In België start vandaag de week tegen pesten. Van 18 februari tot en met 25 februari 2020 Maar eigenlijk zou het elke dag een anti-pest dag moeten zijn. Want pesten heeft zware gevolgen. Wij doen in onze school jaarlijks de Move Tegen Pesten en werken in de klassen rond dit thema. Vele scholen hebben ook een anti-pestbeleid. Jammer genoeg blijft er nog steeds gepest worden en vooral ook via het internet. Vooral deze laatste is een medium dat men goed in de gaten moet houden! Wat nou als je kind wordt gepest…
Vlaamse week tegen pesten
Wat als mijn kind wordt gepest? Of een kind van de klas, vereniging… Het is van alle tijden en jammer genoeg kan het grote gevolgen hebben. Elk jaar doen we dan ook mee met de ‘Move tegen pesten’ op school en proberen we te sensibiliseren. Maar dan nog blijft pesten jammer genoeg bestaan. We kunnen er alleen alles aan blijven doen om pesten tegen te gaan. Het symbool is net zoals vorig jaar de 4 stippen op de rug van je hand(en). Samen tegen Iemand Pesten (STIP). Met een leuk liedje, een populaire ambassadrice en toffe moves spreekt dit je kinderen zeker aan. Wees dus niet verbaasd (moest je het nog niet weten) wanneer je kind met 4 stippen op zijn hand thuiskomt. Wees niet boos, er zit een mooie boodschap achter. Oh ja en doe gewoon lekker mee…
Met elke stip die je zet, ga je akkoord met één van deze stellingen:
- Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen.
- Ik praat erover als pesten mij verdrietig of bang maakt.
- Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
- Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.
Knowledge is power
Wel, wanneer je als ouder met je kinderen praat over lief zijn, anders zijn, beleefd zijn, respect dan denk ik dat je al een aardig eindje op weg bent. Pesten kan je niet voorkomen, het heeft met allerlei factoren te maken en eigenlijk vaak nog het meeste met “peer pressure”. Je zou er van versteld staan dat brave kinderen ook durven pesten, gewoon om mee te doen en zelf niet in de schijnwerpers te hoeven staan. We kunnen het enkel blijven sensibiliseren en als ouders kritisch te durven kijken naar je eigen kinderen.
lees ook: etiquette voor kinderen? Ik vind het wél belangrijk
Wat als je kind wordt gepest?
Ik heb geen pasklaar antwoord en geen directe oplossingen. Enkel tips. Jammer genoeg gaat er meer tijd dan gewild over en is het voor ouders en het kind dat gepest wordt volledig klaar. Ik kan alleen maar als juf zeggen dat het zo snel mogelijk gemeld moet worden zodat juffen, ouders, anderen er vanop de hoogte zijn en dat er actie kan ondernomen worden. Vaak zijn de pesters zo geniepig of gebeurt het via sociale media zodat de volwassenen de laatsten zijn die er van weten. Probeer je kind duidelijk te maken dat ze het moeten melden….en luister naar je kind. Vooral luisteren. Heel veel luisteren…
lees ook: Pesten, het moet je kind maar zijn
Geef het goede voorbeeld
Mensen, dit vind ik toch ook heel belangrijk: geef als volwassene het goede voorbeeld. Ik heb maar al te veel ervaring met volwassenen die ik iemand zie of hoor uitschelden of belachelijk maken terwijl hun kinderen erbij staan. Dan ben je toch niet verbaasd als je kind dit gewoon kopieert? Of vind je dat normaal?
lees ook: Het goede voorbeeld geven aan je kinderen, of net niet?
Sociale media goed in de gaten houden
Ik verbaas me meer en meer over het feit dat kinderen van de lagere school een smartphone hebben en een Instagram/ Facebook account. Volgens mij mag dit niet onder een bepaalde leeftijd maar laten ouders het toe, want ‘zo erg zal het wel niet zijn’ of ‘die anderen hebben dat ook allemaal’. Indien je het dan toch toelaat, controleer het dan geregeld. Je wil niet weten wat voor lelijke dingen er gezegd worden. Sociale media heeft zijn voor-en nadelen, geloof mij. Wanneer je kind dan toch op het internet mag, neem dan je voorzorgen. Beperk schermtijd, controleer of verander bepaalde instellingen. Wat als je kind wordt gepest via sociale media? Kijk dan even hier voor meer info.
lees ook: zo maak je duidelijke afspraken over de schermtijd van je kinderen
Mijn kind wordt gepest
Het is verschrikkelijk als gepeste maar ook als ouders van een gepest kind. Als je kind wordt gepest, onderneem dan stappen. Lees je ook goed in. Welke instanties kunnen helpen? Hoe ga je om met je kind zodat het niet toeklapt? Wat kan je doen naar de school toe enz? Ga er niet meteen vanuit dat de leerkrachten dit toch gezien moeten hebben. Pesters zijn heel geniepig en het kan ook via sociale media gebeuren, zonder weten van volwassenen. Zowel de pesters als het kind dat gepest wordt kunnen dit vaak erg goed verbergen (in de klas, school, thuis…)
Download de brochure met informatie over wat je als ouder kan doen tegen pesten.
Wat je in je klas/school kunt doen
# Je vindt enorm veel lesmateriaal rond pesten op het wereldwijde web. Elk jaar is er een gratis lespakket rond pesten voorzien en deze keer is het weer een mooie. Onderstaande is voor 13+ Je gaat werken rond een gedicht en het thema is ‘trek je bek open’. Een sneer naar de omstanders, die toch ook een grote rol spelen in het pesten. Moesten die er al niet zijn, zou de pester alleen zijn. Je kan het lesmateriaal over pesten hier vinden.
# Op Klascement vind je ook veel lesmateriaal over pesten voor alle leerjaren.
# Op Grensplein (vroeger Kennisplein) kan je ook lesideeën rond pesten vinden.
# Pesten moet je een heel jaar lang aanpakken. Daarom is er voor elke maand een opdracht. Laat je elke maand inspireren door een andere bouwsteen van een goed antipestbeleid. Bij elke bouwsteen staat er een voorbeeldopdrachtje dat helpt bij het voorkomen of aanpakken van pesten. Zo geven we pesten samen een heel jaar geen kans! #eenjaarlangtegenpesten
Handige websites waar je veel info kan vinden
# Op de website van Zitdazo kan je een handig artikel over pesten vinden. Wist je dat ze ook verbonden zijn aan therapeuten? Ze geven ook sessies voor meer zelfvertrouwen, assertiviteitstrainingen en geven handige tips over opvoeden op hun blog.
# Kies kleur tegen pesten is een Vlaams netwerk en engageert zich om:
- het pestthema bespreekbaar te maken en te houden
- wetenschappelijk onderzoek aanmoedigen en stimuleren
- informatie te bundelen en over te brengen
- te sensibiliseren
- beleidsadvies op de verschillende beleidsniveaus te formuleren
- campagnemateriaal te ontwikkelen en verspreiden
- De Vlaamse Week tegen Pesten jaarlijks te organiseren
# Awel.be is een contactpunt waar kinderen en jongeren kunnen naar bellen, chatten, mailen om steun te vinden, helpt te zoeken en informatie te verkrijgen.Wanneer je Awel contacteert, zal een vrijwilliger naar hen luisteren. De beantwoorder zal hen ondersteunen. Het is volledig anoniem. Als een kind wordt gepest, kan dit zeker steun bieden.
# WAT WAT is er voor jongeren van 11 tot 24 jaar, met
- antwoorden op veelgestelde vragen
- échte, herkenbare en inspirerende verhalen van andere jongeren
- hulplijnen die jongeren meteen verder helpen
- grappige filmpjes en nieuwe weetjes.
WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Door de krachten te bundelen onder 1 merknaam gaat WAT WAT de versnippering aan initiatieven, websites en campagnes gericht op jongeren tegen.
# Bouwstenen tegen een anti-pest beleid vind je bij ‘een heel jaar lang tegen pesten‘. Ideaal voor scholen en verenigingen.
Samen zingen tegen pesten: verPEST het maar!
Dit liedjesboek bevat 14 liedjes die tonen waarom pesten niet oké is! Ingezongen door bekende stemmen zoals Gene Thomas, Geena Lisa en Raf Van Brussel. De liedjes gaan over Jean-François. Hij voelt zich elke dag slecht omdat hij gepest wordt. De liedjes zijn leuk, niet kinderachtig en hebben leuke teksten. Ideaal om met iets grotere kinderen te doen, al vond Vince het ook zeer leuk. Wij zetten het op in de auto en dan stelt hij mij vragen. Wat is droevig zijn? Waarom doet die zo? Ideaal om gesprekken op gang te trekken rond ‘pesten’ en ‘gepest worden’.
Je kan het liedjesboek hier vinden
Doe jij ook mee met de Vlaamse Week Tegen Pesten?
XOXO Nathalie
No Comments