Unicorns & Fairytales
juiste boekentas kiezen - unicorns & fairytales
Back to school duurzaam kopen Duurzaam leven Duurzaamheid My life Onderwijs Webshoptips

Zo start je duurzaam aan het nieuwe schooljaar

De back to school periode is weer begonnen en in de winkel boksen de merken van boekentassen en schoolgerief tegen elkaar op. Ik vond het als kind een geweldige periode want ik hield van nieuwe spullen. Toch is het niet voor iedereen evident om zomaar even allerlei nieuwe spullen te kopen en al zeker geen nieuwe boekentas. Maar ik heb wel een paar tips om een duurzaam schooljaar te beginnen. Here we go. 

Zo ga je een duurzaam schooljaar tegemoet

Denk maar niet dat je geen duurzaam schooljaar kan tegemoet gaan. Meestal zijn we zélf de oorzaak van onze koopwoede. Ik geef toe, ik hou zelf van afwisseling en prullaria, maar dat wil niet zeggen dat ik niet besef dat je veel duurzamer kan zijn. De lagere school is eigenlijk héél goed te doen qua kosten. Dus spaar maar al tegen de tijd dat je kinderen gaan studeren. Want het middelbaar, daar beginnen de kosten. Om te zwijgen over de Hogeschool of Universiteit… vooral dan de boeken. Maar ook die kan je tweedehands kopen hoor. No stress. Alhoewel… kinderen kosten geld zeggen ze… wel, that’s true. Maar kom, we gaan eens even zien of jullie een duurzaam schooljaar tegemoet gaan.

1. Koop een stevige, duurzame boekentas

Je hebt twee opties: elk jaar een goedkope, gammele boekentas of rugzak kopen of meteen investeren in een degelijke, kwaliteitsvolle én duurzame boekentas. Er zijn boekentassen genoeg die zeer stevig zijn en het aankunnen om enkele schooljaren mee te gaan. Maak je kind niet gewoon dat ze elk jaar een nieuwe boekentas krijgen en ze zullen er zuiniger mee omspringen. Ik ben misschien zelf niet zo’n goed voorbeeld want ik mag vaak boekentassen uittesten via mijn blog. Voordeel is dat ik kan zeggen welke er zeker degelijk zijn, nadeel is dat ik mijn kind misschien niet echt leer dat hij er zuinig mee moet omspringen? Geen idee. We zullen afwachten. Tot hiertoe is mijn zoon wel heel voorzichtig met zijn spullen. Merkjes zoals Jeune Premier, Kipling, Onnolulu (gemaakt van PET flessen) , Parkland (ook van flessen) zijn duurzaam!

lees ook: hoe de juiste boekentas kiezen: 10 tips

kinderboekentas - unicorns & fairytales

2. Zijn die stiften echt wel op?

Ga eens even kijken in de pennenzakken van de kids. Leg alles op tafel en sorteer die handel. Slijp te potloden en inventariseer. Dat doen wij bij ons op school ook. Wij bestellen enkel hetgeen dat moet en gaan niet steeds nieuwe pakken aankopen. Dat zou je ook moeten doen. Leer je kinderen hun spullen te gebruiken tot ze op zijn. Zeker potloden en stiften. Controleer geregeld of ze nog werken. Dat kan een leuke activiteit samen zijn. Welke kleurtjes zijn er nog en welke kleurtjes ontbreken?

Zijn de stiften wel bijna op? Dan kan je er waterverf van maken! lees maar: Haal de (bijna) lege stiften uit de doos en maak zelf verfspray, inkt of waterverf

duurzaam schooljaar - unicorns & fairytales

3. Kies een duurzame brooddoos en drinkfles

Het is mooi hoor al die plastieken bedrukte rommel, excuses my words, maar ik ben er sinds vorig schooljaar mee gestopt. Ik heb gekozen voor Yumboxen en RVS materiaal zodat ik mijn kinderen een gevarieerde en gezonde lunch kan meegeven en tegelijk ook duurzaam materiaal heb. Ze blijven veel langer goed, zijn steviger en je kan ze het schooljaar nadien zeker nog gebruiken. Klean Kanteen, Yumbox en andere alternatieven zijn een goede keuze. Ga maar eens kijken bij Flingo!  Daar heb je allerlei back to school spullen als je kiest voor een ecologische en bewuste keuze. Snackdozen, brooddozen, pennenzakken, boekentassen en veel meer…

MET DE CODE ‘NATHALIE10’ KAN JE NOG GENIETEN VAN EEN KORTING BIJ FLINGO 

Lees ook: Tips voor een gezonde lunchbox, ook al heb je weinig tijd

TIP: ga ook eens kijken bij het instagram account kidsfood_and_lunchbox voor kidsproof ideetjes

volkoren pitabroodje - unicorns & fairytales

4. Kies voor duurzaam vervoer

Geen idee of het mogelijk is maar als het kan, kies dan om duurzaam naar school te gaan. Met de fiets, met het openbaar vervoer, car pooling als het niet anders kan… Wij hebben net geïnvesteerd in een elektrische Bakfiets van Babboe en zijn er heel tevreden mee. Beide kinderen kunnen mee met mij naar school en zo komen we alledrie duurzaam aan. Ik heb ook alvast geïnvesteerd in een helm van Nutcase, ook voor mezelf. We willen tenslotte het goede voorbeeld geven aan onze kinderen, niet waar?! Voordeel van de Babboe bakfiets is ook dat je er boodschappen mee kan gaan doen, zonder kinderen. Ruimte genoeg vooraan om zwaardere spullen in te zetten.

elektrische bakfiets - unicorns & Fairytales

5. Pimp je oude spullen

Heb je nog een turnzak, pennenzak of schooltas die toch nog goed is, maar waar bijvoorbeeld een klein gaatje of een inktvlek zit? Pimp het dan met een patch/strijkapplicatie. Je kan echt wel nieuwe dingen maken van oudere spullen. Hang er leuke pompoms aan en herbruik. Zelfs kledij gaat op die manier nog een rondje mee.

lees ook: 10 manieren om zelf een pennenzak, tasje of turnzak te pimpen

duurzaam schooljaar - unicorns & fairytales

6. Gebruik een lunchtas / sleeve

Brooddozen gaan vaak sneller stuk omdat ze door de kinderen in een broodbak gegooid worden wanneer ze de brooddozen op school verzamelen. Daarom steek ik de Yumboxen van mijn kinderen altijd in een sleeve. Zo blijven ze beschermd en er kan ook een koelelement in wanneer het echt warm is! Win win…. Je kan veel vinden bij FLINGO.

7. Tweedehands … tweede…hands…

Er is niets mis met tweedehands spullen kopen. Echt niet. Het is zelfs HIP!!! I swear!!! Waarom zou je kei veel geld uitgeven aan een boekentas als je graag eens wisselt of nieuwe schoolboeken kopen die je maar een jaartje gebruikt? Er zijn heel veel mensen die graag wisselen van spullen en na een jaar hun goede Jeune Premier boekentas te koop zetten. Go for it. En geef zelf ook door. Leer je kinderen om respectvol met hun spullen om te gaan en je zal zien dat ze langer meegaan. Ook kledij en jassen kan je makkelijk tweedehands kopen.

PS: Volg jij mijn verkoopgroepje op VINTED al? Mijn naam is nathalie7_dm

8. Swap met framily

Hebben jullie in de vriendenkring allemaal kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd? Misschien kun je dan wel eens wisselen van spullen? Misschien een boekentasje of enkele schoolspullen? Wie weet vinden de kinderen dit wel mega leuk. Vraag het hen eens? Zo start je al samen aan een duurzaam schooljaar.

kinderboekentas - unicorns & fairytales

9. Solden…

Maakt het voor jou niet veel uit of je nu de ALLERLAATSTE NIEUWE boekentas hebt van het moment? Niet dat kinderen bijhouden wat er in de mode is hoor, tenzij ze in het middelbaar zitten misschien. Tijdens de solden kan je écht wel supergoeie boekentassen scoren aan fors geminderde prijzen. Sla je slag! Die ene kleur zal het nou echt niet maken. Of wel? De zomersolden zijn een ideaal moment om die leuke maar dure merkjes te kopen.

10. Heb je het écht nodig?

In de lagere school voorziet de school zelf al het materiaal dat de kinderen nodig hebben om hun taken te kunnen volbrengen. Wat de school zou moeten aanbieden, gratis, kan je hier wettelijk nalezen. Op onze school krijgen kinderen een pennenzak met alle nodige spullen in. Die gaat jaar na jaar mee. Als iets versleten is of ‘op’ is krijgen ze vervanging. Enkel wanneer iets opzettelijk stuk gaat moeten ze het zelf voorzien. Wij gaan dus nooit meetlatten en passers moeten kopen voor onze kids. Ook geen pennenzakken tenzij ze natuurlijk graag zelf kiezen. Wat wel eens kan gebeuren natuurlijk 😉 Maar eerlijk… de lagere school kan je heel veel geld besparen als je niet wil meedoen aan de laatste trends. De kinderen hebben normaal gezien alles wat ze nodig hebben in de klas zelf.

Pin it

Leuk idee? Pin it please!

duurzaam schooljaar tips - unicorns & fairytales

Hoe gaan jullie een duurzaam schooljaar tegemoet??

 

XOXO Nathalie

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply