Unicorns & Fairytales
gezonde brooddoos samenstellen - unicorns & fairytales
Food Gezondheid / Health lunchbox moederschap

Tips voor een gezonde lunchbox, ook al heb je weinig tijd

Nog enkele dagen en school start weer. Dat wil ook zeggen dat we ‘s morgens weer volop in de weer zijn met die brooddozen.Wist je dat de meeste mensen enkel kaas en hesp tussen de boterham doen? Slechts enkelen variëren en geven ook eens een slaatje of quinoa mee. Een gezonde lunchbox is belangrijker dan je denkt. Ik geef graag enkele tips om toch een gezonde lunchbox te maken, ook al heb je weinig tijd. 

Gezonde lunchbox

Een gezonde lunchbox is niet zo moeilijk. Toch krijgen kinderen te vaak wit brood met choco en steeds hetzelfde beleg mee. Pas op, wanneer ik ‘s morgens geen tijd heb dan gebeurt het zeker ook wel dat ik gewoon een plak kaas ertussen smijt (overdreven) en hupla klaar. Maar toch is het belangrijk. Uit een enquete dat Libelle gedaan heeft vindt 48% van de ouders dat er teveel heisa over gemaakt wordt. Nou, daar schrik ik van. Zoveel mensen die er eigenlijk niet mee inzetten, zo lees ik dat. Misschien is dat wel fout van mij maar wanneer ik reacties lees van mensen die het helemaal niet zo erg vinden om hun kind elke dag koek, snoep en frisdrank te geven en dat we ‘allemaal groot geworden zijn’, daar heb ik het echt moeilijk mee.

Als leerkracht zie ik maar al te vaak kinderen met een dip in de namiddag. En dat is heus niet elke keer omdat de lessen te zwaar zijn en ze moe zijn van al dat werken. Ze hebben tussendoortjes, actieve werkvormen in de klas (hopelijk) en genoeg speeltijd. Het is vaak door die suiker dat ze hun energie kwijtraken. Want geloof het of niet, dat draagt bij tot lusteloosheid in de namiddag. Beter wat gezonde vitaminen dan die zoveelste boterham met choco.

Ik ben zeker niet perfect en ik heb ook geen uren tijd ‘s morgens om de perfecte gezonde lunchbox in elkaar te steken, maar je kan wel opteren voor ‘gezondere’ boterhammen of alternatieven. Hopelijk ben je met de tips vooruit geholpen… Tegenwoordig maak ik de gezonde lunchbox ook al de avond voorheen klaar. Ik heb het zelf getest en het is even lekker. Lees deze tips maar eens: Zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een broodtrommel

gevarieerde brooddoos - unicorns & fairytales gevarieerde brooddoos - unicorns & fairytales

Enkele tips

❖ Maak de dag op voorhand een pastaslaatje klaar. Een topper bij ons zijn krolletjes (tricolore of andere pasta) met gesneden groentjes en worstjes in stukjes. Andere combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk. Het leuke aan pasta is dat je er alles bij kan eten. Je kan ook blé, volkorenpasta, quinoa gebruiken om het nog gezonder te maken 😉

❖ Je kan ook  lekkere eiermuffins met groentjes maken om in de brooddoos te steken. Die maak je de dag voorheen en stop je er gewoon ‘s ochtends in. Dan heb je geen werk meer. Een makkelijke gezonde lunchbox.

❖ Maak die boterham met kaas leuker door er sneetjes komkommer tussen te leggen. Tomaat kan ook maar ‘natte’ groenten maken de boterhammetjes wak… Geen tijd om een komkommer te snijden? Zorg dan dat je in het weekend enkele groenten snijdt en afdekt.

❖ Geef naast de boterhammen enkele gesneden groenten mee. Lekker en fris. ik denk aan komkommer, kerstomaatjes, wortels, paprikaatjes, selder, knolselder, … Geef eventueel een lekkere (zelfgemaakte?) dip mee (hummus,worteldip,  …)

❖ Geen tijd? Jammer. Voor wie toch gesneden groentjes wil meegeven in de brooddoos kan voorgesneden groenten kopen in de winkels. Tegenwoordig zijn en hapklare pakjes te vinden. Je betaalt er wel de prijs voor natuurlijk.

gezonde brooddoos samenstellen - unicorns & fairytales

❖ Zorg dat de brooddoos die je koopt groot genoeg is. Vaak zijn die kleuterbrooddozen erg klein en dan heb je geen plek meer voor groentjes. Tip: een bento brooddoos is handig en vaak verdeeld in vakjes. Zo maken die groenten de boterhammen niet wak. Handig voor een gezonde lunchbox hoor!

❖ Personaliseer samen met je kinderen een brooddoos! Met leuke stickers of via een webshop.

❖ Toch echt geen tijd in de loop van de week? Maak van de woensdagmiddagen samen een ‘leuke lunchnamiddag’ en haal de beste trucs boven. Je kan inspiratie opdoen bij de receptjes onderaan. Kei leuk toch?

❖ Maak van de lunchbox een kleurrijk kunstwerkje. Kleine kinderen vinden het leuk als je iets bijzonders doet met de groenten. Uit komkommerplakjes kun je bijvoorbeeld bloemen of hartjes steken met een koekjesvormpje. Je kan ook leuke prikkers toevoegen en bento accessoires. Je kan die onder andere bij FLINGO kopen!

❖ Met fruit kun je leuke, kleurrijke spiesje maken. Doe er wel een beetje citroensap over tegen het verkleuren.

❖ Krijgen je kinderen tot nu toe altijd wit brood mee naar school? Wil je overschakelen naar volkorenbrood? Maak de overgang makkelijker door boterhammen te smeren met 1 sneetje wit brood en 1 sneetje bruinbrood. Dat ziet er vrolijk uit en het maakt de verandering minder groot.

❖ Stop alles in een mooie brooddoos. Geef eventueel een leuk servetje mee.

❖ Vul een stoere drinkbeker met water indien ze zelf hun drinken moeten meenemen. Op de meeste scholen is dit echter niet.

❖ Geef een leuk briefje of boterhamkaartje mee met een leuke boodschap op. Dat maakt het elke keer weer spannend.

❖ Heb je al eens BENTO geprobeerd? Er bestaan allerlei accessoires om leuke vormpjes van boterhammen, groenten en fruit te maken. Zelfs eitjes kan je vervormen !

lees ook: een gevarieerde brooddoos maken

 

Recepten voor “leuke lunch”-middag

Gehakballetjesslang

gezonde lunchbox - unicorns & fairytales

Ingrediënten
600gr aardappelen
1 stukje brood
1 middelgrote ui
1 middelgrote wortel
600gr americain natuur
1 ei
2 eetlepels mosterd
4 koffielepels olie
1 middelgrote komkommer
2 koffielepels tomatenpuree
250gr magere yoghurt
1 koffielepel honing
1 koffielepel appelazijn
1 snufje paprikapoeder
Peper en zout naar smaak

Instructies
Schil de aardappeltjes en kook ze in gezouten water in 15 minuten gaar. Laat het (oude) broodje 10 minuten weken in warm water. Pel de ui en snij in kleine blokjes. Maak de wortel schoon en rasp deze. Druk het water uit het broodje en meng dit met de tartaar, ei, mosterd, ui en wortel. Breng het op smaak met wat peper en zout.
Maak met lichtvochtige handen 30 kleine gehaktballetjes. Bak de gehaktballetjes in een grote pan met de olie in ongeveer 8 minuten rondom bruin.
Was de komkommer en snij deze in dikke plakken. Leg op 2 borden om en om de komkommer, aardappeltjes en gehaktballetjes weg. Maak van een beetje tomatenpuree, kleine stukjes aardappel en komkommerschil de ogen en mond van de slang.
Meng de rest van de tomatenpuree met de yoghurt, honing en appelazijn. Breng op smaak met wat peper en zout. Garneer de dip met een snufje paprikapoeder.

Kikkerbroodje

gezonde lunchbox - unicorns & fairytales

Ingrediënten
200gr volkorenbrood
2 eetlepels minarine
4 blaadjes sla
2 middelgrote tomaten
100gr hespenworst
1 stuk komkommer
1 kleine augurk
2 koffielepels slasaus met yoghurt
11 Points
8 peperkorrels
Peper en zout naar smaak

Instructies
Halveer de broodjes en besmeer ze met de margarine. Was de slablaadjes en schud ze droog. Was de tomaten en snij ze in plakjes. Snij de worst in 8 plakjes. Beleg de onderste helft van de broodjes met een blaadje sla, tomaat en worst. Leg de bovenkant van het broodje erop.
Was de komkommer en snij deze in dikke plakken. Snij de augurk in 4 schijfjes. Gebruik 2 plakjes komkommer als voeten en gebruik een schijfje augurk als tong. Gebruik 2 druppels slasaus voor de ogen met daarin een peperkorrel als pupil. Kruid de overgebleven komkommer met wat peper en zout en serveer ze bij de broodjes.

Vrolijke berenboterham

gezonde lunchbox - unicorns & fairytales

Ingrediënten
1 kleine banaan
1 koffielepel citroensap
250gr plattekaas, natuur (0% vet)
30gr hazelnoten
2 koffielepels honing
140gr volkorenbrood (4 sneetjes)
30gr blauwe druiven
12 frambozen
30gr bosbessen
4 blaadjes munt

Instructies
Schil de banaan, snij in stukjes en pureer met de citroensap. Roer er de kwark, hazelnoten en honing door. Rooster de boterhammen en besmeer ze met het kwarkmengsel.
Was de druiven, frambozen en bosbessen en dep ze droog. Gebruik de bosbessen als ogen, de druiven als neus en de frambozen als mond. Was de muntblaadjes, schud ze droog en gebruik ze als wenkbrauwen. Gebruik eventueel wat broodkruimels als haren.

(Recepten zijn gemaakt door de diëtisten van Weight Watchers)

 

Wat geven jullie je kinderen ‘s middags mee naar school? Vinden jullie variatie / een gezonde lunchbox belangrijk? Of zit je er helemaal niet zo mee in? 

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Kool Family
  30 augustus 2017 at 23:27

  Super tips!
  Gezichtjes doen het echt altijd he bij de kids!?!

 • Reply
  Roelina
  2 september 2017 at 22:55

  Wat een leuke lunchdingetjes. Ik heb net een heleboel bento prikekrs ed gekocht. Zoons vinden het bijvoorbeeld geweldig om uitgestoken brood te eten. Ik merk dat het leuk maken van de lunch inderdaad echt werkt.

Leave a Reply