Unicorns & Fairytales
moederschap Onderwijs Ontwikkeling

Tips om het nieuwe schooljaar goed te starten

Het nieuwe schooljaar is weer bijna in het vooruitzicht. Gedaan met wat later opblijven, onverwachtse bezoekjes en uitstapjes. Kinderen hebben regelmaat en structuur nodig en zeker als je het schooljaar goed wil inzetten en blijven volhouden. Enkele back to school tips voor het nieuwe schooljaar van Lien, de opvoedingscoach en mezelf.

Tijdens de vakantie mag het allemaal een beetje losser. Terecht! De boog kan niet altijd gespannen staan. Al is het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd evident. De vaste structuur valt weg en onbewust creëer je toch ook wat spanning. Maar dat is normaal, in de vakantie genieten we dubbel en dik van het goede weer (als dit er eens is) en plannen we uitstapjes, wordt er al eens een slaapje overgeslagen en op vakantie gegaan. Allerlei indrukken die erg leuk maar druk zijn. Gelukkig hoeven de kinderen niet de hele dag op school te zijn. Genieten maar! Aan alle mooie liedjes komt echter een einde en het is weer tijd om terug naar school te gaan.

Wanneer de kinderen weer naar de schoolbanken wederkeren en de grote mensen weer gaan werken wordt het tijd om structuur aan te brengen. Zo functioneer je veel beter.Ikzelf ook… Eigenlijk zorgt het voor een (logische) wisselwerking.  Lien De Vleesschauwer, opvoedingscoach, gaf de volgende tips mee…

“Met het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht is het belangrijk om een vaste structuur in te bouwen in het dagelijks leven.
Waarom ?
Een vaste structuur zorgt voor meer voorspelbaarheid.
Meer voorspelbaarheid zorgt voor meer rust en minder spanning en stress.
Meer rust zorgt voor minder frustraties en minder negatief aandachtvragend gedrag.
Minder negatief aandachtvragend gedrag zorgt voor meer positieve momenten.
Meer positieve momenten, zorgen voor meer tijd en ruimte voor complimentjes.
Complimentjes zorgen voor positiever gedrag en een fijnere sfeer.

Wees je bewust van deze stappen en maak een goeie planning voor iedereen.
Kinderen, maar ook volwassenen, functioneren beter met een vaste structuur.
Nu nog consequent volhouden en de start kan niet meer stuk. Veel succes! “

<<< Volg haar op Facebook op haar website >>>

 

Dus, probeer je kinderen op een vast tijdstip te laten slapen, ook al zijn ze zogezegd nog niet moe. Kinderen van de lagere school hebben nog tot 12 uur slaap nodig (ja, echt!). Dus om 20uur gaan slapen is echt niet te vroeg. Ze moeten er ‘s morgens immers vroeg uit. Een lekker ontbijtje aan tafel, elke morgen dezelfde routine en klaar voor school. Geef niet teveel suikers mee, dat is trouwens niet zo goed voor de concentratie. Na schooltijd kan je ook voor een vaste routine zorgen. Bespreek met je kind waar hij of zij zich het beste bij voelt: even ontspannen met een drankje? Daarna huiswerk, eten en weer iets leuks? Zoals Lien al aangaf: een goede planning zorgt voor rust. Kinderen hebben duidelijkheid nodig. Ze hebben liefde en geborgenheid nodig. Zorg gerust ook eens voor een “televisieloos avondje” en plan een “gezelschapsspelavondje” in. Dit deed ik als kind wel eens en ik vond het heerlijk. Of samen lezen met mama en papa.

lees ook: Zo start je duurzaam aan het nieuwe schooljaar

Wat zijn jullie ultieme BACK TO SCHOOL TIPS? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  24 augustus 2016 at 22:49

  Vaste tijdstip om te slapen hebben we zelfs min of meer in de vakantie aangehouden.
  De kinderen hier zijn nog klein en hebben dat echt wel nodig!

  • Reply
   Nathalie
   26 augustus 2016 at 19:35

   Ja wij ook! We houden heel erg rekening met de kinderen op dat gebied…

Leave a Reply