Unicorns & Fairytales
dino zak maken - unicorns & fairytales
Back to school creatief DIY Duurzaamheid Duurzame DIY Knutselen My life Onderwijs

Back to school // 10 manieren om zelf een pennenzak, brooddoos tasje of turnzak te pimpen

Het is bijna zover, back to school! Tijd om je spulletjes weer eens onder de loep te nemen. Ook kan het wel eens zijn dat die oude pennenzak of rugtas versleten is. Misschien is het wel leuk om je eigen pennenzak of tasje eens te versieren! Dat kan op verschillende manieren en je bent weer bezig tijdens de vakantie. Zin om te knutselen? Tasje of pennenzak pimpen? Hier gaan we…

Pennenzak pimpen?

Eigenlijk is het niet zo moeilijk om je eigen spullen te pimpen. Een pennenzak pimpen kan op verschillende manieren. Ook naargelang de leeftijd van je kinderen natuurlijk. Hou daar een beetje rekening mee. De allerkleinsten kunnen al heel makkelijk verven of tekenen, terwijl oudere kinderen al andere technieken kunnen gebruiken. Er zijn talloze manieren waarop ze hun schoolspullen kunnen versieren. Kijk je mee?

Een katoenen pennenzak, tasje en andere spulletjes vind je bij De Banier, net als alle andere spulletjes die je bij onderstaande ideetjes nodig hebt.

1. Textielstiften

Heel eenvoudig en makkelijk: versier je katoenen (pennen)zak met textielstiften. Dat kunnen de allerkleinsten ook al. Werk met sjablonen of gebruik gewoon je fantasie. Fixeer de stiften door met een strijkijzer over de tekeningen te gaan, zonder stoom te gebruiken. Nadien kan je het zelfs wassen tot 60 graden.

katoenen tasje pimpen - unicorns & fairytales

2. Textielverf

Ook makkelijk, maar al iets moeilijker om precies mee te werken: textielverf. Je kan ook sjablonen gebruiken en errond stempelen, met bepaalde hulpmiddelen. Stempels, speciale tamponeerborstels enz…

3. Flockfolie

opbergzak pimpen - unicorns & fairytales

Je kan je eigen versiering uitknippen en strijken op je katoenen zakje door flockfolie te gebruiken. Zo maakte ik ook al eens een toffe opbergzak voor in de kinderkamer. Het is heel makkelijk. Ook heb je speciale printers die afbeeldingen snijden uit jouw folie en zo kan je werken met ontwerpen. Dit vergt ook wel hulp van mama of papa. Ik heb thuis de CRICUT automatische snijmachine en die maakt leuke labels en figuren in verschillende materialen, die je nadien op je brooddoos/drinkbus/shirt kunt kleven.

automatische snijmachine Cricut Joy - unicorns & fairytales

4. Strijkapplicaties

Ook makkelijk maar wel met de hulp van mama of papa: strijkapplicaties. Kies samen met je kind leuke applicaties en strijk ze op het zakje. Je kan nadien nog verder versieren maar het geeft al een enorme boost aan je saaie pennenzak. Je kan ook je pennenzak weer opwaarderen als er bijvoorbeeld een inktvlek op zit. Strijk de applicatie erover en hij is weer zo goed als nieuw en klaar voor een tweede ronde. Lekker duurzaam ook!

lees ook: 5 leuke manieren om je sneakers (of turnpantoffels) te pimpen

5. Decoreren

Is je kind een echte crea bea? Je kan de (pennen)zak ook versieren door :

  • steentjes op te kleven met goede textiellijm
  • Tassels aanhangen
  • zelf pompoms maken, kleine pompoms aannaaien enz…
  • Kant en andere soorten stof opkleven (of opnaaien)

pennenzak pimpen - unicorns & fairytales

6. Zonneprint

Je kan ook op textiel een zonneprint maken. Daar hebben ze een handige kit voor!  Je kan dan de stof behandelen en maakt het gevoelig voor UV-licht. Waar de zon het behandelde stuk  raakt, ontstaat een donkerblauwe kleur, ook wel Pruisisch blauw genoemd. Je kan dan tekeningen maken door voorwerpen op de behandelde stof te leggen. Vijf tot tien minuutjes in de zon en je ziet het verkleuren!

7. Zeefdrukken

Dit is helemaal niet makkelijk en je hebt er wel wat materiaal voor nodig. Maar het kan wel heel leuk zijn om te doen als je nogal creatief bent aangelegd en van plan bent het meer te doen. Hoe je een zeefdruk maakt kan je hier lezen en de materialen om een zeefdruk te maken vind je ook allemaal bij De Banier.  Je kan zelfs bij hen een workshop Zeefdrukken volgen…. Het is wel heel leuk!

8. Afbeeldingen transfereren

Liever een gepersonaliseerd zakje met een foto? Druk dan een foto af op laserpapier en gebruik speciale lijm. De Powertex Copy Transfer. Je moet dan zowel de print als je stuk waar je het gaat kleven insmeren met deze lijm, goed aandrukken tegen elkaar en dan nog eens met een bankkaart aandrukken. Je droogt het met een haardroger. Nadien strijken en dan laten afkoelen. Het papier kan je afwassen met een spons. Je kan altijd nadien een extra laagje insmeren.

automatische snijmachine Cricut Joy - unicorns & fairytales

9. Borduren

Je kan een leuke tekening borduren op je tasje. Ze hebben bij Banier handige hulpmiddelen om te borduren, ook voor kinderen. Gebruik een ring zodat het makkelijker werkt op je tasje. Het werkt ontspannend en is goed voor de motoriek! Leuk hé…

10. Batiken

We sluiten af met een beetje nostalgie. Want wie kent deze techniek nog van vroeger ?  Je vindt verschillende kleuren batikverf bij De Banier. Dit kan op verschillende manieren. Ook de manier waarop je knoopt speelt een rol. In onderstaande video wordt het wel goed uitgelegd.

 

Ga jij samen met je kinderen pennenzakken of tassen pimpen? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply