Unicorns & Fairytales
unicorns & fairytales blog
My life Ontwikkeling Personal

Verbod van suikerhoudende dranken in Nederlandse scholen

Ik lees op Facebook en mijn favoriete blogs dezer dagen niets anders dan blogs over het verbod van suikerhoudende dranken in Nederlandse scholen. Dat doet veel stof opwaaien blijkbaar. Als ik de commentaren van de meeste mensen (niet enkel Nederlanders) lees dan gaan mijn ogen wijd open. Het lijkt erop dat mensen niet gediend zijn met deze maatregel. Toch zou ik mijn mening, vanuit het standpunt van leerkracht en moeder, ook graag willen toelichten.

 

Het verbod van suikerhoudende dranken op Nederlandse scholen zou opgelegd worden door het voedingcentrum, als ik het goed voorheb. Voor ik begin aan mijn blogje over waarom ik het wél een goede maatregel vind wil ik even dit kwijt: ik wil niemand slechte gevoelens geven, noch bekritiseren, noch met de vinger wijzen en ik heb respect voor ieder zijn mening. Dit is mijn mening en daar mag je het mee eens zijn of niet mee eens zijn. Jullie mogen in de commentaren jullie mening geven op een volwassen manier. 🙂 Graag zelfs.

Obesitas?

De hoofdreden zou zijn dat dit obesitas tegen zou gaan, een beetje kort door de bocht genomen. Toch vind ik dat er meer redenen zijn waarom dit een goede maatregel is en die licht ik jullie zeer graag toe in de volgende puntjes. Eerst meer over obesitas. Ik las vaak de commentaren in de aard van : “vroeger dronken we ook limonade en vroeger werden we ook groot met koeken en vroeger….”. Maar beste mensen, vergeet niet dat we vroeger geen computers hadden waardoor je meer op de zetel zat te spelen, er was minder TV, we stapten misschien meer naar school of gingen met de fiets. Geloof mij als ik zeg dat de conditie van sommige kinderen vaak ondermaats is. Wij, of ik althans, als leerkracht proberen dit op te lossen door actieve werkvormen te doen en tussendoortjes waarbij de kinderen niet de hele dag moeten stilzitten. Kinderen worden nou eenmaal (omdat het vaak niet anders kan) vaker vervoerd met de auto. Buiten spelen en ravotten is er gewoon minder bij.

Uiteraard zal een bekertje limonade per dag wel geen kwaad kunnen (volgens de meeste commentaren die ik las) maar het is niet enkel dat bekertje limonade dat obesitas in de hand werkt. Koeken, broodbeleg, te weinig beweging en toetjes horen daar ook bij. Ook de voedingsmiddelen zijn veranderd en volgens mij draaien ze er vaak meer suikers in dan je beseft.

 

Concentratie

Dit is voor mij één van de hoofdredenen waarom ik vind dat suikerhoudende dranken en tussendoortjes niet op school hoeven. Het is bewezen (echt waar) dat kinderen (na de middag of veel suiker) dipjes krijgen. Vaak omdat ze het verkeerde broodbeleg hebben enz… Ook teveel suiker kan een gebrek aan concentratie teweegbrengen. Als leerkracht kan ik écht zeggen dat het aantal kinderen die concentratieproblemen hebben aanzienlijk vergroot. Niet enkel door drankjes hoor. Ook door het te laat naar bed gaan, teveel computer -en tabletgebruik, teveel werk en te weinig onstpanning en ja hoor, verkeerde eetgewoontes. Sorry mensen, maar zo is het écht. Ouders zien de kids vaak niet overdag in school, wij wel. Daarom willen we als school water promoten en gezondheid voorop stellen. Natuurlijk zit dat mee in ons lessenpakket maar wij, de ouders, zijn diegenen die het eten voorschotelen, niet de kinderen. Dat was ook één van de punten tijdens een (gezonde) discussie: dat leerkrachten de kinderen gezonde gewoontes moeten aanleren. Dat is juist, maar dat moet natuurlijk thuis ook gebeuren.

Betuttelend? Regels? Iemand anders moet niets bepalen…

Ik denk dat dit één van de woorden/zinnen was die het meeste voorkwam in de commentaren van mensen die ertegen zijn. Misschien kan ik, als ik even mijn mening opzij zet, wel begrijpen. Maar langs de andere kant toch ook weer niet. Ik denk dat mensen tegenwoordig vaker denken dat anderen zich willen bemoeien op een slechte manier. We willen ook steeds ons mening geven op alles en nog wat. Misschien moeten we gewoon eens wat meer waarden en normen en regels aanvaarden als die niet schadelijk zijn voor de mens.  Maar als leerkracht voel ik dat ook, enkel langs de andere kant. Ik voel aan dat ouders zich steeds meer willen inmengen in regels van de school. Natuurlijk moet er een gezonde communicatie zijn maar ik vind persoonlijk niet dat bij elke stap er genomen wordt de ouders moeten gaan stemmen of het al dan niet aan de orde is. Waar gaan we dan naartoe? Om even terug te grijpen naar “vroeger” : vroeger hadden de mensen vertrouwen en respect voor de school. Leerkrachten waren mensen die aanzien hadden en die wel wisten door ervaring wat goed was. Tegenwoordig mag je een kind geen opmerking meer maken, wil iedereen een aparte behandeling krijgen en is alles teveel.

Een gezonde koek? Te moeilijk. Gezonde drankjes? Waarom? Nou, omdat we het beste voorhebben met de kinderen en streven naar een gezond beleid. Moeilijk is dat echt niet. Gewoon een flesje water in de boekentas steken en een stuk fruit. Geen tijd om te snijden? Er bestaan speciale fruitsnijders die de appel in 1 trek doormidden snijden… Druiven plukken en in een potje steken is ook niet moeilijk… Of vergis ik mij? Het is echt makkelijk. Wij hebben een maand een “gezonde maand” gehouden in het teken van de vasten (katholieke school). De kinderen waren LAAIEND enthousiast en lieten met veel trots hun gezonde boterhammen en snacks zien. Nootjes, gedroogd fruit, slaatjes enz… Iedereen vond dat super en niemand die zeurde over een koek.

Wat is nou de hoofdzaak van al die negativiteit?

Ik vraag me af wat nu de échte reden is van die negatieve commentaren. Dat kan gewoon toch niet zijn omdat men gezondheid voorop wil zetten? Komaan mensen, wees eens wat positief. Wil je graag limonade en een koek geven? Doe dat dan om 4 uur? Laat de school water geven… Wanneer je kind thuis komt van een hele dag flink werken. Wist je dat volgens mij de kinderen er het minste problemen van maken als wij als voorbeeldfunctie ook positief zijn? Misschien moeten we eens goed nadenken waarom we boos zijn. Laat ons het met een andere bril bekijken…

 

Ik lees graag jullie mening. Maar liefst met een positieve ondertoon. Gezonde discussies kunnen. Schelden of … worden verwijderd 😉

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  23 juni 2016 at 21:49

  Ik schreef er pas ook een klokje over. Ik stelde het in vraag. ..
  Ik ben zelf leerkracht in een school waar nadruk ligt op gezonde voeding.
  Mijn zoontje is wat te zwaar voor zijn lengte en ik ben blij met het beleid op zijn school. Van mij mocht het zelfs nog wat consequente.

  • Reply
   Nathalie
   26 juni 2016 at 06:32

   Ja wij doen het erg consequent zoals ik al zei tegen Dewi ook… Dat is de enige manier… 😉

 • Reply
  Dewi
  24 juni 2016 at 09:31

  Hmmm ..ik vind het wel een beetje betutteling, maar dat is misschien het idee dat er wat wordt opgelegd. Ik kan er wel mee leven als het wordt ingevoerd. Suiker is gewoon slecht. Op de school van mijn meiden zijn ze niet consequent. Ik geef mij kids de ene keer wel een koekje mee en dan weer eens fruit..

  • Reply
   Nathalie
   26 juni 2016 at 06:31

   Ik begrijp het wel dat er verwarring ontstaat wanneer ze niet consequent zijn. Wij zijn er echt enorm consequent in. De ouders weten dat ook. Geven ze bvb toch (voor een verjaardag) iets mee wat echt niet mag (en dat weten ze) dan wordt dit terug meegegeven, hoe hard dit ook lijkt. In het begin dat ik op de school stond dacht ik ook van : wow komaan… Maar eigenlijk is dat de enige manier om mensen echt iets te laten doen… anders gaan er steeds uitzonderingen komen.

 • Reply
  Japke
  26 juni 2016 at 21:33

  Ik heb best even moeten nadenken voor ik een reactie schreef. Want ja, ik hou er ook niet zo van als ik het gevoel krijg dat de school zich te veel bemoeit. Ik ben zelf een grote voorstander van ‘practice what you preach’ door leerkrachten en docenten. Op de school van mijn dochter staat ‘gezond eten’ ook hoog in het vaandel. Wij kijken van ons balkon uit op de speelplaats van school. Als ik de leerkrachten daar dan steeds zie roken na schooltijd en op studiedagen vraag ik mij sterk af of ze zelf wel achter hun beleid staan. Als men zo’n voorstander is van ‘gezond’, begin dan bij jezelf, is mijn motto. Ik heb nog niets gehoord van een verbod op suikerhoudende dranken op de school van mijn kind. Ik heb haar al wel vast voorbereid dat het zover kan komen en speciaal een fles aangeschaft waarin zij water doet om mee naar school te nemen. Gelukkig vindt zij het heerlijk om water te drinken. Wat de gezonde traktaties betreft: dat is ook vaak een issue. Er gaat behoorlijk veel tijd in zitten wat voor werkende ouders wel een opgave is. Van mij mogen die traktaties dan ook best afgeschaft worden…

  • Reply
   Nathalie
   27 juni 2016 at 19:49

   Hey Japke, thanx voor de reactie. Ik begrijp alleen niet goed waarom dat moeien is. Als de school beslist om binnen haar muren geen suikerhoudende dranken te laten drinken. Ik zie het eerder omgekeerd ook een gemoei van de anderen om de school te verplichten iets anders te doen. Begrijp je? Leerkrachten hebben een voorbeeldfunctie, dat is waar, maar drinken evengoed NA school een wijntje ofzo. Net zoals de kinderen kunnen doen. Zoals ik al zei: het gaat niet enkel om gezondheid maar ook concentratie en al die dingen…
   Maar pas op, wil niet zeggen dat ik jou niet begrijp. Ik kan het enkel niet geloven dat je ertegen kan zijn…

Leave a Reply