Unicorns & Fairytales
SteM Sint-Niklaas - unicorns & fairytales
moederschap museum My life Op stap pretparken Spelen STEM uitstappen uitstappen binnen

20 activiteiten bij slecht weer met het gezin

Wanneer het weer tegenzit tijdens je vakantie, kan het een uitdaging zijn om leuke activiteiten te vinden die geschikt zijn voor het hele gezin. Gelukkig zijn er tal van opties om je kinderen te vermaken, zelfs als het buiten regent of stormt. In dit artikel deel ik 20 ideeën voor gezinsvriendelijke vakantieactiviteiten bij slecht weer. Onderaan het artikel kan je dan NOG extra activiteiten vinden. Of je nu binnen wilt blijven of toch naar buiten wilt gaan, er is voor elk wat wils. Deze activiteiten bij slecht weer kan iedereen doen met zijn kinderen…

1. Ga naar een overdekt pretpark, speeltuin, sporthal

Veel steden hebben overdekte pretparken of speeltuinen waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, ongeacht het weer. Deze faciliteiten bieden vaak diverse attracties en spelletjes die de kinderen zullen vermaken. Ook escape rooms voor kinderen zijn heel leuk. Of wat denk je van karten met kinderen, minigolven in black light, lasershooten, naar de Vroemfabriek gaan? Misschien wil je wel gaan schaatsen? Wat ook een heel leuk idee is als je een sportieve familie bent: Sparx in Hasselt. Dat is een indoor sportpark waar je allerlei sporten kunt ontdekken.

2. Breng een bezoek aan een museum

Een bezoek aan een museum is zowel educatief als leuk voor het hele gezin. Kies een museum met interactieve tentoonstellingen die speciaal zijn ontworpen voor kinderen. Dit maakt het leren een stuk leuker en interessanter. Bijna alle musea hebben tegenwoordig kindvriendelijke routes en activiteiten. Ze leren er ontzettend veel vaardigheden mee en bovendien zorg je weer voor een fijne verbinding tussen jou en je kinderen.

voor meer inspiratie en verschillende musea : Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

3. Organiseer een filmavond / filmnamiddag

Een gezellige filmavond is altijd een goed idee, vooral bij slecht weer. Kies een aantal familievriendelijke films uit en zorg voor wat popcorn en snacks. Creëer een comfortabele sfeer met kussens en dekens, en geniet van een ontspannen avond samen. Als je een grote projector hebt kan je echt een cinema nabootsen.. (je kan natuurlijk ook altijd naar de bioscoop gaan…)

4. Bezoek een overdekte speelhal

In veel steden zijn er overdekte speelhallen te vinden, waar je kinderen zich kunnen uitleven op arcade- en videospelletjes. Deze speelhallen hebben vaak ook andere activiteiten, zoals bowlen, biljart of minigolf. Zo gingen wij laatst naar Het Antwerp amusement center .

5. Ga naar een indoor waterpark

Als je kinderen dol zijn op zwemmen, is een bezoek aan een indoor waterpark een geweldige optie. Deze parken bieden een verscheidenheid aan glijbanen, zwembaden en waterattracties die zorgen voor urenlang waterpret, ongeacht het weer buiten. Zoek op welke dat er in jouw buurt zijn!

6. Organiseer een knutselmiddag

Slecht weer biedt een perfecte gelegenheid om creatief te worden. Organiseer een knutselmiddag waarbij je samen met je kinderen knutselprojecten kunt maken. Dit kan variëren van schilderen en tekenen tot het maken van collages of het boetseren met klei. In mijn boek SPEEL! vind je ook heel veel activiteiten!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

7. Ga naar een indoor springpark

Trampolinespringen is niet alleen leuk, maar ook een geweldige vorm van lichaamsbeweging. Veel steden hebben indoor trampolineparken waar kinderen veilig kunnen springen en salto’s kunnen maken, zelfs als het buiten regent. Wij gingen bijvoorbeeld naar Airworld en ook naar Bounce Valley in Breda. Beiden zeer leuk!

luchtkussenpark - unicorns & fairytales

8. Breng een bezoek aan een indoor klimhal

Als je kinderen van avontuur houden, is een bezoek aan een indoor klimhal een spannende optie. Deze klimhallen bieden verschillende klimmogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden, onder begeleiding van ervaren instructeurs. Zoek maar eens op of er een boulderhal is in jouw buurt!

9. Ga naar een ontdekplek

Er bestaan, vooral in Nederland, verschillende plaatsen waar kinderen kunnen ontdekken, bricoleren, STEM-activiteiten kunnen ontdekken en veel meer. Wij bezochten verschillende plaatsen en geloof me, ze zijn een hele dag zoet! Deze toppers moet je zeker eens bekijken:

Het ontdekstation

De ontdekfabriek

Hidrodoe

Cosmodrome

de ontdekfabriek - unicorns & fairytales

10. Organiseer een bordspelavond

Bordspellen zijn altijd een hit bij het hele gezin. Haal je favoriete bordspellen tevoorschijn en breng een gezellige avond door met het spelen van spellen zoals Monopoly, Scrabble, of Ticket to Ride. Dit is niet alleen leuk, maar stimuleert ook de gezinsband.

11. Maak een stop-motion animatiefilm

Laat de creativiteit van je kinderen de vrije loop door samen een stop-motion animatiefilm te maken. Gebruik speelgoedfiguren, klei of zelfgemaakte tekeningen om je eigen verhaal tot leven te brengen. Het vereist wat geduld, maar het resultaat is de moeite waard en het is een leuke manier om samen te werken aan een project.

12. Indoor picknick

Zet de eettafel opzij en creëer een gezellige picknickplek in de woonkamer. Leg een picknickkleed neer en serveer lekkere hapjes en sandwiches. Het geeft een zomers gevoel, zelfs als het buiten regent.

13. Science experimenten

Voer samen wetenschappelijke experimenten uit in de keuken. Er zijn veel eenvoudige experimenten te vinden op internet die je kunt doen met alledaagse huishoudelijke artikelen. Leerzaam én leuk!

Voor inspiratie: Activiteiten voor kleine wetenschappers + printables

en ook: Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!

wetenschapslab met kinderen - unicorns & fairytales

14. Lasergamen thuis

Transformeer je huis in een lasergame-arena. Gebruik laserpistolen of maak je eigen lasergame-accessoires met karton. Verberg je achter meubels en speel een spannend en actief lasergame met het hele gezin.

15. Maak een tentenkamp in de woonkamer

Zet een tent op in de woonkamer en organiseer een gezellig tentenkamp. Pak slaapzakken, kussens en zaklampen, en deel grappige verhalen terwijl je samen in de tent slaapt.

16. Geheime boodschappen ontcijferen

Creëer geheime boodschappen door codes en cijfers te gebruiken die je kinderen moeten ontcijferen. Verstop kleine verrassingen rondom het huis als beloningen voor het oplossen van de codes.

17. Maak je eigen bordspel

Laat de creativiteit de vrije loop en bedenk samen je eigen bordspel. Teken het spelbord, bedenk regels en maak zelfs je eigen spelkaarten. Dit is een leuke manier om de fantasie van kinderen te prikkelen en hun denkvaardigheden te stimuleren.

18. Leer een goocheltruc

Zoek online naar eenvoudige goocheltrucs en leer ze samen met je kinderen. Oefen en verras andere familieleden met jullie goochelkunsten tijdens een speciale goochelshow. Onze zoon heeft verschillende goocheldozen gekregen voor zijn verjaardag en daar is hij ook weer uren zoet mee. Hij vindt het geweldig om zelf inkomtickets te knutselen.

Hier vind je allerlei goocheldozen

19. Maak een tijdscapsule

Samen een tijdscapsule maken is een geweldige manier om herinneringen vast te leggen. Laat iedereen een brief schrijven aan hun toekomstige zelf, verzamel tekeningen en foto’s, en voeg enkele items toe die het tijdsbeeld vertegenwoordigen. Graaf de tijdscapsule op om deze over een paar jaar te openen en te bekijken.

20. Karaoke feestje

Organiseer een karaoke feestje thuis. Zing samen met je favoriete nummers, maak gebruik van een karaoke-app of -machine, en geniet van de grappige en vrolijke momenten. Wij hebben de VTech KidiMusic Supersound thuis en al veel plezier mee gehad. Je kan via bluetooth apparaten verbinden zodat je muziek kunt afspelen.

Slecht weer hoeft geen spelbreker te zijn tijdens je vakantie. Met deze 20 ideeën voor gezinsvriendelijke vakantieactiviteiten bij slecht weer heb je genoeg inspiratie om je kinderen te vermaken, ongeacht de weersomstandigheden. Of je nu kiest voor een overdekt pretpark, een museumbezoek of een gezellige filmavond, er zijn tal van opties om samen plezier te hebben. Vergeet niet om te genieten van de tijd met je gezin en maak van elke regenachtige dag een onvergetelijke dag!

Nog meer ideetjes bij regenweer

Leuke ideetjes voor een regenachtig weekend

Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

Activiteiten uit mijn boek SPEEL!

Heb je mijn boek SPEEL! nog niet in huis? OMG, snel, ga hem halen of bestellen. Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltje educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.

Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply