links block_id=”bol_58bc601d243a5_selected-products” products=”9200000066180711″ name=”vriend” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Links

Kies Kleur Tegen Pesten

Klasse: reeks over thema pesten (aanrader!)

Instanties waar je terecht kan (België)

Verschillende anti-pest programma’s

Blog over het thema pesten

 

Ben jij gepest geweest of was je een pester? Heb jij ervaringen als ouder met kinderen die gepest worden of pesten? 

X0X0 Nathalie

 

 

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Lilith
  8 maart 2017 at 08:11

  Ik ben vroeger zelf gepest op school. Mensen vonden mij anders omdat ik zoveel tijd besteedde aan mijn sport in de lagere school. In het middelbaar zou ik zelfs niet weten wat de reden van de pesterijen was. Ik merk dat ik daar nog steeds de gevolgen van draag en trek mij erg het lot van gepeste kinderen aan. Ondertussen ben ik leerkracht secundair onderwijs en ben ik bij ons op school vertrouwensleerkracht en no-Blame specialist. Elke pesterij dit opgelost geraakt voelt als een overwinning.

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  9 maart 2017 at 15:05

  Ik ben zelf als kind zijnde vaak gepest en ik heb er ook soort een trauma aan overgehouden.. het is moeilijk en het maakt je onzeker maar de kinderen van tegenwoordig zijn nog harder qua pesten.. zelfmoord is iets wat er altijd al was maar het lijkt wel vaker te gebeuren..

  Het beste is om je ei kwijt te kunnen bij je ouders (waar je je erg voor schaamt dus de meeste ”zoals ik in die tijd” zullen dat niet doen).

  Ik heb op mijn youtbe kanaal een pest video online gezet en daar heb ik alles in geuit.. dit was heerlijk om te doen

 • Reply
  llse van Kreanim
  9 maart 2017 at 18:22

  Het blijft moeilijk, pesten.
  Ik ben zorgleerkracht geweest en ik kwam echt héél moeilijke dingen tegen.
  Dat cyberpesten tegenwoordig maakt het allemaal nog moeilijker voor diegene die ze pesten en voor diegene die pest is het nog makkelijker geworden.
  Hier staan wel nuttige tips en hulpmiddelen! Dankjewel

Leave a Reply